Siirry suoraan sisältöön

Tienaa rahaa – Muutama todistetusti toimiva tapa

Kukapa ei haluaisi tienata hieman (tai paljon) lisää rahaa? Olipa tavoitteenasi sitten säästää lomamatkaa varten, maksaa pois lainoja tai vain kasvattaa tulojasi, lisätienestit ovat aina tervetulleita. Mutta mistä lähteä liikkeelle?

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia todistetusti toimivia tapoja ansaita rahaa. Olitpa sitten opiskelija, työssäkäyvä tai eläkeläinen, löydät varmasti tästä listasta itsellesi sopivan vaihtoehdon.

Muutama parasta tapaa tienata rahaa netissä

Jotkut näistä tavoista vaativat enemmän aikaa ja panostusta, kun taas toiset ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Tärkeintä on löytää sellaisia tapoja, jotka sopivat omaan aikatauluusi ja kiinnostuksen kohteisiisi.

Joten, jos olet valmis ottamaan ohjat omiin käsiisi ja parantamaan taloudellista tilannettasi, jatka lukemista!

1. Freelance-työt

Tarjoa osaamistasi esimerkiksi kirjoittajana, kääntäjänä, graafikkona, ohjelmoijana tai virtuaaliassistenttina alustoilla kuten Upwork tai Fiverr. Olen itse käyttänyt Upworkkiä (entinen Elance) jo 15-vuotiaasta lähtien, ja sivustolla on tullut tehtyä vähän yhtä sun toista.

Upwork on erinomainen alusta, josta voin helposti löytää minulle sopivia projekteja juuri silloin kun minulle sopii. Palvelua käytän nykyään enää satunnaisesti, mutta alustalta on tullut napattua vuosien saatossa tuhansien eurojen edestä erilaisia kirjoitus-, mystery shopping-, ja käännösprojekteja.

Nykyään alustan rekisteröitymisprosessi on kohtalaisen tiukka, eikä alustalle välttämättä pääse rekisteröitymään ajoittain ollenkaan. Suomalaisille on kuitenkin kokemukseni perusteella paljon kysyntää, ja esim. käännöstöitä on tarjolla reilusti.

Upworkin yhteydessä on mainittava myös alustan huonot puolet. Alustan rekisteröitymisprosessi ei vaikuta olevan lainkaan niin tiukka työn ostajille, ja palvelussa on ajoittain uskomattoman paljon erilaisia huijauksia.

Muutama huomioitava seikka, jos rekisteröidyt Upworkiin:

  • Ota vastaan töitä ainoastaan käyttäjiltä, joiden maksutapa on vahvistettu, ja joilla on ennestään palautetta.
  • Älä solmi sopimuksia Upworkin ulkopuolella.
  • Älä lataa puhelimeesi tai tietokoneellesi sovelluksia, jotka vaikuttavat epäilyttäviltä.

Huijausilmoitukset on kuitenkin kohtalaisen helppo havaita, ja niiden olemassaoloon tuttuu nopeasti. Usein uusille käyttäjille tulee myös valtava kasa kutsuja haastatteluihin juuri näiltä huijareilta, joten suhtaudu varsinkin ensimmäisiin haastattelupyyntöihin varauksella.

2. Kyselyihin ja tutkimuksiin vastaaminen

Kyselyihin ja tutkimuksiin vastaaminen: Ansaitse rahaa tai lahjakortteja vastaamalla kyselyihin ja osallistumalla tutkimuksiin esimerkiksi *Kuluttajapaneeli– tai *Mielipidemaailma-palveluissa. Palvelut maksavat käyttäjille erilaisiin kyselyihin vastaamisesta. Tietoja käytetään mm. yritysten markkinoinnin tai myyntiprosessin parantamiseen, eli pääset vaikuttamaan vastauksillasi konkreettisesti suomalaisten yritysten toimintaan.

Rikkaaksi kyselyihin vastaamalla ei vahingossakaan tule, mutta pientä ylimääräistä taskurahaa näistä voi saada. Mielipidetutkimukset ovat myös varmaan tunnetuin ja pisimpään saatavilla ollut lisätulojen lähde, ja palveluita käyttää sankka joukko suomalaisia kuluttajia.

Kyselyistä maksetaan yleensä joko rahaa tai lahjakortteja. Kyselyihin kannattaa aina vastata totuudenmukaisesti ja vastauksiin kannattaa oikeasti panostaa, sillä palveluntarjoajat arvioivat vastauksiasi. Jos vastaat kyselyihin hyvin, tulee sinulle todennäköisesti jatkossakin kutsuja kyselyihin enemmän.

Kyselyistä ei itselläni ole kokemusta lainkaan, mutta esimerkikis Mihin Sitä Säästäis?-kanavan Lari on näitä kokeillut ja hänen kokemuksiaan voi lukea täältä.

3. Oman verkkokaupan perustaminen

Myy itse tekemiäsi tuotteita, käytettyjä tavaroita tai drop shipping -tuotteita omassa verkkokaupassasi.

