Siirry suoraan sisältöön

Rahastot nyt – Mitä rahastovaihtoehtoja on tarjolla?(2023)

Parhaat rahastot nyt (2022) – Jos haluat sijoittaa rahastoihin, mitä vaihtoehtoja sinulla on?

Rahastot nyt – Rahastoja on tarjolla monenlaisia, ja sijoittajan tulisi aina tarkastella sijoituskohteitaan hieman tarkemmin ennen sijoittamista. Rahastot ovat juuri nyt hyvä vaihtoehto osakkeille, ja kerrommekin artikkelissamme vinkkien lisäksi miksi rahastot ovat oiva sijoituskohde juuri nyt.

HUOM! Jutussa mainitaan tiettyjä rahastoja, mutta muistathan että nämä eivät ole sijoitusneuvoja. Käymme läpi ainoastaan vaihtoehtoja jota palveluntarjoajat tällä hetkellä tarjoavat. Kirjoittaja ei myöskään ole analyytikko tai työskentele sijoitus- tai rahoitusalalla.

Rahastot nyt – Rahastovaihtoehdot:

ETF-Rahastot

ETF-lyhenne tulee Englanninkielen sanoista ”Exchange Traded Fund”, eli Suomeksi pörssinoteerattu rahasto.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että rahaston osuuksia voi ostaa pörssistä samalla tavalla kuin tavallisen osakkeen. ETF-rahastoja on tarjolla monenlaisia, ja lähes jokainen kotimainen pankki sekä sijoitusalusta tarjoaa sijoitusvalikoimassaan vaihtoehdoksi ETF-rahaston. ETF-rahastot ovat nousseet suosituimmaksi sijoitusmuodoksi vuosien saatossa, eikä syyttä.

Miksi ETF?

ETF-rahastot ovat suosittuja sijoituskohteita niiden matalien kulujen sekä helpon saatavuuden vuoksi. Lisäksi tiedät tarkalleen mitä arvopapereita ETF-rahasto sisältää sekä voit sijoittaa lähes mihin alaan tahansa ETF-rahastoilla. Rahasto siis käytännössä ostaa arvopapereita ja myy sijoittajille osuuksia rahaston sisällöstä. ETF:n arvokehitys perustuu rahaston sisältämien arvopapereiden hinnan nousuun ja laskuun.

ETF-rahastot ovat siis helppo tapa aloittaa sijoittaminen, sillä rahastosijoitukset ovat helposti saatavilla, niissä on varsin pienet kulut ja niillä voi sijoittaa lähes mihin tahansa. ETF-rahastoja löytyy jokaiselta palveluntarjoajalta, ja jokaisella näitä on yleensä satoja erilaisia.

Pelkästään Nordnetistä löytyy ETF-rahastoja 1497 kappaletta ja näitä ilmestyy jatkuvasti lisää. Kuukausisäästämiseen saatavilla olevia ETF-rahastoja löytyy 148 kappaletta. ETF-rahastoa valitessasi kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kuluihin, sillä ETF:stäkin löytyy rahastoja, joiden kulut ovat verrattain korkeat.

Lähtökohtaisesti korkeamman kulun rahastot lupaavat korkeampia voittoja, mutta aina kannattaa muistaa että kukaan ei voi taata sijoituksillesi tiettyä voittoa. Markkina elää aina omaa elämäänsä ja odottamattomia tapahtumia ei pysty kukaan näkemään ennalta.

Löydä omaan sijoitussunnitelmaasi sopiva ETF-rahasto Nordnetistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Rahastot nyt – ”Superrahastot” – Nordnet

Nordnet tarjoaa asiakkailleen myös täysin kuluttomia rahastoja ns. sisäänheittotuotteina. Vaikka nämä ovatkin todennäköisesti Nordnetin kannalta hieman tappiollisia ylläpitää (Tästä ei tietysti minulla faktatietoa ole), ovat ne kulujen kannalta erittäin hyvä vaihtoehto rahastosijoittamiseen.

Superrahastot ovat käytännössä kaikessa yksinkertaisuudessaan indeksirahastoja, ja pyrkivät seuraamaan tietyn indeksin kurssikehitystä. Indeksirahastot ovat historiallisesti nähty ”turvallisena” vaihtoehtona ja suurimmat sijoittajat suosittelevatkin usein indeksirahastojen ostamista jos haluat sijoittaa kohteisiin, jotka yleensä tuottavat säännöllistä vuosittaista voittoa ja ovat hyvin valmiiksi hajautettuja.

Nordnetista löytyy näitä ”superrahastoja” (Heittomerkeissä koska Nordnet on muuttanut nimen indeksirahastoksi myöhemmin) kolmea eri vaihtoehtoa, ja nämä ovat seuraavat:


Nordnet indeksfond Norge

 • Kulut: 0%
 • Käsittelymaksut: 0€
 • Kk-kulut: 0€
 • Rahasto on siis täysin kuluton.

