Siirry suoraan sisältöön

Sähkön keskihinta – Mihin kannattaa varautua?

Sähkön keskihinta – Pörssisähkön keskihinnasta on ollut puhetta entistä enemmän mediassa viime aikoina – eikä syyttä. Hinta on kivunnut ennennäkemättömän korkealle ja moni onkin huolissaan oman taloutensa kestokyvystä. Mihin sinun kannattaisi varautua talvea varten?

Sähkön keskihinta on ennätyksellisen korkealla loppuvuodesta 2022 eikä hinnannousulle näytä tulevan lälhitulevaisuudessa loppua. Valtio tukee onneksi osittain kansalaisten korkeita sähkölaskuja, mutta onko se riittävä tuki kaikille?

Säästä rahaa lainakustannuksissa!

Kilpailuta lainasi Rahalaitoksella – Saatat säästää selvää rahaa lainakustannuksissa! Rahalaitos.fi

Hakemuksen tekeminen ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään – Jos sinulla on luottokorttilainaa, joustoluottoja tai muita lainoja: Kilpailuta lainasi NYT. Voit myös kilpailuttaa yhdistelylainat, jos haluat pienentää nykyisten lainojesi kuukausierää.

Pörssisähkön keskihinta on noussut rajusti

Sähkön keskihinta on noussut viimeaikoina varsin jyrkästi johtuen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä inflaation hinnannousupaineista johtuen. Kerrostalossa asuvilla ei todennäköisesti ole mitään hätää, mutta isoissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuville tilanne ei ole yhtä helppo.

Keskimäärin sähkölämmitteinen talo kuluttaa energiaa koosta riippuen noin 19000kWh vuodessa. Suurin osa kulutuksesta tapahtuu talvella, ja eri lähteiden mukaan jopa 3/4 vuotuisesta kulutuksesta voi kohdistua lämmityskaudelle.

Tämä tarkoittaa tukalia paikkoja tulevana talvena niille kotitalouksille, jotka lämmittävät asumustaan sähköllä ja tilanne on tietysti entistä pahempi jos kotitalouden säästöt ovat pienet.

miten säästää sähkölaskussa
Artikkelissamme ”Miten säästää sähkölaskussa” verrattiin pörssisähkön hintaa syyskyyn lopulla.

Syyskuun lopulla pörssisähkön hinta oli pahimillaan n. 50-60snt/kWh luokkaa. Tällä hetkellä tilanne on täysin päälaellaa, ja pörssisähkö on lähes ilmaista.

sähkön keskihinta lokakuu
Sähkön keskihinta on laskenut merkittävästi Syyskuun lukemista.

Sähkön keskihinta on romahtanut lokakuun alussa johtuen lähinnä erittäin tuulisesta ja sateisesta säästä. Tuulinen ja sateinen sää mahdollistaa hyvän sähköntuotannon tuuli-, ja vesivoimaloille, ja Olkiluoto 3-ydinvoimalan koekäytön tuottama sähkö helpottaa myös sähkön hinnannousua merkittävästi.

Tällä hetkellä sähkön kulutus on kuitenkin varsin pientä, koska kotitaloudet eivät käytä energiaa lämmittämiseen tai viilentämiseen juuri ollenkaan lauheasta säästä johtuen. Pahin lämmityskausi on vielä kaukana, mutta mihin sinun kannattaisi nyt todella varautua kun lämmityskausi alkaa?

Lämmityskausi lähenee, sähkön keskihinta ampaisee nousuun

Mikä sähkön keskihinta tulee olemaan lämmityskaudella? Tällä hetkellä tilannetta on asiantuntijoiden mukaan todella vaikea arvioida, sillä se riippuu voimakkaasti talven lämpötiloista sekä mm. sään tuulisuudesta. Suomessa on valtava määrä myös tuulivoimaloita, jotka tuottavat merkittävän määrän sähköä.

Jos sää on tuulinen ja talvi lämmin, ei sähkön hinta todennäköisesti nouse enää ennätyskorkealle tasolle. Hintaennusteet vaihtelevat ennustettavuuden hankaluudesta johtuen rajusti, ja vaiheluväli on jopa 5-60snt/kWh riippuen lähteestä. Esimerkiksi halvinsähkösopimus.fi-sivuston mukaan hinta voi olla tammikuussa 2023 jopa 50snt/kWh.

