Siirry suoraan sisältöön

Passiivinen tulo – Tekstillä tuloja?

Työskentelytapojen muuttuessa ihmiset ovat alkaneet etsiä kasvavissa määrin tapoja, joilla tuloja voi tienata tekemättä mitään. Tämä saattaa kuulostaa monelle teistä täydeltä utopialta, mutta uskokaa tai älkää, se on täysin mahdollista – jos otetaan muutama pieni seikka huomioon.

Ilmiötä kutsutaan passiiviseksi tuloksi, ja tässä artikkelissa tutustumme omiin kokemuksiini passiivisen tulon ansaitsemisesta sekä muutamaan tapaan, jolla sinäkin voit alkaa rakentamaan passiivisia tulonlähteitä omaan arkeesi.

Internet passiivisten tulojen mahdollistajana

Internet voi mahdollistaa jopa täysin työnteosta vapaan arjen – ansaitsen itsekin osan tuloistani täysin passiivisesti, ja näin tekee myös moni muu. Miten tämä on mahdollista, ja mitä näiden tulovirtojen rakentaminen oikein vaatii?

Passiivista tuloista tulee monella ensimmäisenä mieleen 2010- ja 2020-luvun villitys, eli asuntosijoittaminen. Termi yhdistetään usein yksinomaan sijoittamiseen, eikä muita passiivisen tulon lähteitä tule edes välttämättä ajateltua. Ajatus on yksinkertainen: hankitaan niin monta asuntoa kuin suinkaan kyetään, ja laitetaan asunnot joko vuokralle tai remontoidaan ne uuteen uskoon ja myydään voitolla.

Korkojen noustua tämä menetelmä on kuitenkin muuttunut huomattavasti haastavammaksi, ja suurelle osalle jopa mahdottomaksi korkeiden lainanhoitokustannusten sekä alentuneiden asuntojen hintojen vuoksi.

Tuloja voi kuitenkin ansaita passiivisesti lukuisin eri tavoin, joista yksi on ainakin omalla kohdallani ylivoimaisesti onnistunein – ja se on tekstimuotoisen sisällön tuottaminen internetiin.

Valitse oikea kanava jos haluat aidosti passiivista tuloa

Kun kerron ihmisille olevani ammatiltani sisällöntuotantoalan yrittäjä, on usein ilme näkemisen arvoinen kertoessani lisäksi, että teen ainoastaan tekstimuotoista sisältöä – ja vieläpä sivulle, jonka nimessä on sana ”blogi”. Ensimmäinen kommentti on yleensä suurin piirtein mallia: ”Eikö bloggaaminen kuollu jo joskus 2000-luvun alkupuolella?”.

Valtaosa kuvittelee, että tuloja voi tehdä tänä päivänä ainoastaan sosiaalisen median palveluissa, jossa kilpailu on uskomattoman kovaa ja sisältöä täytyy tuottaa käytännössä ympäri vuorokauden.

Tietysti tuloja voisi tehdä huomattavasti enemmän jos näihin kanaviin panostaa, ja varmasti jossain vaiheessa myös videomuotoista sisältöä tulee itsekin tehtyä, mutta tällä hetkellä keskityn puhtaasti tekstisisällön tuottamiseen ja yritystoiminnan kasvattamiseen sitä kautta.

Tekstisisältö eroaa perustavanlaatuisesti esim. sosiaalisen median palveluissa julkaistavasta sisällöstä sillä tavalla, että tekstisisällöstä voi tehdä huomattavasi pienemmällä vaivalla ns. ”ikivihreää”. Tällä tarkoitan sitä, että sisältö tuottaa liikennettä (ja sitä kautta tuloja) pitkän aikaa julkaisun jälkeen minimaalisella vaivalla.

Sosiaalinen media perustuu pitkälti jatkuvaan uuden sisällön virtaan, ja sisällöntuottajan kilpailevat suosiosta alustan algoritmin armoilla. Sisältöä tulee julkaista säännöllisesti, sen tulee olla algoritmin kannalta edullista, ja yleisöä tulee aktivoida mahdollisimman tehokkaasti. Vanhaa sisältöä harvoin näytetään uudestaan käyttäjien syötteessä, eli kasvu edellytys on aina se, että sisältöä luodaan aina lisää.

Se on äärimmäisilleen viritetty hetkellisen nautinnon koneisto, jonka rattaina sekä rasvana toimivat kerta toisensa jälkeen yhä laadukkaampaa, käyttäjiä aktivoivampaa, sekä näitä alustalle koukuttavampaa sisältöä tuottavat sisällöntuottajat.

Jos sisällöntuotannon lopettaa hetkeksikin, tippuu kanavasi algoritmin rakojen läpi loputtoman sisällöntuottajakasan pohjalle, ja kanavan liikenne katkeaa kuin seinään.

Tämän tyylinen sisällöntuotantotapa soveltuu monelle, mutta sitä ei varsinaisesti voi kutsua passiiviseksi tuloksi.

Passiivisia tuloja tekstimuotoisella sisällöllä

Tekstimuotoisessa sisällössä – vaikkapa blogissa – tilanne on ainakin jossain määrin erilainen. Laadukas sisältö tavoittaa uusia käyttäjiä vielä kuukausia tai vuosia julkaisun jälkeen, kunhan sisältöä päivittää matkan varrella tarvittaessa. Päivittämiseen kuluu aina merkittävästi vähemmän aikaa kuin kokonaan uuden sisällön tuottamiseen, joten työtunteja kertyy huomattavasti vähemmän.

Myöskään tekstimuotoinen sisältö ei ole täysin vapaa algoritmin armoilla toimimisesta, ja myös tekstimuotoisessa sisällössä voi kokea merkittävääkin liikenteen laskua, jos sisällöntuotannon lopettaa pitkäksi aikaa – tämän lisäksi tässäkin menetelmässä on eräs kompastuskivi, sillä jotta sisällön saa näkymään merkittävälle määrälle lukijoita, tulee kirjoittajan osata optimoida sisältö niin, että se näkyy Googlessa.

Tämä ei tänä päivänä suinkaan tarkoita sitä, että sisältöön tulisi sisällyttää valtava määrä kohdehakusanaa toistavaa näkymätöntö tekstiä tai käyttää erilaisia koodikikkoja hakukonetta huijatakseen, kuten monesti kuulee sanottavan (näitä tekniikoita todellakin joskus käytettiin, ja ne myös toimivat aikoinaan).

Sen sijaan kirjoittajan tulisi keskittyä luomaan aidosti hyödyllistä sisältöä, jota lukija todella haluaa lukea, ja josta lukija saa aidosti hyödyllisen vastauksen kysymykseensä, jonka tämä on hakukoneelle esittänyt.

Hyvä käytännön esimerkki tästä voisi olla vaikkapa juuri sinä – on täysin mahdollista, että saavuit tähän artikkeliin juurikin etsimällä Googlesta vastausta siihen, miten voisit ansaita rahaa passiivisesti. Tämän artikkelin tavoite onkin tarjota sinulle ajatuksia juuri kyseisestä aiheesta, ja vieläpä niin, että koet artikkelin aidosti hyödylliseksi.

Hyödyllisen sisällön tuottamisen lisäksi kirjoittajan tulee osata muutama, hiukan enemmän teknistä osaamista vaativa kikka, jotta itse sivuston teknisen toteutuksen saa mukautettua hakukoneelle optimaaliseksi. Näiden muutaman taidon opiskeleminen on mahdolistanut itselleni sen, että voin ansaita rahaa säännöllisesti joka kuukausi sisällöstä, jonka olen tuottanut kuukausia sitten –  ja toivon mukaan samainen sisältö jatkaa tuottamista myös jatkossa.

Voit lukea blogin perustamisesta esimerkiksi näistä artikkeleista:

Blogin perustaminen – Näin kirjoitat blogitekstin oikein

WordPress-blogin perustaminen

Ilmaisen blogin perustaminen

Voiko blogin perustaa nimettömänä?

Blogin hakukoneoptimointi – Näin luot liikennettä blogillesi

Älä kuitenkaan odota liikoja

Olet saattanut nähdä sosiaalisessa mediassa tai erilaisilla videoalustaoilla –  ehkä jopa jossain blogissa – oppaita siitä, miten sinäkin voit rakentaa vain muutamasas lyhyessä viikossa itsellesi tuhansien eurojan kuukausitulot takaavia tulonlähteitä. Joskus jopa täysin ilmaiseksi, ja vieläpä minimaalisella vaivalla.

Valitettavasti tämä väite hyvin harvoin pitää paikkaansa. Vanha väite siitä, että ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan, pitää ikävä kyllä paikkansa myös passiivisten tulojen kohdalla. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka kuka väittäisi mitä, vaatii passiivisten tulonlähteiden luominen todellisuudessa kohtalaisen suuren määrän vaivaa, rahaa, ja osaamista.

Itseasiassa suurin osa passiivisen tulon lähteistä ei oikeastaan edes ole kovinkaan passiivisia, ainakaan tulonlähteen rakentamisen alkuvaiheessa. Passiivisen tulon mahdollistaa usein juuri valtava määrä aktiivista työtä, ja varsinainen passiivinen tulo syntyy vasta tämän jälkeen –  se on siis käytännössä menneisyydessä tehdyn aktiivisen työn tulosten siirtämistä tulevaisuuteen, jolloinka aikaisemmin tehty työ synnyttää nykyhetkessä passiivista tuloa, eli tuloja, jonka eteen et tee juurikaan töitä sillä hetkellä.

