Siirry suoraan sisältöön

Sähkön hintaennuste 2024 – Miten käy sähkön hinnan?

Sähkön hinta on ollut viime vuosina poikkeuksellisen vaihteleva, ja moni kuluttaja miettii, mitä loppuvuosi 2024 tuo tullessaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme sähkön hintakehityksen näkymiä loppuvuodeksi 2024.

Miten sähköjohdannaiset vaikuttavat sähkön hintaan? Lue lisää

Miten pörssisähkön hinta todella muodostuu? Lue lisää

Markkinatilanne keväällä 2024

Keväällä 2024 sähkön hinta on ollut laskussa talven korkeiden hintojen jälkeen. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa leuto talvi, Olkiluoto 3:n käyttöönotto sekä Euroopan kaasumarkkinoiden vakautuminen. Sähköfutuurien perusteella hintojen odotetaan pysyvän maltillisina myös kesällä.

Hintavaihteluihin on kuitenkin samaan aikaan vaikuttanut mm. Olkiluodon ydinvoimaloiden jatkuvat ongelmat ja vuosihuollot, jolloin voimalat eivät tuota sähköä lainkaan tai hyvin vähän. Ydinvoimaloiden toimintahäiriöt vaikuttavat Suomessa merkittävästi markkinahinnoitteluun, sillä sähköverkon tuotantokapasiteetti laskee merkittävästi aina, kun ydinvoimalat eivät tuota sähköä.

Tarkista ensin nykyinen sopimuksesi

Jos sähkösopimuksesi on määräaikainen, ja sen sopimuskausi loppuu vasta lämmityskauden jälkeen, on nykyinen sopimuksesi hinta myös lähestyvän lämmityskautesi sähkön hinta.

Tilanne voi olla toinen, jos sinulla on pörssisähkösopimus, tai jos sopimuskautesi päättyy ennen tai lämmityskauden aikana.

Kaipaako sähkösopimuksesi pävittämistä? Päädyin itse Väreen kiinteähintaiseen sopimukseen, jossa voi myös kerryttää pieniä säästöjä ajoittamalla sähkön käyttöä kulutuspiikkien ulkopuolelle: *Tutustu Väreen sähkösopimuksiin tästä

Palveluntarjoajia kannattaa toki vertailla. Voit tutustua muiden palveluntarjoajien ajankohtaisiin tarjoushintoihin tästä:

*Fortum Duo (Kiinteähintaisen ja pörssisähkösopimuksen ”hybridi”)

*Fortum Tarkka – Pörssisähkösopimus (Välityspalkkio 0,59c/kWh, perusmaksu 4,90€/kk)

*Fortum Vakio – Perinteinen kiinteähintainen sähkösopimus (Kiinteä hinta, toistaiseksi voimassa oleva sopimus)

*Hehku – Ajoittain erittäin edullisia kiinteähintaisia sopimuksia tarjolla (Kirjoitushetkellä 8,79snt/kWh + 3,90€ perusmaksu, toistaiseksi voimassa oleva)

*Hehku – 24kk määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus, hiukan edullisempi kuin yllä mainittu toistaiseksi voimassa oleva

*Nordic Green Energy – Pörssisähkö

Pörssisähkön hintaennuste 2024

Useiden lähteiden mukaan sähkön hintaennuste vuodelle 2024 on n. 6,0 – 7,0 snt/kWh. Hinta-arvio perustuu tällä hetkellä saatavilla oleviin sähkön futuurisopimuksiin. Tälllä hetkellä on myös saatavilla useita kiinteähintaisia sopimuksia, joiden hinta on n. 8 – 9 snt/kWh, joka ei eroa ennusteen tasosta merkittävästi. Kalliiden määräaikaisten ja kiinteähintaisten sopimusten aika vaikuttaa siis olevan takana päin.

Sähkön hintataso on siis hiukan vakaantunut aikaisempien vuosien heittelystä, mutta maailmanpoliittinen tilanne voi heilautella sähkön hintaa myös vuoden 2024 aikana merkittävästi.

Riskitekijät

Mahdollisiin hinnannousuihin voivat vaikuttaa esimerkiksi:

 • Kylmä talvi: Jos talvesta tulee kylmä, sähkön kysyntä kasvaa ja hinnat voivat nousta.
 • Ongelmat sähkön tuotannossa: Ydinvoimaloiden huoltokatkot tai muut tuotantohäiriöt voivat vähentää sähkön tarjontaa ja nostaa hintoja.
 • Kaasun hinnan nousu: Kaasun hinta vaikuttaa myös sähkön hintaan, sillä kaasua käytetään sähkön tuotannossa.
 • Geopoliittiset jännitteet: Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa voi vaikuttaa energian saatavuuteen ja hintoihin.

Viime vuoden hintakurimuksen ansiosta monella Suomalaisella on nyt pörssisähkösopimus. Pörssisähkö voikin olla varsin fiksu sopimustyyppi, jos kulutuksesi on korkea, ja jaksat nähdä vaivaa sähkönkulutuksen ajoittamiseen vuorokauden edullisemmille tunneille.

Moni ei kuitenkaan tiedä (mukaan lukien minä ennen asian tutkimista), että sähkön hinta on yllättävän helposti ennustettavissa, siis keskiarvoisesti ja suuntaa-antavasti – pörssisähkön hinta määräytyy nimensä mukaisesti sähkön pörssihinnasta, ja sähköllä käydään kauppaa futuuri-, ja optiomarkkinoilla jo kauan ennen kuin se todellisuudessa myydään kuluttajalle.

Miten sähköjohdannaiset oikeastaan toimivat? Lue lisää

Tässä täytyy kuitenkin pitää mielessä se, että yllä mainittu arvio pitää paikkansa ainoastaan, jos olosuhteet, maailmantilanne, sekä sähkön tuotantotilanne pysyvät tasaisena, eikä hintaa nostavia yllätyksiä koeta lainkaan – ja viime vuosien myllerryksen perusteella lienee kohtuullista arvioida, että nykyhetken ja vuodenvaihteenkin välillä ehtii tapahtumaan lähes mitä tahansa.

Pörssisähkön lopullinen toimitushinta – eli hinta, jonka sinä maksat kuluttamistasi kilowattitunneista – määräytyy vasta toimituspäivää (kulutusajankohtaa) edeltävänä päivänä klo 13. Tällöin sähkön tuottajat ja markkinatoimijat osallistuvat huutokauppaan, jossa seuraavan päivän sähkön hinnat määritellään jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen markkinavetoisesti, eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tästä syystä viime talven kaltaisia hintapiikkejä voidaan nähdä yhtä lailla tänä vuonna.

Sähkön futuurimarkkinoiden hinta ei siis tarkoita sitä, että sinun pörssisähkösopimuksesi lopullinen keskihinta olisi lainkaan tuon yllä mainitun arvion mukainen. Lopulliseen sähkön hintaan vaikuttaa tuntikohtaisen hinnoittelun vuoksi merkittävästi se, milloin käytät sähköä sekä juuri sen kyseisen tunnin hinta.

Sähkön pörssihinnat touko-lokakuu 2022 – Lähde: Omavoima.fi

Toisin sanoen: Jos käytät sähköä ainoastaan vuorokauden kalliimpina tunteina, on lopullinen keskihintasi merkittävästi korkeampi, kuin edullisiin vuorokauden tunteihin sähkön käyttöään kohdistavan naapurin. Pörssisähkön hinta voi myös pompata täysin odottamatta silmiä kirveleviin lukemiin, jos sähköverossa ilmenee häiriöitä, tai maailmassa tapahtuu jotain odottamatonta (kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan).

Yllä mainittu lienee tässä vaiheessa jo lähes kaikille selvää, mutta on kuitenkin seikka, joka on mielestäni tärkeää mainita.

Pörssisähkön lopullista hintaa on siis mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Hinta määräytyy vasta päivää ennen kulutusajankohtaa, ja siihen vaikuttavat MERKITTÄVÄSTI tekijät kuten sähköverkon häiriöt, sääolosuhteet, sateisuus, vesivoiman tuotannossa käytettävien vesistöjen vedenkorkeus, ja monet muut tekijät. Suomessa lienee tänä talvena huomattavasti parempi tilanne kuin viime talvena, sillä paljon puhuttu Olkiluoto 3-ydinvoimala on saatu toimintaan.

