Siirry suoraan sisältöön

Suomen inflaatio 2023 – Miltä ennuste näyttää?

fed nostaa korkoja

Inflaatiosta puhutaan nyt mediassa paljon, ja se alkaa konkreettisesti vaikuttamaan myös Suomalaisten talouteen ja ostokäyttäytymiseen – Miltä näyttää Suomen inflaatio 2023? Monet mediat uutisoivat nyt jopa Suomalaisten ostokäyttäytymisen muuttuneen jo nyt rajusti.

Talouden epävarmuus herättää myös sijoittajissa huolia, eikä turhaan – Inflaation vaikutukset maailmantalouteen ovat suuret. Keskuspankit nostavatkin nyt lähes kilpaa korkoja ja ennusteiden mukaan koronnostot jatkuvat – Mutta kuinka kauan?

Euribor 12kk ennuste 2023

Suomalaisia puhuttaa tällä hetkellä ennen kaikkea Euribor 12kk ennuste vuodelle 2023. Suomessa suurin osa asuntolainoista on sidottu tähän muuttuvaan korkoon, ja sen nousu tarkoittaa kotitalouksille kulujen kasvamista nopeaan tahtiin.

Mutta mikä on Euribor 12kk ennuste 2023?

Euribor 12kk koron ennustetaan nousevan alkuvuodesta vielä entisestään n. 3%:n tuntumaan. Toisaalta samaan aikaan mm. Yhdysvalloissa nähdään jo inflaation heikentymistä, mutta Euroopan aluetta tämä tieto ei tietysti auta.

Lue artikkeli loppuun niin kerromme myös miksi pankit nostavat korkoja juuri nyt – Ja miten se vaikuttaa Suomalaisten talouteen.

Säästä rahaa lainakustannuksissa!

Kilpailuta lainasi Rahalaitoksella – Saatat säästää selvää rahaa lainakustannuksissa! Rahalaitos.fi

Hakemuksen tekeminen ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään – Jos sinulla on luottokorttilainaa, joustoluottoja tai muita lainoja: Kilpailuta lainasi NYT. Voit myös kilpailuttaa yhdistelylainat, jos haluat pienentää nykyisten lainojesi kuukausierää.

Euroopan ja Suomen inflaatio

Euroalueen inflaation arvioidaankin ennakkotietojen mukaan olevan loppuvuodesta jo 10% tasolla, ja Suomenkin inflaation arvioidaan kiihtyneen viimeisimmästä lukemasta n. 9%:n. (Marraskuu, viimeisin tieto – Tilastokeskus)

Inflaatiolla on siis suuri vaikutus sekä Suomen – Että Euroalueen talouteen tällä hetkellä. Kuinka kauan inflaatio vielä vaikuttaa, ja onko helpotuksia koronnostoihin tulossa?

Lue myös artikkelimme Inflaatiosta jos haluat kattavan käsityksen siitä, mitä inflaatio todella tarkoittaa.

Euroopan Keskuspankin viimeisimmän arvion mukaan koronnostot jatkuvat vielä loppuvuonna 2022, mutta alkuvuodesta 2023 ne vähenevät tai loppuvat kokonaan. Vielä on mahdoton arvioida mihin asti korot nousevat, mutta EKP:n osavuosikatsaus antaa hyvät eväät karkeaan arviointiin siitä, kuinka korot vielä kehittyvät alkuvuodesta 2023 ja loppuvuodesta 2022.

EKP kokoukset rahapolitiikan säätämisestä pidetään kalenterin mukaan seuraavina päivinä:

15.12.2022 – Rahapolitiikkaan liittyvä kokous Frankfurtissa, Saksassa

Yllä mainituissa kokouksissa odotetaan korkojen nousevan vielä asteittan, mutta vielä on täysin auki kuinka paljon. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on myös sanonut julkisuudessa, että ”Koronnostoja on tulossa vielä ainakin kaksi, mutta alle viisi”.

Talouselama.fi:n artikkelissa mainitaan myös, että Ekonomisti Schmieding odottaa EKP:n rauhoittavan koronnostoja: ”Odotamme, ettei korkoa nosteta vuonna 2023”, hän sanoo katsauksessaan.

Tällä hetkellä ennuste on siis EKP:n mukaan se, että koronnostot loppuvat alkuvuonna 2023. Tämä ei tietysti tarkoita vielä esimerkiksi asuntolainojen korkojen kannalta mitään, eikä ainakaan terävää pudotusta suositussa 12kk Euribor-korossa liene nähtävissä vaikka korkojennosto loppuisikin.

Tästä huolimatta, jos vuonna 2023 ei korkoja enää nosteta, tietää koronnostojen loppuminen markkinalle hyvää. Se kielii siitä, että koronnostot ovat toimineet ja inflaatiota on saatu kuriin.

Suomen inflaatio 2023

Toivon mukaan siis myös Suomessa inflaatiolukemat saataisiin kuriin jo vuoden 2023 alkupuolella. Koska inflaatio on nyt niin korkealla, voimme nähdä vuonna 2023 jopa deflaatiota, joka tarkoittaa rahan arvon nousua.

Tämä ei tietenkään ole millään tavalla taattua, ja on mahdollista että jopa inflaatio jatkuu pitkälle vuoteen 2023, mutta ainakin tämänhetkisen tiedon valossa EKP näyttäisi olevan melko varma inflaation rauhoittuvan vuonna 2023.

