Siirry suoraan sisältöön

Sijoittaminen on viimeisen parin vuosikymmenen aikana yleistynyt räjähdysmäisesti. Pankkialan digitalisaatio mullisti sijoitusmarkkinat, ja nykyään kenellä tahansa on mahdollisuus aloittaa sijoitusvarallisuuden kerryttäminen muutamalla klikkauksella.

Tilastotietokeskuksen mukaan jopa 1,85 miljoonalla suomalaisella oli hallussaan sijoitusrahastoja tai kotimaassa noteerattuja pörssiosakkeita vuoden 2021 lopussa. Lukema tarkoittaa sitä, että yli kolmasosa Suomen koko väestöstä sijoittaa tavalla tai toisella.

Lukumäärä on voimakkaassa kasvussa, ja uusien sijoittajien määrä nousee vuosittain valtavin harppauksin. Saman tilaston mukaan yli 145 000 henkilöä osti ensimmäiset osakkeensa vuoden 2021 aikana. Sijoittamisen aloittaminen on siis varmasti monella edessä myös tulevina vuosina, ja tämän artikkelin tarkoitus on tarjota sinulle kaikki tarvittava tieto.

Kiinnostaako sijoittamisen aloittaminen? Tutustu Suomen suosituimpaan palveluntarjoajaan ja aloita sijoittaminen jo tänään!

Nordnet kokemuksia – Paras paikka rahastoille?

Haluatko opiskella sijoittamista ennen aloittamista?

Tutustu sijoitusaiheisiin äänikirjoihin!

Tutustu muihin Rahablogin artikkeleihin

Sijoittamisesta yleisesti – Perustiedot

Tutustutaan ensimmäiseksi ihan perusasioihin. Seuraavissa osioissa tutustutaan sijoittamisen määritelmään sekä siihen, mikä määrittelee yksittäisen henkilön sijoittajaksi.

Mitä sijoittaminen on?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sijoittamisella tarkoitetaan toimintaa, jonka tarkoitus on luoda olemassa olevalla pääomalla lisää varallisuutta sijoittajalle. Sijoituskohde voi olla käytännössä mikä tahansa: Osakkeet, rahastot, asunnot, arvoesineet, keräilykortit, tai vaikkapa rahoitusvaiheessa oleva startup-yritys.

Sijoittamisen historialliset juuret ulottuvat aina itse rahan keksimiseen asti. Alkuaikoina sijoituskohteet olivat varsin rajalliset – omaa pääomaa pystyi sijoittamisen alkuaikoina kohdistamaan lähinnä viljeltäviin maa-alueisiin tai sotimiseen.

Oli sijoituskohde sitten mikä tahansa, toimintaa yhdistää sama päämäärä, eli tuoton tekeminen.

Tänä päivänä tilanne on täysin toinen. Sijoituskohteita on enemmän kuin niihin sijoitettavissa olevia varoja, ja sijoitusvarallisuutta jahtaavat toimijat eri aloilta kilpailevat sijoittajien rahoista kiivaasti. Yleisimpiä sijoituskohteita ovat erilaiset rahastot sekä pörssiosakkeet, jotka pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon tuottoa osakkeenomistajilleen liiketoimintaansa kehittämällä.

Kuka on sijoittaja?

Sijoittajia on monenlaisia. Sijoittaja luokitellaan usein tämän salkun sisällön mukaan: Asuntoihin sijoittavat henkilöt ovat asuntosijoittajia, rahastoihin sijoittavat taas rahastosijoittajia.

Sijoittaja voidaan määritellä myös sijoitusvarallisuuden suuruuden mukaan. Tyypillisesti suuret instituutiosijoittajat, kuten pankit ja eläkerahastot, luokitellaan suursijoittajiksi, jotka yleensä sijoittavat merkittäviä summia kerralla.

Yksityishenkilöt puolestaan luokitellaan tyypillisesti piensijoittajiksi, ja sijoitusvarallisuutta kertyy yleensä vuosien varrella hiljalleen. Sijoitusvarallisuus harvoin myöskään kasvaa piensijoittajilla muutamia kymmeniä tai satoja tuhansia suuremmaksi. Harva yksityishenkilö yltää elämänsä aikana suursijoittajaksi, mutta poikkeuksiakin toki on.

Sijoittajaksi voidaan siis määritellä kuka tahansa henkilö, jolla on hallussaan mikä tahansa määrä sijoitusvarallisuutta, ja varallisuus voi olla käytännössä mitä tahansa – kunhan varojen kohdistamisen tavoite on tehdä tuottoa tavalla tai toisella.

Alta löydät muutamia esimerkkejä erilaisista sijoittajatyypeistä:

1. Osakesijoittaja:

 • Sijoittaa yritysten osakkeisiin.
 • Tavoitteena voi olla pitkäaikainen arvonnousu tai osingot.
 • Riskitaso vaihtelee osakkeiden mukaan.

2. Rahastosijoittaja:

 • Sijoittaa rahastoihin, jotka hajauttavat riskiä useisiin eri kohteisiin.
 • Sopii hyvin aloittelijoille ja niille, jotka haluavat ammattilaisen hoitavan sijoituksiaan.
 • Riskitaso vaihtelee rahaston mukaan.

3. Asuntosijoittaja:

 • Sijoittaa asuntoihin ja kiinteistöihin.
 • Tavoitteena voi olla vuokratulot tai arvonnousu.
 • Vaatii enemmän pääomaa kuin monet muut sijoitusmuodot.

