Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjyys vai työntekijä – kumpi kannattaa?

Artikkelissa käydään läpi omia ajatuksiani yrittäjyys vai työntekijä-aiheen parissa ja saat muutamia vinkkejä, jolla voit pohtia myös omaa suhdettasi työntekoon.

Olen itsekin kamppaillut kysymyksen ”Yrittäjyys vai työntekijä” kanssa jo kauan. Hiljattain otin ensimmäisen askeleeni omalla työurallani kohti yrittäjyyttä, ja tällä hetkellä toiminkin sekä päivätöissä että sivutoimisena yrittäjänä. Mutta kumpi sinulle kannattaa, yrittäjyys vai työntekijä?

Yrittäjyys vai työntekjä – Mikä minusta kannattaa tulla?

Erittän hyvä kysymys. Kysyn kysymyksen itseltänikin monta kertaa päivässä, enkä vieläkään ole varmaa vastausta edes omalla kohdallani keksinyt. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että haluan ainakin osittain tehdä yrittäjänä hommia, mutta olisiko minusta joskus ihan täyspäiväiseksi yrittäjäksi?

Ehkäpä. Ja juurikin tämän kysymyksen kanssa kamppailen. Sinullakin todennäköisesti on jonkinlainen halu yrittäjyyteen, jos olet artikkelin pariin päätynyt. Et ehkä vielä ole varma oletko valmis yrittäjäksi, ja mitä se sinulta todella vaatisi.

Kuten introssa mainittiin, olen n. 3kk toiminut sivutoimisena yrittäjänä päätoimen ohella. Teen edelleen siis päivätöitä, mutta vapaa-ajallani kirjoittelen blogeja. Tällä hetkellä kirjoittamiani blogeja on 3 kappaletta, ja yhdelle näistä teen ihan laskutushommia. Toinen näistä on aika ilmiselvä: Luet sitä tällä hetkellä. Rahablogin on oma projektini, jonka toivon joskus tulevaisuudessa tuottavan passiivista tuloa muun aktiivisen työnteon ohella.

Aktiivinen työ on kuitenkin loppujen lopuksi se, mikä sen leipätulon yrittäjänäkin mahdollistaisi. Aktiivisella työllä tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä ns. kädet savessa-työtä, joka omalla kohdallani tarkoittaa näppäimistön naputtelua.

Mainitsin aikaisemmin vielä kaksi muuta blogia omani lisäksi. Aktiivista työtä tällä hetkellä teen siis kaikille kolmelle, koska kirjoittajanurani on vielä alkuvaiheissa. Oman blogini lisäksi olen kuitenkin sopinut lisäksi yhden mahdollisen passiivisen tulonlähteen tarjoavan kirjoittajasopimuksen, jonka tuotot jaetaan omistajan ja kirjoittajan, eli minun välillä. Kolmas blogi on ihan laskutustyötä, ja se on näistä kolmesta tällä hetkellä tietysti se kaikkeista tuottavin, sillä se tuottaa ihan laskutettavaa tuloa jo nyt – ei tulevaisuudessa.

Tässäpä onkin ongelma – miten elätän itseni, jos hyppään täyspäiväiseen yrittäjyyteen, ja kuinka samalla löydän aikaa rakentaa tulevaisuuden tulovirtoja oman blogini sekä toisen yhteistyöblogin muodossa?

Kaiken tämän lisäksi tällä hetkellä päivätyöt niinsanotusti haittaavat harrastetoimintaa, eli yrittäjyyttä pahasti, koska suurin osa ajastani kuluu päivätöiden parissa.

Tämä lieneekin kysymys, jonka kanssa moni muukin sivutoiminen yrittäjä kamppailee. Itse en vielä ratkaisua ole tähän keksinyt, mutta toivottavasti aktiiviset tulonlähteen kasvavat jossain kohtaa siihen pisteeseen, että päivätöistä voi luopua.

Oma suunnitelmani tällä hetkellä onkin pyrkiä rakentamaan aktiivisia tulonlähteitä mahdollisimman paljon, jotta voin vapauttaa aikani päivätyöstä passiivisten tulojen rakentamiseen ja aktiiviseen kirjoitustyöhön, jolla tienaisin alkuvaiheen tulot ja elättäisin itseni. Aika näyttää kuinka tämä onnistuu, mutta tällä hetkellä homma etenee hyvin!

Ps. jos haluat tukea matkaani yrittäjyyteen tai olet muuten vain kiinnostunut seuraavista aiheista, käy lukaisemassa alla olevat artikkelit ja harkitse voisiko artikkeleissa esitellyt tuotteet tai palvelut sopia sinulle. Jos klikkaat linkkejä ja rekisteröidyt palveluihin tai ostat tuotteita linkkien kautta, saan pienen osan tuotoista.

Yrittäjyys ja passiivinen tulo

Edellisessä osiossa puhuttiin paljon passiivisesta tulosta, ja se onkin omalla kohdallani se yrittäjyyden pääpointti – voin tehdä paljon töitä nyt, ja luoda tulevaisuuden tulonlähteitä jotka eivät vaadi erillistä aktiivista työtä.

Tämän varaan ei kuitenkaan missään nimessä voi laskea koko omaa elantoa, sillä passiivisten tulojen osuus on varmasti vielä vuosikaudet varsin pientä verrattuna aktiivisten tulojen osuuteen – se kuitenkin mahdollistaa toivottavasti tulevaisuudessa hieman liikkumavaraa myös aktiivisten tulojen osalta.

Omalla kohdallani passiivisten tulojen pointti onkin tulevaisuudessa mahdollistaa aktiivisen työnteon vähentämistä, ja korvata sitä passiivisilla tuloilla.

Kirjoittelin muuten hiljattain Mihin Sitä Säästäis?-blogin puolella kanavan omistajan passiivisista tulonlähteistä, joista Lari puhuu kanavallaan avoimesti. Käy ihmeessä lukaisemassa myös artikkeli jos YouTuben passiiviset tulot kiinnostaa!

Kuten artikkelissakin mainittiin, jopa 2 vuoden työn tulos passiivisten tulojen osalta on vielä varsin pieni – Lari tienaa kanavallaan passiivisesti muutamia satasia kuukaudessa. Tämä ei varmasti kenelläkään riittäisi elämisen kattamiseen, mutta on kuitenkin kiva lisä aktiivisen työn tuloksen ohelle.

Omasta mielestäni yrittäjyyden ja työnteon suurin ero lieneekin mahdollisuus passiiviseen – vaikkakin alkuun pieneen – tuloon. Työntekijänä tulet aina tekemään töitä työnantajalle, joka tienaa työstäsi yrityksen tulosta. Työntekijänä et myöskään koskaan pääse rakentamaan tulevaisuuden tulonvirtoja, ja se onkin omalla kohdallani juuri se asia mikä eniten työnteossa harmittaa.

Koen, että teen töitä muille ja en itse hyödy työstä yhtä paljon kuin saman työn tekemisestä yrittäjänä. Minulla on myös taipumus kyllästyä työntekoon nopeasti, joten päivätyö ei välttämättä pysty tarjoamaan omaan mielenkiintooni ja pyrkimyksiini soveltuvia työtehtäviä.

Palkkatyössä on kuitenkin hyvät puolensa – Palkkatyöt tarjoavat tasaisen tulonlähteen, jonka jokainen tarvitsee selvitäkseen laskuista ja yleisistä elämisen kustannuksista. Koko kuvio on siis kaksiteräinen miekka – tarvitset päivätyötä itsesi elättämiseen mutta se vie aikaasi yritystoiminnasta.

Tästä syystä et välttämättä koskaan löydä aikaa rakentaa näitä passiivisia tulonlähteitä. Kylläpä on masentavaa. Mitä tässä nyt sitten voi edes tehdä? Olenko aina jumissa loukussa, jossa minulla on pakko olla työntekijä enkä koskaan voi aloittaa yrittäjyyttä?

Ehkä, mutta pyrkimys on ainakin kova että joskus lähitulevaisuudessa voisi hypätä täyspäiväiseen yrittäjyyteen!

Minustako yrittäjä?

Mitä se yrittäminen sitten todella vaatii? Olen itse koittanut aloittaa monenlaisia projekteja elämäni aikana, ja olenkin starttaillut vähän kaikenlaisia sivutuloprojekteja. Olen mm. perustanut päivässä verkkokaupan, jossa myytiin hetken aikaa TikTokista tuttuja ”mood octopus”-pehmoleluja.

yrittäjyys vai työntekijä
”Mood Octopus”-pehmoleluja.

Lisäksi olen jo joskus teini-ikäisenä pyörittänyt pienimuotoista palveluliiketoimintaa mm. GFX-suunnittelijana, mutta nämä projektit eivät koskaan muutamaa kymppiä tai satasia enempää tuottaneet.

Olen myös toiminut jo 15-vuotiaana Freelance-Suomentajana edesmenneellä Elance.com-alustalla (Nykyään UpWork). Voinee siis sanoa, että yrittäjyys on aina ollut mielessä, ja monenlaista on tullut kokeiltua. Nämä projektit eivät koskaa kuitenkaan ole päivätyöksi asti muodostuneet, ja tällä hetkellä kirjoittaminen tuntuu siltä, että tästä todella voisi tehdä oman ammatin yrittäjänä.

Mutta mitä tämä kaikki vaatii? Yrittäjyyden aloittaminen tuntuu äkkiseltään ylitsepääsemättömän vaikealta tehtävältä, ja kaikki yrittäjän ilmoitukset, kirjanpito ja yleinen byrokratia tuntuu mahdottomalta selvittää omin avuin.

Olen kuitenkin tässä huomannut, että kaikki pelot ja uhkakuvat toiminimiyrittäjyyden hankaluudesta ovat olleet melko turhia. Kirjanpito on yllättävän helppo toteuttaa itse, ja netissä on laskutuspalveluita, jotka ovat erittäin helppokäyttöisiä. Ja mikä parasta, pienellä toiminnalla täysin ilmaisia. Itse käytän laskutukseen ilmaista Isolta-palvelua, josta saat ilmaiseksi 10 laskua vuodessa.

Tämä ei (toivottavasti) kuitenkaan ihan riitä vuositasolla, joten palvelusta täytynee tilata pro-versio pian. Jopa pro-versio rajoittamattomine laskuineen on varsin kohtuuhintainen, n. 13€/kk. Ei paha rasti ollenkaan, ja tämä on helppo maksaa hyvästä laskutuspalvelusta.

Isolta tarjoaa myös erittäin hyvän täysin ilmaisen Excel-taulukkopohjan, jolla voit hieman opiskelemalla tehdä kirjanpitosi itse jos liiketoimintasi on ”vähäistä” (Alle 100 000€/v).

Toiminimen perustaminen maksaa muistaakseni n. 60€, joka sekään ei ole mahdoton maksu.

Hyvästä alusta huolimatta vielä ollaan kaukana täyspäiväisestä tulosta, ja arvioisin tällä hetkellä laskutettavaksi tuloksi n. 1500€. Tästä käteen jää ehkä puolet, joten ei sillä ihan vielä elä. Mutta toivoittavasti hommat tästä kehittyvät ja ensi vuoden puolella voisi jo harkita yrittäjyyttä vakavasti!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.