Siirry suoraan sisältöön

Säästäminen arjessa – Miten säästää rahaa?

Kun vuosi 2022 lähenee loppuaan, on monella kotitaloudella edessään budjetin kiristäminen. Korot nousevat, energian hinta nousee kohisten ja ruoan hinta on ennätyksellisen korkealla. Jotkut lähteen ennustavat jopa, että maailmaa uhkaa maailmanlaajuinen ruokapula Ukrainan sodan vuoksi.

Artikkelissa käydään läpi 5 vinkkiä, joilla sinäkin voit säästää kuluistasi arjessasi. Säästövinkit arjessa ovat yksinkertaisia asioita, joita kuka tahansa voi toteuttaa ilman suurempaa vaivaa.

Säästäminen arjessa vaatii uhrauksia

Säästäminen ja budjetin kiristäminen vaatii aina jonkinlaisia uhrauksia – Vähennät kulutustasi, ja hyvinä aikoina totutuista mukavuuksista voi joutua luopumaan.

Osalla säästöstrategian aloittaminen tarkoittaa kaikesta turhasta luopumista ja näkkileivän syömistä, mutta säästämisen ei tarvitse olla yhtä kärsimystä.

Kotitalouksilla on tavanomaisesti nykypäivänä reilusti sellaisia menoeriä, joista voi luopua ilman suurempaa elintason laskemista. On kuitenkin pidettävä mielessä, että budjetin sovittaminen omaan meno-ja tulotasoon vaatii oman taloutesi tarkempaa tarkkailua.

Säästäminen nähdään usein myös tylsänä ja liiallisesta säästämisestä leimautuu usein herkästi penninvenyttäjäksi – Elämme kuitenkin tällä hetkellä varsin poikkeuksellisia aikoja, ja esimerkiksi asuntolainojen kulut ovat tänä vuonna nousseet poikkeuksellisen voimakkaasti.

Säästäminen arjessa on kuitenkin mahdollista, ja säästämisen ei välttämättä tarvitse olla sitä kuuluisaa pennin venyttämistä. Säästäminen arjessa voi myös olla yksinkertaisia tekoja, jotka voit toteuttaa tinkimättä elämänlaadustasi muuttamalla käyttäytymistäsi arjessa.

Säästäminen arjessa – Tarkastele omaa talouttasi

Ensimmäinen askel suunnitelman tekemiseen on oman talouden tarkasteleminen. Tähän oiva työkalu bittinikkareille on esimerkiksi Excel, mutta myös kynä ja paperi toimii aivan yhtä hyvin.

Laskemisen voit aloittaa helposti selvittämällä oman tulotasosi – Kuinka paljon rahaa talouteen tulee kuukausittain?

Seuraavaksi pitää tarkastella kriittisesti omaa menopuolta – Mihin talouden rahat kuluvat? Menot voi jakaa karkeasti kolmeen osaan: Välttämätön, halut, ja tarpeet.

Välttämättömät menot

Välttämättömät menot ovat niitä menoja, joita ilman et voi elää. Tällä käytännössä tarkoitetaan ruokaa, vuokraa, lämmitystä ja perustarvikkeita tavallisen arjen pyörittämiseen.

Myös välttämättömistä menoista voi säästää, ja esimerkiksi energian hintaa kannattaa tarkastela nyt poikkeuksellisen tarkasti. Lue artikkelimme sähkön säästämisestä ja kilpailuta sopimuksesi tarvittaessa.

Välttämättömissä menoissa on usein myös muita säästökohteita, kuten ruoan hinta. Tarkastele omaa ruokabudjettiasi, ja pidä mielessä että esimerkiksi ruoan kotiin tilaaminen ei ole edullisin tapa hankkia ravintoa. Usein ruoan tilaamisen lopettamalla kotitalous voikin säästää jopa 100-200 euroa kuukaudessa, sillä ruokatilauksista kertyy yllättävän suuri summa kuukausitasolla jos tilaat usein.

