Finanssialan sisällöntuotannon parissa työskennellessä vastaan tulee usein väittämiä siitä, että sijoittaminen on vaikeaa tai että sijoittajalla pitäisi olla kaupallinen tutkinto, jotta rahoja uskaltaisi sijoittaa. Toisaalta on myös tullut huomattua, että mitä enemmän tietoa ja taitoa sijoittamiseen liittyen karttuu, sitä yksinkertaisimmilla tavoilla tulee itse sijoitettua. Mutta miten oppia sijoittamaan ilman aikaisempaa kokemusta?
Tärkeimmät tiivistettynä:
- 📚 Aloita sijoittaminen opiskelemalla perusteet: perehdy eri sijoituskohteisiin, strategioihin ja termistöön.
- 🎯 Valitse sijoitustyylisi ja riskitasosi: mieti pitkän aikavälin tavoitteita sekä riskinottohalukkuuttasi.
- 💼 Käytä hajautusta sijoitusvarallisuuden suojaamiseksi: jaa varat useisiin eri kohteisiin ja aloihin.
- 🔍 Seuraa sijoitustesi kehitystä ja tee tarvittavia muutoksia: arvioi sijoitustesi onnistumista ja sopeudu muuttuviin tilanteisiin.
- 🌱 Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat avain menestykseen: hyväksy, että sijoittaminen on pitkän aikavälin prosessi.
- 📉 Älä pelkää epäonnistumista: sijoitusvirheet ovat osa oppimisprosessia ja auttavat sinua kehittymään sijoittajana.
- 💡 Lue ja opi muiden kokemuksista: seuraa sijoitusaiheisia kanavia, osallistu keskusteluihin ja lue kirjoja aiheesta.
- 💰 Aloita säästäminen ja sijoittaminen varhain: mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän aikaa sinulla on hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä.
Artikkelin tarkoitus on tarjota näkökulmaa aloittelevalle sijoittajalle siitä, mitä sijoittamisen aloittaminen vaatii ja siitä, kuka mielestäni voi ryhtyä sijoittajaksi.
Sijoituskirjallisuutta löytyy netistä reppukaupalla, ja Rahablogi on osa tätä kokonaisuutta. Sijoittamista voit opiskella omaan tahtiisi, ja tietotaidon parantuessa edetä yhä edistyneempiin aiheisiin.
Tässä lista lähteistä, joita olen itse käyttänyt aiheen opiskeluun:
Rahablogi – Rahablogi on sivu, jolla olet juuri nyt. Blogissa kirjoitan talouteen ja sijoittamiseen sekä yrittäjyyteen ja sivutuloihin liittyvistä aiheista. Kaikki Rahablogin sisältö on suunnattu aloittelijalle, joten sisältö soveltuu todennäköisesti hyvin juuri sinulle, jos olet tämän artikkelin pariin päätynyt.
Klikkaa linkkiä ja valitse etusivulta sinua kiinnostava aihealue, ja aloita opiskeleminen!
YouTube tarjoaa tänä päivänä lähes loputtoman määrän laadukasta tietoa käytännössä mistä tahansa aiheesta. Kanavia, jotka voit ottaa seurantaan ovat mm.:
Mihin Sitä Säästäis? – Lari Heinosen ylläpitämä YouTube-kanava, jolla on valtava määrä Suomen kielistä sijoitusaiheista sisältöä.
Economics Explained – Englannin kielinen YouTube-kanava, joka pyrkii selittämään monimutkaisia talousaiheita helposti ymmärrettävällä tavalla.
The Plain Bagel – Hieman edistyneemmälle sijoittajalle suunnattu Englannin kielinen YouTube-kanava, joka käsittelee mm. makrotalouden tapahtumia sijoitusanalyytikkona vuosikaudet toimivan asiantuntijan näkökulmasta.
Kurzgesagt – YouTuben laadukkaimpiin animaatiovideoita tuottaviin kanaviin kuuluva kanava, jolla on myös talouteen liittyviä videoita. Kurzgesagtin videot tarjoavat helposti ymmärrettävää sisältöä monimutkaisistakin aiheista, ja tuotantolaatu on ihan huipputasoa.
Osalla kanavista on sisältöä myös muista aiheista, kuten Kurzgesagtilla, mutta näistä pääset varmasti ainakin alkuun sinulle sopivan kanavan löytämiseksi!
Google – Mietityttääkö jokin aihe? Google on varmasti kaikille tuttu, mutta Googlella löytyy myös sijoitusaiheista sisältöä loputtomia määriä, ja iso osa sisällöstä on täyttä faktaa aiheen kysymyksien ympärille.
Googlen algoritmi onkin rakennettu niin, että se pyrkii tarjoamaan parhaan mahdollisen vastauksen mihin tahansa sille esitettävään kysymykseen. Tästä syystä Google on erinomainen työväline myös sijoitustiedot parantamiseen.
Nordnet ”Opi ja inspiroidu” – Nordnet on pohjoismainen sijoituspalveluntarjoaja, jolla on myös varsin laadukkaita tietopaketteja sijoittamisesta. Nordnet pitää myös omaa podcastiä, lataa tietovideoita YouTubeen sekä ylläpitää laajaa tietopankkia sivustollaan.
Nordnet Rahapodi – Sijoitusasiantuntijoiden ylläpitämä raha-aiheinen podcast, joka lienee Suomen suosituin alan podcasti. Rahapodista saat hyviä vinkkejä helposti kuunneltavassa muodossa.
Nordnetin valikoima kannattaa siis myös ehdottomasti tsekata!
Tutustu eri sijoitustapoihin
Mutta samalla aihealue pitää sisällään aiheita, jotka ovat rakettitiedettäkin monimutkaisempia.
Sijoittamiseen liitetään usein tietty määrä salaperäisyyttä. Monelle mieleen piirtyy kuva menestyneestä pukuhenkilöstä, kun kuulee sanan ”sijoittaja”. Todellisuudessa yksityissijoittajista suurin osa on ihan tavallisia ihmisiä, jotka kaikessa hiljaisuudessa kerryttävät varallisuuttaan sijoittamalla kohtuullisia summia kuukausittain.
Tietysti on myös niitä, jotka pukeutuvat pukuihin ja sopivat tuohon muottiin täydellisesti, mutta nyt ei puhuta heistä – nyt puhutaan yksityishenkilön sijoittamisesta, eli pienistä kuukausittaisista sijoituksista.
Myös yksityissijoittajalle on tarjolla lukuisia sijoitustapoja, joita ovat esimerkiksi:
- Pitkäjänteinen sijoittaminen
Pitkäjänteinen sijoittaja pyrkii tekemään tuottoa pitkällä aikavälillä luottaen tietoon siitä, että markkina on aina noussut pitkällä aikavälillä ja isossa kuvassa tasaisesti. Pitkäjänteinen sijoittaja voi sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin tai vaikkapa taiteeseen. Yleisin pitkäjänteisen sijoittamisen tapa lienee kuitenkin indeksirahastoon sijoittaminen. Lue lisää
- Pääomasijoittaminen
Päämasijoittajia ovat mm. asuntosijoittajat ja sijoittajat, jotka tarjoavat yrityksille rahoitusta omistajuusosuutta vastaan. Pääomasijoittaja pyrkii tekemään sijoitetulle pääomalle tuottoa yleensä keskipitkällä tai lyhyellä aikavälillä, ja sijoituksen tuotot vaihtelevat paljon.
- Osakekaupankäynti
Eli treidaaminen tarkoittaa sijoitusmuotoa, jossa sijoittaja pyrkii tekemään voittoa yleensä lyhyellä tai melko lyhyellä aikavälillä käymällä kauppaa osakkeilla. Treidaaminen on yksi eniten vaivaa ja tietotaitoa vaativista sijoitusmuodoista, mutta se tarjoaa myös yhden suurimmista tuottomahdollisuuksista – ja toisaalta myös yhden suurimmista tappiomahdollisuuksista.