Tämä tietysti tarkoittaa hyvää sekä markkinalle että kuluttajien ostovoiman elpymiselle talvesta. Toivon mukaan se tarkoittaa myös markkinatilanteen normalisoitumista, ja osakemarkkinoiden kurssikehityksen jatkumista.

Samalla kuitenkin Euroopan aluetta uhkaa taantuma – Taantumalla tarkoitetaan pitkäkestoisempaa talouskasvun supistumista. Taantuma voi painaa osakekursseja entistä voimakkaammin alaspäin, mutta markkina on todennäköisesti jo hinnoitellut taantuman riskit ja mahdollisesti jopa yliarvioinut sen vaikutukset osakkeiden hintaan.

Jos taantuma on paha, on myös Suomalaisilla sijoittajilla todennäköisesti edessään vielä synkkiä aikoja ja saatamme nähdä myös uusia pohjia markkinassa.

Tästä huolimatta tällä hetkellä yleinen asiantuntijoiden näkemys on se, että taantuma on lyhyt ja suhteellisen pieni, eli toivoa on vielä positiivisestakin kurssikehityksestä vuonna 2023.

Tässä kuitenkin pitää ottaa huomioon, että markkina tällä hetkellä todellakin on niin epävarma että edes parhaat ennusteet eivät välttämättä pidä paikkaansa ollenkaan – Talousnäkymien kehitys riippuu tällä hetkellä niin monesta tekijästä, joita valtioillakaan ei välttämättä ole mitään valtaa muuttaa.

Koronnostot ja taantuma

Tilanne on vaikea myös keskuspankeille – Keskuspankin keskeinen tehtävä on pitää yllä hintojen tasapainoa, eli hallita inflaatiota. Inflaatiota hallitakseen tulee keskuspankin kuitenkin tehdä kaikkensa, että kuluttajien kuluttaminen vähenee – Tämä tarkoittaa yleensä korkonen nostamista.

Miksi kuluttaminen vaikuttaa inflaatioon? Kun talous käy ylikierroksilla ja kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on huipussaan, on laina yleensä erittäin edullista. Tämän kun yhdistää korkeaan kuluttajan luottamukseen maksukyvystä, eli tulevaisuudesta, on lainansaanti ja sen nostaminen kuluttajan näkökulmasta jopa liiankin helppoa.

Aina, kun kuluttaja nostaa luottoa, on tuo maksettu luotto jonkun muun tuloa. Tästä jää siis kuluttajalle käteen laina, eli velvollisuus, ja maksun vastaanottajalle tuloa. Jos lainaa myönnetään liikaa, muodostuu markkinalle kupla, ja sekä kuluttajat että yritykset saavat epärealistisen kuvan talouden todellisesta tilasta.

Lainat täytyy kuitenkin aina jossain kohtaa maksaa pois, ja loputtomasti ei kuluttaja voi velkaa nostaa lisää. Yleensä nämä kuplat johtuvatkin juuri tästä kuvitelmasta, joka hertästi syntyy kuluttajille lainan ollessa halpaa: Lainaa kannattaa nyt nostaa kun se on halpaa.

Kun korkoja nostetaan, kuluttajat reagoivat tietysti vastakkaisella reaktiolla: Kun laina on kallista, sitä ei kannata nostaa lisää. Kun lainan ottaminen tyrehtyy, myös yritysten tulokset kärsivät kuluttajien lykätessä hankintojaan.

Tämä aiheuttaa dominoefektin, jossa kuluttajat eivät enää luotakkaan talouden tulevaisuuteen yhtä voimakkaasti, ja yritysten tulokset kärsivät tämän johdosta. Talouskasvua mitataan kulutuksen mukaan, joten myös talouskasvu tietysti supistuu kuluttajien vähentäessä kulutustaan.

Tämä on kuitenkin normaalia talouden suhdannevaihtelua, ja laskusuhdanteet nähdäänkin nykyisessä talousjärjestelmässämme välttämättömänä pahana, sillä samalla kun kuluttajat vähentävät kulutustaan ja vähentävät lainannostoa, he myös lyhentävän vanhoja lainojaan pois.

Kun lainaa lyhennetään, velkaantumisaste vähenee – ja valmistaa kuluttajia taas seuraavaan nousukauteen, jossa kuluttajat uskaltavat taas ottaa lainaa.

Sponsoroitu: NordVPN.

Haluatko, että kuka tahansa voi lukea koko selainhistoriasi ja seurata sinua verkossa vapaasti? En minäkään. Kyberturvallisuus on tänä päivänä vakavasti otettava asia, ja verkkohyökkäyksiä tapahtuukin tämän tästä ympäri maailmaa.

Euroopan alueen kriisi kiristää turvallisuustilannetta entisestään myös verkossa, ja suojaamattomat yhteydet ovat entistä altiimpia urkinnalle ja verkkohyökkäyksille.

Nordvpn on asiantuntijoiden palkitsema VPN-palvelu, joka toimii kaikila laitteillasi yhdellä tilauksella. Palvelua voit käyttää missä tahansa, ja se tarjoaa ensiluokkaista tietoturvaa millä tahansa alustalla: Suoratoistopalvelut, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat.

Olen itsekin käyttänyt VPN-palvelua päivittäin kaikilla laitteillani jo vuosia, ja suosittelen lämpimästi sitä myös lukijoilleni. NordVPN tarjoa lukijoillemme HUIKEAN tarjouksen jotta sinäkin voit suojata yhteytesi ja salata verkkoliikenteesi urkinnalta.

Tilaa NordVPN nyt ja saat 3kk ILMAISEKSI ja JOPA 68% alennuksen tilauksestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *