Siirry suoraan sisältöön

Volatiliteetti – Selkokielellä selitettynä

Volatiliteetti (eng. ”Volatility, volatile”) on termi, jota käytetään kuvaamaan arvopapereiden, kuten osakkeiden, obligaatioiden tai indeksien, hintojen vaihtelua tietyllä ajanjaksolla. Se on keskeinen mittari sijoittajille, jotka pyrkivät ymmärtämään ja ennakoimaan markkinoiden liikkeitä.

Tiivistettynä: Volatiliteetin ollessa tarkastelujakson aikana korkealla, markkinahinnat heilahtelevat rajusti ylös- ja alaspäin. Kun volatiliteetti on matala, hinta pysyy tarkastelujakson aikana verrattain tasaisena, eikä heilahtele rajusti.

Lue lisää: Pitkän aikavälin sijoittaminen kannattaa

Etoro Copytrader – Kannattaako kaverin salkkua kopioida?

Erikoistarjous Rahablogin lukijoille: Kokeile Storytel-äänikirjapalvelua ilmaiseksi 30pv ajan! Kuuntele 100 tuntia ilmaiseksi.

*Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin tahansa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 14,99 € / kk

Volatiliteetin Määritelmä

Volatiliteetti on tilastollinen indikaattori, joka mittaa tietyn arvopaperin hinnan vaihtelua tietyllä ajanjaksolla. Se on tavallisesti ilmaistu standardipoikkeamana tai varianssina. Korkea volatiliteetti viittaa suurempaan hintojen heilahteluun, kun taas matala volatiliteetti viittaa vakaampiin hintoihin.

Volatiliteetin Laskeminen

Volatiliteetti lasketaan yleensä käyttämällä historiallisia hintatietoja. Tämä tunnetaan historiallisena volatiliteettina. On myös olemassa implisiittinen volatiliteetti, joka on johdettu optiohinnoittelumalleista ja heijastaa markkinoiden odotuksia tulevasta volatiliteetista.

Volatiliteetti Sijoitusstrategiassa

Sijoittajat käyttävät volatiliteettia riskin mittarina. Korkea volatiliteetti voi tarkoittaa suurempaa riskiä, mutta myös suurempaa tuottopotentiaalia. Sijoittajat voivat käyttää volatiliteettia myös hajauttamisen työkaluna, valitsemalla sijoituksia eri volatiliteettitasoilla.

Volatiliteetti ja Markkinat

Volatiliteetti ei ole vakio, vaan se muuttuu markkinatilanteen mukaan. Taloudelliset uutiset, poliittiset tapahtumat ja muut tekijät voivat lisätä volatiliteettia. Volatiliteetti-indeksit, kuten VIX, seuraavat näitä muutoksia ja antavat sijoittajille käsityksen markkinoiden pelon tai ahneuden tasosta.

Yhteenveto

Volatiliteetti on keskeinen käsite sijoittamisessa, joka auttaa sijoittajia ymmärtämään ja hallitsemaan riskiä. Vaikka se voi olla monimutkainen käsite, sen ymmärtäminen voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä ja parantamaan sijoitustensa tuottoja.

Kiinnostaako sijoittamisen aloittaminen? Lue alla olevat artikkelit!

Etoro Kokemuksia – Voiko Etoroon luottaa?

Nordnet kokemuksia – Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.