Sijoittamisen aloittaminen jää monella ajatuksen tasolle, koska sijoituskohteita on tarjolla liiankin paljon. Miten valita oikeat sijoituskohteet aloittelijana varsinkin silloin, jos ei tunne markkinaa tai osakemarkkinoiden myllerryksiä yhtään? Artikkelissa käydään läpi miten valita oikea rahasto aloittelijaystävällisesti. Sen tarkoitus on auttaa sinua valitsemaan oikea sijoituskohde ilman aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta.
Tärkeimmät lyhyesti:
- 🎯 Aseta sijoitustavoitteesi: mieti tavoitteesi, riskitasonsi ja sijoitushorisonttisi ennen rahaston valintaa.
- 🧩 Tutustu erilaisiin rahastotyyppeihin: vertaile esimerkiksi korko-, osake- ja indeksirahastoja sekä niiden ominaisuuksia.
- 💰 Tarkista rahaston kustannukset: huomioi hallinnointipalkkiot ja muut kulut, jotka vaikuttavat tuottoon.
- 🔄 Vertaile ja tee päätös: arvioi vaihtoehtoja, pohdi niiden sopivuutta omiin tavoitteisiisi ja valitse sinulle sopivin rahasto.
Rahastojen valitseminen ja vertailu
Pohditaan ensimmäiseksi rahastojen valitsemista ja vertailua koskevia kysymyksiä, kuten miten valita sopiva rahasto, mitä kuluja ja tuottoja tulee huomioida, sekä riskitason ja sijoitusajan merkitystä.
Juuri sinulle sopivan rahaston valitsemiseen kuuluu useita erilaisia kysymyksiä, joita sinun tulee arvioida omalla kohdallasi henkilökohtaisesti. Nämä vinkit auttavat sinua pohdinnassasi, mutta huomioithan, että sijoituspäätös sinun täytyy tehdä itse.
Miten valita sopiva rahasto?
Sopivan rahaston valintaan vaikuttavat sijoittajan tavoitteet, riskinottohalukkuus, sijoitusaika ja kokemus sijoittamisesta.
On tärkeää ymmärtää erilaisten rahastojen ominaisuuksia ja riskejä sekä harkita niiden sopivuutta oman sijoitusstrategian mukaisesti. Sijoittajan kannattaa myös ottaa huomioon rahastojen kulut, tuottohistoria ja mahdollisten rahastonhoitajien kokemus.
Voit miettiä esimerkiksi näitä kysymyksiä omalla kohdallasi:
- Haluanko sijoittaa ainoastaan vastuullisesti toimiviin yrityksiin?
- Haluanko ottaa enemmän riskiä suuremman tuoton toivossa?
- Haluanko tehdä itse sijoituspäätöksiä vai antaa ammattilaisten tehdä sijoituspäätökset puolestani?
- Olenko valmis maksamaan siitä, että ammattilaiset tekevät nämä päätökset puolestani?
Kulut ja tuotot: Mitä tulee huomioida?
Rahastoihin liittyy usein erilaisia kuluja, kuten hallinnointipalkkiot, merkintä- ja lunastuspalkkiot, jotka vaikuttavat aina sijoituksen tuottoon.
Vertaillessa eri rahastoja on tärkeää huomioida nämä kulut ja verrata niitä rahaston historialliseen tuottoon. Lisäksi sijoittajan tulee huomioida, että menneet tuotot eivät takaa tulevia tuottoja, ja on hyvä tutustua rahaston sijoitusstrategiaan ja sen toteuttamiseen.
Mikä sitten on hyväksyttävä kulu rahastossa? Jälleen tähän kysymykseen on varmasti monta erilaista vastausta, mutta yleisesti ottaen asiantuntijoiden näkemys hyväksyttävistä kuluista passiivisten rahastojen osalta on n. 0,5-1%.
Aktiivisessa rahastossa hallinnointitapa sekä rahaston ominaisuudet vaihtelevat niin merkittävästi, että hyväksyttävä kulu voi olla merkittävästi korkeampikin – esimerkiksi enemmän työtä, matkustelua, analyysejä ja pääomaa vaativat kehittyviin maihin sijoittavat aktiiviset rahastot voivat periä huomattaviakin kuluja, mutta silti olla kannattavia.
Tiivistettynä sinun kannattaa pyrkiä löytämään rahasto, jossa kulut ovat yksinkertaisesti mahdollisimman pienet.
Riskitaso ja sijoitusaika
Eri rahastojen riskitasot vaihtelevat, ja sijoittajan tulee valita rahasto, jonka riskitaso vastaa hänen riskinottohalukkuuttaan. Yleensä korkeamman riskin rahastot tarjoavat suuremman tuottopotentiaalin, mutta niiden arvo voi heilahdella enemmän.
Sijoittajan tulee myös huomioida sijoitusaika eli kuinka kauan hän aikoo pitää sijoituksensa rahastossa. Pitkäaikaiset sijoitukset voivat auttaa tasoittamaan markkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluja ja antaa sijoituksille aikaa kasvaa.
Lyhyemmän aikavälin sijoituksissa matalamman riskin rahastot voivat olla parempi vaihtoehto, sillä niiden arvo ei yleensä heilahtele yhtä voimakkaasti.
Lue lisää: Pitkän aikavälin sijoittaminen kannattaa
Indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto aloittelijalle
Jos 1000 sijoitusasiantuntijalta kysyttäisiin kysymys: ”Mikä on paras sijoituskohde aloittelijalle?”, varmasti ainakin 999 näistä antaisi vastaukseksi hetkeäkään miettimättä saman vastauksen: Indeksirahastot.
Miksi indeksirahastoja suositellaan niin laajalti, ja miksi niitä suositellaan eritoten aloittelijoille? Vastaus on yksinkertainen – Indeksirahastot ovat niin hyvä sijoituskohde aloittelijalle siksi, koska ne ovat hyvin hajautettuja, ne sisältävät osakkeita jokaiselta alalta ja niiden avulla on äärimmäisen helppo myös parantaa sijoitussalkkusi hajautusta sijoittamalla eri maiden indekseihin.
Mitä on hajauttaminen? Lue lisää ajallisesta, maantieteellisestä ja toimialahajauttamisesta!
Indeksirahastot ovat myös sijoituskohde, joka lähes jokaiselta asiantuntijalta löytyy myös omasta salkustaan. Poikkeuksena tähän voidaan lukea käytännössä ainoastaan aktiivista tuottoa hakevat sijoittajat, joiden sijoitussuunnitelma perustuu osakkeiden valitsemiseen ja korkeaan kaupankäyntitahtiin.
Varsinkaan aloittelijan ei kuitenkaan kannata vaivata päätään turhaan osakkeiden valitsemisella, koska indeksirahastot tekevät ”päätökset puolestasi”. Tämän lisäksi indeksiin sijoittaminen nähdään yleisesti eräänä pienimmän riskin sijoitusmuodoista, ja mikä parasta, sen tuotto on pitkällä aikavälillä jopa osakkeiden valintaan perustuvaa sijoitussuunnitelmaa parempi.
Miksi joku sitten haluaisi sijoittaa mihinkään muuhun kuin indeksirahastoihin? Varsinkin, kun mm. Wall Street Journal on julkaissut artikkelin, jossa kerrotaan sokean apinan päihittäneen ammattilaiset osakkeiden valinnassa tuoton osalta?
Syitä tähän on mietitty ihan tutkijatasollakin vuosikaudet, joten minulla ei varmasti riitä natsat tähän vastaamiseen.
Toki sijoituskokemuksen ja salkun koon kasvaessa sijoittajan riskinsietokyky myös paranee, ja osakkeilla spekulointi mahdollistaakin merkittävästi indeksiä paremmat tuotot – jos onnistut valitsemaan oikeat osakkeet. Lisäksi osakkeiden valitsemiseen voi olla muita syitä, kuten osinkojen perässä sijoittaminen tai ”value investing”-näkökulmat, mutta ei käydä niitä läpi tässä artikkelissa.
Joka tapauksessa indeksirahastoon sijoittaminen on ylivoimaisesti paras tapa sijoittamisen aloittamiseen, ja sijoituskohteita voi aina laajentaa myöhemmin, kun sijoittaminesta tulee säännöllistä ja riskinsietokykysi kasvaa.
Miten sijoittaa indeksirahastoon?
Indeksirahastoon sijoittaminen on tänä päivänä yhtä yksinkertaista kuin ostoksen tekeminen verkkokaupasta. Lähes jokainen palveluntarjoaja tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa indeksirahastoihin, mutta palveluntarjoajissakin on eroja.
Palveluntarjoajista parhaaksi indeksirahastojen osalta arvioisin henkilökohtaisesti Nordnetin, koska Nordnet tarjoaa ”sisäänheittotuotteena” mm. pohjoismaisia indeksirahastoja täysin ilman kuluja.
Nordnet ei kuitenkaan ole missään nimessä ainut varteenotettava palveluntarjoaja, ja useampikin palveluntarjoaja nykyään tarjoaa lähes kuluttomia vaihtoehtoja indeksirahastoihin sijoittamiseen.
Nordnetissä on aloittelijan kannalta hyvää se, että Nordnet tekee veroilmoituksen puolestasi ja sen käyttäminen on äärimmäisen helppoa mm. sen täysin Suomalaisen käyttöliittymän ansiosta.
Nordnetistä löytyy netistä tuhansia arvosteluita, ja palvelu on varmasti ainakin luotettava. Sillä on satoja tuhansia asiakkaita pohjoismaissa, ja Nordnet onkin yksi suurimmista palveluntarjoajista pohjoismaissa.
Jos haluat lukea arvostelumme nordnetistä, voit lukaista artikkelin aiheesta!
Sijoittaminen indeksirahastoon
Jotta voit sijoittaa indeksirahastoihin, tulee sinun ensin avata arvo-osuustili valitsemaasi palveluun. Käytetään tässä esimerkkinä Nordnetiä, koska kaikki omat indeksirahastosijoitukseni ovat Nordnetin palvelussa.
Esimerkin ohjeet pätevät kuitenkin käytännössä mille tahansa palveluntarjoajalle, sillä palvelut ovat usein hyvin samanlaisia.
Ota kuitenkin seuraavat asiat huomioon valitessasi palveluntarjoajaa:
- Tekeekö palveluntarjoaja veroilmoituksen puolestasi?
Veroilmoituksen tekee suurella todennäköisyydellä puolestasi kaikki Suomalaiset palveluntarjoajat, kuten oma pankkisi.
- Oletko Suomen lisäksi jonkun muun maan kansalainen?
Jos olet esimerkiksi Yhdysvaltain kansalainen, palvelu ei välttämättä voi tarjota palveluitaan sinulle. Varmista palveluntarjoajalta vaadittavat tiedot ja dokumentit, jos sinulla on kaksoiskansalaisuus.
- Mitkä ovat palveluntarjoajan valuutanvaihtokulut?
Monella ulkomaisella palveluntarjoajalla rahan tallettamiseen liittyy kuluja, jotka voivat olla palvelusta riippuen merkittävätkin. Tämä kannattaa tarkistaa viimeistään ennen rahan tallettamista.
Hyväksyttävät valuutanvaihtokulut voisivat olla esimerkiksi Trading212-palvelun veloittama 0,15 % valuutanvaihtokulu, mutta tässäkin tulee ottaa huomioon se, että palvelu ei peri mitään muita kuluja. Kokonaisuus ratkaisee.
- Onko palveluntarjoaja luotettava?
Nykypäivän digitaalisessa maailmassa tarjolla on myös useita palveluita, jotka ovat vähintään hämäriä. Suomen lainsäädäntö finanssialan palveluiden osalta on kuitenkin niin tiukka, että ainakin kaikki Suomalaiset ja pohjoismaiset palveluntarjoajat ovat käytännössä varmasti luotettavia. Suosi siis Suomalaista tai pohjoismaista, hyvämaineista palveluntarjoajaa.
Jos käytät Nordnetiä palveluntarjoajana, kaikki nämä seikat on kunnossa, joten voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen.
Rekisteröityminen palveluun
Palveluun rekisteröityessäsi palveluntarjoaja pyytää sinulta perustietoja, kuten nimeä, osoitetta, henkilöturvatunnusta sekä yhteystietojasi kuten puhelinnumeroa sekä sähköpostiosoitetta.
Tiedot kysytään jokaisessa palvelussa, ja ne ovat verrattavissa niihin tietoihin, joita pankki pyytää sinulta tiliä avattaessa – tämä johtuu siitä, että rekisteröityessäsi palveluun palveluntarjoa avaakin sinulle arvo-osuustilin palveluun.
Arvo-osuustili on aivan kuten tavanomainen pankkitili, mutta rahan lisäksi tilillä voi säilyttää arvopapereita kuten osakkeita sekä rahasto-osuuksia.
Rekisteröitymisen yhteydessä palveluntarjoaja pyytää sinulta myös dokumentteja tunnistusta varten. Nordnetin tapauksessa (ja suurimmalla osalla palveluntarjoajista) pyydetyt dokumentit ovat todiste osoitteesta (esim. sähkölasku, jossa näkyy osoite) sekä kuva henkilöllisyystodistuksestasi.
Palvelu pyytää näitä tietoja, koska pankki-, ja finanssialaa säätelevä lainsäädäntö vaatii kaikkia alalla toimivia yrityksiä tuntemaan asiakkaansa. Tunnistautumisella pyritään estämään rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen liittyvää toimintaa.
Toimintaa valvoo Suomessa Finanssivalvonta, ja myös tietojen käsittelyyn on olemassa tiukat säädökset. Tietoja ei siis lähetellä ympäriinsä, vaan niitä käytetään ainoastaan asiakkaan tunnistamiseen. Tiedot voi antaa palveluun luottavaisin mielin, ja jokainen palveluun rekisteröitynyt käyttäjä on käynyt läpi saman prosessin.
Prosessi tunnetaan myös nimellä ”KYC-prosessi” (Know Your Customer).
Rekisteröidyttyäsi palveluun voit aloittaa kaupankäynnin osakkeilla, rahastoilla ja muilla arvopapereilla.
Rahan tallettaminen palveluun
Rahan tallettaminen Nordnetiin tapahtuu joko suoralla tilisiirrolla tai reaaliaikasiirrolla, jossa käytetään maksupalveluntarjoajaa välikätenä.
Nordnetissä reaaliaikasiirto on tilisiirron tavoin veloitukseton vaihtoehto, mutta tämä kannattaa tarkastaa jos käytät muita palveluntarjoajia – joskus kulut maksunvälittäjän käyttämisestä ovat korkeat.
Rahan tallettaminen tapahtuu klikkaamalla ”Tilisiirrot”-kohtaa sovelluksesta tai verkkosivulta, ja etenemällä palveluntarjoajan ohjeiden mukaisesti. Rahan siirtäminen tapahtuu aivan kuten ostoksen tekeminen verkkokaupassa, eli syöttämällä verkkopankkitunnukset maksunvälittäjän palveluun ja vahvistamalla maksu valitsemallasi tunnistautumismenetelmällä.
Indeksirahaston valitseminen
Kun tililläsi on rahaa, voit alkaa miettimään sijoituskohdettasi. Koska artikkelissa käsitellään indeksirahastoja, käydään tässä läpi ainoastaan indeksirahastoista suosittelemani vaihtoehdot.
Kuten aikaisemmin mainittiin, Nordnet tarjoaa täysin veloituksettomia indeksirahastoja. Koska rahastot eivät eroa tavanomaisista indeksirahastoista mitenkään, ovat nämä tietysti juuri se rahasto, johon varsinkin aloittelijana rahat kannattaa laittaa.
Nordnetillä on artikkelin kirjoitushetkellä kourallinen kuluttomia tai matalakuluisia rahastoja, joista valita:
- Nordnet Indeksi Eurooppa ESG
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa vastuullisiin Eurooppalaisiin yrityksiin.
- Nordnet Indeksi Kehittyvät Mark ESG
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa kehittyviin maihin.
- Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa laajasti hajautetusti koko maailman osakemarkkinoilla
- Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG (Kuluton)
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa Suomalaisiin yrityksiin.
- Nordnet Indeksirahasto Teknologia
Luokittelematon rahasto, joka sijoittaa suurimpiin teknologiayhtiöihin maailmanlaajuisesti.
- Nordnet Indeksirahasto USA ESG
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa Yhdysvaltalaisten yritysten osakkeisiin
- Nordnet Indeksfond Sverige ESG (Kuluton)
ESG-vastuullisuusluokiteltu indeksirahasto, joka sijoittaa Ruotsalaisiin yrityksiin.
Mainitsen nämä rahastot, koska nämä ovat ne rahastot, joita itseltäni löytyy salkustani. Nämä ovat myös ne rahastot, joihin suurin osa uusista sijoituksistani kohdistuu – minulla on Nordnetissä kuukausittainen säästösopimus, joka sijoittaa automaattisesti kuukausittain yllämainittuihin rahastoihin.
Kaikissa rahastoissa kulut ovat myös varsin kohtuulliset, ja merkkasin myös täysin kuluttomat rahastot erikseen listaan. Jos haluat aloittaa täysin ilman kuluja, voit esimerkiksi valita Suomalaisiin yrityksiin sijoittavan indeksirahaston.
Muistutetaan kuitenkin tässä vaiheessa, että sijoitusneuvoja en voi antaa. En siis voi kohdallasi arvioida, mikä mainituista rahastoista olisi paras vaihtoehto. Itse sijoitan jokaiseen rahastoon pienen summan kuukausittain, jotta sijoitussalkkuni pysyy automaattisesti hajautettuna sekä ajallisesti että toimialakohtaisesti – maantieteellistä hajautusta unohtamatta.
Yksi hyvä vaihtoehto onkin tehdä vaikka kolmelle rahastolle kuukausisäästösopimus, ja Nordnetissä hienoa onkin se, että säästösumma voi olla vaikka 15 euroa kuukaudessa rahastoa kohden. Sijoittamisen Nordnetissä voi siis aloittaa myös pienillä summilla.
Mitä sitten, kun rahasto on valittu ja sijoitukset tehty?
Artikkelin tarkoitus on auttaa aloitteleva sijoittaja alkuun. Sijoittamisessa on kuitenkin lukematon määrä näkökulmia, lähestymistapoja ja erilaisia koukeroita, joilla sijoittaja voi itse vaikuttaa konkreettisesti mm. sijoitusten tuottoon sekä esimerkiksi vastuullisuuteen.
Sijoittaminen on erittäin laaja ala, ja opiskeltavaa riittää varmasti loppuelämäksi. Ala myös kaiken lisäksi muuttuu jatkuvasti, ja uusia tuottomahdollisuuksia ja sijoitusmuotoja ponnahtaa markkinalle tämän tästä.
Seuraava askel sijoittamisen aloittamisen jälkeen voisi olla esimerkiksi johonkin tiettyyn aiheeseen perehtyminen.
Mikä tahansa opiskelu aiheen parissa varmasti parantaa ymmärrystäsi sijoitusmaailmasta, eikä aiheen tarvitse edes olla millään tavalla erikoinen – loppujen lopuksi sijoittaminen ja kaikki siihen liittyvä opiskelu on aivan kuten mikä tahansa muukin aihe, sillä erolla, että sen opiskeleminen tarjoaa uuden oppimisen oivallusten lisäksi myös rahanarvoista tietotaitoa, jolla voit jatkossa tehdä entistä parempia sijoituspäätöksiä.
Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä. Kuka tahansa voi opiskella itsensä riittävälle tasolle!
Kommentoi alle mitä mieltä itse olet!
Voit aloittaa opiskelun lukemalla esimerkiksi seuraavia artikkeleita:
Kuinka paljon sijoittaa kuukaudessa?
Mitä on vastuullinen sijoittaminen?