4. Joukkorahoittaja:

 • Sijoittaa lainoihin tai yrityksiin joukkorahoitusalustojen kautta.
 • Mahdollistaa pienemmät sijoitukset ja pääsyn kohteisiin, joihin ei muuten olisi mahdollisuutta.
 • Korkeampi riskitaso kuin monissa muissa sijoitusmuodoissa.

5. Päiväkauppias (Day trader):

 • Tekee useita kauppoja päivässä hyödyntääkseen lyhyen aikavälin markkinavaihteluita.
 • Vaatii paljon aikaa, tietoa ja taitoa.
 • Erittäin korkea riskitaso.

6. Arvosijoittaja:

 • Sijoittaa aliarvostettuihin yrityksiin, joiden uskotaan olevan markkinahintaansa arvokkaampia.
 • Tavoitteena on pitkäaikainen arvonnousu.
 • Vaatii paljon tutkimusta ja analyysiä.

7. Kasvusijoittaja:

 • Sijoittaa yrityksiin, joiden odotetaan kasvavan nopeasti.
 • Tavoitteena on nopea arvonnousu.
 • Korkeampi riskitaso kuin monissa muissa sijoitusmuodoissa.

8. Indeksisijoittaja:

 • Sijoittaa indeksirahastoihin, jotka seuraavat tiettyä markkinaa tai indeksiä.
 • Helppo ja passiivinen tapa hajauttaa sijoituksia.
 • Matala riskitaso verrattuna yksittäisiin osakkeisiin.

Tämä on vain pieni otos erilaisista sijoittajatyypeistä. On tärkeää löytää itselle sopiva sijoitusstrategia ja -tyyli, joka vastaa omia tavoitteita ja riskinsietokykyä.

Sijoittamisen historiaa – tuottoja ja tappioita

Sijoittamisella on varsin pitkä ja värikäs historia, johon mahtuu monenlaisia kummallisuuksia. Markkinamekanismit ovat usein myös yllättäneet sijoittajat, jolloin tuottoja tai tappioita on ajoittain kertynyt yksittäisinä vuosina huomattavasti tyypillistä enemmän.

Pörssikursseista on onneksi olemassa kattava määrä vapaasti saatavilla olevaa tietoa, sillä kaikkien pörssissä myytävien tuotteiden hinnat on kirjattu pörssikursseihin. Tämän ansiosta myös keskimääräisiä tuotto-odotuksia on helppo seurata pitkälläkin aikavälillä.

Voit tutustua pörssikursseihin tarkemmin mm. Tradingview– tai Google Stocks-palveluissa.

Tutustutaan seuraavaksi muutaman suosituimman indeksirahaston historiallisiin tuottoihin, jotta saat paremman kuvan tuottojen ja tappioiden syntymisestä vuosien varrella.

Historialliset tuotot – Nasdaq 100

Nasdaq on Amerikkalainen indeksirahasto, joka seuraa 100 Yhdysvaltain suurimman yrityksen (pl. finanssisektori) pörssiosakkeiden hintaa. Se on myös eräs suosituimmista indeksirahastoista reilusti yli 15 triljoonan dollarin markkina-arvolla.

Nasdaq 100-indeksi on tuottanut viimeisen 30 vuoden aikana keskimäärin n. 10,4% vuosittain. Aikavälille mahtuu kuitenkin lukuisia laskukausia ja jopa vuosikymmenen pituisia nousukausia.

Sijoituspiireissä on jo pitkään hyväksytty yleinen, suuntaa-antava vuosittainen tuotto-odotus. Osakkeille ja rahastoille tämä lukema on n. 7-8%.

Tuotto-odotus kulkee kuitenkin lähes aina käsi kädessä riskin kanssa. Tyypillisesti korkeamman riskin tuotteet, kuten johdannaiset ja yksittäiset pörssiosakkeet, voivat tuottaa merkittävästi keskivertoa korkeampaa tuottoa, mutta samalla pääoman menettämisen riski on huomattavasti suurempi.

Matalamman riskin tuotteet, kuten pankkitalletukset, ovat tyypillisesti lähes riskittömiä sijoituskohteita, mutta tuotto-odotus on matalan riskin vuoksi merkittävästi alhaisempi.

Sama kaava toistuu käytännössä kaikissa sijoitustuotteissa, vaikka mielipiteitä on tietysti tässäkin asiassa monia. Tuotto-odotusten ja riskien hallinta onkin yksi tärkeimmistä sijoittajan taidoista, jonka avulla sijoitusvarallisuuden tappioita ja tuottoja voidaan ohjata oman riskinsietokyvyn mukaan.

On myös hyvä pitää mielessä, että tuotto-odotus ei läheskään aina toteudu yksittäisten vuosien kohdalla. Vuosituotto-odotus perustuu vuosikymmenten aikajaksolla mitattuun keskiarvoon, ja ajanjaksolle mahtuu monia lyhyempiä ajanjaksoja, jolloin osakkeiden ja rahastojen hinnat ovat laskeneet jopa useita kymmeniä prosentteja.

Pitkäjänteinen sijoittaja luottaa kuitenkin aina siihen, että osake- ja rahastokurssit nousevat laskukauden jälkeen uusiin huippuihin ja siihen, että huonojen vuosien tappiot tasaantuvat vuosien varrella esiintyvien nousukausien myötä.

Miksi pitäisi aloittaa sijoittaminen?