Nordnet indeksirahasto Suomi ESG

 • Kulut: 0%
 • Käsittelymaksut: 0€
 • Kk-kulut: 0€
 • Rahasto on siis täysin kuluton.

Nordnet Indexfond Sverige ESG

 • Kulut: 0%
 • Käsittelymaksut: 0€
 • Kk-kulut: 0€
 • Rahasto on siis täysin kuluton.

Kannattaa myös lukaista lukemasi Rahastot nyt-artikkelin lisäksi artikkelimme ”Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa” jotta saat vinkkejä pitkäjänteiseen sijoittamiseen ja miten pysyä suunnitelmassa.

Nordnetin indeksirahastoja voi siis harkita jos olet miettinyt sijoittamisen aloittamista. Muistathan kuitenkin aina tutustua tuotteeseen tarkemmin ja tehdä sijoituspäätöksesi itse.


Rahastot nyt – Miksi ”Superrahastot”?

Nordnetin indeksirahastot ovat rahastomarkkinoilla poikkeuksellinen tuote, koska niissä ei ole ollenkaan hallinnointikuluja. Myyntivoitoista toki maksat normaalisti pääomatuloveron, mutta Nordnet itsessään ei peri rahaston ostamisesta, myymisestä tai hallinnoinnista mitään kuluja.

Miten kulut vaikuttavat sijoitusteni arvoon? Käy laskemassa Nordnetin Korkoa korolle-laskurille miten eri tuotto-odotukset keräävät korkoa vuosien varrella.

Vinkki: Voit verrata kulujen vaikutusta sijoituspääomaan vähentämällä kulun (esim. 0,2% juokseva kulu) tuotto-odotuksista. HUOM! Laskurissa on mahdoton ottaa huomioon merkintämaksuja ja muita maksuja, ainoastaan juoksevat kulut.

Rahastoihin on nykyään mahdollista säästää myös kuukausisijoittamalla, ja koska rahastot eivät peri merkintäkuluja tai hallintapalkkioita, voi niihin sijoittaa järkevästi myös pienemmillä summilla.

On myös huomattavasti tärkeämpää aloittaa vaikka pienellä kuukausittaisella summalla kuin miettiä sitä ”varmaa nousijaa” vuosikausia. Ainut varma tapa hävitä pitkässä juoksussa on olla sijoittamatta varojaan.

Rahastot nyt – Esimerkkejä korkoa korolle-ilmiöstä:


Rahastot nyt - Miten sataan tuhanteen

100 000€ sijoitussalkkuun keskimääräisellä 7% tuotto-odotuksella pääsee käsiksi n. 300€ kuukausisijoituksella. Tässä on myös verrattain lyhyt sijoitusaika, eli 15 vuotta. Mitä suurempi alkusijoitus on, sitä pienemmällä kuukausierällä päästään korkeaan tuottoon, koska alkupääoma kasvaa myös tuottoa jokaiselta vuodelta jonka aikana säästät.


Rahastot nyt - 377k

Kun aikaväliä pidennetään 30 vuoteen, eli tuplaan aikaisemmasta, olisivat sijoitustesi arvo keksimääräisellä 7% tuotto-odotuksella jo lähes 400 000€.


Rahastot nyt - 2m

Jos pidennetään vielä entisestään sijoitusaikaa 50 vuoteen, on sijoitusten arvo ylittänyt jo reilusti miljoonan rajapyykin. 20 vuotta aikaa siis yli nelinkertaistaa sijoitustesi arvon.

Nämä laskutoimitukset auttavat ymmärtämään korkoa korolle-ilmiön todellisen voiman. Korko, eli tässä tapauksessa tuotto, kumuloituu uudeksi tuotoksi seuraavana vuonna olettaen että kaikki voitot sijoitetaan takaisin rahastoon.

Esimerkeissä käytetty 311€ kuukausisijoitus tekee 50 vuoden aikana yhteensä 186600€ sijoitettua pääomaa. Sijoitetun pääoman arvo on siis käytännössä lähes 10-kertaistanut arvonsa. 7% vuosituotto ei tietysti ole taattu, ja vuosien välillä on varmasti eroja. Myös sijoitusajankohdat vaikuttavat tulokseen, mutta esimerkit ovat hyviä ajatusleikkejä ja demonstroivat hyvin korkoa korolle-ilmiön voiman.

Löydä omaan sijoitussuunnitelmaasi sopiva indeksirahasto Nordnetistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Muista nämä asiat kun aloitat sijoittamisen:

 1. Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Älä koskaan jahtaa suuria, nopeita voittoja vaan ajattele pitkällä tähtäimellä.
 2. Älä koskaan sijoita rahaa, jota et ole valmis menettämään.
 3. Muista hajauttaa sijoituksesi ajallisesti, toimialakohtaisesti sekä eri maihin
 4. Pidä kiinni sijoitukistasi, älä myy.

