Siirry suoraan sisältöön

Korkojen nousu – Miksi inflaatio nostaa korkoja?

Euribor-korko lienee tuttu jokaiselle suomalaiselle, vähintään kaikille asuntolainan jo nostaneille. Euribor-koron lisäksi myös inflaatio on noussut mediassa esille vahvasti viimeisen parin vuoden aikana, eikä syyttä – inflaatiolla on merkittävä vaikutus myös euribor-korkojen tasoihin.

Miten inflaatio sitten tarkalleen ottaen vaikuttaa euribor-korkojen tasoihin, ja miksi ihmeessä korkea inflaatio nostaa korkotasoja? Eikö korkeassa hintatasossa ole pankkien mielestä jo riittävästi kärsittävää? Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin inflaation vaikutuksiin euribor-korkojen tasoon sekä siihen, miksi pankkien kädet ovat sidottu korkotasojen määrittämisessä.

Haluatko erittäin kattavan käsityksen inflaatiosta, sen synnystä ja vaikutuksista talouteen laajemmassa kuvassa? Lue tämä artikkeli.

Mihin euribor-korko menee vuonna 2024? Lue asiantuntijan ennuste.

Kumpi kannattaa – Euribor 3kk vai 12kk? Lue lisää

Inflaation perusteet

Inflaatio on makrotalouden ilmiö, joka vaikuttaa sekä yksittäisiin kuluttajiin että rahoitusmarkkinoihin.

Tässä osiossa käsitellään inflaation määritelmää ja mittareita sekä sen vaikutuksia talouteen ja rahoitusmarkkinoihin. Näiden perusteiden ymmärtäminen auttaa hahmottamaan, miten inflaatio ja euribor-korko kytkeytyvät toisiinsa.

Etkö vielä tiedä, mitä inflaatio tarkalleen ottaen tarkoittaa? Lue tämä artikkeli ensin.

Inflaation määritelmä ja mittarit

Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason nousua taloudessa, mikä johtaa ostovoiman heikkenemiseen. Inflaatiota mitataan yleensä kuluttajahintaindeksillä (KHI) tai yhdistetyn kuluttajahintaindeksin (YKHI) avulla.

Nämä indeksit kuvaavat tietyn hyödyke- ja palvelukorin hintojen kehitystä tietyn ajanjakson aikana. Inflaatiotavoite on yksi keskeinen tekijä keskuspankkien rahapolitiikassa, ja se vaikuttaa korkotasoon.

Jos inflaatio ylittää keskuspankin tavoitetason (n. 2%), alkaa keskuspankki toimenpiteisiin inflaation taltuttamiseksi. Yksi näistä toimenpiteistä on korkotason nostaminen, joka puolestaan hillitsee tehokkaasti kuluttajien kuluttamista – johtaen inflaation hidastumiseen.

Inflaation vaikutukset talouteen ja rahoitusmarkkinoihin

Inflaatio vaikuttaa laajasti talouteen ja rahoitusmarkkinoihin. Se voi nostaa korkotasoa, mikä puolestaan vaikuttaa lainojen korkoihin ja sijoitusten tuottoihin. Inflaation nousu voi myös heikentää kotitalouksien ostovoimaa ja yritysten kannattavuutta. Toisaalta, maltillinen inflaatio voi edistää talouskasvua ja työllisyyttä.

Miten euribor-korko ja inflaatio liittyvät toisiinsa?

Suurin osa tänä päivänä mediaa vähänkään lukevista tietääkin jo, että korkea inflaatio nostaa euribor-korkoja – mutta miksi euribor-korot nousevat, kun inflaatio on korkealla?

Miksi korkea inflaatio vaikuttaa euribor-korkoon niin merkittävästi?

Keskuspankkien rahapolitiikan rooli euribor-korossa ja inflaatiossa

Keskuspankit käyttävät rahapolitiikkaa ohjaamaan inflaatiota ja korkotasoa taloudessa. Rahapolitiikan välineitä ovat esimerkiksi ohjauskorot, joihin euribor-korko on vahvasti kytköksissä.

Keskuspankit voivat nostaa tai laskea ohjauskorkoja inflaatiotavoitteensa mukaisesti. Näin ollen, kun keskuspankit pyrkivät torjumaan inflaatiota nostamalla ohjauskorkoja, euribor-korko nousee usein samanaikaisesti.

Koska keskuspankin keskeinen tehtävä on varmistaa yleisen hintatason vakaus, se käyttää hyvällä todennäköisyydellä kaikki keinot korkean inflaation – eli yleisen hintatason epävakauden – taltuttaakseen. Inflaation vaikutukset euribor-korkoon tulevat esille keskuspankkien nostamisen vuoksi nousevista viiterkorkojen tasoista.

Kun keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan, se tarkoittaa korkeampaa korkotasoa eritoten pankkien toisilleen myöntämille lainoille. Pankit myöntävät toisilleen lainaa mm. kattaakseen kassan alijäämää poikkeuksellisten suurien käteisnostojen kattamiseksi. Pankit myös tietysti myöntävät toisilleen lainaa mielellään, sillä ne saavat pääomansa tehokkaaseen käyttöön korkoa tuottamaan.

Tiivistettynä keskuspankin ohjauskorko määrittelee yleistä korkotasoa pankkien välisissä lainoissa, joka puolestaan vaikuttaa suoraan kuluttajille myönnettävien euribor-korkoisten lainojen korkotasoon, koska viitekorkojen suuruudet määritellään laskemalla pankkien myöntämien lainojen keskiarvoinen korkotaso.

Euribor-koron ja inflaation historiallinen korrelaatio

Euribor-koron ja inflaation välinen suhde on historiallisesti ollut vahva. Yleisesti ottaen, inflaation kiihtyessä euribor-korko on noussut, kun taas inflaation hidastuessa euribor-korko on laskenut.

Tämä johtuu osittain siitä, että keskuspankit pyrkivät säätelemään inflaatiota rahapolitiikallaan ja vaikuttamaan näin euribor-korkoon. On kuitenkin tärkeää huomata, että muutkin tekijät, kuten talouskasvun vauhti ja rahoitusmarkkinoiden olosuhteet vaikuttavat euribor-koron tasoon.

Mitkä ovat euribor-koron hyödyt ja riskit? Lue lisää

Reaalikorko ja sen merkitys lainanottajille

Reaalikorko on nimelliskorko, josta on vähennetty inflaatio. Se kuvaa lainan todellista kustannusta lainanottajalle, kun otetaan huomioon inflaation vaikutus ostovoimaan.

Reaalikorko on tärkeä indikaattori lainanottajille, sillä se auttaa ymmärtämään inflaation tai deflaation vaikutukset lainan todellisiin kustannuksiin.

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

*Kilpailuta myös muut lainasi Etua.fi-palvelun avulla ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.