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua monimutkaiselta ja pelottavalta, mutta se on yksi parhaista tavoista kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä.

Vaikka säästäminen on tärkeää, pelkkä säästäminen ei välttämättä riitä saavuttamaan taloudellisia tavoitteita, kuten asuntoa tai eläkesäästöjä. Sijoittamalla voit hyödyntää rahojesi tuottomahdollisuuksia ja saada ne työskentelemään puolestasi.

Sijoittaminen tarjoaa monia etuja:

 • Päihitä inflaatio: Inflaatio nakertaa rahojesi arvoa vuosi vuodelta. Sijoittamalla voit varmistaa, että säästösi kasvavat inflaatiota nopeammin.
 • Saavuta unelmasi: Olipa haaveissasi sitten uusi auto, unelmien lomamatka tai oma asunto, sijoittaminen voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin.
 • Turvaa tulevaisuutesi: Eläkepäivät voivat tuntua kaukaisilta, mutta sijoittamalla voit varmistaa, että sinulla on riittävästi varoja nauttia huolettomasta eläkkeestä.
 • Luo passiivisia tuloja: Oikein valitut sijoitukset voivat tuottaa sinulle passiivisia tuloja, jotka täydentävät palkkaasi ja kasvattavat varallisuuttasi.

Yksi keskeisimmistä syistä aloittaa sijoittaminen on korkoa korolle -ilmiö. Tämä tarkoittaa, että sijoitustesi tuotot tuottavat lisää tuottoja, jotka puolestaan tuottavat taas lisää tuottoja. Ajan myötä tämä voi johtaa merkittävään varallisuuden kasvuun. Korkoa korolle-ilmiö mahdollistaa myös merkittävän varallisuuden kasvattamisen pienillä kuukausisijoituksilla, jos sijoituksia tehdään säännöllisesti riittävän pitkän aikaa.

Toinen tärkeä syy sijoittaa on inflaation torjunta. Inflaatio nakertaa rahan arvoa ajan myötä, mikä tarkoittaa, että samalla rahasummalla voi ostaa tulevaisuudessa vähemmän kuin nykyään. Sijoittamalla voit pyrkiä saavuttamaan tuottoja, jotka ylittävät inflaation, ja siten säilyttämään ostovoimasi.

Sijoittaminen tarjoaa myös mahdollisuuden monipuolistaa tulojasi. Työtulojen lisäksi sijoitustuotot voivat toimia lisätienestinä ja parantaa taloudellista turvallisuuttasi. Tämä on erityisen tärkeää, jos haluat saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden tai jäädä eläkkeelle aikaisemmin.

Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi suurta alkupääomaa. Voit aloittaa pienillä summilla ja kasvattaa sijoituksiasi vähitellen. Tärkeintä on aloittaa ajoissa ja olla pitkäjänteinen. Sijoittaminen on maraton, ei pikajuoksu.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, eikä tuottoja voida taata.

Lue lisää: Millä summalla sijoittamisen voi aloittaa?

Tutustu kaikkiin sijoittamisen aloittamiseen liittyviin artikkeleihin.

Kannattaako sijoittamisen aloittaminen oikeasti?

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa oikeasti, jos olet valmis sitoutumaan sijoitussuunnitelmaasi pitkällä aikavälillä. Mietitään vaikkapa henkilöä, joka aloittaa 20 euron kuukausisijoituksen osakemarkkinoille 25-vuotiaana. Vaikka summa voi tuntua pieneltä, pitkäjänteisyys ja korkoa korolle -ilmiö tekevät ihmeitä.

Oletetaan, että sijoitukset tuottavat keskimäärin 7 % vuodessa, mikä on pitkän aikavälin keskiarvo osakemarkkinoilla. 45-vuotiaana tämä henkilö olisi sijoittanut yhteensä 4 800 euroa (20 € x 12 kk x 20 vuotta).

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta hänen sijoitustensa arvo olisi kuitenkin kasvanut noin 10 300 euroon. Tämä tarkoittaa yli kaksinkertaista summaa verrattuna pelkkään säästämiseen.

Ja tämä on vasta alkua. Jos henkilö jatkaisi sijoittamista eläkeikään asti, tuotto voisi olla huomattavasti suurempi. Esimerkiksi 65-vuotiaana hänen sijoitustensa arvo voisi olla jopa yli 50 000 euroa, vaikka hän olisi sijoittanut vain 9 600 euroa omaa rahaa.

Tämä esimerkki osoittaa, että sijoittamisen aloittaminen kannattaa, vaikka aloittaisit pienillä summilla. Tärkeintä on aloittaa ajoissa ja antaa ajan tehdä tehtävänsä. Korkoa korolle -ilmiö on kuin lumipallo, joka kasvaa suuremmaksi ja suuremmaksi ajan myötä.

On myös tärkeää huomata, että tämä on vain yksi esimerkki. Todellisuudessa sijoitusten tuotot voivat vaihdella vuosittain, eikä tulevaisuuden tuottoja voida taata. Kuitenkin historiallisesti osakemarkkinat ovat tarjonneet hyviä pitkän aikavälin tuottoja, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Sijoittaminen ei ole vain varakkaiden etuoikeus. Se on jokaisen ulottuvilla oleva mahdollisuus kasvattaa varallisuutta ja saavuttaa taloudellisia tavoitteita. Aloittamalla pienillä summilla ja hyödyntämällä korkoa korolle -ilmiötä voit rakentaa vankan taloudellisen perustan tulevaisuutta varten.

Esimerkin sijoittaja on myös poikkeuksellisen sinnikäs henkilö, sillä sijoitussumma on pysynyt samana koko aikajänteen ajan. Todellisuudessa sijoitettava summa todennäköisesti muuttuisi tuon 20 tai 40 vuoden aikana, jolloin tuotot eivät ole eurolleen esimerkin mukaisia.

Sijoitussummaa kasvattamalla voisi toisaalta tehdä myös merkittävästi suurempia tuottoja, ja vielä pidemmällä aikajänteellä tuotto kasvaa vielä entisestään.

Kaipaatko apua sijoitussuunnitelman laatimisessa? Lue lisää

Korkoa korolle – pitkäjänteisen sijoittamisen suurin hyöty

Koska olemme maininneet korkoa korolle -ilmiön jo useaan otteeseen, on tärkeää avata tarkemmin, miksi se on niin merkittävä pitkäjänteisen sijoittajan kannalta. Korkoa korolle -ilmiö on kuin lumivyöry, joka kerää vauhtia ja massaa ajan myötä. Se tarkoittaa, että saat tuottoa paitsi alkuperäisestä sijoituksestasi, myös aiempien vuosien tuotoista. Tämä lumipalloefekti voi johtaa merkittävään varallisuuden kasvuun pitkällä aikavälillä.

Kuvitellaanpa, että sijoitat 1 000 euroa vuodessa osakemarkkinoille, jotka tuottavat keskimäärin 7 % vuodessa. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksesi arvo olisi kasvanut 70 eurolla. Seuraavana vuonna saisit tuottoa jo 1 070 eurosta, mikä tarkoittaa hieman suurempaa tuottoa kuin ensimmäisenä vuonna. Tämä jatkuu vuosi toisensa jälkeen, ja jokainen uusi tuotto kasvattaa sijoituksesi arvoa entisestään.

20 vuoden kuluttua olisit sijoittanut yhteensä 20 000 euroa. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta sijoitustesi arvo olisi kuitenkin kasvanut noin 40 000 euroon. Olet siis käytännössä tuplannut rahasi ilman, että olisit lisännyt omaa panostustasi.

Tämä on yksinkertaistettu esimerkki, mutta se havainnollistaa hyvin korkoa korolle -ilmiön voimaa. Mitä pidempään sijoitat, sitä enemmän hyödyt tästä ilmiöstä. Siksi on tärkeää aloittaa sijoittaminen mahdollisimman aikaisin, vaikka pienillä summilla. Ajan myötä pienetkin sijoitukset voivat kasvaa merkittäväksi pesämunaksi.

Säästöt tarjoavat taloudellista mielenrauhaa

Sijoittaminen ei ole pelkästään varallisuuden kasvattamista, vaan se tarjoaa myös tärkeää taloudellista mielenrauhaa. Kun sinulla on säästöjä ja sijoituksia, tiedät, että sinulla on puskuria odottamattomien tilanteiden varalle. Olipa kyseessä sitten auton rikkoutuminen, yllättävä sairauskulu tai äkillinen työttömyys, säästöt voivat auttaa sinua selviämään haastavista ajoista ilman, että joudut turvautumaan kalliisiin lainoihin tai luottokortteihin.

Vaikka sijoitusten tarkoitus on kasvaa pitkällä aikavälillä, eikä niitä mielellään myydä ennen sijoitushorisontin päättymistä, ne voivat toimia taloudellisena turvaverkkona hätätilanteissa. Sijoitusten myyminen ei ole koskaan ihanteellista, mutta se voi olla parempi vaihtoehto kuin velkaantuminen tai taloudellisen ahdingon syveneminen.

Sijoitukset voivat tarjota myös mielenrauhaa eläkepäivien suhteen. Kun olet säästänyt ja sijoittanut pitkäjänteisesti, voit olla luottavaisempi siitä, että sinulla on riittävästi varoja eläkkeelläsi. Tämä voi vähentää stressiä ja ahdistusta tulevaisuudesta ja antaa sinulle mahdollisuuden nauttia eläkepäivistäsi huoletta.

Taloudellinen mielenrauha on korvaamatonta. Se antaa sinulle vapauden tehdä valintoja elämässäsi ilman, että sinun tarvitsee jatkuvasti murehtia rahasta. Sijoittamalla voit rakentaa itsellesi vakaan taloudellisen perustan, joka tarjoaa turvaa ja mielenrauhaa niin arjessa kuin tulevaisuudessakin.

Pääoma eli raha

Seuraavaksi sukellamme syvemmälle sijoitustoiminnan ytimeen eli siihen, miten raha toimii sijoitusmaailmassa. Tutustumme tuottoihin ja tappioihin, sijoittamisella rikastumiseen, tappioiden käsittelyyn sekä siihen, millä summalla sijoittamisen voi aloittaa.

Millä summalla voi aloittaa sijoittamisen?

Yksi yleisimmistä kysymyksistä sijoittamisen aloittamisen kynnyksellä on, paljonko rahaa tarvitaan. Hyvä uutinen on, että sijoittamisen voi aloittaa hyvinkin pienellä summalla. Sinun ei tarvitse olla varakas voidaksesi hyötyä sijoittamisen eduista.

Monet sijoituspalvelut tarjoavat mahdollisuuden aloittaa kuukausisäästösopimuksella, jossa sijoitat säännöllisesti pienen summan, esimerkiksi 25 tai 50 euroa kuukaudessa. Tämä on erinomainen tapa aloittaa, sillä se tekee sijoittamisesta helppoa ja automaattista.

Esimerkiksi Nordnet tarjoaa kuukausisäästösopimuksia jopa 15 euron kuukausisummalla.

Voit myös aloittaa kerryttämällä pieniä summia säästötilille ja sijoittamalla ne sitten kerralla, kun sinulla on kasassa esimerkiksi 500 tai 1000 euroa. Tärkeintä on aloittaa jostain ja kasvattaa sijoituksia vähitellen omien mahdollisuuksiesi mukaan.

On myös hyvä muistaa, että pienillä summilla aloittaminen ei tarkoita, että jäisit kiinni pieniin tuottoihin. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta pienetkin sijoitukset voivat kasvaa merkittäväksi summaksi ajan myötä. Esimerkiksi 25 euron kuukausisijoitus 7 %:n vuotuisella tuotolla kasvaa 20 vuodessa yli 12 000 euroon.

Älä siis anna pienen alkupääoman estää sinua aloittamasta sijoittamista. Tärkeintä on lähteä liikkeelle ja antaa ajan tehdä tehtävänsä. Muista, että sijoittaminen on maraton, ei pikajuoksu.

Voiko sijoittamisessa menettää rahaa?

Tämä on kysymys, joka mietityttää monia aloittelevia sijoittajia. Ja vastaus on kyllä, sijoittaessa on mahdollista menettää rahansa. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja sijoitusten arvo voi laskea markkinoiden heilahdellessa.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että riskin suuruus vaihtelee eri sijoitusmuotojen välillä. Osakkeet ovat tyypillisesti riskipitoisempia kuin esimerkiksi korkosijoitukset. Tämä johtuu siitä, että osakkeiden arvo voi heilahdella voimakkaasti lyhyellä aikavälillä, kun taas korkosijoitusten arvo on yleensä vakaampi.

Sijoittamisen riskit voi kuitenkin minimoida hajauttamalla sijoituksia eri omaisuuslajeihin. Kun sijoitat eri kohteisiin, et ole riippuvainen yksittäisen sijoituksen menestyksestä. Jos yksi sijoitus menettää arvoaan, toinen voi kompensoida tappion.

On myös tärkeää sijoittaa vain sellaisiin kohteisiin, jotka ymmärrät. Älä sijoita rahojasi mihinkään, mitä et ole valmis menettämään. On myös hyvä muistaa, että sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Lyhyen aikavälin heilahtelut ovat normaaleja, eikä niiden pitäisi aiheuttaa paniikkia.

Vaikka sijoittaessa on mahdollista menettää rahaa, pitkällä aikavälillä sijoittaminen on ollut historiallisesti kannattavaa. Esimerkiksi osakemarkkinoiden keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 7 % inflaation jälkeen. Tämä tarkoittaa, että vaikka sijoitusten arvo voi laskea lyhyellä aikavälillä, pitkällä aikavälillä ne todennäköisesti kasvavat.

Muista, että sijoittaminen on kuin maraton, ei pikajuoksu. Ole kärsivällinen, hajautta sijoituksiasi ja keskity pitkän aikavälin tavoitteisiin. Näin voit minimoida riskit ja maksimoida mahdollisuutesi menestyä sijoitusmarkkinoilla.

Voiko sijoittamalla rikastua?

Kyllä, sijoittamalla voi rikastua, mutta se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja oikeanlaista lähestymistapaa. Sijoittamalla rikastuminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se on pitkäjänteisen työn tulos.

Historiassa on lukuisia esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan varallisuuttaan merkittävästi sijoitusten avulla. Esimerkiksi Warren Buffett, yksi maailman tunnetuimmista sijoittajista, aloitti sijoittamisen jo 11-vuotiaana ja on nykyään yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Sijoittamalla rikastuminen ei kuitenkaan tarkoita vain miljoonien eurojen tienaamista. Se voi tarkoittaa myös taloudellisten tavoitteiden saavuttamista, kuten oman asunnon ostamista, aikaisempaa eläköitymistä tai taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista.

Sijoittamalla rikastuminen vaatii kuitenkin muutakin kuin pelkkää onnea. Se vaatii huolellista suunnittelua, kurinalaisuutta ja kykyä tehdä järkeviä päätöksiä myös epävarmoina aikoina. On tärkeää ymmärtää, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä, eikä menestystä voida taata.

Sijoittamalla rikastuminen ei ole kaikille, mutta se voi olla erinomainen tapa saavuttaa taloudelliset tavoitteet ja rakentaa vauraampaa tulevaisuutta. Jos olet valmis tekemään töitä ja oppimaan sijoittamisesta, mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kulut ja maksut

Sijoittaminen ei ole täysin ilmaista, vaan siihen liittyy erilaisia kuluja ja maksuja. Nämä kulut voivat vaikuttaa sijoitustesi kokonaistuottoon, joten on tärkeää olla niistä tietoinen.

Yksi yleisimmistä kuluista on hallinnointipalkkio, jota peritään tyypillisesti rahastoista ja ETF:istä. Tämä palkkio kattaa rahaston tai ETF:n hallinnointiin liittyvät kulut, kuten salkunhoitajan palkkion ja markkinointikulut. Hallinnointipalkkiot vaihtelevat eri rahastojen ja ETF:ien välillä, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Toinen yleinen kulu on kaupankäyntikulu, joka maksetaan aina, kun ostat tai myyt arvopapereita. Kaupankäyntikulut voivat olla kiinteitä tai prosentuaalisia riippuen välittäjästä ja kaupankäynnin määrästä.

