Siirry suoraan sisältöön

Niin mitäettä? Miljonääriksi 10 vuodessa? Saatoit lukea otsikon ja ajatella, että tämä on pakko olla joku huijaus. Artikkelissa varmaan on joku salainen tapa, jota koitetaan mainostaa pyramidihuijausta tai muuta vastaavaa tienaamismahdollisuutta, johon sinun täytyy ainoastaan ostaa muutaman tuhannen euron kurssi ja sinäkin voi olla miljonääri nopeasti!

Ikävä tuottaa pettymys, mutta siitä ei tässä artikkelissa ole kysymys. Tarkoitus on tutkia onko miljoonan tienaaminen todella mahdollista vain 10 vuodessa ja mitä se todella vaatisi. Siis ihan oikeasti.

Lue myös: Rahablogin kokemuksia Nordnet-palvelusta

Tiesitkö, että voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla lainasi?

Nyt on oivallinen hetki pysähtyä miettimään lainasi korkoja ja kilpailuttaa kaikkien lainojesi korot.

*Kilpailuta lainasi nyt Etua.fi:n palvelun avulla!

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Miljonääriksi – Miljoona on yllättävän pieni raha

Monelle vaurauden ”endgoal” on miljoona. Se vaikuttaa äkkiseltään sellaiselta summalta, jolla voisi mukavasti elellä loppuelämän leveästi tekemättä töitä ollenkaan. Ja onhan se totta, 6 nollalla varustettu lukema näyttää varsin suurelta, varsinkin kun sen perään lätkäistään valuuttaa kuvaava € tai $-merkki.

1 000 000 €

Olisihan tuo kaunista katseltavaa verkkopankin etusivulla. Varsinkin jos se näkyisi siis ”Tilin saldo” eikä ”Velat”-puolella.

Miljoona myös todella on monelle varsin valtava summa rahaa. Miljoonan pääoman saavuttaminen ei myöskään suurimmalle osalle ole mahdollista lyhyen elämämme aikana.

Ilta-lehden artikkelin mukaan Suomessa oli vuonna 2010 n. 45 000 miljonääriä. Kim Väisänen kertoi Twitterissä vuonna 2021 lukeman kasvaneen n. 85 000:n. Samassa postauksessa mainittiin kuitenkin, että Ruotsissa miljonäärien määrä on lähes 5 kertaa suurempi, ja Ruotsissa onkin Väisäsen mukaan n. 570 000 miljonääriä.

Worldpopulationreview-sivuston mukaan koko maailmassa miljonäärejä on noin 47 miljoonaa. Siis 47 000 000 ihmistä. Luvut tietysti ovat suuntaa-antavia, ja niiden oikeudellisuutta ei ole vahvistettu. Joka tapauksessa tämä antanee jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka moni todella on miljonääri ja että heitä on yllättävän paljon.

Miljonääri on kuitenkin erittäin laaja käsite. Teoriassa sillä voidaan tarkoittaa henkilöä, jonka varallisuus ylittää miljoonan, mutta alittaa miljardin. Hyppäys seuraavalle askeleelle, Suomen kielellä varsinaisen sanahirviön tasolle miljardööriksi onkin melkoinen matka.

1 000 000 €

10 000 000 €

100 000 000 €

500 000 000 €

1 000 000 000€

Yhden nollan lisäämällä hyppäätkin varsinaisen eliitin joukkoon. Miljardöörien määrä maailmassa Googlen tilaston mukaan on vain 2 668 kappaletta. Aika paljon vähemmän kuin tuo 47 miljoonaa miljonääriä.

Varallisuus on kuitenkin tässä välissä täysin eri skaalassa myös miljonäärien keskuudessa. Puhutaan ihan eri ryhmästä, kun puhutaan henkilöstä, jonka varallisuus on vaikkapa 200 000 000€ kuin henkilöstä, jonka varallisuus on ”vaivainen” 1 000 000€.

Pidetään kuitenkin tässä kohtaa homma yksinkertaisena, ja puhutaan ainoastaan tuosta maagisesta miljoonan euron rajasta. Miljoonan varallisuudella voisit kutsua itseäsi miljonääriksi, ja sinut varmasti nähtäisiin varsin varakkaana.

Aina kun puhutaan miljonääreistä, itselleni tulee väkisikin mieleen eräs ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden luento henkilöltä, joka esiteltiin miljonäärinä. Hän tuli kertomaan luokallemme luennolla, millaista on olla miljonääri.

Hän todella siis olikin miljonääri, ainakin sen varsinaisen määritelmän mukaan, eli hänen omaisuutensa ylitti miljoonan euron rajan. Esityksensä tämä henkilö kuitenkin aloitti kertomalla, että hän ei mielestään ole sen varakkaampi kuin kukaan muukaan – hänen omaisuutensa nimittäin koostui lähinnä realisoimattomasta omaisuudesta.

Luennoitsija oli siis hiljattain perustanyt yrityksen, joka menestyi hyvin. Hän sai yrityksestään miljoonien euron arvostuken, joka teki hänen omistusosuudestaan varsin arvokkaan – juurikin tuon n. miljoonan euron arvoisen.

Heti luennon alussa hän kuitenkin toistamiseen korosti sitä, että hänen elämänsä ei miljonääriyden myötä ollut muuttunut mihinkään. Hänen omaisuutensa oli yli miljoonan, mutta tulot edelleen keskitasolla. Hänellä oli edelleen velkaa, jota arvokkailla osakkeilla ei voi maksaa.

Osakkeilla ei myöskään voi ostaa ruokaa, vaatteita tai muita välttämättömiä tarvikkeita.

Tarinan pointti on siis myös se, että miljonäärejä on monenlaisia – osalla on realisoimatonta omaisuutta, osalla on miljoona euroa tilillä valmiina kulutukseen.

Mutta miten miljonääriksi 10 vuodessa?

Alustuksen jälkeen on hyvä siirtyä oikeisiin laskelmiin. Mitä se todella vaatisi, että voisit tulla miljonääriksi 10 vuodessa?

Laskinkin jo itse asiassa toisessa artikkelissani hieman auki tätä pidemmällä aikavälillä – käy lukemassa myös tämä artikkeli jos kiinnostaa taloudellinen riippumattomuus!

Mennään itse asiaan. Tähän kohtaan on kuitenkin pakko sanoa, että 10 vuotta on miljoonan saavuttamiseen monelle epärealistinen aikaväli. Miksi? Korkoa korolle ei pysty vaikuttamaan kunnolla vielä 10 vuoden sijoitushorisontilla. Varsinkaan pienillä summilla.

Lisäksi laskelmaan vaikuttaa vahvasti alkupääoma, sillä aikaväli on verrattain lyhyt – vaikka 10 vuotta äkkiseltään kuulostaa pitkältä ajalta, se on sijoittajalle vielä lyhyt aika.

Tutkitaan kuitenkin mitä miljoonan saavuttaminen 10 vuodessa todellisuudessa vaatisi.

Miljonääriksi 10 vuodessa kuukausisäästämällä

Laskelmassa käytetty Raha.fi-sivuston korkoa korolle-laskuria ja yleisesti sijoittajien keskuudessa hyväksyttyä n. 7% vuosituotto-odotusta.

Jotta tulisit miljonääriksi 10 vuodessa, tulisi sinun säästää tarkalleen 5778€ kuukaudessa 10 vuoden ajan 0€ alkupääomalla.

miljonääriksi 10 vuodessa
Miljonääriksi 10 vuodessa kuukausisäästämällä vaatisi 5778€ kuukausisijoituksen 0€ alkupääomalla.

Kuten varmasti odotit, tämä lienee lähes kaikille mahdoton summa sijoittaa kuukausittain. 5778€:n kuukausisijoituksen mahdollistaisi varmaan n. 8000€/kk nettotulot, jotka tarkoittaisivat n. 16-17000€/kk bruttotuloja.

Tämäkin vaatisi melkoisen ponnistuksen ja todennäköiseti melko rankan elintason alentamisen, sillä tuollaisilla tuloilla varustettu henkilö todennäköisesti elelee melko leveästi jo lähtökohtaisestikin. Ei siis kovin todennäköinen kuvio, ja tuollaiset tulot ovat suurimmalle osalle väestöstä täysin mahdottomat.