Halut

”Halut”-kuluihin lasketaan ylimääräinen kuluttaminen, eli käytännössä tämän kululuokan voi jokainen kotitalous tilapäisesti vähentää kokonaan. Tähän kululuokkaan kuuluu esimerkiksi tuottet, joita tilaat puhtaasti siitä syystä, että haluat ostaa jotain.

Esimerkkejä näistä kuluista voi olla esimerkiksi lomamatkat, nettikaupan tilaukset, joita et välttämättä tarvitse (Elektroniikka, vaatteet, luksustuotteet, lisäravinteet, kosmetiikkatuotteet…)

Tästä kuluerästä lieneekin helpoin luopua, ja usein kotitalouden taloudellinen tilanne määrää automaattisestikin tämän kuluerän suuruutta. Jos talous kokee, että rahaa ei ole, vähenee tämän kululuokan kulutus automaattisesti.

Tarkastele kuitenkin vielä hieman kriittisemmin omia mielitekojasi ja arvioi omalla kohdallasi, voisitko luopua näistä ostoksista tilapäisesti kokonaan.

Tarpeet

Tarpeiksi voidaan luokitella ne kulut, joita kotitaloutesi todella tarvitsee, mutta näitä hankintoja voidaan lykätä tai arvioida uudelleen. Hyviä esimerkkejä näistä kuluista ovat esimerkiksi vaatteet, joita jokainen tarvitsee.

Voit kuitenkin arvioida tarkemmin, tarvitseeko sinun todella ostaa nyt vaatteita, vai pärjäisitkö nykyisellä vaatekaapillasi vielä pidempään. Usein hyvässä taloudellisessa tilanteessa näitä ostoksia herkästi siirretään ”Halut”-kohdasta ”Tarpeet”-kohtaan, jolla helposti oikeutetaan esimerkiksi kalliiden merkkivaatteiden hankinta.

Elintasolla on tähän suuri vaikutus – Jos olet tottunut kulkemaan merkkivaatteissa, on varmasti vaikeaa siirtyä kulkemaan kirppisvaatteissa. Säästäessäsi sinun kannattaa kuitenkin arvioida tarkasti onko tässä kululuokassa olevat ostokset todella tarpeita, vai haluja.

Mieti ja lykkää

Paras tapa säästää rahaa on miettiä jokaisen vähänkään suuremman ostoksen kohdalla muutamaan otteeseen ennen ostamista. Jos mielihalu ostokselle herää, lykkää ostosta vaikkapa viikolla.

Jos vielä viikon päästä tuntuu siltä, että ostos todella on tarpeellinen, voit tehdä ostoksen hyvin mielin tietäen, että se ei ole syntynyt ainoastaan hetken mielijohteesta ja että se ei ole ainoastaan impulssiostos.

Säästäminen arjessa – Miten säästää rahaa nopeasti

Rahan säästäminen nopeasti on monesti haastavaa. Säästövinkit arjessa ovat kultaakin kalliimpia, jos sinun täytyy tilanteen vuoksi kiristää budjettiasi nopeasti.

Säästäminen arjessa – Vinkit nopeaan säästöön

Seuraavilla vinkeillä voit tehdä suuren muutoksen kuukausittaiseen budjettiisi tilapäisesti, jotta säästät rahaa nopeasti:

Opintolainan lyhennysvapaa

Monella Suomalaisella on opintolainaa. Voit pyytää pankiltasi lyhennysvapaata opintolainan lyhennyserään, ja maksat lyhennysvapaan aikana ainoastaan lainan korkoja. Opintolainoissa on usein myös verrattuna esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaaseen hyvät ehdot, ja esimerkiksi omalla kohdallani opintolainan lyhennysvapaa maksaa ainoastaan 5€/erä.

Asuntolainan lyhennysvapaa

Asuntolainan lyhennysvapaa on myös toinen hyvä tapa vapauttaa rahaa nopeasti kuukausibudjetistasti – Asuntolainana lyhennysvapaa on kuitenkin usein kallista, ja tätä vaihtoehtoa kannattaa harkita tarkasti ennen lyhennysvapaan pyytämistä.

