Siirry suoraan sisältöön

Monetaarinen inflaatio – Selkokielellä selitettynä

Inflaatiolla on monta muotoa, joista osalla on huomattavasti vakavampia vaikutuksia yleiseen taloustilanteeseen kuin toisilla. Monetaarinen inflaatio vaikuttaa talousjärjestelmässä kierrossa olevan rahamäärän kautta, ja jos tilanne pääsee kehittymään huonoksi, on inflaatiotilannetta yhä vaikeampi torjua.

Mitä nämä inflaation eri muodot ovat ja miten ne vaikuttavat talouden yleistilaan? Miksi jotkut inflaation esiintymismuodot ovat toisia vakavampia? Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin monetaariseen inflaatioon.

Kaikki inflaatioartikkelit – Lue lisää

Mitä inflaatio todella tarkoittaa (Käsitteet ja kattava selitys) – Lue lisää

Miten inflaatio vaikuttaa korkotilanteeseen? Lue lisää

Mitä monetaarinen inflaatio tarkoittaa?

Monetaarinen inflaatio on taloudellinen ilmiö, joka johtuu rahan määrän kasvusta taloudessa suhteessa tavaroiden ja palveluiden määrään. Kun keskuspankki tai muu rahoituslaitos lisää rahan määrää taloudessa, mutta tuotanto ja palvelut eivät kasva samassa suhteessa, rahan arvo heikkenee ja hinnat alkavat nousta.

Tämä on yksi yleisimmistä inflaation syistä ja se liittyy usein talouspolitiikkaan ja keskuspankkien toimiin. Jos rahaa painetaan lisää, vaikka inflaatiotilanne alkaa pahenemaan, voi monetaarinen inflaatio kehittyä myös äärimmäisen tuhoisaksi hyperinflaatioksi.

Monetaarisen inflaation synty

Monetaarisen inflaation taustalla on useita tekijöitä, joista yksi keskeinen syy on keskuspankkien rahapolitiikka. Kun keskuspankki painaa lisää rahaa tai laskee korkojaan, se voi lisätä rahan määrää taloudessa. Tämä voi olla reaktio taloudelliseen kriisiin tai pyrkimys elvyttää taloutta esimerkiksi kriisiaikana tai sen jälkeen.

Myös valtion velkaantuminen ja suuret budjettialijäämät voivat johtaa monetaariseen inflaatioon, jos valtio rahoittaa menonsa painamalla lisää rahaa.

Kiinnostaako valtiontalous? Lue lisää makrotaloudesta

Monetaarisen inflaation vaikutukset

Monetaarinen inflaatio vaikuttaa talouteen monella tavalla. Kun rahan määrä kasvaa nopeammin kuin tavaroiden ja palveluiden määrä, hinnat alkavat yleisesti nousta kysynnän kasvaessa voimakkaasti.

Tämä voi heikentää ostovoimaa ja johtaa siihen, että kuluttajien on maksettava enemmän samoista tuotteista ja palveluista (inflaatio). Pitkällä aikavälillä tämä voi vähentää säästämistä ja investointeja, joka puolestaan hidastaa talouskasvua. Jos talouskasvu hidastuu, ja monetaarinen inflaatio on edelleen korkealla, alkavat näiden ilmiöiden yhteisvaikutukset vahvistaa toisiaan.

Miten monetaarista inflaatiota torjutaan?

Monetaarista inflaatiota torjutaan pääsääntöisesti valtion talous-, ja rahoituspolitiikan päätöksillä. Keskuspankki sekä valtionjohto voivat kiristää rahapolitiikkaan niin, että järjestelmässä kiertävän valuutan määrä saadaan tasapainotettua kunkin taloustilanteen mukaiseksi.

Harkitsetko asuntolainan nostamista? Pohditko nykyisen lainan kilpailuttamista?

Bluestep Bank on ratkaisukeskeinen ja moderni asuntolainapankki, joka keskittyy auttamaan heitä, joiden lainahakemuksen perinteiset pankit ovat syystä tai toisesta hylänneet.

Pankin tavoitteena on lisätä taloudellista osallisuutta yhteiskuntaan huomioimalla asiakkaiden erilaiset elämäntilanteet ja keskittymällä menneisyyden sijaan heidän mahdollisuuksiinsa nyt ja tulevaisuudessa.

Asuntolainan lisäksi Bluestep Bank tarjoaa asuntovakuudellista lainaa, joka sopii esimerkiksi nykyisten luottojen kilpailuttamiseen tai muuhun suurempaan hankintaan.

*Hae asuntolainaa tai kilpailuta nykyiset lainasi Bluestep Bankin palvelussa ->

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.