Miljonääriksi 10 vuodessa realistisemmalla kuukausierällä

Mitä sitten voi odottaa, jos sijoittaa vaikkapa realistisemman 300 euroa kuukaudessa? 300 euroa kuukaudessa on summa, jonka moni voi tulojaan lisäämättä sijoittaa vaikkapa tinkimällä hieman kulutuksestaan.

Ilman alkupääomaa 300 euron kuukausisijoituksella ja samalla 7% tuotto-odotuksella sijoitustesi arvo 10 vuoden kuluttua olisi n. 52 000€. Ei ollenkaan huono sekään.

miljonääriksi 10 vuodessa
Realistisella 300€/kk sijoitussummalla et olisi miljonääri, mutta tuotto on kuitenkin mukava.

Miljonääriksi 10 vodeksi realistisella pääomalla

Artikkelin tuskin kukaan kuitenkaan päätyi ajatuksella sijoittaa 300 euroa kuukaudessa ja miljoonan euron tavoitteella, joten kaivetaan hieman pintaa syvemmälle:

Alkupääoma vaikuttaa laskelmaan varsinkin näin lyhyellä sijoitusajanjaksolla valtavasti. Kun alkupääoma on suurempi, kerää tämä alkupääoma korkoa jo heti lähtötelineistä ja korkoa korolle-efekti alkaa toimimaan välittömästi.

Mikä sitten on realistinen alkupääoma, jonka kohtuullinen osa väestöstä voisi sijoittaa 10 vuoden aikavälillä?

Riippuu erittäin paljon iästäsi. Tilastokeskuksen mukaan kaikkien Suomalaisten nettovarallisuus ottaen huomioon kaikki varat on n. 261 000€.

Nettovarallisuus itsessään on siis jo yli neljäsosa miljoonasta, mutta kuten sanottu, tähän vaikuttaa voimakkaasti ikäsi ja muut tekijät. Lisäksi lukema on saatu laskemalla keskiarvo, joka ei kerro todellisuudesta juuri mitään.

Lukema on siis saatu lisäämällä kaikkien Suomalaisten kotitalouksien varallisuus yhteen ja jakamalla se kotitalouksien määrällä. Tässä on tietysti ongelma: Suomessa on olemassa olevia miljonäärejä tuo aikaisemmina mainittu 47 000 kappaletta, ja osa heistä on vieläkin varakkaampia. Tästä syystä lukema on epärealistinen suurimmalle osalle Suomalaisia.

Paljon todellisuutta lähempänä lienee mediaaniluku, eli järjestetyn aineiston keskimmäinen luku. Ei hätää jos tämä ei sano sinulle mitään, ei nimittäin minullekaan. Kiteytettynä tämä tarkoittaa siis realistisempaa lukemaa Suomalaisen kotitalouden keskiarvoisesta nettovarallisuudesta, kun huomioon ei oteta paljon enemmän tai paljon vähemmän nettovarallisuutta omaavia yksilöitä.

Suomalaisten kotitalouksien mediaaninettovarallisuus on tilastokeskuksen mukaan n. 156 500€. Ei siis mikään merkityksetön lukema ollenkaan.

Nettovarallisuus lasketaan siis tiivistettynä kaavalla varat – velat. Esimerkki:

Omistat 200 000€ arvoisen asunnon, josta sinulla on velkaa jäljella 150 000€. Lisäksi tililläsi on rahaa 2 000€ ja omistat osakesijoituksia 20 000€:lla.

Nettovarallisuutesi lasketaan kaavalla 200 000€ (Asunto) + 2000€ (Käteisvarat) + 20 000€ (Sijoitusomaisuus) – 150 000€ (Asuntolainan jäljellä oleva määrä)

Nettovarallisuutesi on 72 000€, eli n. puolet mediaanista.

MUTTA.

Kuten aikaisemmin mainittiin, nettovarallisuuteen vaikuttaa dramaattisesti ikäsi ja tuhannet muut tekijät. Tilastokeskuksen taulukon mukaan alle 35-vuotiaiden yksihenkisten talouksien nettovarallisuus on ainoastaan 7 000€.

Seuraava tilastoryhmä onkin jo yli 10 kertaa varakkaampia, sillä seuraava lokero sisältää tilastot 35-64-vuotiaat yhden henkilön taloudet. Melkoinen harppaus niin ikäryhmässä kuin varallisuudessa.

Tästä syystä käytetään tässä laskelmassa näiden kolmen tilastolukeman keskivarvoa. Lasketaan siis yhteen näiden kolmen tilaston nettovarallisuus, ja jaetaan se arvojen määrällä, eli kolmella.

Tulokseksi saamme 79 773€, joka on hyvin karkean keskiarvon eri ikäluokkien nettovarallisuudelle. On kuitenkin pakko sanoa että edelleen ikä vaikuttaa laskelmassa dramaattisesti ja esimerkiksi harvalla 25-vuotiaalla on läheskään tuon summan verran nettovarallisuutta.

Ja jälleen varoituksen sana: Laskelma tarkoittaisi käytännössä sitä, että tämän kuvitteellisen sijoittajan täytyisi myydä asuntonsa, muuttaa vuokralle, sekä likvidoida käytännössä koko varallisuutensa.

Miljonääriksi 10 vuodessa realistisella keskivarallisuudella

Muutetaan laskelmaa ja asetetaan alkupääomaksi laskelmasta saamamme summa 79 773€.

Tulos on kuitenkin edelleen suurelle osalle mahdoton, ja suoraan sanottuna masentava 4 871€ kuukaudessa.

Valtava ero aikaisempaan 5778€:n, mutta edelleen täysin tavoittamattomissa oleva summa suurimmalle osalle. 4 871€ kuukausisijoitus vaatisi arviolta n. 6800€ nettotulot, jotka tarkoittasivat arviolta n. 15000€ bruttotuloja.

P***kele. Eikö meistä siis voi koskaan tulla miljonäärejä?

Rehellisesti, vastaus tähän hyvin suurella todennäköisyydellä on valitettavan yksinkertainen, ja raadollisen rehellinen: Ei voi.

Edelleen ylivoimainen enemmistö ei koskaan saavuta miljoonan euron pääomaa, mutta se kuitenkin on mahdollista. 10 vuodessa? Melko epätodennäköistä. Mutta onko tässä vielä joku kivi kääntämättä? Voisiko se sittenkin olla mahdollista?

Miljonääriksi 10 vuodessa hyvällä tuurilla ja valtavalla riskillä

No niin. Tarkistellaan vielä yksi mahdollisuus. Mitä jos markkina onkin kaikkien aikojen vireessä ja se tuottaa merkittävästi keskiarvoa enemmän? Minkälaisella vuosituotolla sitä oikein pääsisi realistisella, tavoiteltavissa olevalla kuukausisummalla tuohon monen himoitsemaan miljonäärien kerhoon?

Lasketaan. Oletetaan, että kryptomarkkina jatkaa 10 seuraavan vuoden aikana voittoputkeaan ja sen arvo nousee sijoittajien silmissä ennennäkemättömän korkeaksi.

Oletetaan siis, että myyt tänään asuntosi ja muut sijoituksesi, muutat vuokralle ja ostat kaikilla varoillasi kryptoja. Valitset sijoituskohteeksi Ethereumin, ja ostat tämän päivän kurssilla koko nettovarallisuudellasi Ethereumia.

Omistat tämän varsin vastuuttoman, kaikkia pitkäjänteisen sijoittamisen sääntöjä rikkovan ja todennäköisesti erittäin typerän sijoituspäätöksen johdosta vakuuttavat 58,79 kappaletta Ethereum-kolikoita, mutta uskosi on vahva: Uskot monen asiantuntijan näkemykseen siitä, että Ethereumin arvo nousee seuraavan kymmenen vuoden aikana merkittävästi.

Luit yhden artikkelin aiheesta, ja artikkelissa ennustettiin Ethereumin hinnan nousevan lähes 19 000€:n vuonna 2030. Lisätään tähän vielä loput 2 vuotta, ja voidaan tarkan analyysin perusteella olettaa valuutan olevan arvoltaan n. 23 000€ vuonna 2032. Uskot sijoitussuunnitelmaasi kaikella aivokapasiteetillasi, ja kaikkia todennäköisyyksiä vasten oletetaan myös, että tämä sijoituspäätös todella kantaa hedelmää ja tavoitehinta toteutuu.

