Siirry suoraan sisältöön

Miten säästää sähkölaskussa? 4 Vinkkiä pienempään laskuun!

Artikkeli sisältää maksettuja mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkattu *-merkillä ennen linkkiä. Artikkelin bannerit ovat maksullisia mainoslinkkejä Zmartan sähkövertailuun. – Sähkön hinta nousee kohisten. Suomalaiset kotitaloudet miettivät kuumeisesti tapoja säästää sähkölaskussa, varsinkin lämmityskauden lähestyessä. Miten säästää sähkölaskussa? Rahablogi kokosi 4 tärkeintä vinkkiä, joilla sinäkin voit säästää sähkölaskussasi pitkän pennin!

Kodin sähkösyöpöt, pörssisähkön optimoiminen, yöllä pyykkien peseminen.. Vinkkejä on monia, mutta vain osa niistä on millään tavalla järkeviä. Sinäkään tuskin haluat kuitenkaan pestä aina pyykkiä tai katsoa televisiota ainoastaan yöllä. Lue artikkelimme tosielämän vinkeistä miten säästää sähkölaskussasi!

1. Voiko lämmityksestä tinkiä?

Kuinka paljon lämmityksestä tinkiminen vaikuttaa sähkölaskuusi? Aamulehden mukaan sähkölämmitteisessä talossa yhden asteen sisälämpötilan pudottaminen laskee lämmityskuluja keskimäärin 5 prosenttia.

Suuri osa Suomalaisista pitääkin sisälämpötilaa varsin korkealla, jopa 23 asteessa. Mikä sitten on sopiva sisälämpötila, jossa vielä tarkenee ilman toppatakkia ja villasukkia?

Motiva.fi:n artikkelin mukaan Makuuhuoneessa niinkin alhainen kuin 18-20 astetta, muussa asunnossa pärjää 20-21 asteessa.

Autotallin lämpötilan voi artikkelin mukaan tiputtaa jopa 5 asteeseen. Ilmalämpöpumpun voinee siis hyvin eristetyssä autotallissa kytkeä pois päältä kokonaisuudessaan, ja autotallin pitäminen lämpimänä lienee muutenkin enemmin mukavuustekijä kuin pakollisuus.

Ellet siis säilytä autotallisasi esimerkiksi erityisen herkkää elektroniikkaa tai muuta lämpötilavaihteluille herkkää esinettä.

Lämmityksestä tinkimällä sinulla on siis mahdollisuus säästää sähkölaskustasi jopa kolmasosa, joka kompensoi jo hyvin sähkön hinnan nousua.

Mikä on paras lämmitysmuoto?

Ylläoleva esimerkki pätee tosin ainoastaan suorasähköllä lämmitettäviin asuntoihin. Tämä siis tarkoittaa käytännössä jonkinlaisella sähkölämmitteisellä lattialämmityksellä, ilmalämpöpumpulla tai sähköpattereilla lämpiävää asumusta.

Mikä sitten on energiatehokkain lämmitysmuoto?

Bosch-Climate kertoo vertailussaan energiatehokkaimman lämmitysmuodon olevan maalämpöpumppu. Maalämpöpumppu toimiikin varsin energiatehokkaalla tavalla hyödyntäen syvällä maassa olevaa lämpöenergiaa ja kuluttaakin energiaa käytännössä ainoastaan sähköpumpun käyttöön sekä kylmäaineen paineistamiseen kompressorilla.

Sen asennus sekä alkuinvestointi on kuitenkin suuri, eikä huhujen mukaan kovinkaan moni yhtiö ehdi enää tekemään maalämpöasennuksia tälle lämmityskaudelle. Haaveet uudesta maalämpöpumpusta vielä täksi talveksi saattavat siis olla turhia.

Paras lämmitysmuoto siis lienee maalämpöpumppu jonka energiankulutusta säestävät talon katolla olevat aurinkopaneelit. Tämä kuitenkin on monelle täysin mahdoton vaihtoehto, varsinkin näin nopealla varoitusajalla.

Artikkelissa mainitaan kuitenkin seuraavaksi energiatehokkaimmaksi lämmitysmuodoksi Pelletti sekä puukattila.

Henkilökohtaisesti olen tästä myös samaa mieltä, ja realistisempana energiansäästötaktiikkana suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa lienee tulisijan käyttämisen lisääminen.

Näin lämmityskustannuksia voidaan pienentää varasinkin kun sähkö on kalleimmillaan. Toisaalta moni muukin on päätellyt samoin, ja polttopuun hinnat sekä saatavuus näyttävät myös kokeneen inflaation ja paikoittain polttopuut ovat jopa loppuneet yksittäisiltä kauppiailta.

2. Vähennä suurikulutuksisten laitteiden käyttöä

Mitkä laitteet kuluttavat eniten sähköä?

  1. Sauna – Tämä ei liene kenellekään yllätys, mutta saunan vastukset ovat saunan koosta riippuen jopa 6-10kW vastuksia. Tunnin saunominen kuluttaa siis saunan koosta riippuen pahimmillaan 5-8kWh sähköä. Keskiverto 30snt/kWh hinnalla tunnin saunominen kustantaa siis n. 1,5-2,4€.
  2. Sähköpatterit – Jälleen itsestäänselvyyksiä, mutta tällä kertaa pienellä twistillä: Sähköpatterit eivät ainoastaan ole energiasyöppöjä itsessään, ne ovat lisäksi myös äärimmäisen tehottomia lämitysteholtaan. Tästä syystä esimerkiksi ilmalämpöpumppuun investoiminen saattaa olla kannattavaa monelle.
  3. Veden lämmitys – Tämä ei välttämättä kaikille ole itsestäänselvää, varsinkin jos on tottunut kerrostaloasunnossa siihen, että lämmin vesi laskutetaan taloyhtiön piikkiin. Suurimmassa osassa omakotitaloja on kuitenkin oma lämminvesivaraaja, joka kuluttaa sähköä aina, kun lämmintä vettä käytetään. Lyhentämällä suihkuja tai käymällä viileämmässä suihkussa säästää siis pitkän pennin.
  4. Pyykinpesu ja kuivausrumpu – Varsinkin kuivausrumpu käyttää paljon energiaa, sillä se kuivattaa vaatteet käyttämällä lämpöenergiaa haihduttaakseen kosteuden pois vaatteista.
  5. Valot ja viihde-elektroniikka – Varsinkin televisiot, pöytätietokoneet, näyttölaitteet ja valaisimet kannattaa sulkea kun niitä ei käytetä. Televisio ja tietokoneet kuluttavat yllättävän paljon sähköä jopa valmiustilassa.

