Siirry suoraan sisältöön

Stagflaatio – Selkokielellä selitettynä

Stagflaatio on erikoinen ilmiö, jossa tavanomaisesti toisensa poissulkevat (stagnaatio, eli talouskasvun pysähtyminen tai voimakas hidastuminen sekä inflaatio, eli kuluttajahintojen pitkäaikainen ja voimakas nousu), tai ainakin toisiaan heikentävät ilmiöt esiintyvät samanaikaisesti taloudessa. Stagflaatio on erittäin tuhoisa ilmiö, joka esiintyessään aiheuttaa usein taantuman, eikä tilannetta helpoita ollenkaan se, että stagflaatiosta on poikkeuksellisen hankala päästä eroon tavanomaisin talouspoliittisin keinoin.

Uusi aloittelijaystävällinen sijoituspalvelu nyt myös Suomessa – 10$ arvosta ilmaisia osittaisia USA-osakkeita koodilla ”RAHABLOGI” kun talletat yli 50€!

Tutustu Lightyear-palveluun tästä

*Aloita sijoittaminen Lightyearissä nyt!

*Huom. Pääomasi on vaarassa. Sijoituspalveluiden tarjoaja on Lightyear Financial Ltd UK:ssa ja Lightyear Europe AS EU:ssa. Käyttöehtoja sovelletaan: https://lightyear.com/eu/terms. Pyydä tarvittaessa asiantuntijan apua.

Inflaatiolla on kuitenkin monia erilaisia muotoja, joista stagflaatio on eräs vaikeimmista hallita. Tiedätkö jo, mitä muut inflaation muodot ovat? Lue lisää muista artikkeleistamme alta.

Kaikki inflaatioartikkelit – Lue lisää

Mitä inflaatio todella tarkoittaa (Käsitteet ja kattava selitys) – Lue lisää

Miten inflaatio vaikuttaa korkotilanteeseen? Lue lisää

Mitä stagflaatio tarkoittaa?

Stagflaatio on taloudellinen tilanne, jossa talouskasvu hidastuu tai pysähtyy samalla kun inflaatio jatkaa nousuaan. Tämä yhdistelmä stagnaatiosta (talouden taantumasta) ja inflaatiosta luo erityisen haastavan skenaarion, sillä perinteiset talouspoliittiset toimet voivat olla tehottomia tai jopa pahentaa tilannetta.

Stagflaatio on poikkeuksellinen ilmiö, sillä usein talouden taantuma hillitsee inflaatiota, mutta stagflaatiossa nämä kaksi tekijää esiintyvät yhtä aikaa.

Stagflaation syyt

Stagflaation taustalla voi olla useita tekijöitä. Yksi yleinen syy on ulkoisten shokkien, kuten öljyn hinnan voimakkaan nousun vaikutus talouteen. Tällaiset shokit voivat nostaa tuotantokustannuksia (kustannusinflaatio) ja samalla vähentää kulutuskysyntää. Myös sisäiset tekijät, kuten liian tiukka rahapolitiikka tai korkeat verot, voivat johtaa stagflaatioon.

Lisäksi odotukset tulevasta inflaatiosta voivat itseään ruokkien pahentaa inflaatiota, vaikka talouskasvu hidastuisi.

Stagflaation vaikutukset

Stagflaation vaikutukset ovat moninaiset ja usein negatiiviset. Talouden taantuma voi johtaa korkeampaan työttömyyteen ja yritysten konkurssien lisääntymiseen. Samanaikainen inflaatio heikentää ostovoimaa ja voi vähentää sijoituksia.

Yhdessä nämä tekijät voivat luoda negatiivisen kierteen, jossa talouden heikentyminen ja inflaation nousu ruokkivat toisiaan.

Stagflaatio on eräs vaikeimmista inflaation muodoista. Stagflaatiota vakavampiakin ilmiöitä on kuitenkin olemassa, ja näitä ovat mm. hyperinflaatio (erittäin voimakas monetaarinen inflaatio) sekä deflaatio (inflaation vastakohta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.