Siirry suoraan sisältöön

Suomen suurimmat yritykset – Suomen top 10

Suomen yritysrekisterissä on kourallinen yrityksiä, jotka ovat kansainvälisellä tasolla merkittäviä tekijöitä. Suomi ja sen yritykset ovat kuitenkin maailmantasolla verrattuna pikkuruisen pieniä, varsinkin kun Nokian parhaat vuodet ovat jo pitkälti peräpeilissä.

Tutustutaan tässä artikkelissa Suomen suurimpiin yrityksiin sekä siihen, millä toiminnoilla nämä yritykset ovat listalle päässeet.

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

*Kilpailuta myös muut lainasi Etua.fi-palvelun avulla ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Suomen suurimmat – Top 10-lista

SijoitusYrityksen nimiLiikevaihto (1000€)Tulos (1000€, -tappio)
1Neste Oyj15 768 000 (~15,8 miljardia euroa)1 317 000 (~1,3 miljardia euroa)
2Nokia Solutions and Networks OY14 793 796 (~14,8 miljardia euroa)-248 188 (~-248 miljoonaa euroa)
3Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta 7 575 699 (~7,6 miljardia euroa)15 005 (~15 miljoonaa euroa)
4Outokumpu Stainless Oy7 105 526 (~7,1 miljardia euroa)22 733 (~23 miljoonaa euroa)
5Outokumpu Europe Oy6 810 693 (~6,8 miljardia euroa)247 343 (~247 miljoonaa euroa)
6Kesko Oyj6 662 244 (~6,7 miljardia euroa)390 905 (~391 miljoonaa euroa)
7UPM Sales Oy5 211 045 (~5,2 miljardia euroa)11 713 (~12 miljoonaa euroa)
8Neste Markkinointi Oy4 602 468 (~4,6 miljardia euroa)73 116 (~73 miljoonaa euroa)
9North European Oil Trade Oy3 908 959 (~3,9 miljardia euroa)36 197 (~36 miljoonaa euroa)
10Metsä Fibre Oy3 062 120 (~3,1 miljardia euroa)885 661 (~886 miljoonaa euroa)
Suomen suurimmat yritykset liikevaihdon mukaan

Tietoa Suomen suurimmista yrityksistä

Tutustutaan seuraavaksi hiukan tarkemmin listan yrityksiin. Positiivinen huomio listalla on ainakin se, että kaikki yritykset ovat yhtä lukuunottamatta (Nokia) tehneet positiivisen tuloksen. Metsäbisnes on selvästi varsin kannattavaa vielä nykypäivänäkin, sillä Metsä Fibre Oy on tehnyt listan pienimmällä liikevaihdolla varsin väkevän tuloksen.

1. Suomen suurin yritys – Neste Oyj

Neste on varmasti miltei kaikille suomalaisille tuttu firma sen laajan polttoaineiden jakeluverkoston ansiosta. Nesteen asemia löytyy miltei joka kylältä – tai ainakin suurimmista väestökeskittymistä. Suomalaiset eivät välttämättä mieti Nesten liiketoimintaa polttoainepumppuja pidemmälle, mutta yrityksellä on paljon muutakin bisnestä kuin ainostaan suomalainen polttoainemarkkina.

Nesteen järkälemäistä liikevaihtoa ei ihan noin vain tehdäkään, varsinkaan Suomen verrattain pienillä polttoainemarkkinoilla. Neste onkin viimeiset vuosikymmenet keskittynyt kestävän kehityksen arvot täyttävien polttoaineiden sekä uusiutuvien raakamateriaalien kehittämiseen.

Neste on itse asiassa ainakin omien sanojensa mukaan maailman johtava kyseisten tuotteiden valmistaja ja innovoija – ja ainakin liikevaihdon perusteella arvioituna tämä lienee vähintäänkin melko lähellä totuutta. Neste on myös oman käsitykseni mukaan varsin tunnettu nimi maailmanlaajuisesti, ja sen tuotteet tarjoavat monelle yritykselle pitkälle kehitettyjä ratkaisuja mm. päästötavoitteiden saavuttamiseen.

Neste valmistaa Suomen lisäksi tuotteitaan Alankomaissa sekä Singaporessa. Jalostamoissa valmistetaan tavanomaisen polttoaineen lisäksi mm. lentokoneiden polttoainetta sekä polymeeri- ja kemikaaliteollisuuden uusiutuvia raaka-aineita.

Tutustu tarkemmin: Neste.com

Yrityksen tarkemmat taloustiedot: Neste Oyj – Taloustiedot

2. Nokia Solutions and Networks Oy

Nokia on tänä päivänä ennen kaikkea mobiiliverkkoinfrastruktuurin kehittämiseen keskittynyt yhtiö. Yritys toimii maailmanlaajuisesti, ja se tarjoaa palveluitaan pääasiassa suuryrityksille sekä valtiollisille toimijoille. Nokia on perustettu yli 155 vuotta sitten Suomessa, ja se toimii n. 130 eri maassa.

Nokia kertoo käyttäneensä vuodesta 2017 alkaen n. 22 miljardia euroa tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Yritys tunnettiin historiassa sen erinomaisista matkapuhelimista, mutta matkapuhelinliiketoiminta hyytyi älypuhelinten saavuttua markkinoille.

Nokia keskittyy monen muun suomalaisen yrityksen tavoin kestävään kehitykseen vahvasti. Yritys kilpailee mm. Kiinalaisen Huawein kanssa, joten kestävän kehityksen arvot voivat hyvinkin olla erinomainen kilpailuvaltti suuryritysten sekä valtioiden kanssa toimiessa.

Tutustu tarkemmin: Nokia.com

Yrityksen tarkemmat taloustiedot: Nokia Solutions and Networks Oy – Taloustiedot

3. Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Eli paremmin tunnettuna: S-ryhmä. SOK on Suomen suurimpiin kuuluva yritysyhtymä, jonka liiketoiminnat kattavat lukuisia osa-alueita. Parhaiten S-ryhmä tunnetaan varmasti sen päivittäistavara- ja elintarvikekaupoistaan, jotka kulkevat mm. nimillä Prisma, S-market, Sokos, Sale, sekä Alepa.

S-ryhmä hallinnoi myös hotelleja, ravintoloita, huoltoasemia, sekä rautakauppoja. Mm. Sokos-hotellit sekä Radisson Blu-hotellit ovat S-ryhmän hallinnoimia. Myös ABC-huoltoasemat kuuluvat S-ryhmään.

S-ryhmä laajentuu jatkuvasti, ja hallinnoi nykyään myös pankkipalveluita S-pankki- nimen alla.

Tutustu tarkemmin: S-ryhma.fi

Yrityksen tarkemmat taloustiedot: Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta – Taloustiedot

4. Outokumpu Stainless Oy

Outokumpu Stainless Oy valmistaa nimensä mukaisesti terästä. Yhtiön pääasiallinen kilpailuvaltti on suomalainen innovaatio, jonka avulla se on saavuttanut maailman johtavan vähäpäästöisen ja kestävän teräksen valmistajan paikan.

Yhtiö toimii maailmanlaajuisesti, ja toimittaa tuotteitaan lukuisilla eri aloilla toimivien yritysten tarpeisiin.

Tutustu tarkemmin: Outokumpu.com

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Outokumpu Stainless Oy Tornion tehtaat – Taloustiedot

5. Outokumpu Europe Oy

Eurooppa on Outokummun suurin liiketoiminta-alue, ja yhtiö on alansa markkinajohtaja Euroopan alueella. Yhtiö hallitsee n. 33% markkinaosuutta Euroopan markkinoista, joka tarkoittaa n. 71% koko konsernin liikevaihdosta.

Yhtiöllä on kaksi ruostumattoman teräksen tehdasta Euroopassa, joista toinen sijaitsee Torniossa.

Tutustu tarkemmin: Outokumpu.com

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Outokumpu Europe Oy – Taloustiedot

6. Kesko Oyj

Kesko hallinnoi toista Suomen suurimpiin kuuluvaa elintarvike- ja päivittäistavaraketjua. Sen liiketoimintoihin kuuluu S-ryhmän tavoin monia muitakin osa-alueita, kuten huoltoasemia sekä erikoistavaraliikkeitä. Kesko on liikevaihdolla mitattuna pienempi yritys kuin S-ryhmä.

Keskon yhteistyökumppaneihin kuuluu mm. Nesteen polttoaineiden jakeluasemat. Neste hallinnoi itse mm. K-City-, Super-, ja -market-myymälöitään sekä autoliikkeitään (K-auto). Lisäksi K-ryhmä hallinnoi mm. K-pesuloita huoltoasemiensa yhteydessä.

Tutustu tarkemmin: Kesko.fi

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Kesko Oyj – taloustiedot

7. UPM Sales Oy

UPM Sales Oy on UPM:n emoyhtiön tytäryhtiö, joka nimensä mukaisesti vastaa yhtiön myyntitoiminnoista. Yrityksen emoyhtiö on UPM-Kymmene Oyj. Konsernin muita tytäryhtiöitä ovat mm. UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers sekä UPM Plywood.

Yhtiö valmistaa lukuisia tuotteita, kuten sellua, paperia, tarroja, biopolttoaineita, biokomposiitteja sekä biokemikaaleja. Yritys keskittyy toiminnoissaan vahvasti kestävän kehityksen arvoihin sekä uusiutuvien raaka-aineiden käyttämiseen.

Tutustu tarkemmin: Upm.com

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Upm Sales Oy – Taloustiedot

8. Neste Markkinointi Oy

Neste Markkinointi Oy on Neste Oyj:n tytäryhtiö, ja se vastaa Nesteen polttoaineiden jakeluverkostoista Suomessa. Tytäryhtiön tehtävä on siis ylläpitää Nesteen polttoaineasemien päivittäisiä toimintoja.

Tutustu tarkemmin: Neste.com

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Neste Markkinointi Oy – Taloustiedot

9. North European Oil Trade Oy

Listan ensimmäinen yritys, josta en itsekään ole koskaan kuullut. NEOT on polttoaineiden hankinta- ja logistiikkayhtiö, jonka omistaa ST1 ja S-ryhmä. Sen pääasiallinen liiketoiminta koostuu polttoaineiden toimittamisesta S-ryhmän ja ST1:n hallinnoimille polttoaineiden jakeluasemille.

NEOT toimittaa polttonesteitä Suomen lisäksi myös Norjaan sekä Ruotsiin. Yhtiö toimittaa vuosittain n. 6 miljardia litraa liikennepolttonesteitä (kansankielellä bensaa ja dieseliä) yli 1 700 asemalle sekä polttoöljyä jälleenmyyjien kautta tuhansille kodeille ja yrityksille.

Tutustu tarkemmin: Neot.fi

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: North European Oil Trade Oy – Taloustiedot

Lisäksi yritys kertoo sivuillaan toimittavansa merkittäviä määriä polttoaineita laivoihin ja ilmailuun.

10. Metsä Fibre Oy

Metsä Fibre Oy on Metsä Groupin tytäryhtiö. Yhtiö on johtava sellun, sahatavaran sekä muiden biotuotteiden valmistaja. Metsä Fibre vastaa siis konsernin jalostettujen tuotteiden myynnistä, valmistuksesta ja päivittäistoiminnoista.

Metsä Group toimii maailmanlaajuisesti 28 maassa. Yhtiöllä on tuotantolaitoksia 7 eri maassa.

Tutustu tarkemmin: Metsagroup.com

Yhtiön tarkemmat taloustiedot: Metsä Fibre Oy – Taloustiedot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.