Sanasta ”Bloggaaminen” tulee herkästi mieleen vanhentunut käsitys blogeista ja bloggaajista.
Mielikuvitus saattaa tuottaa kuvan liudasta henkilökohtaisista asioista kertovia, toinen toistaan värikkäämpiä päiväkirjan virkaa ajavia sivustoja – bloggaaminen on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa merkittävästi, ja tässä artikkelissa käymme läpi sitä, mitä bloggaaminen on ollut, mitä se on nyt ja mikä on bloggaajan ammatinkuvan tulevaisuus.
Tärkeimmät tiivistettynä:
📚 Bloggaaminen on muuttunut – Vuosien saatossa blogit ja bloggaajat ovat muuttuneet tarkoin valikoidusta joukosta ohjelmointitaitoisia kirjoittajia laajaksi bloggaajakunnaksi
✍️ Blogeilla on pitkä historia – Blogit ovat olleet osana internetin historiaa lähes sen alusta asti, ja blogit ovat kehittyneet muiden verkkosivujen tavoin vuosien saatossa merkittävästi.
🔍 Blogit palvelevat hakukoneessa – Iso osa blogeista tänä päivänä pyrkii luomaan sisältöä sen mukaan, mikä käyttäjiä sillä hetkellä kiinnostaa.
🤖 Bloggaaminen on murroksessa – Tekoälyn kehitys ohjaa blogien kehityssuuntaa vahvasti.
👉 Kiinnostaako bloggaaminen? – Lue ohjeet oman blogisi perustamiseen tästä!
Bloggaamisen historia – Mitä bloggaaminen oli?
Blogit ovat olleet osa internetin historiaa käytännössä koko tuon ihmiskuntaa mullistaneen muutoksen historian ajan. Ensimmäset blogia pitävät yksityishenkilöt olivat kirjoittajien lisäksi myös koodareita – blogin perustaminen ja sen ylläpitäminen ei ollut pari vuosikymmentä sitten ollenkaan yhtä helppoa kuin tänä päivänä.
Kuten internetin alkuaikoina kaikki verkkosivut, myös blogin ylläpitäjän tuli kirjoittaa koko verkkosivun koodi itse. Bloggaaminen oli siis ennen internetin ympärille sittemmin kehittyneen verkkopalvelutarjonnan kehittymistä ainoastaan lahjakkaiden koodarien hommaa, valtavista kustannuksista puhumattakaan.
Internetin palvelutarjonnan kehittyessä myös internetin syövereissä lojuvien digitaalisten päiväkirjojen – blogien – suosio kasvoi merkittävästi. Vielä 2010-luvun alkupuolella blogit nähtiin lähinnä paikaksi purkaa ajatuksia ilman nimeä, ja blogeissa käsiteltiinkin usein puhtaasti henkilökohtaiseen elämään liittyviä aiheita.
Blogi-, ja bloggaaja-sanaa ei vielä tässä vaiheessa käytetty kovinkaan aktiivisesti, eikä blogeilla tienaamisesta ollut tietoakaan. Ne toimivat yksinkertaisesti paikkana, johon kuka tahansa sai kirjoittaa mitä tahansa miettimättä sen suuremmin aihetta tai kirjoituksen herättämiä mielipiteitä.
Jossain vaiheessa joku kuitenkin keksi, että blogia voi kirjoittaa myös omalla nimellä, ja sillä on myös mahdollista tienata rahaa. Näin syntyi tänä päivänä bloggaajana laajalti tunnettu ammatti/harrastajakunta, kun kaupallisia blogeja alkoi ilmestyä yksityisten blogien sankan joukon sekaan.
Lue lisää: Tietoa Rahablogista – Kirjoittaja & tarina
Miten tein bloggaamisesta 9 kuukaudessa täyspäiväisen työn? Lue kokemuksiani bloggaamisesta työnä
Mitä bloggaaminen on tänään?
Todennäköisyys siihen, että olet lukenut blogia viimeisen viikon aikana on melko suuri – blogit toimivat eräänlaisina tietopankkeina, eikä niihin välttämättä liity mitään henkilökohtaiseen elämään liittyvää.
Iso osa esimerkiksi Googlesta hakemastasi tiedosta on artikkelimuodossa. Vuosi vuodelta yhä isompi osa artikkeleista puolestaan sijaitsee miljoonien bloggaajien ylläpitämillä verkkosivuilla, eli blogeissa.
Blogin määritelmä on myös muuttunut merkittävästi vuosien saatossa. Aikoinaan blogitekstit ja niitä isännöivät verkkosivut olivat lähinnä listauksia kirjoittajan julkaisemista artikkeleista ilman sen suurempaa ryhmittelyä tai järjestelyä. Artikkelit esitettiin julkaisujärjestyksessä, ja jos halusit jotain tiettyä artikkelia hakea, se piti kaivaa blogin artikkeliluettelosta manuaalisesti.
Hyvällä tuurilla sivulla oli hakupalkki, josta pystyi hakemaan tiettyä artikkelia, mutta siinäkin tapauksessa piti tietää melko tarkasti, mitä etsii. Ei kovin kätevää.
Kuten mainittu, yllättävän moni sivusto voidaan tänä päivänä määritellä blogiksi. Tämän lisäksi myös yritykset ovat heränneet blogien ja niissä sijaitsevien artikkelien kaupalliseen potentiaaliin, joten lähes jokaisella suurella yrityksellä on tänä päivänä jonkinlainen blogi.
Tänä päivänä blogit ovat verkkosivustoja siinä missä kaikki muutkin sivut, kuten verkkokaupat tai tietosivut – blogit palvelevat lukijoitaan tarjoamalla vastauksia kysymyksiin, joita potentiaalisilla lukijoilla on.
Yksi kysymys voisi olla vaikkapa ”Mitä on bloggaaminen?”.
Suurella todennäköisyydellä sinäkin itse asiassa eksyit tämän artikkelin pariin Googlen kautta, ja sitäkin suuremmalla todennäköisyydellä sinulla oli ennen artikkeliin eksymistä joku tietty asia mielessä, johon halusit vastauksen.
Miten blogit saavat liikennettä? Lue lisää
Kaupalliset ja tietopankkiblogit ovat tietysti vain pieni osa erilaisista blogeista, joita tänä päivänä verkossa on reppukaupalla. Blogeja pitää edelleen myös kasvava joukko yksityishenkilöitä, ja blogeissa julkaistaan edelleen paljon henkilökohtaistakin sisältöä.
Niitä käytetään edelleen myös eräänlaisina digitaalisina päiväkirjoina, ja yksityishenkilöiden pitämillä blogisivustoilla voi parhaillaan olla kymmeniä tuhansia seuraajia. Suuresta seuraajamäärästä nauttivat blogit voivat myös tehdä bloggaamisesta ammattinsa, ja blogilla voikin tänä päivänä tienata varsin mukavasti.
Blogeja pitää nykyään kasvava joukko erilaisia tahoja, kuten:
- Poliitikot
- Ammatinharjoittajat
- Yksityishenkilöt
- Pienet ja suuret yritykset
- Tuottoa tavoittelevat yksityishenkilöt, nk. kaupalliset blogit
- Yhteisöt
- Hyväntekeväisyysjärjestöt
- + monet muut.
Miksi blogit ovat olemassa?
Kuten mainitsinkin jo aikaisemmin, blogin palvelevat usein eräänlaista hakukoneiden ympärille rakentunutta markkinaa, jolla pyritään tavoittamaan asiakkaat (lukijat) vastaamalla näillä herääviin kysymyksiin.
Sivutuotteena hakukoneesta syntyvästä liikenteestä myös blogin brändi kehittyy ajan saatossa, ja blogin ympärille muodostuu lukijakuntaa.
Artikkelit ovat oivallinen tapa selittää monimutkaisia asioita, ja taitavat kirjoittajat osaavat tiivistää tekstin niin, että lyhyenkin keksittymiskyvyn omaava käyttäjäjoukko saa vastauksen kysymykseensä.
Varmasti yleisin tiedonhakukanava tänä päivänä on Google, ja sitä käyttää varmaan jokainen joskus tietoteknistä laitetta operoinut ihminen. Tiedonhaku on toki siirtymässä yhä kiihtyvällä tahdilla videomuotoista mediaa tarjoaviin palveluihin, kuten TikTokiin ja YouTubeen, mutta Google porskuttaa edelleen reilussa johtoasemassa verrattuna videomuotoiseen sisältöön.
Tekstimuotoinen sisältö on siis edelleen – ainakin toistaiseksi – relevanttia sisältöä, ja sitä kuluttaa yhä merkittävä osuus internetin käyttäjistä. Harva edes ajattelee sitä sen kummemmin, mutta ihmiset lukevat tänä päivänäkin tuhansia sanoja tekstiä joka päivä.
Jokaisessa, jopa videoita jakelevassa sovelluksessakin teksti on olennaisessa osassa. Voit kuvitella vaikkapa TikTokin tai YouTuben tarjoaman käyttökokemuksen ilman videoiden yhteydessä näkyviä tekstejä, tekstityksiä, kuvauksia tai otsikoita – sovelluksen käyttämisestä ei yksinkertaisesti tulisi mitään ilman tekstiä.
Mikä on bloggaajien tulevaisuus?
Tekoälyn kehittyessä ja blogien suosion kasvaessa vaikuttaisi siltä, että blogien määrä ainoastaan kasvaa nykyisestään lähitulevaisuudessa.
Tekoälysovelluksilla, kuten OpenAI-yhtiön hiljattain julkaisemalla ChatGPT-ohjelmistolla voi tuottaa täysin pätevän artikkelin muutamassa minuutissa, kun ennen tekoälyn astumista markkinalle samaisen artikkelin kirjoittamiseen olisi kulunut ihmiseltä vähintään tunti.
Lukijoiden kannattaa siis valmistua tekoälyn tuottaman sisällön lukemiseen yhä useammin. Kuluttajan kannalta tekoälyn kehittyminen lienee eräänlainen kaksiteräinen miekka, sillä sisällön lisääntyessä ja kilpailun kiristyessä myös sisällöntuotannon tahti kiristynee merkittävästi entisestä.
Kiristynyt tahti johtanee huomattavasti heikompaan sisällön laatuun, sillä kilpaillakseen tekoälyä käyttävien sivustojen kanssa bloggaajien täytyy julkaista yhä enemmän sisältöä, jotta ihmisten pyörittämät blogit pysyvät pinnalla.
Vaikea sanoa, mihin tämä kehityssuunta alaa vie, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että kokonaisuutena kehityssuunta on positiivinen, kunhan tekoälyä käytetään fiksusti, ja huomioidaan edelleen tietyt laatuvaatimukset sisällön suhteen sekä tarkistetaan tekoälyn tuottamien faktojen paikkaansapitävyys.
Bloggaaminen on alana tällä hetkellä murroksessa, kuten moni muukin ala. Koko tekoälyyn liittyvä keskustelu saattaa kuulostaa vielä puhtaalta utopialta, mutta tämänhetkisen kehitystahdin jatkuessa sisällöntuotanto tulee muuttumaan merkittävästi ihan lähitulevaisuudessa.
Nähtäväksi jää, mihin suuntaan mennään, mutta itse olen sen verran kiinnostunut teknologian kehittymisestä, että odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tämän(kin) osalta tullessaan.
Mitä mieltä itse olet? Kommentoi alle!
Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:
Seuraa meitä somessa:
Tekoäly sisällöntuotannossa
Tekoälyn kehitys on viime kuukausien aikana ottanut merkittäviä harppauksia eteenpäin, ja OpenAI:n l…
100 000
Kiitos. Rahablogi saavutti päivämäärällä 04.12.2023 tavoitteen, jonka alun perin asetin sivuston pit…
Passiivinen tulo – Tekstillä tuloja?
Työskentelytapojen muuttuessa ihmiset ovat alkaneet etsiä kasvavissa määrin tapoja, joilla tuloja vo…
Kannattiko starttirahan hakeminen ja yrittäjyys?
Kirjoitin pari kuukautta sitten omasta starttirahan hakemiseen liittyvästä prosessista, ja artikkeli…
Treidaushaaste Mihin Sitä Säästäis?-kanavalla
Blogin puolella on viimeisen parin viikon aikana ollut poikkeuksellisen hiljaista, ja sille on hyvä …