Siirry suoraan sisältöön

Rahastot nyt – Mitä rahastovaihtoehtoja on tarjolla?(2023)

Parhaat rahastot nyt (2023-2024) – Jos haluat sijoittaa rahastoihin, mitä vaihtoehtoja sinulla on?

Rahastoja on tarjolla monenlaisia, ja sijoittajan tulisi tarkastella sijoituskohteitaan tarkemmin ennen sijoittamista. Rahastot ovat juuri nyt hyvä vaihtoehto osakkeille, ja tässä artikkelissa vinkkien lisäksi miksi rahastot ovat oiva sijoituskohde juuri nyt.

Mikä on rahasto? Rahastot selkokielellä selitettynä

Uusi aloittelijaystävällinen sijoituspalvelu nyt myös Suomessa – 10$ arvosta ilmaisia osittaisia USA-osakkeita koodilla ”RAHABLOGI” kun talletat yli 50€!

Tutustu Lightyear-palveluun tästä

*Aloita sijoittaminen Lightyearissä nyt!

*Huom. Pääomasi on vaarassa. Sijoituspalveluiden tarjoaja on Lightyear Financial Ltd UK:ssa ja Lightyear Europe AS EU:ssa. Käyttöehtoja sovelletaan: https://lightyear.com/eu/terms. Pyydä tarvittaessa asiantuntijan apua.

Mikä rahasto sinun pitäisi valita?

Rahaston valinta saattaa olla aloittelijana haastavaa. Lue myös artikkelimme ”Miten valita oikea rahasto?”, jotta saat hyvät eväät sinulle sopivan rahaston valitsemiseen.

Jos haluat tarkistaa ajankohtaiset rahastokurssit, voit vierailla Nordnetin Rahastot-sivustolla tai tarkastella pörssissä vaihdettavia rahasto-osuuksia Tradingview-palvelussa.

Vastuuvapautuslauseke: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

ETF-Rahastot

ETF-rahaston lyhenne tulee englannin kielen sanoista ”Exchange Traded Fund”, eli Suomeksi pörssinoteerattu rahasto.

Tämä tarkoittaa sitä, että rahaston osuuksia voi ostaa pörssistä samalla tavalla kuin osakkeita. ETF-rahastoja on tarjolla monenlaisia, ja lähes jokainen kotimainen pankki sekä sijoitusalusta tarjoaa sijoitusvalikoimassaan vaihtoehdoksi ETF-rahaston. ETF-rahastot ovat nousseet erääksi suosituimmista sijoitusmuodoista vuosien saatossa, eikä syyttä.

Lue lisää

Kenelle ETF-rahasto sopii?

ETF-rahastot ovat suosittuja sijoituskohteita niiden matalien kulujen sekä helpon saatavuuden vuoksi. Lisäksi tiedät tarkalleen mitä arvopapereita ETF-rahasto sisältää sekä voit sijoittaa lähes mihin alaan tahansa ETF-rahastoilla. Rahasto siis käytännössä ostaa arvopapereita ja myy sijoittajille osuuksia rahaston sisällöstä. ETF:n arvokehitys perustuu rahaston sisältämien arvopapereiden hinnan nousuun ja laskuun.

ETF-rahastot soveltuvat niin aloittelijalle kuin kokeneellekin sijoittajalle, sillä ne mahdollistavat moneen yksittäiseen osakkeeseen sijoittamisen kerralla ilman, että sinun tulee itse tehdä päätöksiä jokaisesta sijoitustuotteesta erikseen. ETF-rahastot tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden hajauttaa salkkuasi lähes mille tahansa toimialalle tai alueelle.

*Löydä omaan sijoitussunnitelmaasi sopiva ETF-rahasto Nordnetistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Indeksirahastot

Indeksirahastot seuraavat ennalta määriteltyä indeksiä, kuten Helsingin Pörssin 25 suurimman yrityksen OMXH25-indeksiä, Amerikan markkinan 500 suurimman yrityksen S&P500-indeksiä, tai Amerikan markkinoiden 100 suurimman finanssialan ulkopuolisen yrityksen Nasdaq 100-indeksiä.

Lue lisää rahastotyypeistä

Indeksirahastojen sisältö määräytyy indeksin seuraamien osakkeiden mukaan. Jos indeksi seuraa 100 suurimman Suomalaisen yrityksen osakehintoja, voi listan sisältö varsinkin sen loppupäässä muuttua, kun listalle sijoittuvat yritykset nousevat tai jäävät pois listalta.

Kenelle indeksirahastot sopivat?

Indeksirahastoja kuvaillaan usein jokaisen sijoitussalkun perustuotteiksi, ja niitä löytyykin varmasti lähes jokaisen kokeneen ja kokemattoman sijoittajan salkusta. Tämä johtuu siitä, että ne ovat kohtuullisen riskin sijoituksia, jotka tuottavat markkinan keskiarvoista tuottoa.

Indeksirahastot reagoivat kuitenkin aivan osakkeiden tavoin markkinan heilahteluun, joten ne eivät missään nimessä ole riskittömiä, vaikka näin joskus sanotaankin. Lähtökohtaisesti voi kuitenkin sanoa, että indeksirahastot ovat lähes aina pitkäjänteiselle sijoittajalle paras sijoituskohde.

Nordnetin kuluttomat indeksirahastot

Kun puhutaan indeksirahastoista Suomeksi, on varmaan pakko mainita Nordnetin kuluttomat indeksirahastot. Nordnet tarjoaa asiakkailleen täysin kuluttomia rahastoja ns. ”sisäänheittotuotteina”, ja ne ovat olleet jo vuosikaudet Suomen sijoitusskenen varmaan puhutuimmat rahastot.

Niihin on myös sijoittanut ällistyttävä määrä Suomalaisia, eikä kyllä mikään ihme. Ihan joka nurkalta ei täysin kuluttuomia rahastosijoitustuotteita löydy, ja nämä ajavat varmasti asiansa esimerkiksi sijoittamista aloittelevalle henkilölle, joka haluaa tehdä päätöksen ensimmäisestä sijoitustuotteestaan.


Mitä rahastoa kannattaa nyt ostaa?

Mm. sijoittajalegenda Warrenn Buffett on useaan otteeseen sanonut, että suurimmalle osalle sijoittajista on fiksuinta säästää kuukausittain indeksirahastoon. Vaikka Buffett itse on aktiivisijoittaja, suosittelee hän siis päinvastaista sijoitussuunnitelmaa: Passiivista kuukausisäästämistä.

Linkki Nordnetin artikkeliin Buffettin suosituksesta sijoittajille

Tähän on monta syytä. Vaikka se kuulostaakin masentavalta jos olet haaveillut osakegurun elämäntavasta, on yksi painavimmista syistä se, että suurimmalla osalla ihmisistä ei yksinkertaisesti ole riittävää taloustietämystä tai taitoja arvioida yksittäisten osakkeiden arvoa riittävän tarkasti, jotta niillä voisi tehdä merkittävää voittoa verrattuna indeksirahastoihin, jotka tuottavat verrattain tasaista tuottoa joka vuosi.

Suurin osa aktiivisista sijoittajista häviääkin indeksille, ja suuret voitot jäävät haaveeksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi välillä kokeilla taitojasi ja pyrkiä voittamaan indeksin sijoittamalla yksittäiseen osakkeeseen, mutta on erittäin tärkeää tutkia osakkeen taustalla vaikuttavat taloustiedot sekä uutiset tarkasti.

Vaikka markkina elääkin paljon, ja monet taitavat sijoittajat voivatkin tehdä suuria voittoja alihintaisista osakkeista, on indeksirahastoihin kuukausittain säästäminen merkittävästi riskittömämpi vaihtoehto.

Kuten alussa mainitsin, en voi antaa sijoitusneuvoja. Voin ainoastaan valaista sinua tarjolla olevista tuotteista ja kertoa faktoja. Suosittelenkin vaikkapa käymään Nordnetin sivuilla ja tutkimaan tarkemmin rahastotarjontaa.

Tähän et tarvitse edes tiliä, vaan voit käydä sivulla tutkimassa sopivia sijoituskohteita. Kun löydät mieleisesi rahaston tai sijoituskohteen, voit tehdä maksuttoman tilin Nordnetiin kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla palveluun.

Palvelun käytön aloittaminen/rekisteröityminen ei maksa mitään, eikä velvoita tai sido sinua mihinkään. Kannustankin ehdottomasti ainakin tekemään tilin Nordnetille, jotta sinulla on valmiina alusta jossa voit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen kun aika on mielestäsi oikea.

Pitkäjäinteisen sijoittamisen aloittaminen kannattaa myös aina. Ohjeet tilin tekemiseen ja tietoa Nordnetista alla:

Rahastot nyt – World-Rahasto – Maailman indeksirahasto

World-rahasto esiintyy myös usein sijoittajien ”Rahastot nyt”-aiheisessa keskusteluissa, ja sen vahvuudet ovatkin kiistattomat: World-indeksirahastoon sijoittaessasi sijoitat maailman menestyvimpiin yhtiöihin jokaiselta toimialalta.

World-indeksirahastoa tarjoavat monet palveluntarjoajat, ja Nordnetilläkin on vaihtoehto Nordnet maailma-rahaston muodossa.

Rahaston kurssikehitys on hieman pienempiä indeksejä vaisumpi, mutta maailma-rahaston hankkiminen salkkuun ei ole ollenkaan huono ajatus hajautusmielessä. Sen kurssikehitys on huomattavasti vähemmän altis rajuille kurssiheilahduksille, koska sen osakesisältö on valtavan laaja.

Käytännössä jokaisessa markkinatilanteessa on kuitenkin aina yrityksiä, jotka menestyvät. Menestyvät yritykset tasaavat siis rahastossa niiden yritysten tappioita, jotka ovat menestyneet heikommin.

Lisätietoa Nordnetin Maailma-rahastosta

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.