Sijoittamisen ajatus on tuottaa sijoittajalle tuottoa, mutta miten tuotot muodostuvat ja mikä on paras tapa sijoittaa? Vastaus on kokeneemmille sijoittajille ilmiselvä, mutta varsinkin tämän päivän maailmassa, jossa kaiken pitäisi tapahtua alle 7 sekunnissa, on siitä myös helppo lannistua. Joka tapauksessa, vastaus kysymykseen on pitkän aikavälin sijoittaminen.
Sijoittamista voi tehdä lukuisilla tavoilla, ja osa näistä tavoista pyrkii tekemään tuottoa mahdollisimman lyhyessä ajassa. Jos tavoitteesi on tehdä tuottoa, on paras vaihtoehto nimenomaan erittäin pitkän aikavälin sijoittaminen – ja tästä lienee samaa mieltä lähes jokainen finanssialan asiantuntija.
Tutustutaan artikkelissa vinkkeihin, joista on varmasti apua aloittaessasi pitkän aikavälin sijoittamista.
Tärkeimmät tiivistettynä:
- 📈 Pitkän aikavälin sijoittaminen hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä: sijoitusten arvo kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä.
- 🌩️ Markkinoiden heilahtelut tasoittuvat pitkällä aikavälillä: sijoittamalla pitkäjänteisesti voit vähentää väliaikaisten laskujen vaikutusta.
- 💡 Pitkäjänteisyys auttaa välttämään hätiköityjä päätöksiä: pitkän aikavälin sijoittaja ei tee paniikkimyyntejä markkinoiden heilahdellessa.
- 🌿 Pitkäaikainen sijoittaminen tukee vastuullista sijoittamista: yritysten ESG-tekijöiden huomioon ottaminen parantaa pitkän aikavälin tuottoja.
- 🔄 Säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen tuo johdonmukaisuutta: kuukausisäästäminen auttaa hajauttamaan sijoitusten ajoitusta ja tasoittamaan riskejä.
Älä jahtaa nopeita voittoja
Pelaa uhkapelit erikseen. Pitkäjänteisen sijoittamisen perusajatus on kurinalaisuus, ja sen potentiaali hyödynnetään ainoastaan, jos pelaat pitkää peliä. On siis äärimmäisen tärkeää, että hallitset impulssisi ja kieltäydyt lähtemästä mukaan sijoituskuvioihin, joissa luvataan korkeaa tuottoa lyhyellä aikavälillä.
Korkeaa tuottoa lyhyellä aikavälillä on täysin mahdollista tehdä ja monet ovat jopa rikastuneet mm. kryptovaluutoilla, mutta ylivoimaisesti suurin osa näistä kuvioista on joko huijausta tai erittäin korkealla riskillä tehtäviä sijoituksia, jotka voivat ihan yhtä hyvin menettää arvonsa yön yli.
Varsinkin aloittelevalle sijoittajalle on huomattavasti kannattavampaa pyrkiä tekemään voittoa nimenomaan pitkällä aikavälillä ja kohtuullisilla summilla kuin tähdätä kuuhun ilman sen kummempaa kokemusta alasta.
Isot, suuria pääomia liikuttavat sijoittajat vuosikymmenten kokemuksella ja joukolla ammattitaitoisia analyytikoita voivat tässä tehtävässä onnistuakin, mutta historia on näyttänyt markkinan lainalaisuudet uudestaan ja uudestaan: Mitä suurempi tuotto, sitä suurempi riski.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suuria voittoja tavoittelevan sijoittajan on sijoitettava varansa kohteisiin joiden tulevaisuus on epävarmempi. Näinollen sekä riski että tuotto kulkevat käsi kädessä, ja ilman kattavaa kokemusta riskialttiita sijoituksia tekevä sijoittaja todennäköisesti häviää varansa.
Monet sijoittamisesta puhuvat mediat pyrkivätkin mainostamaan sijoittajille tuotteita, joille luvataan valtavia voittoja lyhyellä aikavälillä kertomatta niiden suurista riskeistä. Kuten aikaisemmin todettiin, ei suuren riskin sijoittamisessa sinällään ole mitään väärää, mutta aloittelevan sijoittajan kannattaa pysyä perusasioissa ja kasvattaa pääomaansa ennen riskialttiiden sijoitusten aloittamista.
Vinkki:
Jos sijoituskohde vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, mieti vielä ennen kuin laitat rahasi likoon. Jos päätös sijoituskohteen ostamisesta pitäisi tehdä nopeasti tai sinua painostetaan ostamaan ”koska nyt on hyvä hetki”, kieltäydy ostamasta tai osta vain hyvin pienellä summalla. Muista aina että kukaan ei osaa tarkasti ajoittaa markkinaa, eikä kukaan voi tarjota sinulle varmaa voittoa nopeasti.
Älä myy.
Kerrataan vielä, koska viimeinen vinkki on kenties tärkein asia pitkäjänteisessä sijoittamisessa.
Sijoittamisessa on yksi melko erikoinen seikka, jota harva ajattelee: Jos et koskaan myy, et koskaan myöskään voi tehdä tappiota. Warren Buffetin legendaarinen lainaus pyörii myös usein sijoitusfoorumeilla ja tämä herrasmies tietää varmasti enemmän sijoittamisesta kuin kukaan muu:
”Rule Number One: Never Lose Money. Rule Number Two: Never Forget Rule Number One” – Warren Buffet
Sijoittamisessa tappion tekeminen tarkoittaa sellaisten osuuksien myymistä, jotka olet ostanut korkeammalla hinnalla kuin myynnin hetkellä maksettava hinta. Käytännössä siis jos et koskaan myy sijoituksiasi, et koskaan myöskään voi tehdä tappiota vaikka sijoitustesi arvo saattaa olla miinuksella.
Noh, tämä on ehkä vähän yksinkertaistettu esimerkki ja tähänkin liittyy tiettyjä tapauksia, jolloin osakkeita kannattaa myydä jopa tappiolla (Verohyödyt), mutta jos tarkoituksesi on sijoittaa pitkällä tähtäimellä pitkäjänteisesti, vinkki on varmasti kultaakin arvokkaampi.
Vaikka olisit vuosi sitten ostanut osakkeita tai osuuksia 5 euron hintaan ja hinta tänään olisi 1 euro, et koskaan voi tietää nouseeko osakkeen arvo tulevaisuudessa vaikkapa 10 euroon.
On itse asiassa todennäköisempää, että kurssi palautuu ostotasolle ja ylittää sen pitkässä juoksussa. Tästä syystä tämä vinkki on äärimmäisen tärkeä sijoittajille, joilla on pitkä sijoitushorisontti.
Vinkki:
Muista aina, että vaikka markkina laskee, et koskaan menetä ostamiasi osuuksia. Osuuksien määrä siis pysyy aina samana, vaikka markkina laskisi.
Et siis ole menettänyt mitään, vaikka markkina hetkellisesti tippuisi merkittävästikin.
Historia on myös osoittanut markkinan palaavan markkinaromahdusta korkeammalle tasolle pitkällä aikavälillä. Pidä pää kylmänä ja markkinatilanteesta huolimatta osta lisää, ja pitä nykyiset sijoituksesi ennallaan. Kiität vielä itseäsi vuosien päästä varmasti.
Passiivinen indeksisijoittaminen – mitä se on?
Passiivinen indeksisijoittaminen on sijoitusmuoto, jossa sijoittaja ei tee sijoituspäätöksiä juuri ollenkaan. Passiivinen indeksisijoittaja sijoittaa yleensä myös ainoastaan rahastoihin, jotka ovat passiivisesti hallinnoituja – eli niiden sisältöä ei ole kukaan aktiivisesti sörkkimässä.
Passiivinen rahasto sijoittaa indekseihin, jotka muuttuvat luonnollisesti. Indeksit voivat seurata vaikkapa 25 eniten vaihdettua osaketta, 500 suurinta yritystä tietyllä markkinalla tai vaikkapa sataa maailman suurinta yritystä liikevaihdon mukaan lajiteltuna.
Passiivinen indeksisijoittaminen on vaivaton tapa aloittaa sijoittaminen, eikä se vaadi juurikaan tuntemusta sijoittamisesta.
Mm. Nordnetin Rahapodi kehuu puhuneensa nimenomaan passiivisesta – ja pienikuluisesta indeksisijoittamisesta koko suositun podcastin historian ajan. Nordnetin asiantuntijat myös suosittelevat juuri passiivista indeksisijoittamista suurimmalle osalle uusista sijoittajista.
Etkö usko? Kuuntele itse – Nordnetin rahapodista saa myös hyviä vinkkejä sijoitustaipaleesi alkuvaiheeseen.
Jaa artikkeli painamalla alta:
Somet:
Hei,
Olen lukenut sun blogia aina uuden kirjoituksen ilmestyessä. Niissä käsitellään hyviä aiheita ja tarjotaan ajattelemisen aihetta. Tätä ajattelua häiritsee ehdottomuudet – ”muista aina”, ”ei kukaan”, ”ei koskaan”…
Kyllä ihan tavallinen sijoittaja voi oppia ymmärtämään erilaisia syklejä ja tunnistamaan niiden vaiheita, jonka avulla voi säätää riskiä tai vähän pienentää tai kasvattaa kuukausisäästäjänkin panosta. Toki se vaatii blogien lukemista, podcastien kuuntelua ja kirjojen opiskelua.
Jos aiot jatkaa yhtä tiheää julkaisutahtia ja kirjoitukset sisältävät samaa viestiä, joka johdattaa lukijaa siihen, että tasainen vuosikymmenen yli jatkuva kuukausisäästäminen indeksiin (kärjistin) on paras vaihtoehto, lukija oppii nopeasti, että sellaista voi tehdä lukematta blogeja. Nimikin on säästäminen eikä sijoittaminen.
”Mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus” ei tarkoita sitä, että tuotto on sitä korkeampi, mitä suurempaa riskiä ottaa. Warren Buffettin suuri tuotto perustuu valtaosin siihen, että hän ei tee mitään, kun pörssi hinnoittelee häntä kiinnostavat hyvät liiketoiminnat liian kalliilla. Hän jää odottamaan, että samoja osakkeita voisi ostaa hinnalla, joka tarjoaa turvamarginaalia eli riskin madallettua hän hakee korkeaa tuottoa.
Moikka Harri,
Kiitoksia kommentista! Näitä näkee aivan liian harvoin.
Olet myös ihan oikeassa, kuka tahansa voi opiskella ymmärtämään markkinaa paremmin ja sitä kautta tehdä parempia sijoituspäätöksiä.
Tarkoitus on painottaa sitä, että aloittelevalle sijoittajalle paras vaihtoehto on indeksi katsomatta markkinan tilaa, eli että tärkeintä on aloittaa. Ajattelen näin, koska omalla kohdallani ja kuulemani perusteella monella muullakin sijoittamisen aloittaminen venähtää pitkälle tulevaisuuteen ainoastaan siksi, että mietitään pää puhki sopivaa sijoituskohdetta ja ajatellaan, että on pakko löytää joku maailmaa mullistava yhtiö, jotta tuottoa voi saavuttaa.
Isossa kuvassa ajatus on viestiä niin, että alkuun itse sijoituskohteella ei ole väliä, joten indeksi on paras. Indeksiin sijoittaessa sijoittamisesta tulee säännöllistä, ja kiinnostus uusia sijoituskohteita kohtaan toivottavasti herää – jonka jälkeen voi alkaa opiskelemaan edistyneempiä sijoituskohteita.
Näiden avulla herää aina virheisiin, joille itse kirjoittajana tulee herkästi sokeaksi. Tästä saa myös ajattelun aihetta ja otan tämän ilman muuta huomioon uusia artikkeleita kirjoittaessani.
Erittäin hyvä ja asiallinen pointti.
Arvostan suuresti palautettasi!
-Ville