Sähkön keskihinta vuonna 2022 on ollut n. 17snt/kWh, kun vuonna 2021 sen keskihinta oli n. 9snt/kWh, kertoo sähköyhtiö Väre.

Sähkön keskihinta on siis lähes kaksinkertaistunut vuonna 2022, ja tilanteen arvaamattomuuden vuoksi hinnankehitystä on jopa asiantuntijoiden äärimmäisen vaikea ennustaa. Myös sähkön hintaa määrittelevät futuurimarkkinat tuntuvat olevan sekaisin, sillä futuurien hinnat vaihtelevat rajusti.

Tästä syystä futuurihintojen vakuusmaksuista on uutisoitu laajalti, ja energiayhtiön ovat tänä vuonna hakeneet jopa valtiolta pääomalainoja vakuusmaksujen kattamiseen.

Mihin sähkön keskihinta nousee?

Jos taloutesi on pienikulutuksinen, esimerkiksi kaukolämpiävä kerrostalo, ei sinun todennäköisesti kannata huolehtia ollenkaan. Sähkölaskut ovat pieni osa taloutesi kuluista, joten ne eivät vaikuta ostovoimaasi merkittävästi.

Jos olet omakotitaloasuja, ja sähkönkulutuksesi on suurta, sinun kannattaa varautua todennäköisesti merkittävään hinnannousuun. Itse laskisin hieman auki omaa kulutusta, ja voitkin tarkistaa omat toteutuneet energiankulutuslukemasi sähköyhtiösi sovelluksesta (Jos yhtiö tarjoaa palvelun) ja laskea sen mukaan kulutuksesi tänä vuonna.

Mistä löydän oman kulutukseni?

Tutkiessani aihetta vaikuttaa siltä, että suurin osa ennusteista näyttäisi sähkön keskihinnan vuoden 2023 alusta eli pahimman lämityskauden aikana asettuvan n. 20-50snt/kWh haarukkaan.

Tämä on kuitenkin valtava vaihteluväli, ja kuten sanottu, ennustaminen on jopa asiantuntijoilla (jota kirjoittaja ei todellakaan ole) erittäin vaikeaa. Tämä huomioiden, jos haluat pelata varman päälle, kannattaa sinun laskea kulutuksesi ja kustannusten nousu yläkanttiin mielummin kuin alakanttiin.

Näin voit helposti säädellä omaa kulutustasi sen mukaan mikä todellinen hinta on laskun maksuhetkellä. Jos lasket kulutuksesi esimerkiksi korkeimmalla arviolla, eli 50snt/kWh lukemalla, on huomattavasti pienempi mahdollisuus siihen, että taloutesi ajautuu maksuvaikeuksiin lämmityskauden koittaessa.

Tässä kohtaa lienee hyvä myös huomauttaa, että jos sopimuksesi on määräaikainen, ja se on tehty hyvällä hinnalla, olet todennäköisesti sitä onnekasta joukkoa, joka hyötyy tilanteesta valtavasti. Muiden kamppaillessa kalliiden sähkölaskujen kanssa sinulla on ostovoimaa merkittävästi enemmän verrattuna muihin kotitalouksiin, joiden hinta nousee. Onneksi olkoon, olet ajoittanut sopimuksesi teon hyvin!

Tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole varma ratkaisu. Jos sähköyhtiösi esimerkiksi ajautuu maksuvaikeuksiin vaikkapa vakuusmaksujen vuoksi, voi sähköyhtiö lopettaa toimintansa ja purkaa olemassa olevat sopimukset. Näinollen uusi omistaja voi pakottaa sinut tekemään uuden sopimuksen senhetkisellä hinnalla, joka voi olla käytännössä mitä tahansa.

Tilanteeseen ei siis valitettavasti ole mitään kaikkikäypää vastausta, ja tilanne voi muuttua nopeastikin. On siis myös täysin mahdollista, että sähkön keskihinta pysyy varsin maltillisena koko lämmityskauden, mutta voi myös olla että se on lämmityskaudella ennätyskorkealla. Valitettavasti kukaan ei omista kristallipalloa, josta hintaa voisi ennustaa.

Voit kuitenkin kilpailuttaa sähkösopimuksesi ennakkoon Zmartan sähköhintavertailun avulla ja varautua tulevaan lämmityskauteen hyvissä ajoin määräaikaisella sopimuksella, joka antaa sinulle hieman paremman turvan hinnannousulta.

