Siirry suoraan sisältöön

Inflaation vaikutus asuntojen hintoihin Suomessa? (2023)

Asuntojen hinnat
Asuntojen hinnat – Nousevatko ne vielä 2022?

Mikä on inflaation vaikutus asuntojen hintoihin? Miksi korot nousevat vuonna 2022 ja mitä se tarkoittaa asuntosi hinnalle? Kerromme artikkelissamme muutaman tärkeän seikan asuntojen hintojen kehityksestä inflaation keskellä sekä miksi inflaatio vaikuttaa korkoihin.

Miten inflaation vaikutus asuntojen hinnoissa vaikuttaa ostopäätökseen? Kannattaako nyt ostaa asunto?

Asunnot ja asuminen yleisesti on aina nähty myös varmana sijoituskohteena, koska ihmiset tulevat aina tarvitsemaan asuntoja ja varsinkin Suomessa on aina paasattu kuinka ensimmäinen suuri sijoitus tulisi aina olla oma asunto. Pitääkö tämä vielä vuonna 2022 paikkansa, siitä voidaan keskustella.. mutta vanhat tottumukset näkyvät edelleen Suomalaisten sijoittamiskäyttäytymisessä.

Säästä rahaa lainakustannuksissa!

Kilpailuta lainasi Rahalaitoksella – Saatat säästää selvää rahaa lainakustannuksissa! Rahalaitos.fi

Hakemuksen tekeminen ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään – Jos sinulla on luottokorttilainaa, joustoluottoja tai muita lainoja: Kilpailuta lainasi NYT. Voit myös kilpailuttaa yhdistelylainat, jos haluat pienentää nykyisten lainojesi kuukausierää.

Asuntojen hinnat kokevat kuitenkin eri maailman tilanteissa kehityksiä, ja tällä hetkellä indikaattorit näyttävät että asuntojen hinnat saattavat pudota lähitulevaisuudessa kun inflaation viiveellä tuleva vaikutus iskee asuntojen hintoihin.

Mistä voimme tietää millainen on inflaation vaikutus asuntojen hintoihin?

Ensimmäinen, ja tärkein indikaattori asuntojen hinnan todennäköiseen putoamiseen liittyy paljon puhuttuun korkojen nousuun. Inflaatiolla on suora vaikutus korkojen nousemiseen ja sitä kautta asuntojen hintojen putoamiseen.

Korot nousevat tällä hetkellä, koska inflaatio on odotettua korkeammalla tasolla. Kun inflaatio kiihtyy, on keskuspankkien velvoitteensa täyttääkseen pakko nostaa korkotasoa.

Miksi pankit nostavat korkoja? Saadakseen lisää voittoja?

Lue myös: Yle selvitti miksi pankit nostavat asuntolainojen korkoja

Eivät suinkaan. Pankit eivät itse asiassa tienaa korkojen nousemisesta inflaatiotilanteessa mitään, koska myös pankeille ”myytävät” lainat (joita pankit myyvät eteenpäin kuluttajille) ovat nousseet. Korkojen nostamisesta ei siis käytännössä varsineisesti hyödy kukaan, se on ainoastaan keskuspankin tehokkain ja nopein työkalu inflaation hillitsemiseen.

Miten inflaation vaikutus asuntojen hintoihin vaikuttaa minun korkooni? Kun inflaatio kiihtyy, nostavat keskuspankit korkoja seuraavista syistä:

Kun talous kiihtyy ja ns. ”ylikuumenee”, keskuspankit nostavat korkoja hillitäkseen kuluttajien kuluttamista. Kun korkotasot ovat matalat, otetaan lainaa huomattavasti paremmin mielin, ja yleensä reilusti enemmän verrattuna korkean koron aikaan. Tässä täytyy myös ymmärtää eräs makrotalouden perusperiaate:

Kun keskuspankki myöntää rahoitusinstituutioille (pankeille) lainaa, on tämä lainaraha käytännössä nostettu ”tyhjästä”. Keskuspankilla ei siis ole mitään valtavaa kirstua tai holvia rahaa josta se jakelee rahaa pankeille, vaan aina uutta lainaa myönnettäessä syntyy uutta rahaa. Pankki siis Suomeksi sanottuna printtaa lainakirjoja, eli luo rahaa tyhjästä.

Tätä kutsutaan myös rahan printtaamiseksi. Ainut ero on se, että tässä tapauksessa printataan ainoastaan velkakirja, ei tukuittain käteistä rahaa. Kun puhutaan inflaatiosta, yleensä puhutaan liiallisesta rahan printtaamisesta. Tästä saa helposti mielikuvan, että rahaa syntyy talouteen ainoastaan tulostamalla lisää seteleitä.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan suuri osa uudesta rahasta syntyy juurikin näillä keskuspankin myöntämillä lainoilla, joita pienemmät, paikalliset pankit myyvät eteenpäin kuluttajille, luoden kysyntää ja kiihdyttäen taloutta.

Tämä tarkoittaa sitä, että asuntojen hinnat laskevat kysynnän laskiessa. Kun kysyntä laskee, laskevat hinnat vielä entisestään. Tämä on siis helposti selitettynä eräänlainen dominoefekti, ja sen tuhot nähtiin ensimmäistä kertaa isolla skaalalla modernissa maailmassa vuonna 2008, kun Yhdysvaltojen asuntomarkkinat romahtivat käytännössä yön yli.


Kertauksena (Tai TLDR-versiona):

 • Keskuspankki lainaa rahaa pienemmille, paikallisille pankeille (Velkakirja)
 • Keskuspankin velkakirja luodaan tyhjästä, ja uutta rahaa syntyy (”Printataan rahaa”)
 • Pankit myyvät lainan asiakkaille esimerkiksi asuntolainana, opintolainana tms
 • Pankki lisää marginaalikoron lainalle (Tästä osuudesta paikallinen pankkisi tekee voittonsa)
 • Pankki maksaa keskuspankin myöntämästä lainasta viitekorkoa (joka on keskuspankin määrittelemä, tämä korko nousee tällä hetkellä)
 • Kun viitekorko nousee, on pankin pakko nostaa myös asiakkailleen tarjoamia marginaalikorkoja (henkilökohtaisia, pankin riskiarvioon perustuvia korkoja) jotta pankit pysyvät kannattavina
 • Yleisin marginaalikorko Suomessa on Euribor 12kk. Tätä korkoa todennäköisesti sinäkin maksat asuntolainastasi.
 • Marginaalikorko nousee siis seurauksena pankin kulujen nousemisena (viitekoron nousu) ja sinun asuntolainasi kulut nousevat, koska pankin on pysyäkseen kannattavana pakko nostaa myös marginaaliasi.
 • Kun kulut nousevat, kuukausierät kipuavat ja korkojen nousun aiheuttama epävarmuus osuu markkinaan: Asuntojen kysyntä vähenee ja samanaikaisesti tarjonta lisääntyy kun lainat käyvät asujille liian kalliiksi = Asuntojen hinnat laskevat.

Pankit hyvin mielellään myöntäisivät niin paljon lainaa kun vain pystyvät, ja korkojen nousu osuu myös pankin tulokseen negatiivisesti. Pankit siis häviävät korkojen noustessa ihan yhtä lailla.

2008 nähtiin markkinaromahdus. Mikä on inflaation vaikutus asuntojen hintoihin nyt?

Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että talous on kuin onkin valumassa taantumaan, mutta vielä ei tiedetä kuinka pahaksi tilanne etenee. Rahoitusviranomaiset ottivat suuria askeleita estääkseen samanlaisen kriisin uusiutumisen myös Euroopassa vuoden 2008 kriisin jälkeen, mutta rahoituslaitokset ovat löytäneet uusia keinoja myöntää luottoja suurella riskillä.

Tällä kertaa tämä riski on erittäin kauan kestänyt 0-korkoaika, ja ison osan tästä ajasta mm. Euribor-korko on ollut jopa negatiivinen. Tämä ei ole talouden kannalta normaalitila, vaikka siihen olemmekin ehtineet jo tottumaan. Asuntoja on saanut ostaa parhaimmillaan alle 1% korolla, ja tämä on luonut asuntomarkkinoille ns. ”kuplan”.

Kupla tarkoittaa paisunutta kysyntää, joka ei vastaa markkinan normaalia tilaa. Kun kysyntä ylittää tarjonnan esimerkiksi lainojen poikkeuksellisen halvan hinnan vuoksi, puhutaan kuplasta. Kuplalla tarkoitetaan tässä tapauksessa epänormaalin edullisen lainan ja löyhien lainanmyöntämisedellytyksien aiheuttamaa kysynnän kestämätöntä kasvua.

Vuonna 2008 USA:ssa nähdyssä asuntomarkkinaromahduksessa nähtiin paljon samoja piirteitä. Aiheesta pitäisi kirjoittaa kokonainen artikkeli jotta sen todellinen laajuus tulisi ilmi, mutta lyhykäisyydessään markkinaromahdus johtui samoista syistä:

 • Pankit myönsivät lainaa liian helposti liian riskialttiille asiakkaille
 • Kun lainojen riskit realisioituivat (Korot ja kustannukset nousivat), iso osa asiakkaista ei kyennytkään maksamaan lainaansa
 • Valtava joukko velallisia menivät ns. ”konkurssiin” (Engl. Default) ja lainat kirjattiin tappioiksi
 • Tappiot olivat niin valtavat että koko markkina romahti ja rahoitusviranomaiset laittoivat rahahanat kiinni = Myös kysyntä kuihtui käsiin ja markkina romahti.

Kun kupla puhkeaa, realisoituu markkinan riski nopealla aikataululla ja tämä aiheuttaa markkinassa epävarmuutta sekä paniikkia.

Aihe on niin laaja, että tämä artikkeli kykenee ainoastaan pintaraapaisuun, mutta indikaattorit ovat selkeät: Asuntojen hinnat ovat lähivuosina todennäköisesti laskemassa reilusti. Tämä onkin mediassa pyörivän kriisimyllyn perusta – Dominoefekti, joka on nähty ennenkin – ja monet sen osaavat jo ennustaa.


Miten suojaudun asuntojen hintojen laskulta?

Tähän on vain yksi hyvin yksinkertainen ratkaisu: Älä myy.

Jos kuitenkin tällä hetkellä omistat omistusasunnon ja suunittelet asunnon myymistä lähivuosina, kannattaa asunnon myyntiprosessia kiihdyttää niin, että saat asunnon myytyä mahdollisimman nopeasti.

Ohje on hyvin kärjistetty ja ei tietenkään jokaiseen kodinomistajaan päde, mutta jos mietit asiaa niin se on hyvin yksinkertaista:

Jos et myy asuntoasi, se säilyttää arvonsa sinulle – Siis saat asua omassa asunnossasi. On hyvin todennäköistä että pitkällä aikavälillä asuntosi arvo jälleen kipuaa.

Jos myyt asunnon tappiolla vaikkapa 3 vuoden päästä, riski realisoituu ja menetät sekä mahdollisuutesi asua asunnossa sekä sijoittamasi pääoman. Näin ollen joudut ostamaan uuden asunnon, todennäköisesti huomattavasti huonommilla ehdoilla kuin aikasemman asuntosi.

Koska asuntosi on omalla tavallaan myös sijoitus, voit myös välttää riskiä hajauttamalla sijoituksiasi.

Lue lisää sijoittamisesta ja harkitse aloittamista nyt:

Mistä aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa?

Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:


Haluatko aloittaa sijoittamisen?

Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen alustan jossa voi käydä kauppaa mm. sijoitusinstrumenteilla, rahastoilla sekä osakkeilla. Nordnetistä löydät mm. kaikki Suomen osakemarkkinan osakkeet mutta palvelussa on laaja valikoima myös ulkomaisia osakkeita ja rahastoja. Nordnet tarjoaa myös kokeneemmille sijoittajille erilaisia vipuinstrumentteja sekä vivutuspalveluita.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetilla, voit avata ilmaisen asiakkuuden painamalla linkkiä. Linkki vie sinut Nordnetin etusivulle, josta voit avat asiakkuuden painamalla sivuston yläkulmasta ”Tule asiakkaaksi”.

inflaatio elokuu
Nordnetin sivusto.

Olen ollut itsekin Nordnetin asiakas jo useamman vuoden, ja alusta on mielestäni paras Suomenkielinen palvelu, josta voit ostaa ja käydä kauppaa laajalla valikoimalla erilaisia instrumentteja. Nordnet tarjoaa myös todella hyvän puhelinsovelluksen jota itse käytän lähes päivittäin seuratakseni sijoitusteni kurssikehitystä nopeasti ja helposti. Nordnetin sovellus löytyy sekä Androidille että Applelle näiden omista sovelluskaupoista.

mistä aloittaa sijoittaminen
mistä aloittaa sijoittaminen
inflaatio elokuu

Sivustolta löydät helposti haluamasi sijoituskohteet ja voit hakea eri kohteita helposti haulla. Esim. hakusanalla ”indeksirahasto” löytyy useampi vaihtoehto josta valita.

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta


Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Graham Stephan – The Biggest Housing Crash Of Our Generation Is Coming

Takaisin kotisivulle

Katso myös muut artikkelimme:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *