Siirry suoraan sisältöön

Inflaatio – Mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt? Suomen talous on inflaation runtelema ja inflaatiolukemat näyttävätkin kovimmilta vuosikymmeniin. Miksi nyt kannattaa aloittaa sijoittaminen ja mitä sitä pitäisi sitten ostaa? Artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja, eikä sen tekstiä tule tulkita sellaiseksi.

Mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt?

Mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt, kun Inflaatio jyllää? Suomen – Ja lähes jokaisen muunkin maan talousnäkymät vuonna 2022 näyttävät lyhyellä aikavälillä melko synkältä.

Indikaattorit kertovat, että suurin osa maista on valtavat inflaation uhrina johtuen Venäjän hyökkäyssodan, maailmanlaajuisen komponenttipulan ja liiallisen kulutuksen (halvan lainan) vaikutuksista. Tähän soppaan kun lisätään vielä maailmanlaajuinen pandemia, on keitto valmis.

Sekä EKP (Euroopan keskuspankki) sekä FED (USA:n keskuspankki) ovat painaneet rahaa pandemian runnoman maailman pelastamiseksi. Yrittäjille on annettu käytännössä ilmaisia lainoja ja tukia ja USA:ssa on jopa annettu yksityishenkilöille ns. stimulus-rahaa suoraan käteen.

Tämä on johtanut siihen, että rahaa on valtavasti järjestelmässä ja sen arvo suhteessa heikentyy.

USA:n inflaatiotaso kesäkuussa 2022 lähentelee 9%:a, Suomessa sama luku on myös lähes 8%. Normaalina tavoiteinflaationa voidaan pitää n. 2-3% lukuja.

15.09.2022 – Jälkiviisaan päivitys inflaatiotilanteeseen: USAn Inflaatiotilastot ovat syyskuun osalta laskussa, mutta sijoittajat odottivat jyrkempää laskua. USA:n inflaatio syyskuussa on n. 8,3% paikkeilla.

Uutisissa helistään jatkuvasti inflaation vaaroista ja on erilaisia laskureita kuinka inflaatio vaikuttaa talouteesi – Mutta olemmehan me kaikki jo huomanneet inflaation ja nousevien hintojen vaikutukset.

Bensa maksoi parhaimmillaan hetki sitten lähes 3 euroa litralta. Pitkän työmatkan työntekijät kirosivat hallituksen ja kaiken talouspolitiikan sekä kaikki tällä vuosituhannella tehdyt päätökset yksimielisesti – olihan tämä heidän syytään.

Vai oliko?

Ensinnäkin on hyvä tehdä selväksi seuraava asia:

Kukaan ei osaa ennustaa taloutta, sen suhdanteita, osakemarkkinoita, kryptokursseja – tarkasti. Ei kukaan.

Jos joku näin osaisi tehdä kerta toisensa jälkeen ja jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, olisi hän välittömästi maailman ylivoimaisesti rikkain ihminen.

Näin ollen emme voi myöskään olettaa, että rivipoliitikot tai edes ylemmän kastin poliitikot osaisivat taloutta täydellisesti ennustaa – vaikka takana onkin valtava koneisto asiantuntijoita, ministereitä ja taloustieteilijöitä asioita tutkimassa ja selvittämässä. Joskus saattaa siis käydä niin, että jopa valtiotasolla tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat kansantalouteen negatiivisesti.

Tästä pääsemmekin kysymykseen, joka esitettiinkin jo heti artikkelin alussa:

Mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt vai pitäisikö kaikki rahat laittaa sukanvarteen ja odottaa parempia päiviä?

Ja ennen kaikkea – mistä MINÄ muka tiedän mihin kannattaisi sijoittaa juuri nyt? Enhän minäkään voi tietää mihin kurssit menevät – Juurihan niin sanoin itsekin!

Sijoittamisessa on kuitenkin yksi perussääntö, jota seuraamalla voit käytännössä taata, että jäät sijoituksissasi voitolle. Vaikka sijoituskohteesi valitsisit täysin sattumanvaraisesti.

Sen nimi on pitkäjänteisyys.

mitä osakkeita kannattaa ostaa nyt

Yllä oleva kuvaaja esittää US30-indexin kehityksen vuodesta 1997 vuoteen 2022.

Aikaväliin on mahtunut historian suurin talouskriisi (US housing bubble 2008) sekä monia muita valtavia pörssiromahduksia. Siitä huolimatta vuodesta 1997 tähän päivään (vaikka osakekurssit ovat kokeneet valtavan iskun viime kuukausina), on tuottoprosentti vuoonna 1997 sijoitetuille varoille n. 320%. Jos ostit vaikkapa tätä indeksirahastoa vuonna 2008 pahimmassa dipissä, olisi tuottosi vielä suurempi.

Olen kuullut monelta ystävältäni, että he aikovat lopettaa osakkeiden ostamisen kokonaan tänä vuonna, koska osakkekurssit sukeltavat. He pelkäävät, että menettävät rahansa. Kysyn aina samaa: Miksi?

Jos saat kengät, jotka olet joka tapauksessa ostamassa 30% alennuksella, sanotko kauppiaalle, että en halua ostaa kenkiä koska niiden arvo on tippunut? Et tietenkään, vaan ostat ne välittömästi ja naureskelet matkalla pankkiin, sinähän juuri säästit 30% hinnasta!

Samaa ajatusmaailmaa voi soveltaa myös osakemarkkinaan.

Kuten kuvaajasta näette, osakkeiden hinnat ovat AINA historiallisesti palanneet yli niiden alimman hinnan. Tällä filosofialla nyt on täydellinen aika ostaa – ja paljon. Osakkeethan ovat vain alennusmyynnissä!

Kautta historian suurimmat sijoittajat kuten Warren Buffet ovat aina iloinneet, kun osakekurssit romahtavat. He näkevät oston paikan – eikä tilanne ole muuttunut mihinkään. Suurimmat sijoittajat kahmivat nimittäin tälläkin hetkellä osakkeita niin paljon kun ehtivät, vaikka mediassa povataan suurin piirtein ihmishistorian kurjimman ajan alkaneen.

Vastaus otsikon kysymykseen

Sinun kannattaa arvioida omaa taloudellista tilannettasi ja tehdä päätös sen perusteella. Maailmantilanteen epävakaus lisää aina markkinassa riskiä, mutta riski ei välttämättä aina tarkoita vain negatiivista kurssivaikutusta. Kurssi voi ihan yhtä hyvin käytännössä millä tahansa yrityksellä nousta koska tahansa.

Sijoitustoiminnan perussäännöt koskevat siis edelleen sijoittamista vuonna 2023, eli:

  • Osta sijoituskohteita ainoastaan niillä rahoilla, jotka olet valmis häviämään. Tämä helpottaa myös painetta myydä, koska sinulla ei pitäisi koskaan tulla tilannetta jossa joudut taloudellisen tilanteesi vuoksi myymään osake – tai muita sijoituksiasi.
  • Laajenna salkkusi hajautusta eri aloille ja ennen kaikkea ajallisesti. Osta siis vähän kerrallaan hajautettuna vaikkapa kuukausisäästämällä.
  • Älä myy sijoituksiasi miinuksella. Tämä on sijoitustoiminnan tärkein periaate, ja mm. maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffettin sääntö nro 1. Ei ihme, että äijällä on miljardiomaisuus.
  • Ole pitkäjänteinen. Sijoitushorisonttisi tulisi olla 10+ vuotta, mielellään huomattavasti pidempi. Älä jahtaa pikavoittoja pienistä yrityksistä, todennäköisesti häviät rahaa.

On erittäin todennäköistä että pitkällä sijoitushorisontilla, oikealla hajautuksella sekä pitkäjänteisellä strategialla sijoitustesi arvo on vuosien päästä merkittävästi korkeampi kuin hinta, jolla olet sijoituksesi ostanut.

Kun sijoitat näiden periaatteiden mukaan, pelaat peliä makrotasolla pitkällä tähtäimellä, joka on huomattavasti helpompi ennustaa kuin vaikkapa osakekurssin päivämuutos.

Saatoit artikkelin avatessasi etsiä huippuhyviä sijoitusvinkkejä yhtiöistä, jota kukaan ei tunne ja jotka mullistavat maailman ihan pian ja sen kautta osakekurssi kymmenkertaistuu viikossa. Markkina ei kuitenkaan (valitettavasti) toimi useimmiten näin, ja tämänlaiset tilaisuudet ovat erittäin harvassa.

Sinunkaan ei siis kannata jahdata pikavoittoa, vaan pysyä perusasioissa, jota noudattavat kaikki sijoitusmaailmassa menestyneet ihmiset.

Kommentoi mitä itse olet mieltä maailman tilanteesta nyt ja mitä itse ostaisit tällä hetkellä!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.