Siirry suoraan sisältöön

Shorttaus eli lyhyeksi myyminen

Shorttaus, eli lyhyeksi myyminen, on sijoitusstrategia, jossa sijoittaja pyrkii hyötymään arvopaperin, kuten osakkeen, hinnan laskusta. Se on perinteisen ”osta ja pidä” -strategian vastakohta, jossa sijoittaja ostaa arvopaperin odottaen sen arvon nousevan. Shorttaus on kuitenkin huomattavasti riskialttiimpi strategia, sillä potentiaaliset tappiot voivat olla huomattavasti suuremmat kuin potentiaaliset voitot.

Tässä artikkelissa perehdymme shorttauksen maailmaan. Selvitämme, miten shorttaus käytännössä toimii, millaisia riskejä ja mahdollisuuksia se tarjoaa, sekä kenelle se sopii sijoitusstrategiana. Lisäksi tarkastelemme shorttauksen sääntelyä ja eettisiä näkökulmia.

Miten shorttaus toimii?

Shorttaus on panostamista osakkeen hinnan laskuun. Nykyaikaisissa sijoituspalveluissa se onnistuu entistä helpommin seuraavasti:

 1. Valitse väline: Voit shortata monia erilaisia sijoituskohteita, kuten osakkeita, ETF-rahastoja, futuureita tai valuuttoja.
 2. Avaa shorttipositio: Sijoituspalvelusi kautta avaat shorttiposition haluamaasi kohteeseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myyt kohteen, jota et itse omista. Sijoituspalvelu huolehtii lainauksesta puolestasi.
 3. Odota hinnanlaskua: Seuraat kohteen hinnan kehitystä ja toivot sen laskevan.
 4. Sulje positio: Kun kohteen hinta on laskenut riittävästi tai haluat muuten sulkea position, ostat kohteen takaisin markkinoilta. Sijoituspalvelu palauttaa lainatut kohteet alkuperäiselle omistajalleen.

Voitto tai tappio:

Shortatun position arvo nousee, jos kohde-etuuden hinta kehittyy alaspäin. Vastaavasti arvo laskee, jos kohde-etuuden hinta nousee.

 • Voitto: Jos kohteen hinta laski odotetusti, teet voittoa. Voitto muodostuu siitä erotuksesta, joka syntyy, kun myit kohteen kalliimmalla ja ostit sen takaisin halvemmalla.
 • Tappio: Jos kohteen hinta nousikin, joudut ostamaan kohteen takaisin kalliimmalla hinnalla kuin mitä sen myit, jolloin syntyy tappiota.

Tärkeää muistaa: Shorttaaminen on riskialtista, sillä tappiot voivat teoriassa olla rajattomat, jos kohteen hinta nousee voimakkaasti. Lisäksi shorttauksesta voi aiheutua kuluja, kuten lainakuluja ja kaupankäyntikuluja.

Tappioiden rajaaminen

Shortatessa on tärkeää pitää mielessä riskien rajoittaminen, sillä tappiota voi enemmän, kuin tavanomaisesti sijoittamalla. Monet sijoituspalvelut tarjoavat riskinhallinnan tueksi erilaisia työkaluja shorttauksen tueksi, kuten:

 • Stop-loss -toimeksiannot: Voit asettaa automaattisen myyntitoimeksiannon, joka sulkee position, jos tappiot kasvavat tietyn rajan yli.
 • Reaaliaikainen data: Saat reaaliaikaista tietoa kohteen hintakehityksestä, jotta voit tehdä päätöksiä nopeasti.
 • Analyysityökalut: Voit hyödyntää erilaisia analyysityökaluja, kuten teknistä analyysiä, shorttauspäätösten tueksi.

Jos osakkeen hinta on laskenut takaisinoston hetkellä, sijoittaja tekee voittoa myynti- ja ostohinnan erotuksesta. Jos hinta on noussut, sijoittaja kärsii tappiota.

Shorttauksen riskit ja hyödyt

Shorttaus on riskialtis sijoitusstrategia, sillä tappiot voivat olla teoriassa rajattomat. Jos osakkeen hinta nousee voimakkaasti, shorttaaja voi joutua ostamaan osakkeet takaisin paljon korkeammalla hinnalla kuin mitä ne myi, mikä johtaa suuriin tappioihin.

Toisaalta shorttaus tarjoaa mahdollisuuden tehdä voittoa myös laskevilla markkinoilla. Se voi olla hyödyllinen työkalu salkun hajauttamiseen ja riskien hallintaan.

Kenelle shorttaaminen sopii?

Shorttaus ei ole kaikille sijoittajille sopiva strategia. Se vaatii syvällistä markkinatuntemusta, kykyä analysoida yritysten taloudellista tilannetta ja riskinsietokykyä. Shorttaaminen sopii parhaiten kokeneille sijoittajille, jotka ymmärtävät markkinoiden dynamiikan ja ovat valmiita ottamaan suurempia riskejä potentiaalisten suurempien voittojen toivossa.

Shorttaaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto sijoittajille, jotka:

 • Uskovat tietyn osakkeen tai markkinan olevan yliarvostettu: Jos sijoittaja uskoo, että osakkeen hinta on noussut perusteettomasti, shorttaus voi olla tapa hyötyä hinnan korjauksesta.
 • Haluavat hajauttaa salkkuaan: Shorttaus voi toimia vastapainona perinteisille pitkille positioille ja siten vähentää salkun kokonaisriskiä.
 • Ovat valmiita ottamaan suurempia riskejä: Shorttauksen potentiaaliset voitot voivat olla houkuttelevia, mutta on tärkeää muistaa, että myös tappiot voivat olla huomattavia.

On tärkeää huomata, että shorttaaminen ei ole aloittelijoille suositeltava strategia. Se vaatii paljon osaamista ja kokemusta, ja riskit ovat huomattavat. Ennen shorttaamista onkin tärkeää perehtyä huolellisesti strategiaan ja sen riskeihin sekä harkita, sopiiko se omaan sijoitustyyliin ja riskinsietokykyyn.

Shorttauksen sääntely

Osakevälittäjä voi rajoittaa tai kieltää shorttaamisen tietyissä tilanteissa markkinoiden vakauden turvaamiseksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tilanteet, jossa markkina heilahtelee poikkeuksellisen voimakkaasti lyhyellä aikavälillä.

Markkinan rajoittamisella pyritään vakauttamaan markkinaa. Se on kuitenkin äärimmäinen toimenpide, eikä rajoituksia aseteta kevyin perustein.

Yhteenveto

Shorttaus on mielenkiintoinen, mutta riskialtis sijoitusstrategia. Se tarjoaa mahdollisuuden hyötyä osakkeiden hinnan laskusta, mutta tappiot voivat olla suuret. Ennen shorttaamista on tärkeää ymmärtää strategian riskit ja hyödyt sekä varmistaa, että se sopii omaan sijoitustyyliin ja riskinsietokykyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.