Lisäksi jotkut sijoituspalvelut voivat periä muita maksuja, kuten tilinhoitomaksuja tai palvelumaksuja. On tärkeää tutustua huolellisesti sijoituspalvelun hinnastoon ennen tilin avaamista.

Kulujen merkitys korostuu pitkällä aikavälillä. Vaikka pienetkin kulut voivat tuntua merkityksettömiltä lyhyellä aikavälillä, ne voivat syödä merkittävän osan tuotoistasi vuosien saatossa. Siksi on tärkeää valita sijoituskohteet, joilla on kohtuulliset kulut.

Onneksi nykyään on tarjolla myös useita edullisia sijoitusvaihtoehtoja, kuten indeksirahastoja ja ETF:iä, joilla on usein matalat hallinnointipalkkiot. Vertailemalla eri vaihtoehtoja ja valitsemalla kustannustehokkaita ratkaisuja voit minimoida kulujen vaikutuksen sijoituksiisi ja maksimoida tuottosi.

Tuotot ja tappiot – Kuinka paljon voi odottaa tuottoa?

Sijoittamisen suuri houkutin on mahdollisuus saada tuottoa, eli kasvattaa varallisuuttasi. Kuinka paljon tuottoa voit odottaa, riippuu monesta tekijästä, kuten valitsemistasi sijoituskohteista, sijoitushorisontistasi ja markkinoiden yleisestä kehityksestä.

Historiallisesti osakemarkkinat ovat tarjonneet keskimäärin noin 7 % vuosittaisen tuoton inflaation jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että saisit joka vuosi 7 % tuottoa. Markkinat heilahtelevat, ja jotkut vuodet voivat olla parempia kuin toiset. Pitkällä aikavälillä tuotto kuitenkin yleensä tasoittuu.

On tärkeää muistaa, että menneisyys ei ole tae tulevasta. Tulevaisuuden tuottoja ei voida ennustaa tarkasti, ja markkinoiden kehitys voi olla yllättävää. Siksi on tärkeää hajauttaa sijoituksia eri omaisuuslajeihin, jotta et ole riippuvainen yksittäisen sijoituksen menestyksestä.

Sijoittamisen riskit ja tuotot kulkevat käsi kädessä. Korkeamman riskin sijoitukset, kuten osakkeet, tarjoavat usein suurempia tuottoja, mutta niihin liittyy myös suurempi riski tappioista. Vastaavasti matalamman riskin sijoitukset, kuten korkosijoitukset, tarjoavat yleensä pienempiä tuottoja, mutta ne ovat myös vakaampia.

On tärkeää valita sijoituskohteet, jotka vastaavat omaa riskinsietokykyäsi ja sijoitustavoitteitasi. Jos olet valmis ottamaan enemmän riskiä, voit tavoitella suurempia tuottoja. Jos taas haluat välttää riskejä, kannattaa valita vakaampia sijoituskohteita.

Muista, että sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Älä keskity lyhyen aikavälin heilahteluihin, vaan pidä katse pitkän aikavälin tavoitteissa. Sijoittamalla säännöllisesti ja hajauttamalla sijoituksia eri omaisuuslajeihin voit kasvattaa mahdollisuuksiasi saavuttaa taloudelliset tavoitteesi.

Mitä pitää tietää ennen sijoittamisen aloittamista?

Ennen kuin hyppäät sijoitusmaailmaan, on tärkeää tehdä hieman taustatyötä ja ymmärtää muutamia perusasioita. Tämä auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä ja välttämään yleisiä virheitä.

 1. Omat tavoitteet: Mieti, miksi haluat sijoittaa. Haluatko säästää eläkettä varten, ostaa asunnon, matkustella enemmän vai vain kasvattaa varallisuuttasi? Tavoitteiden määrittäminen auttaa sinua valitsemaan oikeat sijoituskohteet ja -strategiat.
 2. Riskinsietokyky: Kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan? Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, joten on tärkeää ymmärtää oma riskinsietokykysi. Jos olet riskitietoinen, voit valita vakaampia sijoituskohteita, kuten korkosijoituksia tai indeksirahastoja. Jos olet valmis ottamaan enemmän riskiä, voit harkita esimerkiksi osakesijoituksia tai kasvurahastoja.
 3. Sijoitusaika: Kuinka pitkäksi aikaa aiot sijoittaa? Sijoitusaika vaikuttaa siihen, millaisia sijoituskohteita kannattaa valita. Pitkäjänteiseen sijoittamiseen sopivat yleensä paremmin riskipitoisemmat sijoitukset, kuten osakkeet, sillä niillä on enemmän aikaa toipua mahdollisista laskusuhdanteista. Lyhytaikaiseen sijoittamiseen sopivat paremmin vakaammat sijoitukset, kuten korkosijoitukset.
 4. Sijoituskohteet: Tutustu eri sijoitusvaihtoehtoihin, kuten osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin ja kiinteistöihin. Ymmärrä niiden ominaisuudet, riskit ja tuotot. Älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä.
 5. Hajauttaminen: Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Hajauta sijoituksiasi eri omaisuuslajeihin ja maantieteellisille alueille. Tämä auttaa vähentämään riskiä ja tasaamaan tuottoja.
 6. Kustannukset: Sijoittamiseen liittyy kuluja, kuten hallinnointipalkkioita ja kaupankäyntikuluja. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse kustannustehokkaita ratkaisuja.
 7. Verotus: Sijoituksiin liittyy verotusta, joten on tärkeää ymmärtää, miten verot vaikuttavat tuottoihisi. Tutustu eri sijoitusmuotojen verotukseen ja hyödynnä tarvittaessa verotuksellisesti tehokkaita ratkaisuja.
 8. Opettelu: Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista. Lue kirjoja, artikkeleita ja blogeja sijoittamisesta. Seuraa markkinoita ja talousuutisia. Keskustele muiden sijoittajien kanssa ja opi heidän kokemuksistaan.
 9. Apua ammattilaiselta: Jos et ole varma, miten aloittaa sijoittaminen, älä epäröi kysyä apua ammattilaiselta. Talousneuvoja voi auttaa sinua laatimaan sijoitussuunnitelman ja valitsemaan sopivat sijoituskohteet.

