Siirry suoraan sisältöön

Varianssi – Selkokielellä selitettynä

Varianssi on tilastollinen mittari, joka kuvaa sijoituksen tuottojen hajontaa odotusarvostaan. Yksinkertaisemmin sanottuna se kertoo, kuinka paljon sijoituksen tuotot heiluvat keskimääräisen tuoton ympärillä. Varianssi ja volatiliteetti kulkevat käsi kädessä, ja varianssi onkin eräs volatiliteettilaskennassa käytetyistä muuttujista.

Lue lisää: Volatiliteetti – Selkokielellä selitettynä

P/E-luku selkokielellä selitettynä

Miksi varianssi on tärkeä sijoittajalle?

Varianssi on keskeinen käsite sijoittamisessa, sillä se auttaa sijoittajia ymmärtämään ja hallitsemaan riskiä. Se on työkalu, joka auttaa valitsemaan sijoituksia, jotka sopivat omaan riskinsietokykyyn. Muista kuitenkin, että varianssi on vain yksi osa sijoituspäätöstä.

Varianssi auttaa sijoittajia mm. seuraavien yksityiskohtien kanssa:

  • Riskin mittari: Korkea varianssi tarkoittaa suurempaa riskiä. Sijoitus, jonka tuotot vaihtelevat paljon, voi tuottaa suuria voittoja, mutta myös suuria tappioita.
  • Salkun hajauttaminen: Hajauttamalla sijoituksia eri omaisuuslajeihin voidaan pienentää salkun varianssia ja siten riskiä.
  • Odotusarvo vs. varianssi: Kaksi sijoitusta voivat tarjota saman odotusarvon, mutta eri varianssin. Sijoittajan riskinsietokyvystä riippuu, kumman hän valitsee.

Miten varianssi lasketaan?

Varianssi lasketaan seuraavasti:

  1. Laske jokaisen tuoton poikkeama odotusarvosta.
  2. Neliöi nämä poikkeamat.
  3. Laske neliöityjen poikkeamien keskiarvo.

Esimerkki:

Sijoituksen tuotot ovat: 5%, 10%, -3%, 8%. Odotusarvo on 5%.

  1. Poikkeamat: 0%, 5%, -8%, 3%
  2. Neliöidyt poikkeamat: 0%, 25%, 64%, 9%
  3. Keskiarvo: 24.5%

Tämän sijoituksen varianssi on siis 24.5%.

Varianssi sijoitusstrategiassa

Sijoittajat käyttävät varianssia sijoitusstrategian riskin mittarina. Korkea varianssi tarkoittaa, että arvopaperin hinta voi vaihdella suuresti, mikä voi tarkoittaa suurempaa riskiä. Toisaalta, matala varianssi viittaa vakaampaan arvopaperiin, jolla on vähemmän hintavaihteluita.

Varianssi ja salkun hajauttaminen

Varianssi on myös tärkeä tekijä salkun hajauttamisessa. Sijoittajat voivat vähentää salkkunsa kokonaisriskiä sijoittamalla eri varianssitason omaaviin sijoituskohteisiin. Tämä auttaa tasoittamaan mahdollisia tappioita, jos yksi tai useampi sijoitus ei menesty hyvin.

Yhteenveto

Varianssi on keskeinen käsite sijoittamisessa, joka auttaa sijoittajia ymmärtämään ja hallitsemaan riskiä. Vaikka se voi olla monimutkainen käsite, sen ymmärtäminen voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä ja parantamaan sijoitustensa tuottoja.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.