Siirry suoraan sisältöön

Pääomatulovero – Mitä pitää maksaa?

Kryptovaluutta verotus – Mitä maksuja minun tulee huomioida kun teen voittoa kryptovaluutoilla? Pitääkö kryptovaluuttojen myynnistä tehdystä voitosta maksaa veroa?

”Sijoittaminen tarkoittaa esimerkiksi arvopapereilla käytävää kauppaa, jonka tarkoituksena on tehdä voittoa. Sijoitukset tuottavat rahaa esimerkiksi myyntivoittojen, osinkotulojen ja rahasto-osuuksien tuottojen muodossa. Maksat sijoituksista saamistasi tuloista yleisimmin pääomatuloveroa ja tietyissä tapauksissa ansiotuloveroa. Osa osinkotuloista on verotonta.”

Lähde: vero.fi Omaisuus – Sijoitukset. 08/2022. Lähde

Kun myyn sijoituskohteitani, milloin minun tulee maksaa voitoista veroja ja kuinka paljon?

Sijoituskohteiden myyntivoitoista maksetaan aina pääomatulon veroprosentti. Vuonna 2023 veroprosentit ovat seuraavat:

30 000 Euroon asti 30%

30 000 euroa ylittävästä osasta 34%

Tämä tarkoittaa juuri sitä mitä äkkiseltään voisi ajatella: Maksat pääomatuloistasti veroja 30 000 euroon asti 30 prosentin mukaan ja 30 000 euroa ylittävästä osasta 34 prosentin mukaan.

Pääomatulon verotus koskee kaikkia sijoituskohteita, myös kryptovaluuttoja.

Esimerkki: Kun myyt 1000€:n voitolla kryptovaluuttoja, maksat veroja 30 prosenttia myyntivoiton osasta. Tuhannen euron voitosta maksat siis tarkalleen ottaen 300€ veroja 30 000€:n asti ja 340€ 30 000€ ylittävästä osasta.

Tämän lisäksi voit vähentää verotuksesta hankintaan liittyvät kustannukset, eli jos maksat vaikkapa transaktiokustannuksia hankinnastasi, voit vähentää kulut verotuksesta.

Verot maksetaan aina vasta kun sijoituskohde myydään. Jos sijoitussalkussasi on arvoaan nostaneita arvopapereita tai muita sijoituskohteita, ei sinun tule maksaa veroja pelkästään, koska pääomasi arvo on noussut. Verot maksetaan vasta, kun myyt sijoituskohteesi voitolla.

Voit myös vähentää sijoituksista kärsimäsi tappiot verotuksessa, jos myyt sijoituskohteita tappiolla. Voittojen verot sekä vähennyksen kohdistetaan aina sen vuoden verotukseen, jolloin osuudet, arvopaperit tai sijoituskohteet on myyty.

Osinko-osakkeet

Milloin osingoista maksetaan veroja? Pitääkö osingon osuudesta maksaa veroa?

Osinkoja maksavien osakkeiden kohdalla verot maksetaan osingon mukaan ja osingoista tulee myös maksaa pääomatulovero. Myös osinkoihin kohdistuu samat säännöt kuin myyntivoittoihin, eli maksat osingosta 30 prosentin pääomatuloveron osingon euromäärästä (85% osuudesta, lisää alla).

HUOM! Maksat veroja ainoastaan 85% osingosta, sillä osingoista 15% nähdään verottomana tulona.

”Osinko on osuus osakeyhtiön tuloksesta. Osingon jakaminen on tapa maksaa yhtiön tuottamaa voittoa yhtiön osakkeiden omistajille. Osinko jaetaan yleensä kerran vuodessa.

Sinun tulee maksaa veroa osinkona saamistasi tuloista. Osinkotuloja verotetaan hieman eri tavalla sen mukaan, onko osinko peräisin listatusta vai listaamattomasta yhtiöstä. Myös ulkomailta saatujen osinkojen verotukseen liittyy omia erityispiirteitään.”

Vero.fi – Omaisuus – sijoitukset – Osingot. 08/2022. Lähde.

Pääsääntöisesti osinkoja maksavat listatut pörssiyhtiöt, joihin yllämainittu ohjeistus pätee. Jos sinulla on osuuksia listaamattomista yhtiöstä, sama sääntö ei päde. Listaamattomien yhtiöiden verotussäännöt voit lukea tästä linkistä.

Sijoittamisen verotus on siis loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista, ja toimijat (Pohjoismaiset ja Suomalaiset) yleensä ilmoittavat myyntivoitot ja tappiot puolestasi verottajalle. Tämä EI päde suurimpaan osaan esimerkiksi kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen tarkoitettuja alustoja, joten huomioithan tämän myydessäsi kryptovaluuttaeriä.

Kryptovaluutta verotus

Miten kryptovaluuttoja veroitetaan? Kryptovaluuttojen verotus toimii tismalleen samalla tavalla kuin muiden omaisuuserien, eli maksat 30% pääomatuloveron 30 000€ asti sekä 34% pääomatuloveron 30 000€ myyntivoiton ylittävältä osuudelta.

Tarkempaa tietoa kryptovaluuttojen veroituksesta löydät tästä linkistä. Verottajalla on myös laskuri myyntivoiton laskemiseen – Linkki.

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.