Siirry suoraan sisältöön

Monella nuorella on vuonna 2023 mielessään kysymys: Miten aloittaa sijoittaminen nuorena? Klarnan teettämän Money Management pulse-tutkimuksen mukaan vuonna 2022 Suomalaisista n. 60 % sijoitti varallisuuttaan jollain tavoin. Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamisesta, eikä ihme – Sijoitusmarkkinat ovat historiallisesti tarjonneet pitkällä aikavälillä tasaista tuottoa sekä suojaa inflaatiolta.

Sijoittamisen aloittaminen saattaa olla ilman hyviä ohjeita haastavaa, ja siitä syystä artikkelissa paneudummekin tarkemmin sijoittamisen aloittamisen sudenkuoppiin. Artikkelissa käsitellään erityisesti sijoittamisen aloittamista nuorena, sillä nuorena aloittamiseen liittyy eräitä asioita, joista pääset hyötymään verrattuna iäkkäämpänä aloittaneisiin.

Artikkeli sisältää maksettua mainossisältöä yhteistyökumppaneiltamme. Rahablogi saattaa olla oikeutettu rahalliseen kompensaatioon, jos rekisteröidyt linkkiemme kautta palveluihin.

Tärkeimmät tiivistettynä:

 • 🎯 Aseta tavoitteet: määrittele sijoitushorisonttisi ja tavoitteesi, esimerkiksi eläkesäästäminen tai asunnon osto.
 • 💼 Aloita säästäminen: säästäminen on hyvä tapa aloittaa sijoittaminen ja kerryttää pohjaa tuleville sijoituksille.
 • 📚 Tutki sijoitusvaihtoehtoja: tutustu eri sijoitusvaihtoehtoihin, kuten osakkeisiin, rahastoihin ja kiinteistöihin, ja mieti, mikä sopii sinulle parhaiten.
 • 💰 Aloita pienestä: aloita pienellä summalla ja kasvata sijoitusta ajan mittaan.
 • 🔍 Tutki yhtiöitä: keskity hyviin yhtiöihin, joilla on vahva kilpailuasema, hyvä johto ja kestävä liiketoimintamalli.
 • 🔄 Kuukausisäästäminen: säännöllinen kuukausittainen sijoittaminen on yksi tapa toteuttaa ajallista hajauttamista ja tasata markkinoiden heilahteluita.
 • 📈 Sijoita pitkäjänteisesti: kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä sijoittamisessa, joten älä odota nopeita tuottoja.
 • 💪 Opettele ja kehitä osaamistasi: seuraa markkinoita ja opettele jatkuvasti uutta sijoittamisesta.

Miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa nuorena?

Sijoittamisen aloittaminen nuorena kannattaa eritoten siksi, koska se tarjoaa mahdollisuuden hyötyä korkoa korolle-ilmiöstä.

Korkoa korolle-ilmiö on sijoitusmaailman sanastoon pinttynyt termi, joka ei lähde kulumallakaan. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on koko sijoitustoiminnan perusta, ja korkoa korolle-ilmiö mahdollistaa sijoittamisen kannattavuuden pitkällä aikavälillä.

Koska korkoa korolle-ilmiön efektin hyödyttäminen vaatii aikaa, on aikaisin aloittanut sijoittaja aina paremmassa asemassa verrattuna myöhemmin aloittaneeseen sijoittajaan.

Tästä syystä oletkin saatatnut kuulla sijoittajien suusta lausahduksia kuten ”Ei ole väliä mihin sijoittaa, kunhan aloittaa” tai ”Sijoittamisen aloittaminen nuorena kannattaa aina”.

Lausahdukset sinänsä ovatkin täysin totta, ja moni pohtiikin usein liian pitkään sopivaa sijoituskohdetta, jolloin aloittaminen unohtuu kokonaan tai se venähtää pitkälle tulevaisuuteen – jolloin sijoittaja on menettänyt jo suuren osan tulevaisuuden potentiaalisista tuotoista.

Miten nuorena aloittaminen vaikuttaa sijoitusten tuottoihin?

Kun sijoittamisen aloittaa nuorena, pääsee sijoittaja hyötymään korkoa korolle-efektin täydestä voimasta. Tällä tarkoitetaan sitä, että sijoitusuransa aikana sijoittajalle kertyneet tuotot tuottavat seuraavana vuonna jälleen tuottoa, jolloin pääoma kasvaa vuosi vuodelta.

Nordnetin korkoa korolle-laskurin mukaan 100 000 € sijoituspääoman kasvattaminen kestäisi melko realistisella 310 € kuukausisäästösummalla n. 15 vuotta.

miten aloittaa sijoittaminen nuorena ja kasvattaa 100000e pääoma

Kun laskuriin syötetään 15 vuoden sijaan sijoitusajaksi 30 vuotta, vaatii 100 000 € pääoman sijoituspääoman kasvattaminen enää vaivaisen 85 € kuukausisijoituksen.

Sijoitusaika siis tuplaantui, mutta vaadittu kuukausittainen sijoitussumma leikkaantui reilusti alle puoleen. Tästä saa hyvän käsityksen ihan konkreettisesti siitä, miten aika vaikuttaa sijoitustesi tuottoon.

7 % vuosituotto on sijoituspiireissä yleisesti hyväksytty tuottoprosentti indeksirahastoille, jotka sijoittavat osakkeisiin. Myös korkeampia tuottoja on mahdollista saavuttaa, mutta niiden mukana tulee aina lisääntynyt riski.

Miksi nuoret sijoittajat voivat ottaa suurempia riskejä

mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt

Riski on aina läsnä sijoittamisessa, ja pääoman menettämisen mahdollisuus on todellinen. tämä on kuitenkin myös se tekijä, joka mahdollistaa yleensäkään tuoton tekemisen sijoitusmarkkinoilla – jos riskiä ei olisi, ei tuoton tekemiselle olisi edellytyksiä.

Nuorena aloittaminen kannattaa korkoa korolle-efektin tuoman lisätuoton lisäksi myös siksi, että se mahdollistaa sijoitusuran alkupäässä suurempien riskien ottamisen. Suurempi riski sijoittaessa tarkoittaa myös suurempaa tuottomahdollisuutta – jos valitset sijoituskohteesi oikein.

Hyvänä esimerkkinä korkean riskin sijoituksista ovat kryptovaluutat, joilla moni sijoittaja on tehnyt tähtitieteellisiä voittoja. Tässä täytyy kuitenkin muistaa myös se, että moni on menettänyt kaiken pieleen menneillä kryptovaluuttaostoksilla.

Sijoittamisen luonteeseen kuuluu aina riskiä, ja sijoittajana se kannattaa sisäistää heti alkumetreillä. Kun olet varautunut siihen, että sijoitustesi arvo saattaa laskea, ei pahakaan laskumarkkina pääse yllättämään.

Tästä syystä sijoittajan kannattaa aina sijoittaa ainoastaan sellaista rahaa, jonka on valmis menettämään. Korkeamman riskin sijoitukset tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden suuremmille voitoille, varsinkin pitkällä aikavälillä. Jos olet aloittanut nuorena, eivät korkean riskin sijoituksista syntyneet mahdolliset tappiot kuitenkaan vaikuta eläkepäiviesi budjettiin, sillä nuorella sijoittajalla on mahdollisuus tehdä tappiot takaisin vielä moneen kertaan.

Sijoittaminen nuorena ja taloudellinen riippumattomuus

Monelle sijoittaminen tarkoittaa myös taloudellisen riippumattomuuden tavoittelemista. Blogissa on käsitelty jo aikaisemmin taloudellisen riippumattomuuden tavoittelemista, ja se todella on pitkällä aikavälillä ihan mahdollinen tavoite myös sijoittamalla.

Jos sijoitushorisonttisi (sijoitusaika) on pitkä, esimerkiksi osinkosijoittaminen pitkällä aikavälillä voi olla hyvä suunnitelma taloudellisen riippumattomuuden tavoittelemiseen.

Lue vinkit taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun: Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus? (2023)

Rahan säästäminen sijoituksia varten

Sijoittaminen vaatii tietysti myös ylimääräistä rahaa, ja vieläpä sellaista rahaa, jonka pitäisi antaa olla rauhassa sijoitustilillä kerryttämässä tuottoja. Sijoittaminen ei ole kannattavaa, jos sijoitustililtä nostellaan rahaa aina uutta televisiota tai autoa hankittaessa.

Kuinka säästää rahaa sijoituksia varten

Sijoittamiseen käytettävät varat kannattaa varata kuukausibudjettiin, jotta voit pitää sijoitussumman omaan talouteesi sopivana. Jos summa on liian iso, tulee eteen varmasti tilanne, jossa sijoitustililtä nostetaan rahaa päivittäisten kulujen kattamiseen tai yllättävän rahantarpeen syntyessä.

Tästä syystä henkilökohtainen sijoitussuunnitelma on kriittinen osa sijoittamisen aloittamista nuorena.

Sijoitussuunnitelman tekeminen

Jos sinulla on sijoitussunnitelma, olet jo (valtavan) askeleen edellä suurta osaa Suomalaissijoittajista. Usein tulee vastaan sijoittajia, jotka sijoittavat ylimääräisiä varojaan ilman suunnitelmaa ja aina, kun ylimääräiselle rahalle on tarvetta, on sijoitustili se hätävara, johon turvaudutaan.

Tältä kannattaa pyrkiä välttymään mahdollisimman paljon. Sijoitustililtä rahan nostamisen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään täysin ehdoton ehto sijoittamista aloittaessa, mutta sitä kannattaa välttää viimeiseen asti.

Sijoitussuunnitelmaan kannattaakin laatia suunnitelma sille varalle, jos säästötilin varat loppuvat ja sijoitustiliin on pakko kajota – näin olet varautunut myös tilanteeseen, jossa sijoituksia myydään pakon edessä.

Vinkkejä sijoitussuunnitelman laatimiseen:

 • Tarkastele talouttasi ja päätä summa, jonka voit laittaa sijoituksiin kuukausittain
 • Varmista, että summa on sopivan suuruinen – myös taloudellisesti haastavassa tilanteessa
 • Laadi suunnitelma ja ehdot sille, missä tilanteessa sallit itsellesi sijoitusten myymisen esimerkiksi yllättävien kulujen sattuessa kohdalle
 • Säästä ennen sijoittamisen aloittamista säästötilille puskurirahasto, jolla voit kattaa suurimman osan yllättävistä kuluista
 • Pysy suunnitelmassa. Sijoittaminen on pitkäjänteistä peliä, ja suunnitelmasta poikkeaminen hankaloittaa pitkäjänteistä sijoittamista.

Kuinka asettaa säästötavoitteita

Säästötavoitteiden asettaminen voi auttaa sinua pysymään suunnitelmassa. Tavoitteita kannattaa miettiä kuitenkin realistisesti – jos kuukausittainen sijoitussummasi on 20 euroa, ei kannata asettaa tavoiteeksi miljoonan sijoituspääoman kasvattamista.

Vaikkapa 10 000 €voisi olla realistisempi tavoite pitkällä aikavälillä, ja se on tavoite, jonka voit myös saavuttaa.

Realistisen tavoitteen laatiminen antaa sinulle myös tahdonvoimaa pysyä suunnitelmassa. Jos tavoite on epärealistinen tai se saavutetaan vasta 90-vuotiaana, ei sijoitussuunnitelmassa pysyminen ole todennäköisesti kovinkaan mielekästä.

Säästötavoitteita voivat olla tietyn rahasumman lisäksi esimerkiksi sijoitussuunnitelmassa pysyminen 12kk ajan, kuukausisijoituksen kasvattaminen lisätienestien avulla tai mitä tahansa sijoittamiseen liittyvää – vain taivas on rajana!

Pienten välisaavutusten asettaminen auttaa sinua pitkällä matkallasi, ja ne antavat sinulle pieniä voittoja, jotka vahvistavat tavoitettasi ja visiotasi omalle sijoitusurallesi.

Sijoitusinstrumentit, joilla voit aloittaa sijoittamisen nuorena

Monilla sopivan sijoitusinstrumentin miettiminen vesittää suunnitelman sijoittamisen aloittamisesta kokonaan, tai viivästyttää sitä tarpeettoman kauan. Sijoittamista aloittaessa tärkeintä on aloittaa, ja sijoitustiedon parantuessa voit siirtyä edistyneempiin tuotteisiin, joissa tuotto (sekä riski) saattavat olla suurempia.

Indeksirahastot ja niiden edut aloittelijoille

Indeksirahastot ovat kerta toisensa jälkeen sijoituspiireissä parhaaksi todettu sijoitusinstrumentti sijoittamisen aloittamiseen. Ne tarjoavat hyvin hajautetun ja helpon ratkaisun, ja mikä parasta, Nordnet tarjoaa tiettyjä indeksirahastokohteita täysin ilman kuluja.

Indeksirahastot sijoittavat usean eri alan osakkeisiin. Ne tarjoavat usein ammattilaisten valitsemista osakkeista koostuvia kokonaisuuksia, ja niiden osakesisältö kohdistuu usein parhaiten sillä hetkellä pärjääviin yrityksiin.

Koska indeksirahastot sijoittavat usein osakkeisiin, on niiden tuotto-odotus myös kohtuullinen. Ne tarjoavat siis helpon ratkaisun, jolla pääset alkuun – voit myöhemmin alkaa poimimaan osakkeita itsekin, mutta aloittaessa on hyvä jättää yksittäisten osakkeiden valitseminen ammattilaisten käsiin.

ETF:t – mitä ne ovat ja miten niitä käytetään

ETF:t ovat rahastoja, joita vaihdetaan pörssissä. Ne tarjovat indeksirahastojen tavoin hajautettuja ratkaisuja, mutta indeksirahastoista poiketen ne voivat sisältää lähes mitä tahansa kohde-etuutta: ETF-rahastoja on olemassa lähes loputtomasti erilaisia, ja ne voivat sijoittaa mm. öljyyn, kaasuun, osakkeisiin, velkakirjoihin, korkoihin, tai vaikkapa energiaan.

ETF-rahastoissa yhdistyy usein indeksirahastojen kohtuullinen tuotto/riskisuhde sekä lähes loputon valikoima. Rahastoissa kannattaa aina pitää mielessä myös kulut, ja ETF-rahastoissa kulurakenne onkin usein varsin kohtuullinen. Kulut kannattaa kuitenkin tarkistaa joka kerta ennen sijoituspäätöksen tekemistä, sillä kulut syövät suoraan mahdollisia tuottoja – vaikka rahasto tekisi tappiota, kulut pyörivät silti, joten kuluista muodostuu eräänlainen ”tuplamiinus”.

Tutustu Nordnetin ETF-rahastovalikoimaan ja ETF-rahastoideoihin

Kuinka aloittaa sijoittaminen käytännössä

Sijoitustilin avaaminen on yksinkertaista ja helppoa – Se ei eroa tavanomaisen pankkitilin avaamisesta juuri ollenkaan. Paitsi sijoitustiliä avattaessa sinun ei tarvitse käydä pankin konttorilla, vaan sijoitustilin avaaminen onnistuu tänä päivänä täysin verkossa.

Jos haluat kattavat ohjeet sijoitustilin avaamiseen Nordnetissä, voit lukea artikkelimme: Nordnet Kokemuksia – Pohjoismaiden suurin palveluntarjoaja

Sijoittajan taidot ja riskienhallinta

Jokainen sijoittaja aloittaa tilanteesta, jossa sijoitustieto on rajallinen. Tästä syystä on tärkeää pyrkiä pysymään sijoitustuotteissa, jotka sopivat omaan tietotasoosi.

Sijoitusuraa ei siis kannata aloittaa monimutkaisilla johdannaissopimuksilla tai kryptovaluuttojen päivätreidaamisella – tässä menee hyvin suurella todennäköisyydellä metsään ja pahasti.

Sijoitusmarkkinoiden seuraaminen

Sijoitumarkkinoiden seuraaminen on yksi niistä taidoista, jonka harjoittelun voit aloittaa vaikka heti. Markkinoiden seuraamisen ei tarvitse olla yksittäisten osakkeiden vuosikatsausten tarkkaa analysointia, vaan sen voi aloittaa vaikkapa lukemalla iltapäiväuutisten talousosuutta hieman aikaisempaa tarkemmin.

Jos vastaan tulee asioita, joita et vielä ymmärrä, voit tutkia asiaa lisää. Näin tietotaito sijoittamisesta kehittyy hiljalleen omalla painollaan, ja siitä ei tule pakollista ja kuivaa rutiinia, joka puuduttaa nopeasti.

Jos haluat opiskella lisää sijoittamiseen liittyviä asioita, voit myös lukea vaikkapa Rahablogin muita artikkeleita tai suunnata Nordnetin ”Opi uutta”-osioon.

Sijoitusvirheiden välttäminen

Aloittelijalle yleisin virhe on liiallinen innostuminen heti alkuun – tämä ei tietysti ole huono asia, mutta innostuneena ja itsevarmana on helppo lähteä tekemään sellaisia osakekauppoja, jota myöhemmin voi katua.

Sijoittamisessa kannattaa aina pitää pää kylmänä ja ajatella pitkällä aikavälillä – sekä hyväksyä oman osaamisen rajoitukset. Tänä päivänä netissä pyörii lukematon määrä sisältöä, jossa esitellään sijoittamista pikaisen rikastumisen työkaluna. Tämänkaltainen materiaali kannattaa kuitenkin sivuuttaa, sillä pikaista rikastumista sijoittaminen ei tarjoa – sen tarkoitus on tuottaa pitkällä aikavälillä.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa tylsältä, ei siitä kannata lannistua – mielessä on hyvä pitää myös se, että sijoittaminen tarjoaa mahdollisuuksia tähtitieteellisillekin tuotoille, mutta näiden tuottojen saavuttaminen vaatii valtavaa riskinsietokykyä sekä osaamista.

Suurempia tuottoja kannattaakin lähteä tavoittelemaan vasta, kun tiedät tarkalleen mistä on kyse ja ymmärrät täysin suuren riskin sijoituksiin liittyvät riskit sekä tuottomahdollisuudet. Ilman tietoa ja taitoa mm. päivätreidaaminen ei varmasti mene pitkällä aikavälillä sijoittajalle otollisella tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.