Sama ilmiö voidaan havaita miltei missä tahansa passiivisen tulon kanavassa, oli se sitten sijoittaminen, bloggaaminen, videomuotoisen sisällön tuottaminen, tai lähes mikä tahansa muu passiivista tuloa tuottava tulonlähde.

Passiivisia tuloja sijoittamalla

Tietysti yllä mainittuun väitteeseen on poikkeuksiakin, ja rahallahan saa tunnetusti käytännössä mitä tahansa –  siis jos sitä vain on tarpeeksi. Teoriassa voisit riittävällä summalla rahaa ansaita Suomessa varakkaaksi luokiteltavan henkilön tulotason mukaisia tuloja muutamalla klikkauksella, vaikkapa hankkimalla itsellesi säännöllistä korkoa maksavia valtion velkakirjoja, tai vaikkapa osinko-osakkeita.

Tämä kuitenkin vaatii merkittävän summan alkupääomaa, jota valtaosalla väestöstä ei yksinkertaisesti ole käytettävissään.

Passiivisten tulojen ansaitseminen tällä tavoin on kuitenkin täysin mahdollista käytännössä kenelle tahansa täysi-ikäiselle henkilölle, joka ansaitsee keskivertotuloja – odotuksia täytyy kuitenkin laskea melko merkittävästi, ja merkittävien tulojen ansaitsemiseen sijoittamalla kuluu varmasti useita vuosia, ehkä jopa vuosikymmeniä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tätä tulonlähdettä kannattaisi harkita, sillä sijoittaminen voi mahdollistaa taloudellista turvaa tulevaisuuteen, ja korkoa korolle-ilmiön avustuksella myös pienillä kuukausittaisilla sijoituksilla voi luoda itselleen varallisuutta sekä oikein toteutettuna myös passiivisia tulonlähteitä.

Ei mennä tässä sen tarkemmin sijoittamisen tarkempiin yksityiskohtiin, sillä sijoittamisen aloittamiseen löytyy tältä(kin) sivustolta ihan omat artikkelinsa. Voit tutustua sijoittamisen aloittamiseen liittyviin artikkeleihin tästä linkistä.

Lue myös: Miljonääriksi 10 vuodessa – miten se onnistuisi?

Omia kokemuksiani passiivisista tuloista

Kuten aikaisemmin mainitsin, olen itsekin tavoitellut viimeisen n. 1,5 vuoden ajan tilannetta, jossa ansaitsen suurimman osan tuloistani passiivisesti. Tuloja on kertynyt tällä ajanjaksolla karkeasti n. 4000 euron edestä, eli koko aikajaksolla hiukan alle 200 euroa kuukaudessa.

Ei siis voi varsinaisesti sanoa, että tällä vielä ihan eläisi. Passiivisten tulonlähteiden rakentamisen ohella teenkin ihan perinteistä aktiivista työtä kirjoittajana sekä itsenäisenä konsulttina, jonka turvin saan laskut maksettua ja ruokaa pöytään.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että ensimmäisen vuoden aikana passiivisia tuloja ei syntynyt käytännössä lainkaan – muutamia euroja siellä täällä, mutta mistään merkittävistä tulonlähteistä ei voida puhua. Suurin osa tuosta 4000 euron potista kohdistuu siis viimeisen puolen vuoden ajalle, jolloinka myös kuukausittainen tulomäärä nousee hiukan yli 650 euroon kuukaudessa.

Tietysti kuukausittaisia vaihteluita tulee paljon, ja esimerkiksi Rahablogin mainosspottien täyttöaste vaikuttaa kuukausittaisiin passiivisiin tuloihin merkittävästi, mutta pointti on se, että tässäkin tapauksessa töitä on täytynyt tehdä pitkään ennen varsinaista passiivisen tulon vaihetta – työtunteja on kertynyt varmasti satoja, ja varmasti olisin ansainnut merkittävästi enemmän, jos olisin keskittänyt kaiken ajan ja vaivan aktiivisen työn tekemiseen.

Kaikesta huolimatta koen, että kaiken tämän vaivan näkeminen on ollut ilman muuta täysin sen arvoista. Uskon myös vahvasti, että tulonlähteet kehittyvät ajan kanssa yhä suuremmiksi, ja ehkäpä joskus muutaman vuoden päästä saavutan tilanteen, jossa voin istuskella päivät pitkät nojatuolissa tekemättä mitään.

Sitä päivää odotellassa (ja sen jälkeenkin) jatkan kuitenkin sisällön tuottamista näppäimistö sauhuten, jotta teillä on jotain luettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.