- Osakepoiminta
Osakepoiminta on osa osakekaupankäynnin kokonaisuutta. Sillä tarkoitetaan osakkeiden valikoimista niiden taloudellisten tietojen sekä edistyneiden analyysimenetelmien perusteella, ja sen tarkoitus on tuottaa pitkäjänteistä sijoittamista parempaa tuottoa pyrkimällä valitsemaan ajankohtaan tai markkinatilanteeseen parhaiten soveltuvat osakkeet.
Sijoitusmuotoja on vielä äärettömän monta muutakin, mutta yllä mainittu lista on kourallinen niitä, joista eniten puhutaan. Suurimpana erona näiden välillä on niiden vaatimustaso ja aktiivisen työn taso: Menestyksekäs osakepoiminta ja treidaaminen vaativat asiantuntijatason perehtymistä aiheeseen ja päivittäistä, aktiivista työtä.
Pitkäjänteinen sijoittaminen puolestaan vaatii ainoastaan kuukausisäästösopimuksen valitsemasi palveluntarjoajan kanssa, ja homma on sillä selvä.
Mieti itsellesi sopiva riskitaso
Sijoittamisessa riskin ja tuoton suhde kulkee pääsääntöisesti käsi kädessä. Mitä enemmän riskiä, sitä suurempi on lähtökohtaisesti myös tuotto-odotus – tai näin tilanteen ainakin pitäisi aina olla.
On myös sijoituskohteita, joissa olemattomalla riskillä (esim. sisäpiiritiedoilla) voi tehdä valtavia voittoja, ja yhtä lailla on kohteita, joissa korkeasta riskistä huolimatta sijoittajalle ei ole tarjolla pitkälläkään aikavälillä kovinkaan kummoisia tuottoja.
Sisäpiiritiedon käyttäminen on tietysti laitonta, mutta jos joku sääntö pätee sijoitusmarkkinoilla, niin se on se, että jos tuottoa voi jostain tehdä, niin joku sen varmasti korjaa talteen – tämä pätee myös sisäpiiritiedon hyödyntämiseen varsinkin tilanteissa, joissa kenenkään on vaikea osoittaa sijoittajan käyttäneen sisäpiiritietoa.
Sijoittaessa perusperiaate on se, että riskin tulee olla kohtuullinen suhteessa odotettuun tuottoon. Tämä on myös ihmisluontoa: Kukaan ei sijoittaisi miljoonaa euroa lottoon, josta voi olemattomalla mahdollisuudella voittaa 1,5 miljoonaa euroa.
Kun tilanne käännetään päälaelleen ja tarjotaan olemattoman pientä mahdollisuutta voittaa 10 miljoonaa vain euron panoksella, on riskin ja tuottomahdollisuuden suhde niin hyvä, että peliä pelataan vuosittain miljardeilla euroilla.
Tästä on muuten tulossa ihan oma artikkelinsa, jossa tutustutaan tarkemmin sijoittamisen psykologiaan. Laitan tähän linkin, kun artikkeli on valmis!
Mieti sinulle sopiva sijoituskohde
Sijoittaessasi sinun täytyy myös arvioida juuri omalle kohdallesi sopivaa riskitasoa. Pitkäjänteiselle sijoittajalle suurin tekijä riskin tasossa lienee sijoitettava summa sekä sijoituskohteet.
Perusteet sopivan sijoituskohteen valinnasta on kuitenkin helppo oppia, eikä ensimmäisen sijoituskohteen miettimiseen kannata käyttää tuhansia tunteja aikaa. Tärkeintä on aloittaa, sillä liian monella sijoittamisen aloittaminen venähtää tarpeettoman kauas tulevaisuuteen vain siksi, että sopivaa sijoituskohdetta mietitään aivan liian kauan.
Voit aloittaa vaikkapa lukemalla artikkelin ”Miten valita sopiva rahasto?”.