Haluatko kilpailuttaa sähkösopimuksellesi parhaan hinnan monesta yhtiöstä vaivatta, ja täysin ilmaiseksi? *Klikkaa tästä Zmartan sähkövertailuun!

Zmarta Sähkön tarkoituksena on auttaa suomalaisia vertailemaan sähkösopimuksia, jotta he voivat löytää itselleen parhaan sähkösopimuksen ja saada samalla selvää säästöä.

Kun kerran artikkeliin törmäsit, tee HETI vähintään seuraavat toimenpiteet:

  • Tarkista nykyisen sähkösopimuksesi päättymispäivämäärä. (Löytyy yleensä sähköyhtiön oma-asiointipalvelusta tai viimeisimmältä laskulta).

Mistä löydän oman sähkösopimukseni päättymispäivämäärän?

  • Jos sähkösopimuksesi päättyy nyt syksyllä tai talvella, kilpailuta sähkösi hinta välittömästi Zmartan sähköhintavertailun avulla.
  • Valitse edullisin määräaikainen sopimus ja harkitse sopimuksen vaihtamista heti.

Miksi? 6000 Euron kuukausilasku ja esimerkki.

Sähkön hintakehitys on lähes varmuudella jyrkästi ylöspäin kohti lämmityskautta. Vielä ei olla nähty suurimpia kulutushuippuja, joten sähkön hinta (Vaikkakin verrattain taivaissa) on vielä ”kohtuullisella” tasolla. Jos odotat sopimuksesi päättymistä, on suuri todennäköisyys että sähköä ei saa mistään edullisesti. Hinta voi olla mitä vain, ja kukaan ei tarkalleen osaa sanoa tai ennustaa mitä sähkö maksaa talvella.

Myös Nordnetin Rahapodissa puhuttiin asiasta muutama viikko sitten. Rahapodi kehoittaakin tekemään toimenpiteet oman sähkösopimuksen hinnan varmistamiselle heti, ja samalla huolehtimaan mm. että läheistesi ikäihmisten sähkösopimus on kunnossa. Jos esim. sähkölämmitteisessä talossa on älyttömän kallis pörssisähkösopimus, voi sähkölasku pahimmillaan jopa 20-kertaistua normaalista.

Tämä tarkoittaa siis sähkölämmitteisessä talossa 200-300 Euron kuukausittaiseen sähkölaskuun tottuneelle harppausta n. 2000-4000 Euron laskuun. Tietysti tämä ei ole välttämättä suurimmalle osalle realistinen tilanne, mutta verrattain edullisella kiinteähintaisellakin sähkösopimuksella on mahdollista päästä päätähuimaaviin korotuksiin.

Otetaan esimerkkinä tavallinen omakotitaloasujan sähkösopimus, kiinteä kwH-hinta 3snt/kwh.

Edullisin sähkösopimus tällä hetkellä Zmartan hintavertailussa on n. 30snt/kwh.

200 Euron kuukausittainen sähkölasku nousee 10-kertaiseksi, ollen uudella sopimuksella 2000 Euroa kuukaudessa.

Talvella solmitun uuden, kiinteähintaisen sopimuksen sähkön hinta saattaa hyvinkin olla vaikkapa 60 senttiä kilowattitunnilta, jolloin sähkölasku 20-kertaistuu ollen 4000 euroa kuukaudessa. Pörssisähkösopimuksella sähkön spot-hinnoissa on jo nyt, ennen suurinta sähkön kulutuskautta nähty jopa 80-90snt/kwh piikkejä. Mitä nämä hinnat sitten talvella tulevat olemaan? 160 senttiä? 260 senttiä? Kukaan ei tiedä.

Ei tuo 2000 euron kuukausittainen sähkölaskukaan kivalta kuulosta, mutta siitä varmasti selviäisi hieman huonelämpötilaa tiputtamalla sekä sähköä säästämällä. Jos hinta nousee 20-kertaiseksi, selviäisikö sinun taloutesi sähkölaskujen lisäksi muista pakollisista menoista?

Zmarta Sähkön vertailupalvelun ansiosta sähkösopimusten vertailu ja vaihtaminen on helppoa. Vertailupalvelun käyttäminen on maksutonta ja se ei sido mihinkään. Zmarta Sähkön ansiosta sähkösopimuksen voi tehdä saman tien verkossa. Vanha sopimus peruuntuu automaattisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *