Siirry suoraan sisältöön

Sijoittaminen verot – Mitä maksuja minun tulee huomioida kun teen voittoa osakkeilla tai rahastosijoituksilla? Entäs kryptovaluutoiden verotus? Pitääkö kryptovaluutoiden myynnistä tehdystä voitosta maksaa veroa?

”Sijoittaminen tarkoittaa esimerkiksi arvopapereilla käytävää kauppaa, jonka tarkoituksena on tehdä voittoa. Sijoitukset tuottavat rahaa esimerkiksi myyntivoittojen, osinkotulojen ja rahasto-osuuksien tuottojen muodossa. Maksat sijoituksista saamistasi tuloista yleisimmin pääomatuloveroa ja tietyissä tapauksissa ansiotuloveroa. Osa osinkotuloista on verotonta.”

Lähde: vero.fi Omaisuus – Sijoitukset. 08/2022. Lähde

Sijoittaminen verot – Kun myyn sijoituskohteitani, milloin minun tulee maksaa voitoista veroja ja kuinka paljon?

Sijoituskohteiden myyntivoitoista maksetaan aina pääomatulon veroprosentti. Veroprosentit ovat seuraavat:

30 000 Euroon asti 30%

30 000 euroa ylittävästä osasta 34%

Tämä tarkoittaa juuri sitä mitä äkkiseltään voisi ajatella: Maksat pääomatuloistasti veroja 30 000 euroon asti 30 prosentin mukaan ja 30 000 euroa ylittävästä osasta 34 prosentin mukaan.

Pääomatulon verotus koskee KAIKKIA sijoituskohteita, myös kryptovaluuttoja.

Esimerkki: Kun myyt 1000€:n voitolla kryptovaluuttoja, maksat veroja 30 prosenttia myyntivoiton osasta. Tuhannen euron voitosta maksat siis tarkalleen ottaen 300€ veroja 30 000€:n asti ja 340€ 30 000€ ylittävästä osasta.

Tämän lisäksi voit vähentää verotuksesta hankintaan liittyvät kustannukset, eli jos maksat vaikkapa transaktiokustannuksia hankinnastasi, voit vähentää kulut verotuksesta.

Verot maksetaan aina vasta kun sijoituskohde myydään. Jos sijoitussalkussasi on arvoaan nostaneita arvopapereita tai muita sijoituskohteita, ei sinun tule maksaa veroja pelkästään, koska pääomasi arvo on noussut. Verot maksetaan vasta, kun myyt sijoituskohteesi voitolla.

Voit myös vähentää sijoituksista kärsimäsi tappiot verotuksessa, jos myyt sijoituskohteita tappiolla. Voittojen verot sekä vähennyksen kohdistetaan aina sen vuoden verotukseen, jolloin osuudet, arvopaperit tai sijoituskohteet on myyty.

Sijoittaminen verot- Osinko-osakkeet

Milloin osingoista maksetaan veroja? Pitääkö osingon osuudesta maksaa veroa?

Osinkoja maksavien osakkeiden kohdalla verot maksetaan osingon mukaan ja osingoista tulee myös maksaa pääomatulovero. Myös osinkoihin kohdistuu samat säännöt kuin myyntivoittoihin, eli maksat osingosta 30 prosentin pääomatuloveron osingon euromäärästä (85% osuudesta, lisää alla).

HUOM! Maksat veroja ainoastaan 85% osingosta, sillä osingoista 15% nähdään verottomana tulona.

”Osinko on osuus osakeyhtiön tuloksesta. Osingon jakaminen on tapa maksaa yhtiön tuottamaa voittoa yhtiön osakkeiden omistajille. Osinko jaetaan yleensä kerran vuodessa.

Sinun tulee maksaa veroa osinkona saamistasi tuloista. Osinkotuloja verotetaan hieman eri tavalla sen mukaan, onko osinko peräisin listatusta vai listaamattomasta yhtiöstä. Myös ulkomailta saatujen osinkojen verotukseen liittyy omia erityispiirteitään.”

Vero.fi – Omaisuus – sijoitukset – Osingot. 08/2022. Lähde.

Pääsääntöisesti osinkoja maksavat listatut pörssiyhtiöt, joihin yllämainittu ohjeistus pätee. Jos sinulla on osuuksia listaamattomista yhtiöstä, sama sääntö ei päde. Listaamattomien yhtiöiden verotussäännöt voit lukea tästä linkistä.

Sijoittamisen verotus on siis loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista, ja toimijat (Pohjoismaiset ja Suomalaiset) yleensä ilmoittavat myyntivoitot ja tappiot puolestasi verottajalle. Tämä EI päde suurimpaan osaan esimerkiksi kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen tarkoitettuja alustoja, joten huomioithan tämän myydessäsi kryptovaluuttaeriä.

Sijoittaminen verot – Kryptovaluutat

Miten kryptovaluuttoja veroitetaan? Kryptovaluuttojen verotus toimii tismalleen samalla tavalla kuin muiden omaisuuserien, eli maksat 30% pääomatuloveron 30 000€ asti sekä 34% pääomatuloveron 30 000€ myyntivoiton ylittävältä osuudelta.

Tarkempaa tietoa kryptovaluuttojen veroituksesta löydät tästä linkistä. Verottajalla on myös laskuri myyntivoiton laskemiseen – Linkki.


Mistä aloittaa sijoittaminen jo tänään?


Nordnet

Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen alustan jossa voi käydä kauppaa mm. sijoitusinstrumenteilla, rahastoilla sekä osakkeilla. Nordnetistä löydät mm. kaikki Suomen osakemarkkinan osakkeet mutta palvelussa on laaja valikoima myös ulkomaisia osakkeita ja rahastoja. Nordnet tarjoaa myös kokeneemmille sijoittajille erilaisia vipuinstrumentteja sekä vivutuspalveluita.

Sijoitussuosituksia en saa tehdä, mutta voin kuitenkin mainita muutaman idean ensimmäisistä sijoituskohteistasi. Artikkelissa aikaisemmin mainittiin pariin kertaan indeksirahastot, ja nämä ovatkin erinomainen kohde hajauttamiseen. Rahastosijoitukset ovat osuuksia rahastoista, jotka pitävät sisällään osakkeita ja erilaisia instrumentteja monelta eri alalta.

Toimialahajautus sekä riskin hajauttaminen on siis käytännössä tehty puolestasi kun ostat indeksirahastoja. Sinulle jää siis käytännössä ainoastaan ajallinen hajauttaminen, joka onnistuu helpoiten kuukausisäästämisellä.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetilla, voit avat ilmaisen asiakkuuden painamalla alla olevaa linkkiä. Linkki vie sinut Nordnetin etusivulle, josta voit avat asiakkuuden painamalla sivuston yläkulmasta ”Tule asiakkaaksi”.

mistä aloittaa sijoittaminen
Nordnetin sivusto.

Olen ollu Nordnetin asiakas jo useamman vuoden, ja alusta on mielestäni paras Suomenkielinen palvelu, josta voit ostaa ja käydä kauppaa laajalla valikoimalla erilaisia instrumentteja. Nordnet tarjoaa myös todella hyvän puhelinsovelluksen jota itse käytän lähes päivittäin seuratakseni sijoitusteni kurssikehitystä nopeasti ja helposti. Nordnetin sovellus löytyy sekä Androidille että Applelle näiden omista sovelluskaupoista.

mistä aloittaa sijoittaminen
mistä aloittaa sijoittaminen
mistä aloittaa sijoittaminen

Sivustolta löydät helposti haluamasi sijoituskohteet ja voit hakea eri kohteita helposti haulla. Esim. hakusanalla ”indeksirahasto” löytyy useampi vaihtoehto josta valita.

Näillä vinkeillä toivottavasti pääset alkuun ja voit itsekin aloittaa sijoitusurasi! Muista kuitenkin aina artikkelin vinkit jotta sijoitusurasi alku ei ole yhtä kivinen kuin itselläni.


Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.