Siirry suoraan sisältöön

Onko taloudessa mitään positiivista tällä hetkellä?

Taloustilanne on ainakin suomalaisten silmin heikentynyt maailmanlaajuisesti pandemiavuosien alusta lähtien. Olemme saaneet kuulla huonoja uutisia huonojen uutisten perään viimeiset 3-4 vuotta, ja positiiviset talousuutiset ovat olleet harmillisen harvinaisia. Tapahtuuko taloudessa nyt mitään positiivista, vai jatkuuko tilanteen kurjistuminen entisestään tulevina vuosina?

Tutustutaan tässä artikkelissa muutamaan positiiviseen seikkaan, jotka halkovat tämänhetkistä synkkää talousmaisemaa, ja pohditaan näiden seikkojen vaikutusta tulevien vuosien talousnäkymiin.

Positiivisia asioita on enemmän kuin uskoisi

Inflaatio- ja korkouutiset ovat hallinneet talousuutisointia viimeiset vuodet, eikä syyttä – monelle matala inflaatio ja nollakorot ovat olleet arkipäivää käytännössä koko aikuisiän ajan. Harva olisi uskonut, että korkotaso on nykyisellä tasollaan vielä muutama vuotta sitten.

Korot ovat nousseet nopeasti ja voimakkaasti, ja ovat asettuneet monelle odottamattoman korkealle.

1. Korkotason ja inflaation odotetaan laskevan vuonna 2024

Korkotason nostamiselle on kuitenkin syynsä. Korkea inflaatio nostaa kuluttajahintoja, ja eräs tehokkaimmista inflaation laskuun johtavista työkaluista on korkotason nostaminen. Euroopan keskuspankki pyrkii korkotoimillaan hillitsemään inflaatiotason nousua, ja keskuspankin tekemät toimet näyttävät vihdoin vaikuttaneen inflaatiotilanteen kehitykseen positiivisesti.

Vuoden 2024 alkupuolelle olemme viimein alkaneet nähdä positiivisia uutisia inflaatiotason laskusta. Hiljattain keskuspankki myös ilmoitti, että sitkeänä pidetty pohjainflaatio on viimein alkanut hellittää, ja analyytikot ovat arvioineet korkotason lähtevän laskuun vuoden 2024 kesäkuussa.

Vielä ei tiedetä, kuinka voimakkaasti korkotaso lähtee laskuun ja kuinka nopeasti palaamme takaisin (jos ollenkaan) lähelle nollakorkoja, mutta ainakin pientä helpotusta on ennusteiden mukaan havaittavissa vuodelle 2024.

2. Asuntomarkkinoilla on havaittavissa hienoista piristymistä

Asuntomarkkina on keskeinen osa talouden kokonaisnäkymää, sillä juuri asunto on monen yksityishenkilön suurin yksittäinen omaisuuserä. Asuntomarkkina sitoo itseensä myös monia muita talouden kannalta kriittisiä osa-alueita, kuten rakentamisen sekä finanssitoiminnan (asuntolainat).

Jos asuntomarkkina jäätyy, myös monen muun alan toiminta häiriintyy. Uusia asuntoja ei rakenneta yhtä innokkaasti, lainoja ei myönnetä edelliseen tapaan, eikä rakennusyritysten työntekijöillä ole töitä. Varsinkin rakennusala on tunnetusti varsin herkkä erilaisille talouden negatiivisille ilmiöille, kuten korkojen nousulle, ja rakennusala on myös Suomessa merkittävä työnantaja sekä talouden veturi.

Korkojen laskuodotusten vahvistuessa myös asuntokauppa alkaa piristyä. Samalla rakennusalan raskaat korkokustannukset laskevat, ja rakennusalan toiminta helpottuu.

Asuntojen hinnat ovat laskeneet etenkin pääkaupunkiseudulla voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Kiinteistölehti kertoi kuitenkin jo alkuvuodesta, että asuntomarkkinan suunta on kääntymässä nousuun. Tämä on positiivinen uutinen, sillä se kertoo myös kuluttajien luottamuksen vahvistumisesta, kun asuntoja uskalletaan jälleen ostaa hiukan paremmalla luottamuksella.

3. Investoinnit ja Suomen vienti alkaa elpyä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla – 03/2024) mukaan Suomen vienti- ja investointitasot kääntyvät vuoden 2024 aikana hienoiseen kasvuun. Heikon alkuvuoden vuoksi talouskasvu pysyy tämän vuoden aikana kuitenkin alhaisena, ja Suomen talous kasvaa vuonna 2024 ainoastaan 0,3 prosenttia.

Ensi vuoden ennuste on kuitenki jo hiukan positiivisempi: Etla ennustaa Suomen talouden kasvavan vuonna 2025 jo n. 1,4 prosenttia. Ei vieläkään mitään tajuntaa räjäyttävää tai poikkeuksellisen suurta kasvua, mutta huomattavasti parempi ennuste kuin aikaisemmin spekuloitu pitkä taantuma.

Etlan näkemyksen mukaan Suomi olisi myös mahdollisesti välttämässä EU:n alijäämämenettelyn, jos toimiin tartutaan määrätietoisesti ja hyvissä ajoin.

Lähde: Iltalehti – Etlalta positiivinen viesti Suomen taloudesta

4. Euroopan talous toipui mittavasta kriisistä odotettua paremmin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 oli shokki koko maailmalle – ja etenkin Euroopalle. Kriisin alkuvaiheista kärsi lähes kaikki Euroopan maat, mutta Euroopan alueen suurin talousmahti Saksa otti varmasti suurimman kolauksen. Saksan talouden ennustettiin vielä vuonna 2022 kääntyvän nopeasti ja voimakkaasti kohti maan historian pahinta taantumaa, mutta tavalla tai toisella maa selvisi kriisitilanteesta huomattavasti odotettua paremmin.

Saksan talous on pysytellyt kohtalaisen miedossa taantumassa tilanteen huomioon ottaen. Tämä on euroalueen maiden kannalta varsin positiivinen uutinen, sillä Saksa on koko unionin suurimpia vaikuttajia ja maan taloustilanne säteilee myös koko Euroopan alueeseen.

5. Taloustilanteen parantuminen vaikuttaa konkreettisesti myös yleiseen kurjuuteen

Ei liene kenellekään epäselvää, että viimeiset vuodet ovat olleet koko yhteiskunnalle enemmän tai vähemmän hankalia. Ikäviä asioita on tapahtunut, eikä huonojen uutisten tulvaan tunnu tulevan loppua. Ikävät asiat myös tapaavat pyöriä mielessä enemmän kuin nousukauden hyvät asiat, ja parempien aikojen huolettomuus on huuhtoutunut viimeistään kriisien myötä unholaan.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että olemme selvinneet pahemmastakin – ja selviämme varmasti tästäkin. Nousu- ja laskukausia tulee ja menee, eikä maailmanhistoriaan ole toistaiseksi vielä sattunut sellaista talouskriisiä, jota ihmiskunta ei ole kyennyt tavalla tai toisella ratkaisemaan.

Talous on yksi yhteiskunnan keskeisistä tukipilareista. Sen kurjuus heijastuu täten väkisinkin ihan jokaisen kansalaisen arkeen, ja myönnettäköön, että tällä hetkellä heikko taloustilanne varjostaa varmasti monen arkea. Hintojen nousu, viimeaikaiset leikkaukset valtion kulueriin, korkeat korot, sekä jokapäiväiset kriisiuutiset eivät ainakaan helpota tilannetta lainkaan.

Jotain lohtua voinee kuitenkin hakea siitä, että näin on tapahtunut lukuisia kertoja aiemminkin. Talousjärjestelmän rakenne on luonnostaankin sellainen, ettei nousukausi voi jatkua loputtomiin. Jossain kohtaa tulee aina vastaan ajanjaksoja, jolloin talouskehitykseen lyödään jarruja ja kapuloita rattaisiin ihan tarkoituksellakin.

Talouskehityksen jarruttamisella pyritään mm. hallitsemaan liian korkeaa inflaatiota (kuten tällä hetkellä) tai tasapainottamaan valtiontaloutta. Tällä hetkellä etenkin Suomessa pyritään samaan aikaan sekä tasapainottamaan valtiontaloutta, että hallitsemaan inflaation kehittymistä EKP:n korko-ohjauksen vuoksi.

Tämä johtaa väkisinkin tilanteeseen, jossa talouskehitys on hetkellisesti jäissä.

Hiukan korkeammat ikäluokat muistavat varmasti 1990-luvun, jolloin Suomen talous oli suoraan sanottuna roskakorissa. Seuraava kriisi kohdattiin vuonna 2008, kun koko maailmantalous notkahti voimakkaaseen laskuun pitkään kestäneen nousukauden päätteeksi.

Itse en ollut kumpaakaan näistä tapahtumista kokemassa sen ikäisenä, että ne olisivat arkeeni vaikuttaneet konkreettisesti, joten nykytilanne on siis omallakin kohdallani ensimmäinen merkittävä laskukausi – talouden historialliseen kehitykseen tutustuminen antaa ainakin omalla kohdallanu luottamusta siihen, että nykytilanne on väliaikainen, ja paremmat ajat palaavat ennen pitkää.

Jokaista laskukautta onkin pääsääntöisesti seurannut aina uusi nousukausi. Luotetaan siis siihen, että näin tapahtuu myös tällä kertaa, ja tulevina vuosikymmeninä pääsemme nauttimaan jälleen voimakkaan talouskasvun mukanaan tuomasta huumasta.

Mitä olette itse mieltä? Onko Suomen nousulle edellytyksiä, vai onko usko seuraavan nousukauden saapumiseen kadonnut kokonaan? Jätä kommentti alle!

P.S. Inspiraatiota artikkeliin löytyi mm. Mimmitsijoittaa.fi-sivuston artikkelista, jossa käsiteltiin samaa asiaa viime vuoden loppupuolella. Jos kaipaat lisää positiivisia uutisia, käy tsekkaamassa myös Tinja Hokkasen erinomainen artikkeli aiheesta!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.