Siirry suoraan sisältöön

WordPress blogin perustaminen – Lisäosat

WordPress varteenotettavan vaihtoehdon blogin perustamiseen. Rahablogi on toiminut wordpress-alustalla alusta saakka – tosin wordpress-alustalle päädyin itse täysin sattumalta. Tänä päivänä alustoja oman blogin perustamiselle on lukuisia, ja tässä artikkelissa käymme läpi omia kokemuksiani WordPressistä blogin alustana sekä alustan hyviä ja huonoja puolia.

Artikkeli tarjoaa myös arvokkaita vinkkejä sinulle, jos olet miettinyt oman blogin perustamista!

  • ⚙️ Asenna WordPress: seuraa webhotellin ohjeita WordPressin asentamiseksi ja konfiguroimiseksi.
  • 🎨 Valitse teema ja ulkoasu: WordPress tarjoaa runsaasti erilaisia teemoja, joiden avulla voit määrittää blogin ulkoasun ja toiminnallisuudet.
  • 📚 Lisää sisältöä ja sivuja: luo ensimmäiset blogipostauksesi ja lisää tarvittavia sivuja, kuten esittely- ja yhteystietosivut.
  • 🔌 Hyödynnä lisäosia: WordPressin laajennukset tarjoavat lisätoimintoja, kuten hakukoneoptimointia, yhteydenottolomakkeita ja sosiaalisen median integrointeja.
  • 🚀 Lanseeraa blogi ja markkinoi: kun olet valmis, julkaise blogisi ja jaa sisältöä sosiaalisessa mediassa sekä verkostoitumalla muiden bloggaajien kanssa.

Mikä on WordPress?

WordPress on alusta, jolla käyttäjä voi rakentaa lähes minkä tahansa verkkosivun ilman minkäänlaista koodaamisosaamista. Alusta mahdollistaa siis kenelle tahansa verkkosivun ylläpitämisen helposti ja kustannustehokkaasti.

Kuten alussa mainittiin, Rahablogi on alusta saakka toiminut WordPressin alustalla. Ajan saatossa alustasta on kertynyt sekä hyviä että huonoja kokemuksia, mutta kokonaiskuvassa sen on omalla kohdallani toiminut moitteetta ja ollut varsin helppokäyttöinen alusta blogin ylläpitämiseen.

WordPress kokemuksia - Hyvät ja huonot puolet

WordPress alustana tarjoaa varsin kattavan valikoiman vaihtoehtoja verkkosivun tyylin muokkaamiseen, ja WordPress mahdollistaakin todella ammattimaisenkin sivun suunnittelun jopa ilmaisilla teemoilla.

Itse alusta on veloitukseton käyttää. Itse ehkä toivoisin, että alustasta olisi myös maksullinen versio, joka pitää sisällään yleisimmät lisäosat – lisäosien kanssa nimittäin saa alustalla kikkailla niin paljon, että varsinkin näiden pienoisohjelmien lisääntyessä itse alustankin käyttö muuttuu melko raskaaksi.

Tutustutaankin seuraavaksi tähän WordPress-alustan vitsaukseen: Eli tuhansiin lisäosiin, joita alustalla on saatavilla.

Lisäosat WordPress-alustalla

Lisäosat WordPressissä tarjoavat loistavat mahdollisuudet verkkosivun toiminnallisuuden kehittämiseksi. Samalla ne kuitenkin tekevät vähänkään isomman sivuston pyörittämisestä yhtä lisäosien yhteensovittamista.

WordPress itsessään on ominaisuuksiltaan melko suppea, ja ajatus koko alustan takana onkin se, että käyttäjä voi itse valita haluamansa lisäosat sivustolleen. WordPressiin on mahdollista ladata tuhansia erilaisia lisäosia, joista on yleensä myös veloitukseton versio saatavilla.

Veloituksettomat versiot rajaavat kuitenkin ominaisuuksia yleensä melko rankalla kädellä, ja maksullisia lisäosia hankkiessa vuosikustannukset hyppäävät herkästi yllättävän korkeiksi.

 

blogin perustaminen - wordpress tarjoaa tuhansia lisäosia

Otetaan esimerkiksi Rahablogin lisäosat. Rahablogin verkkosivu on vielä varsin yksinkertainen toiminnoiltaan, eli sivustolla ei ole esimerkiksi verkkokauppaa tai mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi.

Lisäosia ei siis ole valtavaa määrää (onneksi), mutta siitä huolimatta lisäosia on ollut pakko asentaa ja myös tilata maksullisia laajennuksia.

Rahablogin maksullisista lisäosista ylivoimaisesti tärkein on WpRocket, joka optimoi sivuston nopeutta ilman, että ylläpitäjän täytyy nähdä sen suuremmin vaivaa. Lisäosa on ollut äärimmäisen hyödyllinen, ja se mahdollistaa sivuston nopean latautumisen sekä mm. kuvien tiedostokokojen pakkaamisen.

Sovellus on maksullinen, ja se kustantaa n. 50€ vuodessa. Ei siis paha hinta siitä, että sivusto toimii hyvin – mutta se ei myöskään ole ainut lisäosa, josta saisi maksamalla merkittävästi enemmän irti.

Käytän sivustolla lisäksi mm. AIOSEO-laajennusta, jonka kautta voin optimoida artikkeleita hakukoneeseen sopiviksi. Tällä hetkellä käytössä on ilmaisversio, mutta tästäkin todennäköisesti lähitulevaisuudessa tulee tilattua maksullinen versio.

Myös tämän sovelluksen hintalappu on n. 50€ vuodessa. Hakukonelisäosan lisäksi aiemmin mainittu WProcket pitää sisällään ainoastaan ilmaisversion sovelluksesta, joka optimoi sivuston kuvat.

Kuvia optimoiva palvelu sallii ainostaan tietyn määrän optimoitavia kuvia, joten jälleen tarve maksullisen version tilaamiselle tulee vastaan nopeasti. Myös kuvia optimoiva Imagify-sovellus kustantaa n. 50€ vuodessa.

Muutamalla maksullisella sovelluksella sivuston ylläpitokustannukset nousevat yhtäkkiä yli 200€:n vuodessa, ja tähän ei vielä ole laskettu edes sivuston hosting-palveluita tai domainia – jotka itsessään maksavat n. 50€ vuodessa.

 

blogin perustaminen - sovelluksia saisi koko ajan olla ostamassa

Jokaisen sovelluksen ”pro-version” ostamalla saisi siis ylläpitokustannukset kasvamaan äkkiä tähtitieteellisiin lukemiin, ja rehellisesti sanottuna tuo jokaisen sovelluksen yhteydessä tapahtuva pro-version myyntityö käy äkkiä ärsyttäväksi.

Ja kuten kuvista näkyy, lähes jokaisessa sovelluksessa tulee jossain valikossa vastaan mainos ”Päivitä nyt!”, pyytäen käyttäjää tilaamaan maksullisen version lisäosasta.

Lisäosat ovatkin WordPress-alustan suurin miinus, vaikka ne tarjoavatkin hyvät mahdollisuudet sivuston toiminnallisuuden parantamiseen. Lisäosia yksinkertaisesti on liikaa, ja niiden yhteensopivuus toistensa kanssa on välillä vaikea saada pelittämään.

Kaikesta huolimatta lisäosat ovat juuri se tekijä, joka mahdollistaa alustan joustavuuden sekä laajan ominaisuuksien tarjonnan. Toinen vaihtoehto olisi maksaa itse alustasta jotain, ja samalla menettää mahdollisuus vaikuttaa yhtä laajasti sivustosi ominaisuuksiin.

WordPress - Yhteensopivuus yleisimpien palveluiden kanssa

WordPress on yhteensopiva yleisimpien palveluiden, kuten Googlen analyticsin sekä muiden analytiikkasovellusten kanssa.

Tältä osin ei WordPressissä siis ole moitittavaa, ja omalla kohdallani kaikki kolmannen osapuolen palvelut ovat toimineet juuri kuten niiden olettaa saattaa.

Yleisimpiä kolmannen osapuolen palveluita ovat mm. Googlen analytics-palvelu sekä Hubspotin markkinoinnin automaatioon liittyvät palvelut. WordPressiin saa myös upotettua sisältöä ongemitta mm. Twitteristä, Youtubesta sekä Tiktokista alustaan sisäänrakennettujen työkalujen avulla.

WordPress - Kannattaako valita WordPress blogin alustaksi?

Olen kuullut WordPressistä paljon sekä hyvää että huonoa palautetta – tosin yhtäkään sellaista palveluntarjoajaa ei liene olemassakaan, josta ei jotain huonoa sanottavaa löytyisi.

Lisäosasirkuksesta huolimatta koen ainakin itse, että WordPress on omalle kohdalleni sopiva alusta blogin ylläpitämiselle. Blogin perustaminen wordpress-alustalle oli varsin helppoa, ja alkuun ei tarvittu muuta kuin muutama kymppi rahaa hosting-palveluiden sekä verkkotunnusten hankkimista varten.

Itse sivuston perustaminen kävi varmaan n. puolessa tunnissa, ja alustalle pääsi heti teeman valitsemisen jälkeen kirjoittamaan ensimmäistä artikkelia.

Myöhemmin sivuston muuttuessa edistyneemmäksi WordPress tarjosi erittäin joustavan tavan sivuston muokkaamiseen juuri oman näkemykseni mukaiseksi. Kaikenkaikkiaan siis henkilökohtaisesti voin suositella WordPressiä alustana oman blogin perustamiseen, mutta itselläni ei ole muista palveluntarjoajista valitettavasti kokemusta.

Suosituksen voi siis ottaa pienellä varauksella. Kuulisin mielelläni teidän kokemuksia muista palveluntarjoajista, jos teillä on kokemusta esim. Squarespacesta! Laittakaa ihmeessä kommenttia alle, jos kokemuksia löytyy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.