Siirry suoraan sisältöön

The Merge – Ethereumin suurin päivitys

H-hetki lähestyy ja Ethereumin The Merge-päivitys on viimein täällä. Tarkemmin sanottuna päivytys tapahtuu kirjoitushetkellä n. 12 tunnin kuluttua (N. klo 10 aikaan aamulla Suomen aikaa).

”The Merge”-päivitys on Ethereumin ja ehkäpä koko kryptovaluuttaskenen suurin päivitys historiassa. Ethereum siirtyy Proof of Work-todennuksesta Proof Of Stake-todennukseen, ja päivitys pienentää koko verkon energiankulutusta jopa 99%.

Laskuri The Merge-päivitykseen:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second

Mikä ”The Merge”? Mitä se tarkoittaa?

Suurin osa kryptomarkkinaa seuraavista sijoittajista on varmasti kuullut The Merge-päivityksestä, ja ymmärtääkin sen tuomat mahdollisuudet ja vaikutukset koko lohkoketjuteknologian tulevaisuudelle.

Jos et kuitenkaan vielä ole kuullut koko päivityksestä, tässä yksityiskohtainen kuvaus The Merge-päivityksen tuomista uudistuksista.

Suurin uudistus liittyy Ethereum-verkon transaktioiden todennukseen. Ethereum-verkko on toiminut sen julkaisemisesta asti tavallisella Proof Of Work-todennuksella, mutta päivityksen myötä verkko siirtyy todentamaan toteutuneet transaktiot Proof Of Stake-metodilla.

Termit eivät varmasti monelle kuitenkaan kerro yhtään mitään. Käydään siis läpi tarkemmin mitkä todennusmetodien erot ovat.

Proof Of Work-todennus

Lohkoketjuteknologia toimii kaikenkaikkiaan hyvin yksinkertaisella periaateella. Kaikki verkossa tapahtuvat transaktiot todennetaan aivan kuten tavallisessa tilisiirrossa.

Tavallisessa tilisiirrossa on kuitenkin yksi eroavaisuus, johon koko lohkoketjuteknologia perustuu: Transaktioiden (Tilisiirtojen ja maksujen) todentajana toimii aina pankki, joka on säädelty ja keskitetty toimija. Näinollen pankilla on täysi valta perua tai hyväksyä transaktiot, ja lohkoketjuteknologian kannattajat ovatkin vahvasti sitä mieltä, että tämä on suuri ongelma.

Lohkoketjuissa tapahtuvissa transaktioissa kaikki maksut ja siirrot todennetaan sen jäsenien toimesta. Näin maksujärjestelmästä syntyy verkko, jonka transaktioita ei valvo kukaan yksittäinen organisaatio tai instituutio – Edes valtiolla ei ole valtaa muuttaa transaktioiden tietoja, tai perua niitä.

Transaktiot täytyy kuitenkin todentaa jotenkin, ja tietysti niin että väärinkäytöksiä ei hyväksytä. Muuten kuka tahansa voisi lähettää haluamansa määrän Bitcoinia tai Ethereumia vaikka itselleen, ja pyytää muutamaa kaveriaan hyväksymään siirrot. Väärinkäytösten mahdollisuus olisi valtava.

Tavallisesti suuret lohkoketjut kuten Bitcoin sekä Ethereum hyödyntävät transaktioiden varmistamiseen juurikin Proof Of Work-metodia. Kaikki transaktiot hyväksytään lohkoketjussa ainoastaan, jos lohkoketjun ”työläiset” ovat samaa mieltä transaktioiden olevan aitoja, hyväksyttäviä transaktioita.