3. Vaihda pörssisähköön?

Kannattaako pörssisähkösopimus? Tämän vinkin kuulee valitettavan usein. Pörssisähkön hyödyiksi listataan mm. sen varsin edulliset, lähes 0snt/kWh hinnat yöllä.

Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, kannattaako pörssisähkösopimukseen vaihtaminen omalla kohdallasi. Suurimmalle osalle yksiselitteinen vastaus tähän kysymykseen on ei missään nimessä.

Kun katsotaan pörssisähkösopimuksen toteutuneita keskihintoja, saattavat hinnat äkkiseltään vaikuttaa kohtuullisilta: Jopa Elokuun keskihinta on verollisena 32,46snt/kWh.

Kun tarkastellaan tuntihintaa, selviää pörssisähkön todellinen luonne:

Pörssisähkön päivän korkein hinta määrittyy aina suurimpana kulutushetkenä, eli yleensä klo 18-20 tai klo 8-10 välissä. Miksi niin? Ihmiset pääsevät töistä kotiin ja alkavat valmistaa ruokaa, katsomaan televisiota, siivoomaan ja tekemään asioita, joihin sähköä kuluu. Aamulla taas valmistetaan aamupalaa, katsotaan televisiosta lastenohjelmia ja käydään suihkussa – Kuluttaen sähköä.

miten säästää sähkölaskussa
Sähkön tuntihinnat Vattenfall.fi-sivuston mukaan 22.09.2022. Korkein tuntihinta kyseisenä päivänä on ollut klo 10:00 ollen n. 60snt/kWh.

Jos todella haluaisit hyödyn irti pörssisähköstä, tulisi sinun tehdä juuri niinä kellonaikoina, kun haluaisit esimerkiksi katsoa televisiota, jotain aivan muuta: Lukea kirjaa tai tuijottaa seinää, jotta sähkönkulutusta ei tuolta ns. ”prime-time”-ajalta kertyisi korkeaan kWh-hintaan.

Kysymys kuuluukin: Haluatko todella miettiä tarkalleen, milloin sähköä käytät ja pestä pyykit yöllä tai jättää aamuisen suihkun väliin? Tuskin.

4. Vaihda pörssisähköön.

Kyllä, luit oikein. Vaikka äskeisessä osiossa parsittiinkin pörssisähköön siirtymistä, saattaa se olla tarkkaakin tarkemmalle penninvenyttäjälle oikein hyväkin vaihtoehto. Jos siis olet todella valmis luopumaan lämpimästä leivästä aamulla, normaaliin aikaan suihkussa käymisestä, television primetime-ohjelmista, ja monesta muusta massakuluttajan arvostamasta asiasta.

Mutta ehkä sinä et olekaan massakuluttaja, vaan oman tiesi kulkija. Tykkään käydä suihkussa keskellä päivää aamun sijaan, olet valmis luopumaan kultaakin arvommaakkista sarjoista kuten Temptation Island sekä Big Brother, ja ehkäpä olet muutenkin valveilla eniten yöllä.

Tässä tapauksessa pörssisähkö saattaa todella olla sinulle erittäin edullinen vaihtoehto. Tietysti tässä jää kuitenkin mietittäväksi vielä asunnon lämmittäminen, mutta tähänkin on ratkaisu: Jos olet teknisesti lahjakas, voit ajastaa asuntosi ilmalämpöpumput, lattialämmityksen tai sähköpatterit lämmittämään asuntoa ainoastaan yöllä, kun sähkö on edullisimmillaan.

Pörssisähköllä sähköä saa ostaa edullisimpina aikoina käytännössä ilmaiseksi, jos markkinat näin suovat. Eli jos sähköä siis vain on saatavilla ja sähköyhtiöt näkevät, että sille ei ole kysyntää eikä kukaan ole valmis siitä enempää maksamaan.

Sähkö tulee siis aina olemaan edullisempaa yöllä, mutta kotitalouden kulutuksen keskittäminen yöaikaan ei välttämättä kuitenkaan ole kovinkaan fiksua, saatika sitten vaivan arvoista.

Ai niin, ja jo nyt suurimmat tehtaat ja teollisuusalan yritykset ovat siirtymässä yövuoroihin, koska sähkö on edullisempaa juurikin yöllä – Tämä taas penniä venyttävän pörssisähköilijän kannalta ei ole hyvä asia, koska teollisuus käyttää paljon virtaa. Tämä siis käytännössä aiheuttaa yöhinnan nousemista, sekä päivähinnan laskemista kun kulutus siirtyy päivästä yöhön.

Niinpä niin. Ehkä se sittenkin kannattaa vain kilpailuttaa kiinteähintainen sähkösopimus?* Klikkaa Zmartan sähköhintavertailuun* ja nappaa edullinen kiinteähintainen sopimus nyt!

Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:

Seuraa meitä somessa:

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.