Verkkokaupan ylläpitämisestä minulla on itsellänikin kokemuksia, ja myös drop shipping-mallia on tullut muutamaan otteeseen pikaisesti kokeiltua. Tyypillisesti kokeilut ovat kuitenkin päättyneet pikaisesti, sillä kaupan voitolliseksi kääntäminen on usein kohtalaisen haastavaa.

Verkkokaupan perustaminen voi kuitenkin olla äärimmäisen tuottavaa, jos sinulla on erinomainen tuote tai liikeidea, jonka markkina ei vielä ole pullollaan kilpailijoita. Jos löydät kiinnostavan tuotteen ensimmäisenä, on verkkokaupan onnistuminen merkittävästi todennäköisempää.

Vaikka huippukuumaa uutuustuotetta ei olisi valmiina, ei kuitenkaan kannata lannistua. Myös kilpailluilla aloilla voi menestyä, jos jaksaa nähdä kaupan rakentamiseen kilpailijoita enemmän vaivaa, tai jos onnistut lyömään läpi uniikilla brändillä.

Verkkokaupan perustaminen vaatii hiukan enemmän pääomaa ja aikaa, mutta myös mahdolliset tuotot ovat merkittävästi esimerkiksi kyselyihin vastaamista parempia. Hyvin toteutettu verkkokauppa voi myös nykyään käytännössä pyörittää itseään, ja sinun täytyy ainoastaan huolehtia markkinointipuolen toiminnasta.

Verkkokauppa-alustoja on lukuisia, mutta itselläni on kokemusta lähinnä Shopify-palvelusta. Alusta on äärimmäisen helppo käyttää, ja tarjoaa myös kokeilujakson, jonka aikana voit kokeilla nopeasti erilaisia tuotteita. Verkkokaupan pystyttäminen kestää parhaimmillaan n. 20 minuuttia, joten alusta on äärimmäisen helppokäyttöinen.

4. Bloggaaminen tai vlogaaminen

Luo sisältöä kiinnostavista aiheista ja tienaa rahaa mainostuloilla, affiliate-markkinoinnilla tai omien tuotteiden myynnillä. Tästä ideasta itse aikoinaan innostuin, ja nykyään pyöritän juuri tällä hetkellä lukemaasi sivua yrittäjänä muiden töiden ohella.

Blogin perustaminen on nykyään myös paljon helpompaa kuin aikaisemmin, ja

Blogi tuottaa tasaisesti kuukaudesta toiseen erilaisten mainosyhteistöiden sekä affiliaattilinkkien avulla. Videoiden tuottaminen on reilusti bloggaamista kannattavampaa rahallisesti, mutta vaatii merkittävästi enemmän panostuksia. Esimerkiksi Youtube-kanavan perustaminen on kuitenkin nykyään täysin varteenotettava uravaihtoehto, jos kanavan saa kasvatettua riittävän suureksi.

Lähes kaikki varmasti tietätävätkin, että nykyään YouTube-kanavalta voi tienata jopa miljoonia, jos kanava kasvaa valtavaksi. Varsinkin Suomessa kanavan ei kuitenkaan tarvitse olla järisyttävän suuri, jotta videotuloilla voi elää.

5. Sosiaalisen median vaikuttaminen

Jos sinulla on paljon seuraajia somessa, voit tienata rahaa tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa ja mainostamalla heidän tuotteitaan tai palveluitaan.

Voit myös luoda ja myydä omia tuotteitasi tai palveluitasii, kuten e-kirjoja, kursseja tai valmennuksia. Lisäksi voit hyödyntää alustojen tarjoamia ominaisuuksia, kuten Instagram Shopping tai TikTok Creator Fund, ansaitaksesi rahaa sisällöstäsi.

Muista kuitenkin, että vaikuttajan työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista, jotta voit rakentaa luotettavan brändin ja kasvattaa yleisöäsi.

6. Sijoittaminen osakkeisiin tai rahastoihin

Vaikka sijoittamiseen liittyy aina riskejä, se voi pitkällä aikavälillä olla kannattava tapa kasvattaa varallisuutta. Aloittaminen on helppoa esimerkiksi avaamalla arvo-osuustili pankkiisi tai käyttämällä verkossa toimivia sijoituspalveluita.

Voit sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, ETF-rahastoihin tai indeksirahastoihin. On tärkeää hajauttaa sijoituksia eri omaisuuslajeihin ja toimialoihin riskin pienentämiseksi.

Muista tutustua huolellisesti sijoituskohteisiin ja tehdä omaa taustatyötä ennen sijoituspäätösten tekemistä. Sijoittamiseen kannattaa perehtyä lukemalla aiheesta kirjoja, artikkeleita tai osallistumalla kursseille.

Yhteenveto

Netissä voi tienata monella eri tavalla, eivätkä keinot missään nimessä rajoitu tässä listassa esitettyihin ideoihin. Netissä tienaaminen on siis todellakin mahdollista, mutta vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Palkinto on kuitenkin varmasti vaivan näkemisen arvoinen!

Onko sinulla muita ideoita, joiden avulla rahaa voi tienata netissä? Jätä kommentti alle!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.