Siirry suoraan sisältöön

Korkeat korot ovat puhuttaneet jo pitkään, eikä viitteitä korkean korkotilanteen rauhoittumisesta ole vielä vuoden 2023 puolella havaittavissa. Monella ei välttämättä käy mielessäkään, että korkea korkotilanne tarkoittaa suuremman asuntolainan lyhennyksen lisäksi myös parempaa tuottoa omille säästöillesi ja vieläpä niin, että sinun ei tarvitse itse tehdä muuta kuin tallettaa rahat tilille!

Pankit nimittäin maksavat viitekorkojen noustessa korkeampaa korkoa myös säästöillesi, ja tässä artikkelissa tutustumme tähän ajankohtaiseen aiheeseen ja kerromme sinulle miten voit itsekin hyötyä korkeasta korkotilanteesta!

Mihin Euribor-korko menee vuonna 2023?

Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoihin (ja muihin korkoihin)?

Tiesitkö, että voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla lainasi?

Nyt on oivallinen hetki pysähtyä miettimään lainasi korkoja ja kilpailuttaa kaikkien lainojesi korot.

*Kilpailuta lainasi nyt Etua.fi:n palvelun avulla!

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Mikä pankki maksaa parasta korkoa?

Kauppalehti listaa parhaat korkoa maksavat pankit täällä.

Säästötilit maksavat nyt poikkeuksellisen korkeaa korkoa

Pankit maksavat talletuskorkoa asiakkailleen, ja mitä korkeampi korko on, sitä houkuttelevampi juuri kyseisen pankin talletustili on tallettajalle. Näin ollen pankit kilpailevat keskenään maksamalla korkeampaa talletuskorkoa kuin naapuripankki, ja tästä me tavalliset kuluttajat pääsemme tällä hetkellä hyötymään.

Tällä hetkellä myös pankkien toisilleen myöntämien lyhytaikaisten lainojen (Euribor & Eonia) korot ovat korkealla keskuspankkien viitekorkojen korotusten ”ansiosta”, ja tämä puolestaan mahdollistaa pankille korkeamman koron maksamisen myös talletuksista.

Artikkelin kirjoitushetkellä kohtuullista korkoa maksavat Svean (3,25%) lisäksi mm. Bank Norwegian (3,25%), Alisa Pankki (3,25%), sekä Handelsbanken (2,50%).

Jos haluat tutustua tähän hiukan monimutkaiseen mekanismiin tarkemmin, käy lukemassa tämä artikkeli, jossa käydään läpi Euribor & Eonia-korkoa.

Korkojen nostaminen ei siis ainoastaan nosta asuntolainasi lyhennystä, se myös tarjoaa sinulle erinomaisen (ja erittäin matalariskisen) tuottomahdollisuuden korkosijoitusten muodossa. Säästötilille säästämistä kutsutaan sijoittamiseksi, mutta se vastaa mielestäni enemmän säästämistä, sillä korkoa maksavalle tilille sijoittaessasi et varsinaisesti osta mitään, vaan ainoastaan talletat rahaa pankin tilille – ja pankki maksaa talletuksellesi korkoa.

Korkosijoittaminen ei viime vuosina ole juurikaan sijoittajia kiinnostanut, sillä korot ovat olleet käytännössä 0-tasossa jo vuosikausia, eikä korkosijoittamisella ole ollut mahdollista tehdä lanttiakaan tuottoa. On ollut myös ajanjaksoja, jolloin korot ovat olleet jopa negatiiviset, ja tietyt pankit ovat perineet korkoa asiakkaalta rahojen makuuttamisesta tilillä.

Kannattaako säästötilille tallettaminen?

Sijoittamisaiheisessa sisällössä joutuu yleensä kiertelemään ja kaartelemaan sijoitusten suosittelemisen ympärillä, mutta säästötili on poikkeus tähän sääntöön. Jos sinulla on tällä hetkellä rahaa tilillä, jota et tarvitse peruskulujen kattamiseen (esimerkiksi oman pankin säästötilillä ”pahan päivän varalle”), on vaikea keksiä syitä, miksi säästötilille tallettaminen ei tällä hetkellä kannattaisi.

Oikeastaan ainoa syy on se, että tarvitset varoja käyttötilillä. Jos talletettava summa ylittää 100 000€, on aiheellista keskustella pankin kanssa talletussuojasta. Suomessa (ja muualla Euroopassa) kaikki talletukset vakuutetaan automaattisesti 100 000€ asti, eli jos pankki syystä tai toisesta menee nurin, saat varasi takaisin kokonaisuudessaan.

Näin ollen alle 100 000€ sijoitus on täysin riskitön. Varat voi menettää käytännössä ainoastaan tilanteessa, jossa sekä pankkijärjestelmä että valtionhallinto on maailmanlaajuisesti sekaisin totaalisesti – ja tässä tilanteessa säästötilin talletukset lienevät aika lailla viimeisin murheen aihe.

Miinuspuoli oman pankin ulkopuolisen pankin talletustilille tallettamisessa on se, että varoja täytyy siirrellä pankkien välillä jos todella tarvitset rahaa käyttötilillesi, ja siirrot tapahtuvat vasta seuraavana pankkipäivänä. Toisaalta tämä nostaa hiukan kynnystä nostaa tililtä varoja hetken mielijohteesta tehtävää hankintaa varten, joten ainakin omalla kohdallani tämän voi lukea ainoastaan positiiviseksi asiaksi.

Miten säästötilille tallettaminen toimii?

Säästötilille tallettaminen on varmasti yksi helpoimmista tavoista saada tuottoa säästöillesi. Sinun täytyy ainoastaan avata tili pankkiin, tallettaa rahat, ja antaa niiden olla tilillä. Mitään muuta sinun ei todellakaan tarvitse tehdä – pankki laskee päiväkohtaisen korkotuoton tilillesi, ja maksaa korot (yleensä vuosittain) suoraan tilillesi.

Jos et nosta varoja tai maksettuja korkotuottoja lainkaan, kerryttävät varasi myös korkoa korolle-ilmiön ansiosta vuosi vuodelta enemmän tuottoa.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.