Lohkoketjun toimintaperiaate on niin monimutkainen, että sen täysin selittämiseen vaadittaisiin puhelinluettelon paksuinen selostus, joten yksinkertaistetaan asiaa hieman:

Olet varmasti kuullut lohkoketjun louhimisesta. Louhimisella tarkoitetaan juurikin tuota transaktioiden hyväksymisprosessia, ja kaikki lohkoketjussa tapahtuvat transaktioit hyväksytetään louhijoiden toimesta. Louhijat käyttävät siis laskennallista tehoaan (Energiaa) ratkaistakseen erittäin vaativan matemaattisen pulman, ja pulman ratkaisijalle annetaan palkinnoksi lohkoketjun valuuttaa, eli esimerkiksi Bitcoinia tai Ethereumia.

Kuten sanottu, koko kuvio on niin monimutkainen etten itsekään sitä täysin ymmärrä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan Proof Of Work-metodilla tarkoitetaan louhimalla (energiaa kuluttamalla) tapahtuvaa transaktioiden todennusta, jota lähes kaikki lohkoketjut käyttävät.

Proof of Work yksinkertaistettuna:

Kuvittele tilanne, jossa 5 kaivostyöläistä (Louhijat) metsästävät kultakimpaletta (Palkinto, lohkoketjussa Bitcoin, Ethereum ym.).

Jokaisella viidellä kaivostyöläisellä on ohjeet, jonka mukaan heitä on neuvottu kaivamaan (Validoitavat blokit). Vain yhdet ojeet ovat oikeat. Kultakimpale on kuitenkin erittäin haastava löytää, ja sen louhimiseen vaadittu työmäärä on ennalta määrätty.

Jokainen työläinen tietää, että kultakimpaleen löytämiseen kuluu vähintään 10 kuukautta (vaikeusaste, difficulty). Jos yksittäinen louhija on kaivanut tunnelia 10 kuukautta löytämättä kultakimpaletta, tietää louhija että tunneli on väärä (Epävalidi lohkoketjun blokki).

Kaivostyöläiset aloittavat työnsä (Louhimisen) kaikki erillään. Kun louhiminen edistyy, mahdollisuudet kultakimpaleen löytämiselle kasvavat – Kaikki kaivosmiehet tietävät, että yhdet ohjeet ovat oikeat. Kaivostyöläiset voivat joko kaivaa kaikki omia tunneleitaan (”Solo-louhiminen”), tai lyödä viisaat päät yhteen ja louhia kaikki yhtä tunnelia toivossa, että tuo tunneli on oikea (Verkostossa louhiminen).

Jos työläiset louhivat erikseen yhtä tunnelia, on kultakimpaleen löytäminen epätodennäköistä. Lisäksi, kaikki pelkäävät menettävänsä 10 kuukauden työpanoksen (Proof Of Work, ”pääoma, eli energia”) jos viereinen tunneli onkin oikea ja joku muu louhija korjaa potin.

Näinollen suurin osa louhijoista päättää yksin louhimisen sijaan liittoutua muiden louhijoiden kanssa selvittääkseen oikean tunnelin kaivamalla yhtä tunnelia kerrallaan paremmalla tehokkuudella. Todennäköisyydet tämän työläisliittouman onnistumiseen ovat samat kuin yksittäisten louhijoiden todennäköisyydet yhteenlaskettuna, ja vaaditun työn määrä on edelleen sama (Proof Of Work).

Kaivostyöläiset näyttävät siis toteen, että he ovat työskennelleet kultakimpaleen löytämisen eteen kovasti, jotta kultakimpale on löytynyt. Palkkioksi työstään ja energian kuluttamisesta (Lohkoketjun todentamisesta) työläiset saavat palkinnoksi kultakimpaleen (Bitcoin, Ethereum tms. kryptovaluutta)

Sama periaate näkyy käytännössä myös Bitcoinin lohkoketjussa, mutta kaivostyöläisten sijaan louhinnan tekevät tietokoneet, jotka ratkaisevat haastavia matemaattisia tehtäviä löytääkseen palkinnon tuhansista vääristä ohjeista huolimatta. Kuten kaivostyöläiset, myös Bitcoin-louhijat yleensä lyöttäytyvät verkosoiksi, jolloin yksittäisen matemaattisen ongelman ratkaiseminen tapahtuu verrattain nopeasti.

Verkosto myös jakaa louhitut valuutat käytetyn energian perusteella, eli jos yksittäinen louhija käyttää enemmän energiaa kun toinen, palkitaan enemmän energiaa kuluttanut louhija suuremmalla osuudella palkkiosta.

Matemaattisen pulman vaikeus määrittyy lohkoketjussa sen laskentatehon mukaan, eli vaikeusaste nousee merkittävästi jos työläisten määrä tai laskentateho nousee. Näin lohkoketjussa syntyvien virtuaalivaluuttojen määrä pysyy aina vakiona, mutta samalla sen energiankulutus nousee.

Aina, kun verkostoon liittyy lisää louhijoita, myös vaikeusaste, eli energiankulutus nousee. Tästä syystä monet kriitikot ovat sitä mieltä, että lohkoketjun Proof Of Work-todennustapa ei ole kestävä sen aina nousevan energiankulutuksen vuoksi.

The Merge – Proof Of Stake-todennus

Proof Of Stake-todennuksessa käytetään energian sijaan pääomaa todennuksen ”panttina”.

Ethereumin uudella toimintatavalla lohkoketjun transaktiot vahvistavat yksittäiset validaattorit, jotka ”Steikkaavat”, eli antavat pantiksi 32 ETH:ta (Tämänhetkinen markkina-arvo n. 52800€).

Validaattorit saavat pantillaan oikeuden antaa ääniä oikean lohkon hyväksymisestä. Validaattorilla on mahdollisuus myös menettää steikkaamansa pääoma jos äänet ovat vääriä tai validaattori pyrkii käyttämään asemaansa väärin. Näinollen validaattoreilla on merkittävästi suurempi motivaattori antaa oikeita ääniä kun vääriä ääniä, ja lohkot voidaan todentaa vahvasti.

Proof Of Stake-todennus on Ethereum.org-sivuston mukaan turvallisempi, vähemmän energiaintensiivinen metodi todennukseen jonka lisäksi uusi todennustapa mahdollistaa huomattavasti helpommin skaalautuvan verkoston suuremmille, entistä kunnianhimoisemmille projekteille.

Ethereumin päivitys tuo siis koko lohkoketjuteknologian uudelle sukupolvelle. Lohkoketju on merkittävästi vähemmän energiaa kuluttava, turvallisempi sekä skaalautuvampi kuin ennen.

The Merge – Proof Of Stake yksinkertaistettuna:

Kuvittele tilanne, jossa pankki miettii miten asiakkaiden transaktiot voitaisiin todentaa luotettavasti. Pankki keksii ongelmaan ratkaisun:

Pankki tarjoaa yksittäisille sijoittajille mahdollisuuden liittyä todennusverkostoon tarjoamalla pantiksi pääomaansa. Pankki määrittää pääomavaatimukseksi 150 000€ (Stake), jonka luovuttamalla pankin vakuustilille (Pääomariski) on sijoittajalla oikeus tarkastella transaktioita ja antaa äänensä jokaiselle transaktiokirjalle.

Ääni voi olla joko puolesta tai vastaan, ja jos transaktiokirja saa yli 50% ”vastaan”-ääniä, tuhotaan se lopullisesti ja siirrytään tarkastelemaan uutta transaktiokirjaa. (Validointi)

Jokaiselle transaktiokirjalle annetaan äänet, ja eniten ”Puolesta”-ääniä saanut transaktiokirja hyväksytään pankin virallisesti hyväksymäksi versioksi transaktiokirjasta. (Finaliteetti, tämän jälkeen transaktiokirjaa ei enää tehdä muutoksia).

Pankki tarjoaa validaattoreille jokaisesta hyväksytystä transaktiokirjasta palkinnoksi ennalta määritetyn summan valuuttaa (Ethereumia) palkinnoksi (Palkinto, motivaattori).

Sijoittajilla (Validaattoreilla) on siis sekä valtaa että riskiä. Sijoittajat voisivat teoriassa lyöttäytyä yhteen, ja äänestää vääriä transaktiokirjoja yhdessä saadakseen ne osaksi hyväksyttyjä transaktiokirjoja (Lohkoketjua). Sijoittajia on kuitenkin niin paljon, että tällaisen yhteistyön solmiminen on äärimmäisen haastavaa, varsinkin kun jokaisella sijoittajalla on pääomaa riskinä.

Ethereum-lohkoketjussa validaattorien (51% äänistä) yhteenlaskettu riski vastaavassa tilanteessa olisi n. 15 000 000 000€ (Miljardia). Riski väärien äänien tarkoituksellisesta antamisesta on siis suuri, ja validaattoreilla on myös mahdollisuus menettää koko pääomansa.

Lähde: Ethereum.org

Sijoittajille annetaan myös mahdollisuus ilmiantaa väärien äänien antajat ja äänestää nämä yksittäiset toimijat ulos ketjusta. Jos sijoittaja (Validaattori) äänestetään ulos ketjusta, pankki sitoutuu tuhoamaan sijoittajan pankille luovuttaman pääoman, joten sijoittaja menettää tilanteessa koko sijoittamansa pääoman. (Riski) Näillä ehdoilla pankki voi huoletta luottaa validaattorien antamien äänien paikkansapitävyyteen.

Pankki lienee tässä tapauksessa hieman kyseenalainen esimerkin kohde, koska koko lohkoketju tähtää nimenomaan pankkien eliminoimiseen transaktioketjuista, mutta esimerkissä on käytetty pankkia lohkoketjun tilalla jotta esimerkki olisi helpompi ymmärtää jokapäiväisin termein.

Energiahuoli Proof Of Work-todennustavassa

Miksi Proof Of Stake-todennusmalliin sitten siirrytään?

Monet lohkoketjuteknologian kriitikot ovat vuosien saatossa, ja varsinkin viime aikoina keskellä Euroopan energiakriisiä tuoneet esiin huolet mm. Bitcoinin verkoston energiankulutuksesta. On totta, että Proof Of Work-todennusmetodissa kulutetaan valtava määrä energiaa lohkoketjun varmistamiseen – Koko lohkoketjun pointti perustuu energian kuluttamiseen lohkoketjun vahvistuksessa.

Kuten aikaisemmin mainittiin, lohkoketjussa Proof Of Work-todennusmallin energiankulutus nousee ajan saatossa vaikeusasteen noustessa. Vaikeusasteen nostaminen on myös välttämätöntä, sillä laskentateho kehittyy ja louhijat keksivät aina tehokkaampia metodeita pulmien ratkaisuun. Jos vaikeusastetta ei nostettaisi, syntyisi virtuaalivaluuttaa maailmaan liikaa, tehden valuutasta entistä arvottomampaa.

The Merge – Yhteenveto

Ethereumin Proof Of Stake-metodiin siirtyminen tarkoittaa siis koko lohkoketjuteknologian kannalta kehitystä kohti huomista. Energiahuolet ovat historiaa, ja lohkoketjun skaalautuvuus on entistä parempi. Ethereumin The Merge-päivitys siis mahdollistaa edelleen kryptovaluutalla tienaamisen (Sijoittaminen, Steikkaaminen).

Näinollen Ethereumin tienausmahdollisuudet pysyvät ennallaan, joskin muuttavat sijoitetun pääoman kohteen varsin ajankohtaisesti maailmanlaajuisen sirupulan keskellä elektroniikasta suoraan Ethereum-virtuaalivaluuttaan. Ethereumilla tienatakseen sinun ei siis tarvitse enää ostaa kymmenillä tuhansilla euroilla louhimisrautaa, kuten näytönohjaimia, vaan voit sijoittaa suoraan Euroja lohkoketjuun ostamalla Etherumia ja steikkaamalla sen Proof Of Stake-todennusmetodin avulla.

Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:

Seuraa meitä somessa:

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.