Kuukausitilausten peruuttaminen

Nykyään monella on kuukausitilauksia valtava määrä – Sinullakin saattaa olla useampi suoratoistopalvelun tilaus tai vaikkapa maksukanavia. Käy läpi kaikki kuukausittaiset menosi, ja peru ne kaikki. Kun tulee aika uusia tilauksesi, huomaat näin helposti ne palvelut, joita todella käytät ja ne jotka roikkuvat käyttämättä.

Voit myös kokeilla kilpailevaa palvelua veloituksetta ilmaisilla kokeilujaksoilla, ja esimerkiksi Bookbeat* sekä Nextory* tarjoavat ilmaisen kokeilujakson uusille käyttäjille. *Maksetut mainoslinkit! Muista myös, että tilaus jatkuu maksullisena kokeilujakson jälkeen jos et peru sitä ennen kokeilujakson päättymistä.

Muista aina, että voit aina uusia palvelusi, ja mikä parasta, palveluntarjoaja usein houkuttelee sinua tilaamaan palvelun uudestaan alennettuun hintaan peruttuasi palvelun.

Ruoan tilaamisen lopettaminen

Nyky-yhteiskunta tarjoaa huikeat mahdollisuuden laiskalle kokille – Voit tilata ruokaa muutamalla klikkauksella ilman, että sinun täytyy nousta sohvalta ollenkaan.

Ruoan tilaaminen on kuitenkin tietysti valtavan kallista, ja tästä menoerästä onkin monen helppo tinkiä. Omalla kohdallani Wolt ja Foodora-tilausten summa on monena kuukautena ollut jopa 200 euroa kuukaudessa (Vähän jopa hävettää), ja tämä menoerä on käytännössä täysin turha.

Lapsiperheissä olen kuullut summien olevan jopa 400-500€/kk, joten säästämahdollisuudet ovat ehdottomasti suuret.

Miten säästää rahaa opiskelijana

Säästäminen arjessa opiskelijalle – Miten opiskelijana voi säästää menoista?

Opiskelijalle pätevät usein samat vinkit kuin kenelle tahansa muulle – Menojen vähentäminen on suuressa roolissa arjen säästöissä.

Koulun ruokailumahdollisuudet

Tiedän – Kouluruoka ei välttämättä ole kovin houkuttelevaa. Koulut kuitenkin lähtökohtaisesti tarjoavat jonkinlaisen edun opiskelijoille, ja usein koululounas onkin edullisin vaihtoehto opiskelijalle. Mieti siis, voisitko hyödyntää enemmän koulun tarjoamia etuja.

Koulun kahvila

Omilta amk-ajoiltani muistan kirkkaasti koulun kahvilan ja sen tuomat menoerät. Kahvilasta on helppo ostaa aamupalaksi sämpylä ja kahvi, ja näistä kuluista kertyy helposti pienistä puroista iso virta.

Omassa koulussani moni opiskelija olikin tämän huomannut, ja toi esimerkiksi omassa termoskupissa kotoota aamukahvit kouluun, ja varmasti olisi omallakin kohdalla ollut fiksua. Kannattaa siis miettiä, voisitko esimerkiksi vähentää ostamista ja sen sijaan valmistaa aamupalasämpylät kotona valmiiksi.

Säästövinkit – Blogi

Blogissani on myös monia muita säästövinkkejä esimerkiksi sähkön säästämiseen. Lisäksi olemme tutkineet sivutulojen tekemistä, joka on tietysti toinen tapa helpottaa talouden ahdinkoa. Jos tulosi eivät kata menojasi, on tulojen lisääminen toinen vaihtoehto.

Voit esimerkiksi aloittaa blogin ja pyrkiä tienaamaan sillä – Pidä kuitenkin mielessä, että tämä ei ole välitön tulovirta ja usein blogin perustaminen vaatiikiin jonkin verran rahaa jotta blogin saa pystyyn.

Lisää sivutuloista puhutaan artikkelissamme sivutuloista ja yrittäjyydestä – Käy lukemassa vinkit sivutulojen tekemiseen ja sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.