Tässä kohtaa ajattelin, että alkaisin laskemaan kuukausisijoitussummaa, joka tämän lisäksi täytyisi sijoittaa. Tajusin kuitenkin jo syöttäessäni lukemia laskimeen, että avoimen mielen sekä poikkeuksellisen riskinsietokyvyn omaava kuvitteellinen sijoittajamme on ollut miljonääri jo hyvän tovin.

Kryptovaluuttojen arvo yllämainituilla laskelmilla on vuonna 2032 tarkalleen 1 352 084€.

Onneksi olkoon kuvitteelliselle sijoittajallemme, hän on saavuttanut miljoonan euron nettovarallisuuden, ja voi nyt nauttia elämästään tietäen olevansa miljonääri!

Tämä on tietysti erittäin riskialtis ja suurella todennäköisyydellä melko herkästi mönkään menevä sijoitussuunnitelma. Vaikka itsekin uskon vahvasti kryptovaluuttojen, ja varsinkin lohkoketjuteknologian tulevaisuuteen, en missään nimessä suosittele laittamaan ”kaikkia munia samaan koriin” tämänkaltaisella, Wallstreebets-tason YOLO-mallisella ratkaisulla.

Kryptokeskustelua seuraaville tämä on toisaalta ihan todellinen, monen itseään asiantuntijaksi kutsuvan ja jopa joidenkin suurien instituutioiden näkemys kryptovaluuttojen tuottopotentiaalista, ja mistä sitä tietää, voihan se todella ollakin niin että kryptovaluutat lunastavat lupauksensa ja niiden arvo todella kehittyy näiden ennusteiden mukaisesti.

Eikä tämä siis ole muutenkaan mitenkään ennennäkemätön ilmiö, ja kryptovaluutat ovat luonee monimiljonäärejäkin lyhyemmässäkin ajassa.

Ennen kuin lähdet myymään taloasi ja ostamaan kaikilla rahoillasi kryptoja, on tähän kuitenkin pakko sanoa oman oikeusturvan vuoksi, että en missään nimessä suosittele yllämainittua kuviota. Ennen sijoittamista sinun kannattaa aina paneutua asiaan hieman tarkemmin.

Kuinka monta miljonääriä Suomessa on?

Suomessa oli vuonna 2019 keskimäärin 47 000 miljonääriä.

Voiko miljonääriksi tulla 10 vuodessa?

Teoriassa kyllä, mutta miljonääriksi tuleminen vaatii suuren kuukausisijoituksen.

Voiko miljonääriksi tulla sijoittamalla?

Miljonääriksi voi ehdottomasti tulla sijoittamalla pitkäjänteisesti, varsinkin pitkällä aikavälillä.

Mikä on Ethereumin hinta vuonna 2030?

Ethereumin hinnasta on monta erilaista arviota, eikä kukaan voi antaa varmaa lukemaa. Arviot vaihtelevat lähteestä riippuen 0€ ja n. 20 000€ välillä.

Kuinka monta nollaa on miljoonassa?

Miljoonassa on kuusi nollaa, esim. 1 000 000 kuvaa yhtä miljoonaa.

Onko miljoona euroa paljon rahaa?

Miljonäärejä on Suomessa n. 47 000 kappaletta. Moni siis on miljonääri, mutta maailmantasolla miljoona on vielä pieni summa.

Montako miljardööriä maailmassa on?

Maailmassa on eri lähteiden mukaan n. 2 700 kappaletta miljardöörejä.

Miten miljonääri määritellään?

Miljonääri-termille on monta määritelmää, mutta miljonääri yleensä määritellään henkilön miljoonan euron ylittävällä nettovarallisuudella (Varat-Velat).

Mitä tarkoittaa nettovarallisuus?

Nettovarallisuus tarkoittaa yksityishenkilön nettomääräistä varallisuutta, ja se laksetaan vähentämällä henkilön varoista tämän velat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.