Siirry suoraan sisältöön

Nordnet Kokemuksia – Paras paikka rahastoille?

Nordnet on vuonna 1996 Ruotsissa perustettu pankki-, rahoitus-, ja sijoituspalveluntarjoaja. Palvelu on pohjoismaiden suurin sijoituspalveluita tarjoava yritys, ja sillä on pohjoismaissa yhteensä yli 1,2 miljoonaa aktiivista asiakasta.

Suomessa Nordnet aloitti toimintansa vasta vuonna 2005. Yhtiö ilmoitti Suomen asiakasmäärän ylittäneen ensimmäisen kerran 400 000 asiakkaan rajan vuonna 2021, eli asiakasmäärän kasvu on myös Suomessa ollut varsin vilkasta palvelun Suomen markkinan avajaisten jälkeen.

Tutustutaan tässä artikkelissa suomalaisten suosimaan Nordnet-palveluun niin kattavasti, että saat varmasti kaiken tarvitsemasi tiedon palvelun toiminnasta.

Huom. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Pohjoismaiden suurin sijoituspalvelu
4/5

Rahablogi suosittelee 👍

*Aloita sijoittaminen Nordnetissä nyt!

Nordnet tarjoaa monipuolisen valikoiman sijoitustuotteita ja -kohteita, se on varmasti luotettava pohjoismainen paleluntarjoaja, ja palvelun automaattinen veroilmoitus helpottaa käyttöä varsinkin aloittelevalle sijoittajalle.

Miinusta palvelu saa osittaisten osakkeiden puuttumisesta sekä ulkomaisiin toimijoihin verrattuna korkeista ulkomaan osakekauppojen kuluista.

Palvelu soveltuu erinomaisesti niin kokeneelle kuin aloittelevallekin sijoittajalle, ja tarjonnasta löydät varmasti juuri sinulle sopivan sijoituskohteen.
Ville Halla-aho
Rahablogi.com omistaja/kirjoittaja

Tärkeimmät tiivistettynä:

Hyvää:

✅ Nordnet on pohjoismaiden suurin sijoituspalveluntarjoaja, ja se toimii useamman valvovan viranomaisen alaisuudessa

✅ Nordnet valmistelee vuosittaisen veroilmoituksen sijoitustoimintasi perusteella automaattisesti

✅ Laaja valikoima sijoitustuotteita ja -kohteita

✅ Palveluvalikoimasta löydät palveluita niin aloittelijalle kuin ammattilaisellekin

✅ Muutama täysin kuluton indeksirahasto

Huonoa:

❌ Ulkomaisten osakekauppojen kulut ovat korkeat verrattuna ulkomaisiin palveluntarjoajiin

❌ Osittaiset osakkeet puuttuvat

Nordnetin hyvät puolet

Nordnetin valtava käyttäjämäärä kertoo paljon siitä, että palvelu on suunnittelussaan ainakin jotain tehnyt oikein. Nordnetissä onkin valtava määrä palveluita ja ominaisuuksia, jotka ovat eritoten suomalaisille sijoittajille erinomaisia.

Tutustutaan seuraavaksi Nordnetin hyviin puoliin.

✅ Nordnetin talletussuoja

Nordnet vakuuttaa palveluun tallettamasi varat muiden suomalaisten pankkien tavoin 100 000 euroon saakka. Suomen lainsäädäntö velvoittaa jokaista Suomessa toimivaa pankkia tarjoamaan asiakkailleen tämän talletussuojan.

✅ Turvallisuus & valvonta

Nordnet toimii asianmukaisten viranomaisten valvovan silmän alla, ja noudattaa annettuja säädöksiä. Suomessa pankkien ja sijoituspalveluita tarjoavien yritysten toimintaa valvoo Finanssivalvonta, jonka alaisuudessa myös Nordnet toimii Suomessa.

Laajemmassa kuvassa yhtiön toimintaa valvovat myös muut pohjoismaiset finanssivalvontaviranomaiset, ja emoyhtiön toimintaa tietysti paikallinen (Ruotsin) valvontaviranomainen.

Nordnet noudattaa useamman vuoden kokemukseni perusteella alalla laajalti hyväksyttyjä ja toimiviksi todettuja turvallisuuskäytäntöjä. Esimerkki tästä on mm. se, että Nordnet lähettää aina tunnuksesi postitse niin, että tunnus ja salasana palveluun saapuvat erillisinä kirjeinä. Näin tunnuksiasi ei voi väärinkäyttää, vaikka kumpi tahansa noista yksittäisistä kirjeistä eksyisi postituksen aikana vääriin käsiin.

Nordnetiin voi kirjautua joko operaattorilta tilattavalla mobiilivarmenteella tai Nordnetin lähettämillä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Verkkopankkitunnuksilla kirjautuminen ei ainakaan artikkelin kirjoitushetkellä ole mahdollista.

Puhelinsovelluksen voi ladata sekä Androidille että iOS:lle puhelimen sovelluskaupasta. *Tutustu Nordnetin puhelinsovellukseen

 

✅ Nordnet hoitaa veroilmoitukset puolestasi

Nordnetin taustayhtiö on Suomeen rekisteröity rahoitusalan yritys, joten kaikki palvelussa tekemäsi sijotustapahtumat toimitetaan verottajalle automaattisesti ilman, että käyttäjän täytyy tehdä mitään erillisiä toimenpiteitä.

Tämän vaikutusta sijoitustoiminnan helpottamiseen ei voi liioitella – jos sijoitat ulkomaisissa sijoituspalveluissa, sinun tulee toimittaa verottajalle omatoimisesti veroilmoitus joka vuosi ja laskea maksettavat verot itse. Veroilmoituksen laatiminen ei ole ihan yksinkertaista, sillä läheskään kaikki ulkomaiset palveluntarjoajat eivät mm. tarjoa Suomen verottajalle suoriltaan soveltuvia raportteja helposti.

Näin ollen sinun todennäköisesti tulee käyttää jotain työkalua verojen laskemiseen, joka puolestaan lähes aina maksaa jotain. Maksullisten lisenssien lisäksi prosessiin kuluu valtava määrä aikaa, varsinkin jos sinulla on useita kaupankäyntitapahtumia verovuoden aikana. Jokaisen transaktion tuotto/tappio tulee siis käytännössä laskea erikseen käyttäen Suomen verottajan hyväksymiä menetelmiä ja kirjaamistapoja.

Tästä yksityiskohdasta Nordnet saa siis paljon plussaa, ja se lienee myös yksi suurimmista syistä, miksi Nordnet on niin suosittu palveluntarjoaja Suomessa ja pohjoismaissa.

Nordnet laatii myös esitäytetyn veroilmoituksen puolestasi. Jos ilmoituksessa ei ole mitään korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos haluat korjata ilmoituksn tietoja, voit muokata ilmoituksen tietoja OmaVero-palvelussa. *Lue lisää Nordnetin sivuilta

✅ Nordnetin omat indeksirahastot ("Superrahastot")

Eräs Nordnetin suosion kulmakiveksi muodostunut seikka on palvelun tarjoamat indeksirahastovaihtoehdot, johon käyttäjät voivat sijoittaa täysin ilman kuluja.

Nämä Nordnetin tarjoamat rahastovaihtoehdot ovat siis käytännössä ihan tavallisia indeksirahastoja, jotka sijottavat kuvauksen mukaisiin sijoituskohteisiin. Nordnet saattaa muuttaa rahastojen saatavuutta tai sisältöä tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä tarjolla on mm. pohjoismaisia indeksirahastoja sekä vastuullisia rahastoja (ESG).

*Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

Nordnetin huonot puolet

Nordnet on erinomainen pohjoismainen palveluntarjoaja, mutta ihan ilman huonoja puolia ei myöskään tämä palveluntarjoaja arvostelusta selviä.

Negatiivisia mainintoja palvelu saa osittaisten osakkeiden puutteesta sekä  ulkomaisten osakekauppojen korkeista kuluista.

👎Ulkomaisten osakkeiden kulut

Nordnet tarjoaa pohjoismaisten rahastojen sekä Suomalaisten osakkeiden lisäksi kattavan valikoiman osakkeita maailman pörsseistä.

Tässä Nordnet on kuitenkin markkinaa jäljessä ja pahasti, sillä useat ulkomaiset palveluntarjoajat tarjoavat tänä päivänä esimerkiksi USA:n ja Saksan pörssin osakekauppoja täysin ilman kuluja.

Kun käyt Nordnetissä kauppaa ulkomaisilla osakkeilla, lienee oleellisin seikka kuluvertailussa se, kuinka suuri kertasijoitussummasi on. Jos sijoitat suuria summia kerralla (useita tuhansia euroja), ovat kulut varsin kohtuulliset. Yleensä osakekaupoista peritään valuutanvaihtokulu, joka saattaa vaihdella ajankohdittain. Lisäksi palveluntarjoaja saattaa asettaa omat valuuttakurssinsa, jonka perusteella valuuttamuunnos tehdään.

Nordnetin kulurakenne perustuu kaupankäyntimääriin ja asiakkuuden tasoon. Paljon kauppaa käyvä sijoittaja saa siis Nordnetiltä tietynlaista erityiskohtelua alempien kulujen muodossa. Kulurakenteeseen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten private banking-asiakkuus, joka on tarkoitettu varakkaille asiakkaille, jotka kaipaavat varainhallinan palveluita tavanomaisen sijoitustoiminnan lisäksi.

Alta löydät pikaisen katsauksen Nordnetin ulkomaan pörssien kuluista. *Voit tutustua Nordnetin kuluihin tarkemmin tästä.

Pohjoismaat: 0,06% – 0,25%
Eurooppa: 0,07% – 0,30%
USA: 0,07% – 0,30%
Kanada: 0,08% – 0,40%

👎 Osittaiset osakkeet puuttuvat

Monet ulkomaiset sijoituspalvelut (kuten eToro) tarjoavat tänä päivänä varsinkin piensijoittajille erinomaisen ominaisuuden, jonka avulla käyttäjät voivat ostaa käytännössä mitä tahansa osaketta millä tahansa summalla, joka ylittää minimisijoituvaatimuksen.

Nordnet ei tätä ominaisuutta tarjoa, eli palvelussa on aina pakko ostaa vähintään yksi kokonainen osake kerralla. Tämä voi olla hiukan haastavaa varsinkin, jos kuukausittainen sijoitussummasi on pieni, sillä monet osakkeet voivat maksaa useita satoja euroja, ja vaikkapa 50€ kuukausisijoituksella ei joka kuukausi tämän hintaisia osakkeita ostella.

Tämä kannattaa siis pitää mielessä sijoituskohdetta valittaessa. Jos kuukausisijoitussummasi on pieni, voi esimerkiksi indeksirahastoihin sijoittaminen olla parempi vaihtoehto kuin osakkeet, sillä niihin Nordnetin palvelussa voi sijoittaa jopa 15 euron kuukausisijoituksella.

*Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

Mitä palveluita Nordnet tarjoaa?

Nordnet tarjoaa laajan valikoiman palveluita, jotka palvelevat sekä edistyneempää että aloittelevaa sijoittajaa. Nordnetiltä löytyy myös omat palvelut treidaajille, ja palvelussa voitkin käydä kauppaa mm. futuureilla sekä muilla johdannaissopimuksilla.

Tutustutaan seuraavaksi Nordnetin palvelutarjontaan.

Palvelut rahastosijoittajalle

Nordnet on varmaan parhaiten tunnettu sen rahastovalikoimasta, tarkemmin sanottuna sen kuluttomasta indeksirahastovalikoimasta. Näistä mainittiinkin jo aikaisemmin Nordnetin hyvät puolet-osiossa, mutta kuluttoman indeksirahaston tarjoaminen on Suomen markkinalla sen verran kova juttu, että se ansaitsee ilman muuta vielä erityismaininnan tässä.

Rahastoja palvelusta löytyy kattavasti niin Euroopan kuin USA:nkin markkinalta, ja varsinkin ETF-rahastojen puolelta löydät lähes mihin tahansa sijoituskohteeseen tai maantieteelliseen alueeseen sijoittavan rahaston.

Nordnet One-rahastot

nordnet kokemuksia - nordnet one-rahastot

Nordnet lanseerasi heinäkuussa 2022 uuden Nordnet One-rahaston, jonka tarkoitus on toimia samoin tavoin kuin esimerkiksi OP:n jo vuosia markkinoilla olleet rahastot. Saatatkin tuntea nämä rahastot niiden nimien perusteella: ”Rohkea, varovainen, tasapainotettu”.

Rahastojen tarkoitus on pyrkiä tarjoamaan asiakkaalle mahdollisimman yksinkertainen sijoituskokemus, joka on helppo ymmärtää, ja johon on helppo sijoittaa. Mielestäni tämän tyyppiset rahastot saavuttavat juuri sen, mihin ne on tarkoitettu – rahasto kertoo jo pelkällä nimellään oleellisimman tiedon rahaston sijoituskohteista, eli sen riskin.

Nordnet vaikuttaa ratsastavan hiukan OP:n markkinointieuroilla One-rahastojen osalla, sillä OP:n vastaavast rahastot ovat olleet samoilla nimillä tarjolla jo pitkään.

*Tutustu Nordnet One-rahastoihin tästä

Nordnet One Varovainen

Nimensä mukaisesti Nordnet One Varovainen pyrkii tarjoamaan sijoittajalle mahdollisimman matalan riskin sijoituskohteen.

Tähän rahasto pyrkii sillä, että se sijoittaa asiakkaan varoista 70% lähes riskittömiin velkakirjoihin, ja vain 30% verrattain korkean riskin omaaviin osakkeisiin.

 

nordnet kokemuksia - nordnet one varovainen on matalan riskin sijoitusrahasto

Nordnet One Tasapaino

Nordnet One Tasapaino tarjoaa hiukan korkeampaa riskiä nostamalla osakepainotuksen 60%:n. Rahasto sijoittaa kuitenkin edelleen varsin suuren, 40%:n osuuden varoistasi velkakirjoihin, jonka tarkoitus on tasapainottaa kurssiheilahdusten vaikutusta salkkusi arvoon.

Nordnet suositteleen Tasapaino-vaihtoehtoa säästäjille, jonka sijoitushorisontti on vähintään kolme vuotta ja joka kykenee sietämään hiukan korkeampaa riskiä. Tuotto-odotus on kohonneen riskin myötä myös hiukan korkeampi.

Nordnet One Rohkea

Nordnet One Rohkea on vaihtoehdoista riskipitoisin, mutta myös tuotto-odoukseltaan korkeimman arvion saava rahasto. Se on 100% osakepainonsa vuoksi myös samaan aikaan rahastoista kiinnostavin, että erikoisin – Nordnet One Rohkea on täysin vastaava esimerkiksi 100% osakepainon omaavaan ETF-rahastoon, jossa on usein merkittävästi edullisemmat kulut.

Tämän lisäksi sinulla ei ole mitään valtaa valita sijoituskohteita, kun sijoitat Nordnet One-rahastoon. ETF-rahaston kohdalla voit valita tarkasti sinua kiinnostavat sijoituskohteet valitsemalla useita erilaisia rahastoja.

 

Nordnet One – Yhteenveto

nordnet one rahaston mainos

Nordnet One-rahastojen tarkoitus on houkutella helppoudella uusia sijoittajia palveluun. Se näkyy niin markkinoinnissa kuin itse palvelun käyttämisessä – kaikki on tehty niin helpoksi, että kuka tahansa voi ostaa rahastoja ja aloittaa sijoittamisen.

Rahastot ovat myös menestyneet Suomen markkinalla varsin hyvin, joten helppous selvästi viehättää suomalaisia.

Helppoudella on kuitenkin hintansa, ja tässä tapauksessa tuo hinta on korkea hallinnointikulu. Sama ongelma piinaa myös OP:n suosittuja, vastaavia rahastoja, ja varmasti jokaista muuta tätä konseptia toteuttavaa rahastoa. Korkea kulu on tietyssä määrin ymmärrettävä, sillä rahastot vaativat ainakin jossain määrin aktiivista hoitamista.

Aktiivisesti hoidettu rahasto ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole pitkässä juoksussa yhtään sen parempi kuin passiivinen (kuten esimerkiksi indeksirahasto), joten korkeita hallinnointikuluja maksellaan usein täysin turhaan.

Yhteenvetona todettakoon Nordnet One-rahastoista näin: Jos haluat äärimmäisen helpon ja yksinkertaisen tuotteen sijoitusurasi alkutaipaleelle, on Nordnet One varmasti nämä kriteerit täyttävä vaihtoehto. Kulut ovat kuitenkin kohtalaisen korkeat, ja ne syövät tuottoasi varsinkin pitkällä aikavälillä hiljalleen, mutta varmasti.

Suosittelisin näin ollen tutustumaan sijoittamiseen hiukan syvällisemmin, jotta voit sijoitustaitojesi karttuessa siirtyä kohti edullisempia rahastovaihtoehtoja, kuten ETF-rahastoja tai indeksirahastoja.

Muistathan myös sen, että vaikka osa rahastoista kuvataan varsin matalan riskin sijoituskohteiksi, on riski aina läsnä sijoitustoiminnassa. Myös matalan riskin rahastoilla on mahdollista hävitä rahaa, eikä tuotoista ole mitään takeita.

*Tutustu Nordnet One-rahastoihin tästä

Indeksirahastot

Eräs Nordnetin suosion kulmakiveksi muodostunut seikka on palvelun tarjoamat indeksirahastovaihtoehdot, johon käyttäjät voivat sijoittaa täysin ilman kuluja.

Nämä Nordnetin tarjoamat rahastovaihtoehdot ovat siis käytännössä ihan tavallisia indeksirahastoja, jotka sijottavat kuvauksen mukaisiin sijoituskohteisiin. Nordnet saattaa muuttaa rahastojen saatavuutta tai sisältöä tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä tarjolla on mm. pohjoismaisia indeksirahastoja sekä vastuullisia rahastoja (ESG).

*Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

ETF-rahastot

Nordnetin valikoimasta löytyy myös valtava valikoima erilaisia ETF-rahastoja, joiden kautta voit sijoittaa mm. käytännössä mihin tahansa hyödykkeeseen, toimialaan, maantieteelliseen alueeseen, kehittyvään/kehittyneisiin maihin, ja indeksiin sidottuun sijoituskohteeseen.

ETF-rahastot ovat eräs suosituimmista sijoituskohteista, eikä syyttä – ETF-rahastot tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon sijoittajille, jotka kaipaavat monipuolista hajauttamista helposti hankittavilla tuotteilla.

*Tutustu kaikkiin Nordnetin ETF-rahastoideoihin tästä

Alla vielä muutama poiminta kiinnostavimmista kohteista:

*Nordnet ETF:t – Maat ja alueet

Nordnetin ETF-rahastovalikoima maantieteellisen alueen perusteella lajiteltuna.

*Nordnet ETF:t – Korkorahastot

Nordnetin ETF-rahastovalikoiman rahastot, jotka sijoittavat velkakirjoihin.

*Nordnet ETF:t – Edullisimmat kulut

Nordnetin ETF-rahastovalikoiman edullisimmat rahastot.

*Nordnet ETF:t – Parhaiten tuottaneet rahastot

Nordnetin rahastovalikoiman parhaiten historiallisesti tuottaneet rahastot.

Korko- ja yhdistelmärahastot

Nordnet tarjoaa kattavan valikoiman korko- ja yhdistelmärahastoja, jotka nimensä mukaisesti sijoittavat joko pelkkiin korkotuotteisiin tai korkotuotteisiin ja osakkeisiin rahaston hallinnoijan määrittelemän jakauman mukaisesti.

Korkorahastot ovat nousseet pitkän hiljaiselon jälkeen parrasvaloon, sillä korkotasot ovat nousseet viime vuosien aikana voimakkaasti ja korkorahastot ovat jälleen alkaneet tuottamaan kohtuullista tuottoa. Korkoihin sijoittaminen on myös merkittävästi esimerkiksi osakesijoittamista matalariskisempää puuhaa, joten korkoihin sijoittaminen voi olla sinulle hyvä vaihtoehto, jos kaipaat kohtuullista tuottoa ilman merkittävää riskiä.

Huomioithan kuitenkin rahaston sijoituskohteet, sillä myös korkotuotteista löyty korkean riskin tuotteita. Näitä voivat olla esimerkiksi heikon luottoluokituksen omaavat velkakirjat, joille maksetaan huomattavasti korkeampaa korkoa, mutta joiden riski on huomattavasti esimerkiksi menestyneen valtion velkakirjoja korkeampi.

*Tutustu Nordnetin yhdistelmärahastoihin tästä

*Tutustu Nordnetin korkorahastoihin tästä

 

Riskirahastot

Nordnet tarjoaa korkeampaa riskiä toivovalle sijoittajalle myös korkean riskin omaavia rahastoja, jotka sijoittavat pääsääntöisesti korkean riskiluokituksen omaaviin osakkeisiin, arvopapereihin ja velkakirjoihin. Riskirahastot ovat edistyneempiä sijoitustuotteita, eikä niitä suositella aloittelijalle niiden korkean varojen menettämisen mahdolisuuden vuoksi.

Voit tutustua Nordnetin korkean riskin rahastoihin tarkastelemalla Nordnetin rahastolistausta, ja valitsemalla riskiluokituksen lajitteluperusteeksi.

*Tutustu Nordnetin rahastolistoihin tästä

Palvelut osakesijoittajalle

Rahastojen lisäksi Nordnet tarjoaa tavanomaisia sijoituspalveluita, joita jokainen osakevälittäjä (sijotuspalveluntarjoaja) tarjoaa. Nordnetistä löydät laajan valikoiman eri maiden osakepörssien osakkeita, mukaan lukien Helsingin pörssin koko tarjonnan.

Kotimaiset osakkeet

Nordnetistä löydät kaikki suosituimmat kotimaiset osakkeet, jotka on listattu Helsingin pörssiin.

*Tutustu Nordnetin kotimaisten osakkeiden valikoimaan tästä

Ulkomaiset osakkeet

Osakerahastot

Osakerahastot ovat rahastoja, jotka sijoittavat ainoastaan osakkeisiin. Osakerahastoja voivat olla esimerkiksi indeksirahastot tai ETF-rahastot, jotka sijoittavat yksinomaan osakkeisiin.

Osakerahastot ovat erinomainen vaihtoehto yksittäisten osakkeiden ostamiselle, sillä ne tarjoavat samalla hankinnalla kattavan sijoitusvarallisuuden hajauttamisen sekä osakemarkkinan korkean tuotto-odotuksen.

Osakerahastot ovat yhtä riskipitoisia kuin osakkeet itsessään, mutta hyvin hajautettu osakerahasto tarjoaa parempaa suojaa lyhyen aikavälin kurssimuutoksille, jos osakerahasto sijoittaa useammalla toimialalle ja maantieteelliselle alueelle.

*Tutustu Nordnetin yli 1000 rahaston osakerahastovalikoimaan tästä

Osakesäästötili

Nordnetissä voi avata tavanomaisen arvo-osuustilin lisäksi myös uuden, verohelpotetun osakesäästötilin. Tiivistettynä osakesäästötili tarjoaa mahdollisuuden tehdä kauppoja osakesäästötilin sisällä ilman veroseuraamuksia ennen varojen nostamista – tämä mahdollistaa mm. paljon kauppaa käyville sen, että kauppaa voi käydä myös niillä varoilla, jotka tavanomaisesti kuluisivat veroihin, jos kauppaa käydään osakesäästötilin ehtojen puitteissa.

Osakesäästötilejä saa olla auki samanaikaisesti vain yksi per henkilö. Tämä on äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon, sillä jos sinulla on jo olemassa oleva osakesäästötili toisessa pankissa ja avaat uuden tilin Nordnetiin, voit joutua maksamaan merkittävät sakot verottajalle.

Osakesäästötilin ehtoihin tuleekin aina tutustua ennen tilin avaamista. Nordnetillä on onneksi kattavat ohjeet osakesäästötilin avaamiseen sivuillaan.

*Tutustu Nordnetin osakesäästötiliin ja tilin avaamisen ohjeisiin tästä

Palvelut hyödykesijoittajalle

Nordnet tarjoaa myös laajan valikoiman hyödykkeitä Nordnet Markets-nimisellä kauppapaikalla.

Nordnetistä löydät suosituimmat hyödykkeet, kuten kullan, hopean, öljyn, sekä maakaasun. Voit käydä kauppaa hyödykkeillä Nordnetissä mm. futuureilla, sertifikaateilla, warranteilla, sekä erilaisilla johdannaissopimuksilla.

Hyödykekaupankäynti on edistyneille sijoittajille tarkoitettu sijoitusmuoto, joten sitä ei suositella aloittelijoille. Johdannaissopimukset ovat äärimmäisen monimutkaisia sijoitustuotteita, ja niiden toimintaan kannattaa perehtyä kattavasti ennen kaupankäynnin mahdollista aloittamista.

Hyödykkeiden hinnat vaihtelevat rajusti, ja suurienkin tappioiden tekeminen on mahdollista muutamassa minuutissa.

*Tutustu Nordnet Markets-palveluun tästä

Kulta & muut jalometallit

Nordnet tarjoaa kaupankäyntiä jalometalleilla mm. sertifikaateilla, minifutuureilla, sekä unlimited turboilla. Fyysistä kultaa palvelusta ei voi ostaa.

*Tutustu Nordnet Markets-palvelun jalometallituotteisiin tästä

Öljy & muut hyödykkeet

Nordnet tarjoaa öljyllä ja muilla hyödykkeillä mm. sertifikaateilla, minifutuureilla, sekä unlimited turboilla. Fyysisiä hyödykkeitä palvelusta ei voi ostaa.

*Tutustu Nordnet Markets-palvelun hyödykevalikoimaan tästä

Palvelut treidaajalle

Nordnetillä on myös oma palveluvalikoima aktiivisesti kauppaa käyville treidaajille. 

Nordnet kutsuu ominaisuutta Active Trading-palveluksi, ja ominaisuuden käyttöönotto vaatii tarjouspyynnön jättämisen. 

Nordnetin palvelualusta on pääasiassa suunnattu pitkän aikavälin sijoittajalle, joten treidaustilin avaaminen tarjouspyynnön kautta käy järkeen — treidaaminen on edistyneistä sijoitusmuodoista varmasti yksi vaikeimmista toteuttaa onnistuneesti, joten palveluntarjan on hyvä varmistaa treidaustilin avaajan kompetenssi ennen tilin avaamista.

Treidatessa on mahdollista tehdä suuriakin tappioita todella nopeasti, eikä tuotoista ole mitään takeita. Lisäksi treidaajat maksavat tekemistään kaupoista usein korotettua veroa, sillä treidaamiseen usein käytettävien johdannaissopimusten tappioita ei saa vähentää verotuksessa. Tuotot kuitenkin verotetaan normaalisti pääomatuloverotusasteen mukaisesti.

*Voit tutustua Nordnetin Active Trading-palveluun tarkemmin tästä

Long & Short-tuotteet (Bull & Bear)

Tavanomaisesti osakkeisiin sijoittamalla voi tehdä tuottoa ainoastaan, jos osakkeen hinta nousee. Nordnet tarjoaa kuitenkin johdannaissopimuksia, joilla voit käydä kauppaa ilman varsinaisen treidaustilin avaamista.

Active Trading-palvelun lisäksi Nordnetissä voi käydä kauppaa ns. Bull & Bear-sertifikaateilla. Sertifikaatit mahdollistavat aktiivisen kaupankäynnin myös tilanteissa, jossa markkina luisuu alaspäin, eli osakkeiden tai sijoituskohteiden arvo laskee.

Sertifikaatit ovat äärimmäisen monimutkaisia johdannaissopimuksia, joihin tulee tutustua kattavasti ennen kaupankäynnin aloittamista. Nordnet vaatii myös lyhyen tietotestin suorittamisen ennen ominaisuuden avaamista. Testi täytyy suorittaa tietyin väliajoin myös uudestaan, jotta ominaisuus pysyy aktiivisena tililläsi.

*Tutustu Nordnetin sertifikaattivalikoimaan ja suorita tietämystesti tästä

 

Futuurit, turbot, ja minifutuurit

Myös futuureilla, turboilla, ja minifutuureilla voi käydä kauppaa ilman Active Trading-tilin avaamista. Aivan kuten muut johdannaiset, myös nämä vaativat tietämystestin suorittamisen ennen niiden avautumista käyttäjätilillesi.

Futuurit ovat äärimmäisen monimutkaisia johdannaissopimuksia, joihin tulee tutustua kattavasti ennen kaupankäynnin aloittamista. Nordnet vaatii myös lyhyen tietotestin suorittamisen ennen ominaisuuden avaamista. Testi täytyy suorittaa tietyin väliajoin myös uudestaan, jotta ominaisuus pysyy aktiivisena tililläsi.

*Tutustu Futuuri- ja Turbo-tuotteisiin ja suorita tietämystesti tästä

Mitä kuluja Nordnetissä on?

Aivan kuten kaikki osakevälittäjät, myös Nordnet perii käyttäjiltään kuluja palvelun käyttämisestä. Tietyissä tuotteissa ja tietyissä tilanteissa Nordnetin kulumalli on äärimmäisen kallis, mutta kokonaisuutena se vertautuu muihin palveluntarjoajien kulutasoon erinomaisesti.

Nordnet pyrkii kulumallillaan ohjaamaan sijoittajia tekemään suurempia kertasijoituksia, sillä jokaisessa osakekaupassa on minimikulu. Esimerkiksi ulkomaisia osakkeita ei kannata Nordnetissä ostaa pienillä summilla lainkaan, sillä minimikulu on aina 15€ mm. Yhdysvaltain osakepörssistä hankituille osakkeille.

Kotimaisissa osakkeissa minimikulu on pienempi, mutta se kannattaa silti ottaa huomioon pienemmillä summilla sijoittaessasi. Kulut nakertavat hiljalleen pitkän aikavälin tuottojasi varsinkin, jos ostamistasi sijoitustuotteista peritään vuosittaisia hallinnointikuluja, kuten esimerkiksi aktiivisissa rahastoissa.

Kotimaiset osakkeet & rahastot

Alta löydät tietoa Nordnetin hinnastosta eri kaupankäyntitasoilla (Helsingin pörssi):

Taso 1

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,06 %
Minimipalkkio: 3 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet yli 50 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Taso 2

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,10 %
Minimipalkkio: 5 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 11–50 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

 

Taso 3

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,15 %
Minimipalkkio: 7 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 1–10 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Taso 4

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,20 %
Minimipalkkio: 9 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 0 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

*Tutustu Nordnetin kotimaisten osakkeiden hinnastoon tästä

Alta löydät taulukon, josta voit tarkastella eri kaupankäyntitasojen kulutasoja Helsingin pörssissä.

*Tutustu Nordnetin hinnastoihin tarkemmin tästä

Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,06%

Minimipalkkio: 3 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet yli 50 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,10%

Minimipalkkio: 5 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 11–50 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,15%


Minimipalkkio: 7 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 1–10 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,20%


Minimipalkkio: 9 €

Asiakkaille, jotka ovat tehneet 0 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana.

Uudet asiakkaat

Kaksi ensimmäistä kuukautta käyt kauppaa parhaalla palkkiotasolla: 0,06 %
Minimipalkkio: 3 €

Active Trading

Edullisemmat välityspalkkiot sinulle, joka teet yli 100 kauppaa/kk:
0,055 % ja siitä alaspäin

Minimipalkkio:
3 €

Kaupankäynti Pohjoismaissa 0,06 %, min. 4 € ja muualla Euroopassa ja USA:ssa 0,07 % min. 7 €

Private Banking

Edullisemmat välityspalkkiot sinulle, jonka sijoitusvarallisuus on vähintään 200 000 €:
0,08 %
Minimipalkkio:
5 €

Kaupankäynti muualla Euroopassa ja USA:ssa min. 8 €

 

Ulkomaiset osakkeet & rahastot

Ulkomaisten osakekauppojen kulut vaihtelevat merkittävästi kauppapaikasta riippuen. Taulukko olisi aivan turhan suuri tässä julkaistavaksi, joten sinun kannattaa tutustua tarkemmin kauppapaikkakohtaisiin hinnastoihin Nordnetin sivuilta.

*Tutustu Nordnetin kaikkien kauppapaikkojen hinnastoihin tästä

Johdannaiset

Nordnetillä on oma hinnastonsa vakiintuneille johdannaisille. Huomioithan myös aina johdannaiskauppoja tehdessäsi sen, että jokaisella johdannaisella voi olla näiden lisäksi vielä omia kuluja.

Näet yksittäisten johdannaisten kulut näiden tietosivuilta, joita pääset tarkastelemaan valitsemalla palvelussa yksittäisen johdannaissopimuksen ja klikkaamalla tuotteen tietosivun auki.

*Tutustu Nordnetin vakiintuneiden johdannaisten hintoihin tästä

Hyödykkeet

Löydät hyödykkeiden hinnastot Nordnetin johdannaissopimusten tietosivuilta, sekä vakiintuneiden johdannaisten tapauksessa alla löytyvästä hinnastosta.

*Tutustu Nordnetin vakiintuneiden johdannaisten hintoihin tästä

Nordnet kokemuksia - Yhteenveto

Nordnet on ensimmäinen palveluntarjoaja, jota itse henkilökohtaisesti käytin sijoitusurani aloittamiseen.

Rahablogia kirjoittaessani minulle on erittäin tärkeää, että mainostamani palvelut ovat parhaita alallaan ja täysin luotettavia.

Rahablogi toimii tiettyjen arvojen mukaisesti, ja blogissa en koskaan mainosta sellaisia palveluita tai tuotteita, jotka eivät ole itse kirjoittajan testaamia ja hyväksi todettuja – näin ollen myös Nordnet ansaitsee Rahablogin Approved-lätkän ja voin myös ihan henkilökohtaisesta kokemuksesta sanoa, että alusta on pomminvarma ja toimii äärimmäisen hyvin.

Nordnetin palveluita itse henkilökohtaisesti käytän Suomalaisten osakkeiden ostamiseen ja myymiseen. Lisäksi osakesäästötilini on Nordnetissa, lähinnä siksi että on helpompi pitää osakesäästötili ja arvo-osuustili yhden palveluntarjoajan alla.

Nordnetissa ei tarvitse myöskään huolehtia verotuksesta – Nordnet toimittaa verottajalle tarvittavat tiedot voitoista ja tappioista ja sinun kontollesi jää ainoastaan veroilmoituksen tarkistaminen. Tämä ei myöskään ole itsestäänselvyys kaikilla palveluntarjoajilla, ja on ehdottomasti iso plussa!

Verot täytyy siis valitettavasti maksaa myös Nordnetissa tehtyistä voitoista, mutta niiden maksaminen on tehty helpoksi – Lisäksi Nordnet ilmoittaa verottajalle myös mahdolliset osakekauppojen tappiot, jotka voit vähentää kätevästi verotuksessasi suoraan omalla veroilmoituksellasi.

Jälleen kerran omalla kohdallani myös puhelinsovellus saa kiitoksia, ja Nordnetin sovellus toimiikin moitteetta – Kirjautuminen onnistuu Applen laitteilla helposti Face ID:llä, ja sovelluksesta voikin käyttää lähes kaikkia palveluntarjoajan ominaisuuksia.

Nordnetia käytän lähes kokonaisuudessaan puhelimella. Kaikki kaupat ja talletukset tulee tehtyä suoraan Nordnetin loistavasta puhelinsovelluksesta, ja verkkosivuilla tulee käytyä lähinnä erikoistilanteissa.

Onko Nordnet turvallinen käyttää?

Nordnet on yrityksenä luotettava, ja sen toimintaan luottavat jo sadat tuhannet suomalaiset sijoittajat. Kuten ensimmäisessä kappaleessa mainittiin, on Nordnet Suomen sekä koko pohjoismaiden suurin osakevälittäjä, joten palvelu on varmasti luotettava sekä turvallinen käyttä.

Lue lisää Nordnetin turvallisuusominaisuuksista & valvovasta viranomaisesta tästä.

Onko Nordnetin käyttäminen ilmaista?

Tilin luominen Nordnetin palveluun on täysin veloituksetonta. Palvelu kuitenkin veloittaa hinnastonsa mukaisia palvelumaksuja mm. osakkeiden ostamisesta sekä muista alustalla tekemistäsi toiminnoista.

Kaikki osakevälittäjät perivät kuluja, joten tässä ei sinänsä ole mitään erikoista.

Minkä maalainen Nordnet on?

Nordnet on Ruotsissa perustettu yritys, joka on toiminut Suomen markkinalla vuodesta 2005 asti. Nordnet AB (Ruotsin Y-tunnus 559073-6681) on palvelun taustalla toimiva, Ruotsiin rekisteröity yritys, joka on myös listattuna Ruotsin julkisessa osakepörssissä.

Voit lukea tarkempia tietoja taustayhtiöstä täältä (ruotsiksi).

Palvelu on rekisteröity myös Suomen yritysrekisteriin nimellä Nordnet Bank Ab Suomen sivuliike (2329589-2), jonka alla työskentelee Finder.fi-palvelun mukaan Suomessa 20-49 henkilöä. Suomen sivuliikkeen liikevaihtoa ei ilmoiteta erikseen, vaan se julkaistaan julkisen emoyhtiön raportoinnin yhteydessä.

Yhtiön mukaan sillä on yhteensä n. 800 työntekijää pohjoismaissa.

Mitä tapahtuu jos osakevälittäjä menee konkurssiin?

Jos osakevälittäjä menee konkurssiin, korvataan palveluun sijoittamasi varat 100 000 euroon saakka talletussuojalla. Pankkien konkursseja varten on myös olemassa erikseen perustettuja rahastoja, joiden kautta asiakasvaroja voidaan korvata 20 000 euroon saakka.

Nordnetissä ostamasi kotimaiset osakkeet ovat konkurssitilanteessä täysin turvassa, sillä omistuksesi säilytetään omistajarekisteröidyllä arvo-osuustililla, ja palvelu pitää ne täysin erillään omista omistuksistaan sekä muiden asiakkaiden omistuksista. 

Konkurssi ei siis vaikuta kotimaisiin arvopaperiomistuksiisi millään tavalla, sillä ne eivät kuuluisi edes konkurssiprosessiin millään tavalla.

Ulkomaisten omistusten osalta Nordnet kertoo säilyttävän arvopaperisi Nordnetin hallintatileillä eri maissa. Nordnet kertoo säilyttävänsä myös ulkomaiset osakkeet erillään omista sekä muiden asiakkaiden varoista.

*Voit lukea tarkempaa tietoa Nordnetin turvallisuudesta tästä

Voiko Nordnet-tilin sulkea?

Kyllä, voit sulkea Nordnet-tilisi lähettämällä verkkolomakkeen Nordnetiin. Palvelu todennäköisesti pyytää sinulta mm. henkilöllisyystodistusta tilin sulkeisen yhteydessä, joten varaudu lisätietopyyntöihin.

Löydät lomakkeen Nordnetin sivuilta usein kysyttyä-osion alta, tilisi asetusvalikosta, tai klikkaamalla tätä linkkiä.

Kuinka kauan nostot Nordnetistä kestävät?

Nordnet suorittaa asiakkaiden tekemät nostopyynnöt kaksi kertaa päivässä. Aamupäivän nostot tulee olla tehtynä klo 10:45 mennessä, ja iltapäivän nostojen klo 14:15 mennessä.

Kun palvelu on suorittanut nostopyyntösi, kestää varojen saapuminen tilillesi yleensä 1-2 pankkipäivää. Voit myös pyytää pikanostoa, joka on maksullinen palvelu.

*Lue lisää varojen nostamisesta Nordnetin sivuilta.

HUOM. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Avainsanat:

3 kommenttia artikkeliin “Nordnet Kokemuksia – Paras paikka rahastoille?”

 1. Kokemuksia | huonoja puolia:

  – Nordnet hoitaa veroilmoituksen puolestasi 👍
  2022-verotuksessa verottaja sai Nordnetistä kaksinkertaisina lähetteinä sellaisten rahastojen arvo- ja voitto-/tappiotiedot, joiden osalta asiakas oli verovuonna tehnyt rahaston vaihto-toimenpiteen Nordnet-verkkopalvelussa. Selvitetty verottajan kanssa suurella vaivalla virheen faktat ja odotettu Nordnetin korjaavia toimenpiteitä reklamaatioteitse, mutta saatu lähinnä ”pallo on sinulla – korjaa itse” -tyyppistä palvelua eli jääty itsekseen ratkomaan Nordnetistä johtuvia ongelmia. Heikentänyt luottamuskäsitystä yhtiöstä.

  – Nordnetin viestintä virhetilanteissa
  Nordnetin omaisuudenhoitopalveluissa (arvo-osuuksissa ja rahastoissa) tapahtuvien virheiden korjauttaminen haastavaa. Asiakaspalvelua on tarjolla auliin vastavuoroisesti niin kauan kun ponsi on Nordnetillä, ts. Nordnet kykenee osoittamaan toimintansa virheettömyyden. Mutta kun asiakas todistaa Nordnetin toimineen väärin ja vahinkoa pitäisi alkaa korjata, Nordnet vaikenee jättäen aloitteiden teon asiakkaan puolelta tapahtuviksi. Kokonaisuutena omien arvo-osuustilien kohdalle sattunut yli 20 vuoden aikana suhteellisesti suurin määrä Nordnetin passiivisuuden tai vastaavan kaltaisen asenneongelman vuoksi vaikeasti selvitettäviä virheitä omaisuuden hallinnassa, josta syystä en suosittelisi sitä kokemattomalle sijoittajalle ensimmäisenä palveluntarjoajana.

  1. Kiitoksia kommentista ja kokemuksien jakamisesta! Itselleni ei ole tämän tyyppistä ongelmaa tullut aikaisemmin vastaan.

   Kommentoikaa rohkeasti vaan myös omia kokemuksia palvelusta, niin saadaan tänne kokemuksia useammalta käyttäjältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.