Muista, että sijoittaminen on henkilökohtainen asia. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Tärkeintä on löytää itsellesi sopiva tapa ja noudattaa sitä pitkäjänteisesti.

Kuinka paljon vaivaa sijoittamisen aloittaminen vaatii?

Sijoittamisen aloittaminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se saattaa aluksi tuntua. Nykypäivänä sijoittamisen aloittaminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Monet pankit ja sijoituspalvelut tarjoavat helppokäyttöisiä alustoja ja työkaluja, joiden avulla voit aloittaa sijoittamisen muutamalla klikkauksella.

Ensimmäinen askel on valita sopiva sijoituspalvelu. Voit vertailla eri vaihtoehtoja netissä tai kysyä suosituksia ystäviltä tai perheenjäseniltä. Kun olet valinnut palvelun, sinun tarvitsee vain avata tili ja siirtää rahaa tilillesi.

Monet palvelut tarjoavat myös valmiita sijoitusratkaisuja, kuten rahastoja tai ETF:iä, jotka sopivat aloittelijoille. Nämä ratkaisut hajauttavat sijoituksiasi automaattisesti eri omaisuuslajeihin, mikä vähentää riskiä.

Jos haluat valita sijoituskohteet itse, sinun kannattaa perehtyä eri vaihtoehtoihin ja niiden riskeihin. Voit lukea artikkeleita, katsoa videoita tai osallistua koulutuksiin. On myös hyvä idea keskustella asiantuntijan kanssa, jos tarvitset apua.

Sijoittamisen ei tarvitse olla aikaa vievää. Voit esimerkiksi tehdä kuukausisäästösopimuksen, jolloin tietty summa siirtyy automaattisesti tililtäsi sijoituksiin joka kuukausi. Näin sinun ei tarvitse jatkuvasti miettiä, milloin ja mihin sijoittaa.

Sijoittaminen vaatii jonkin verran perehtymistä ja vaivaa, mutta se ei ole rakettitiedettä. Tärkeintä on aloittaa jostain ja oppia matkan varrella. Nykypäivän työkalujen ja resurssien avulla sijoittamisen aloittaminen on helpompaa kuin koskaan ennen.

Mihin aloittelevan sijoittajan kannattaa sijoittaa?

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua aluksi haastavalta, varsinkin jos aihe on täysin uusi. Onneksi nykyään on tarjolla monia helppoja tapoja lähteä mukaan sijoittamiseen, vaikka kokemusta ei olisikaan entuudestaan.

Yksi suosittu vaihtoehto aloittelijoille ovat indeksirahastot. Ne seuraavat tietyn markkinaindeksin, kuten OMX Helsinki 25:n, kehitystä, ja tarjoavat näin helpon tavan hajauttaa sijoituksia useisiin eri yhtiöihin yhdellä kertaa. Indeksirahastoihin sijoittaminen on usein myös kustannustehokasta, sillä niiden hallinnointikulut ovat yleensä matalat.

Toinen vaihtoehto ovat ETF-rahastot (Exchange Traded Fund), jotka toimivat samalla periaatteella kuin indeksirahastot, mutta niillä käydään kauppaa pörssissä kuten osakkeilla. ETF-rahastot tarjoavat usein vielä laajemman valikoiman erilaisia sijoituskohteita, kuten eri maantieteellisiä alueita tai toimialoja.

Molemmat vaihtoehdot sopivat hyvin aloittelijoille, sillä ne tarjoavat helpon tavan hajauttaa sijoituksia ja pienentää riskiä. Lisäksi niihin sijoittaminen ei vaadi suurta alkupääomaa, vaan voit aloittaa vaikka pienillä summilla.

Muista kuitenkin, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä, eikä menestystä voi taata. Tutustu huolellisesti eri vaihtoehtoihin ja tee omat päätöksesi sijoitustesi suhteen. Voit myös halutessasi hyödyntää asiantuntijan apua sijoitussuunnitelman laatimisessa.

Sijoittajan veroasiat

Sijoittamiseen liittyy myös verotuksellisia näkökohtia, jotka on hyvä ottaa huomioon. Suomessa sijoituksista saatavista tuotoista maksetaan yleensä pääomatuloveroa. Osingoista maksetaan 30 % tai 34 % veroa riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. Myyntivoitoista maksetaan myös pääomatuloveroa, mutta tappiot voi vähentää voitoista.

Sijoittajan kannattaa tutustua verotukseen liittyviin sääntöihin ja mahdollisuuksiin, kuten esimerkiksi osakesäästötiliin, joka tarjoaa verotuksellisia etuja pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Kannattaa myös hyödyntää veroilmoitusta tehdessä sijoittajan verovähennyksiä, kuten esimerkiksi palkkioiden ja kulujen vähentäminen verotuksessa.

Verotus on olennainen osa sijoittamista, ja sen ymmärtäminen auttaa optimoimaan sijoitusten tuottoja pitkällä aikavälillä.

Mitä pitää ottaa huomioon veroituksessa?

Verotuksen näkökulmasta on tärkeää pitää kirjaa kaikista sijoituksiin liittyvistä tapahtumista, kuten ostoista, myynneistä, osingoista ja kuluista. Näiden tietojen avulla on helpompi täyttää veroilmoitus oikein ja varmistaa, että maksat oikean määrän veroja.

Sijoittajan kannattaa myös olla tietoinen erilaisista verovähennyksistä ja -hyvityksistä, joita voi hyödyntää. Esimerkiksi osakesäästötilin käytöstä voi saada verohyvitystä, ja tappiot voi vähentää voitoista. Kannattaa myös selvittää, onko mahdollista saada verovähennyksiä esimerkiksi sijoitustoimintaan liittyvistä kuluista, kuten palkkioista tai koulutuksesta.

On myös hyvä muistaa, että verotukseen liittyvät säännöt voivat muuttua, joten kannattaa seurata ajankohtaista tietoa ja tarvittaessa konsultoida veroneuvojaa tai muuta asiantuntijaa.

Voitot ja tappioiden vähennykset

Sijoittaessa voi syntyä sekä voittoja että tappioita. On tärkeää tietää, miten nämä vaikuttavat verotukseen. Suomessa pääomatulovero koskee sekä osinkoja että myyntivoittoja. Myyntivoitoista vähennetään ensin myyntikulut ja hankintameno, jolloin saadaan luovutusvoitto, josta maksetaan veroa.

Tappioita voi vähentää voitoista, mikäli ne ovat syntyneet saman kalenterivuoden aikana. Jos tappioita on enemmän kuin voittoja, ylimääräiset tappiot voi vähentää seuraavan viiden vuoden aikana syntyvistä voitoista. Tappioiden vähentäminen on siis tärkeä osa verosuunnittelua, ja se voi auttaa pienentämään maksettavien verojen määrää.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tappioiden vähentäminen koskee vain samanlaisia sijoituksia. Esimerkiksi osakkeiden myyntitappioita ei voi vähentää rahastojen myyntivoitoista. Kannattaa siis pitää kirjaa eri sijoituslajien voitoista ja tappioista erikseen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että verotuksessa on omat sääntönsä esimerkiksi ulkomaisten sijoitusten tappioiden vähentämisestä. Kannattaa siis tutustua tarkemmin verottajan ohjeisiin tai kysyä neuvoa asiantuntijalta, jos sijoituksiin liittyy ulkomaisia kohteita.

Yhteenveto

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta nykyään on tarjolla monia helppoja vaihtoehtoja, kuten indeksi- ja ETF-rahastot, jotka sopivat hyvin aloittelijoille. Sijoittajan on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon myös verotus, joka on olennainen osa sijoittamista.

Tässä artikkelissa käsiteltiin seuraavia aiheita:

 • Aloittelijan vaihtoehdot: Indeksirahastot ja ETF-rahastot tarjoavat helpon tavan hajauttaa sijoituksia ja pienentää riskiä.
 • Sijoittajan veroasiat: Sijoituksista saatavista tuotoista maksetaan pääomatuloveroa, ja on tärkeää ymmärtää verotuksen perusteet.
 • Mitä pitää ottaa huomioon verotuksessa?: Pidä kirjaa kaikista sijoitustapahtumista, hyödynnä verovähennyksiä ja -hyvityksiä, ja seuraa ajankohtaista tietoa verotuksesta.
 • Voitot ja tappioiden vähennykset: Voit vähentää tappioita voitoista, mikä voi auttaa pienentämään maksettavien verojen määrää.

Ymmärtämällä verotuksen perusteet ja hyödyntämällä erilaisia verosuunnittelun keinoja sijoittaja voi optimoida sijoitustensa tuottoja pitkällä aikavälillä. Muista kuitenkin, että verotus on monimutkainen aihe, ja tarvittaessa kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta.

Mietityttääkö jokin asia sijoittamisen aloittamisessa? Kommentoi kysymyksesi alle! Luen kaikki kommentit ja vastaan niihin yleensä jo saman päivän aikana.

Vinkkejä aloittelevalle sijoittajalle:

 • Aloita ajoissa: Mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän aikaa rahoillasi on kasvaa korkoa korolle.
 • Hajauta sijoituksiasi: Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Sijoita eri kohteisiin, jotta voit minimoida riskiä.
 • Sijoita säännöllisesti: Säännöllinen sijoittaminen on avain pitkän aikavälin menestykseen.
 • Ole kärsivällinen: Sijoittaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Älä lannistu, vaikka tuloksia ei näy heti.
 • Kysy apua ammattilaiselta: Jos olet epävarma, älä epäröi kysyä neuvoa sijoitusneuvojalta.

Sijoittaminen on maratoni, ei sprintti. Ole valmis oppimaan uutta, seuraamaan markkinoita ja tekemään tarvittaessa muutoksia. Muista, että tärkeintä on aloittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.