Kirjoitin äskettäin artikkelin joka on suunnattu aloittavalle sijoittajalle: Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa?

Artikkelissa kerron myös oman sijoitusurani alusta sekä virheistä joita itse tein aloittaessani (joihin varsinkin nykypäivänä on helppo haksahtaa) ja kerrottakoon tässä vain se, että oman sijoitusurani alku on ollut melko kivinen ja haastava.


Mitkä rahastot nyt? Mitä rahastoa kannattaa nyt ostaa?

Mm. sijoittajalegenda Warrenn Buffett on useaan otteeseen sanonut, että suurimmalle osalle sijoittajista on fiksuinta säästää kuukausittain indeksirahastoon. Vaikka Buffett itse on aktiivisijoittaja, suosittelee hän siis päinvastaista sijoitussuunnitelmaa: Passiivista kuukausisäästämistä.

Linkki Nordnetin artikkeliin Buffettin suosituksesta sijoittajille

Tähän on monta syytä. Vaikka se kuulostaakin masentavalta jos olet haaveillut osakegurun elämäntavasta, on yksi painavimmista syistä se, että suurimmalla osalla ihmisistä ei yksinkertaisesti ole riittävää taloustietämystä tai taitoja arvioida yksittäisten osakkeiden arvoa riittävän tarkasti, jotta niillä voisi tehdä merkittävää voittoa verrattuna indeksirahastoihin, jotka tuottavat verrattain tasaista tuottoa joka vuosi.

Suurin osa aktiivisista sijoittajista häviääkin indeksille, ja suuret voitot jäävät haaveeksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi välillä kokeilla taitojasi ja pyrkiä voittamaan indeksin sijoittamalla yksittäiseen osakkeeseen, mutta on erittäin tärkeää tutkia osakkeen taustalla vaikuttavat taloustiedot sekä uutiset tarkasti.

Vaikka markkina elääkin paljon, ja monet taitavat sijoittajat voivatkin tehdä suuria voittoja alihintaisista osakkeista, on indeksirahastoihin kuukausittain säästäminen merkittävästi riskittömämpi vaihtoehto.

Kuten alussa mainitsin, en voi antaa sijoitusneuvoja. Voin ainoastaan valaista sinua tarjolla olevista tuotteista ja kertoa faktoja. Suosittelenkin vaikkapa käymään Nordnetin sivuilla ja tutkimaan tarkemmin rahastotarjontaa.

Tähän et tarvitse edes tiliä, vaan voit käydä sivulla tutkimassa sopivia sijoituskohteita. Kun löydät mieleisesi rahaston tai sijoituskohteen, voit tehdä maksuttoman tilin Nordnetiin kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla palveluun.

Palvelun käytön aloittaminen/rekisteröityminen ei maksa mitään, eikä velvoita tai sido sinua mihinkään. Kannustankin ehdottomasti ainakin tekemään tilin Nordnetille, jotta sinulla on valmiina alusta jossa voit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen kun aika on mielestäsi oikea.

Pitkäjäinteisen sijoittamisen aloittaminen kannattaa myös aina. Ohjeet tilin tekemiseen ja tietoa Nordnetista alla:

Rahastot nyt – World-Rahasto – Maailman indeksirahasto

World-rahasto esiintyy myös usein sijoittajien ”Rahastot nyt”-aiheisessa keskusteluissa, ja sen vahvuudet ovatkin kiistattomat: World-indeksirahastoon sijoittaessasi sijoitat maailman menestyvimpiin yhtiöihin jokaiselta toimialalta.

World-indeksirahastoa tarjoavat monet palveluntarjoajat, ja Nordnetilläkin on vaihtoehto Nordnet maailma-rahaston muodossa.

Rahaston kurssikehitys on hieman pienempiä indeksejä vaisumpi, mutta maailma-rahaston hankkiminen salkkuun ei ole ollenkaan huono ajatus hajautusmielessä. Sen kurssikehitys on huomattavasti vähemmän altis rajuille kurssiheilahduksille, koska sen osakesisältö on valtavan laaja.

Käytännössä jokaisessa markkinatilanteessa on kuitenkin aina yrityksiä, jotka menestyvät. Menestyvät yritykset tasaavat siis rahastossa niiden yritysten tappioita, jotka ovat menestyneet heikommin.

Lisätietoa Nordnetin Maailma-rahastosta

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Lue lisää sijoittamisesta:

Kategoria – Sijoittaminen

Mistä aloittaa sijoittaminen

Mitä tarkoittaa Inflaatio?

Youtube: Mihin sitä säästäis? – Miten aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *