Siirry suoraan sisältöön

Volatiliteetti – Selkokielellä selitettynä

Volatiliteetti (eng. ”Volatility, volatile”) on termi, jota käytetään kuvaamaan arvopapereiden, kuten osakkeiden, obligaatioiden tai indeksien, hintojen vaihtelua tietyllä ajanjaksolla. Se on keskeinen mittari sijoittajille, jotka pyrkivät ymmärtämään ja ennakoimaan markkinoiden liikkeitä.

Tiivistettynä: Volatiliteetin ollessa tarkastelujakson aikana korkealla, markkinahinnat heilahtelevat rajusti ylös- ja alaspäin. Kun volatiliteetti on matala, hinta pysyy tarkastelujakson aikana verrattain tasaisena, eikä heilahtele rajusti.

Puhekielessä volatiliteetillä kuvataan usein myös osakkeen näennäistä riskiä tietyllä tarkastelujaksolla. Hinnanmuutokset voivat kuitenkin olla sijoittajan kannalta edullisia hintakehityksen suunnasta riippumatta. Tämä riippuu sijoittajan positiosta, eli siitä, sijoittajan positio long- vai short-mallinen.

Lue lisää: Sijoitustermit selkokielellä selitettynä

Mikä on varianssi?

Mikä on P/E-luku?

Volatiliteetin Määritelmä

Volatiliteetti on tilastollinen indikaattori, joka mittaa tietyn arvopaperin hinnan vaihtelua tietyllä ajanjaksolla. Se on tavallisesti ilmaistu standardipoikkeamana tai varianssina. Korkea volatiliteetti viittaa suurempaan hintojen heilahteluun, kun taas matala volatiliteetti viittaa vakaampiin hintoihin.

Volatiliteetin Laskeminen

Volatiliteetti lasketaan yleensä käyttämällä historiallisia hintatietoja. Tämä tunnetaan historiallisena volatiliteettina. On myös olemassa implisiittinen volatiliteetti, joka on johdettu optiohinnoittelumalleista ja heijastaa markkinoiden odotuksia tulevasta volatiliteetista.

Volatiliteetti Sijoitusstrategiassa

Sijoittajat käyttävät sijoitusstrategiassaan volatiliteettia riskin mittarina. Korkea volatiliteetti voi tarkoittaa suurempaa riskiä, mutta myös suurempaa tuottopotentiaalia. Sijoittajat voivat käyttää volatiliteettia myös hajauttamisen työkaluna, valitsemalla sijoituksia eri volatiliteettitasoilla.

Volatiliteetti ja Markkinat

Volatiliteetti ei ole vakio, vaan se muuttuu markkinatilanteen mukaan. Taloudelliset uutiset, poliittiset tapahtumat ja muut tekijät voivat lisätä volatiliteettia. Volatiliteetti-indeksit, kuten VIX, seuraavat näitä muutoksia ja antavat sijoittajille käsityksen markkinoiden pelon tai ahneuden tasosta.

Osakkeen volatiliteetti

Volatiliteetti tarkoittaa osakkeen hinnanmuutosten voimakkuutta. Jos osakkeen hinta laskee ja nousee tarkastelujaksolla voimakkaasti, on osakkee volatiliteetti korkea. Jos osakkeen hinta pysyy samana, on osakkeen volatiliteetti tarkastelujaksolla matala.

Termi esiintyy myös usein osakekaupankäynnin ympärillä käytävän keskustelun yhteydessä, ja sillä tarkoitetaan puhekielessä usein osakkeen hinnanmuutosten riskin mahdollisuutta.

Yhteenveto

Volatiliteetti on keskeinen käsite sijoittamisessa, joka auttaa sijoittajia ymmärtämään ja hallitsemaan riskiä. Vaikka se voi olla monimutkainen käsite, sen ymmärtäminen voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä ja parantamaan sijoitustensa tuottoja.

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

*Kilpailuta myös muut lainasi Etua.fi-palvelun avulla ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Kiinnostaako sijoittamisen aloittaminen? Lue alla olevat artikkelit!

Etoro Kokemuksia – Voiko Etoroon luottaa?

Nordnet kokemuksia – Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.