Toisaalta Olkiluodon kolmosreaktorin mahdolliset toimintahäiriöt voivat aiheuttaa myllerrystä markkinalla, jos reaktori yhtäkkiä lopettaa toimintansa kesken lämmityskauden kovimman kulutuspiikin. Pelkän Olkiluodon ydinvoimalan varaan koko Suomen sähköntuotantoa ei tietysti ole laskettu, mutta sen osuus Suomen kokoisen markkinan kokonaiskulutuksesta on merkittävä – ja näin ollen sen tippuminen pois pelistä kesken kovimman kulutuskauden vaikuttaisi varmasti sähkön hintaan ainakin jossain määrin.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hintaennuste 2023-2024

Vaihtoehto pörssisähkölle on tietysti kiinteähintainen sähkösopimus.

Hinnat muuttuvat jatkuvasti, joten en tässä artikkelissä lähde artikkelin kirjoitushetken hintoja analysoimaan sen tarkemmin, mutta mainittakoon, että hintojen arvioidaan asettuvan n. 7-8snt/kWh paikkeille vuoden 2024 aikana.

Hintavertailun sijaan tutustutaan hiukan tarkemmin kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinnan muodostumiseen. Pörssisähkön vuorokausihinnoittelun ja hektisen markkinaturbulenssin sijaan kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta määräytyy pitkälti aiemmin mainittujen futuurihintojen mukaan.

Tämä johtuu siitä, että vaikka itse maksat kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa samaa hintaa sopimuskauden alusta sen loppuun saakka, sähkön toimittajan on aina maksettava siitä aina markkinahintaa – ja koska sähköä toimittava yhtiö pyrkii tietysti minimoimaan riskin siihen, että se maksaa toimittamastaan sähköstä enemmän kuin asiakas maksaa käyttämästään sähköstä toimittavalle yhtiölle, on sen keksittävä keinoja, joilla se voi varmistaa tietyn hinnan tietylle ajankohdalle tulevaisuudessa.

Tämän lisäksi sähkön myyjän täytyy tietysti tehdä voittoa, ja ottaa hinnassa huomioon liiketoiminnan riskit, joten sähkön lopullinen asiakashinta ei varmasti koskaan tule olemaan tismalleen sama kuin futuurien kauppahinta. Mutta mitä hyötyä tästä tiedosta on sinulle, jos mietit tällä hetkellä sinulle sopivaa sähkösopimusta ja ennen kaikkea sitä halvinta mahdollista?

Kannattaako nyt ottaa kiinteähintainen sähkösopimus vai odottaa halvempaa hintaa?

Kysymys on varmasti jokaisen sähkösopimusta tällä hetkellä harkitsevan huulilla – onko nyt hyvä aika valita kiinteähintainen sähkösopimus, vai voisiko ensi kuussa saada sopimuksen halvemmalla?

Vastaus tähän kysymykseen on varsin yksinkertainen: Jos haluat varman, kiinteän hinnan koko sopimuskaudeksi, etkä halua seurailla sähkön käyttöäsi ja kohdistaa kulutustasi vuorokauden edullisimmille tunneille, on kiinteä sähkösopimus hyvä vaihtoehto.

Jos olet valmis seurailemaan sähkön hintoja ja säästämään sähköä kaikkeista kalliimpina ajankohtina, on pörssisähkö erinomainen vaihtoehto sinulle.

Pohditko pörssisähköön vaihtamista? Saat kampanjahinnoitellun pörssisähkösopimuksen Nordic Green Energyltä alla näkyvästä linkistä. Lisätietoja ja kampanjahinnoittelu näkyy ainoastaan linkin kautta siirtyessä.

*Solmi pörssisähkösopimus nyt!

Määräaikaisten, kiinteähintaisten sopimusten hankintahinnat ovat olleet sähköä myyvillä yhtiöillä tiedossa jo pitkään, ja futuurihinnat ovat nähtävissä julkisesti kaikille. Näin ollen myyntihintoihin tuskin tulee enää ennen lämmityskauden alkua kovinkaan merkittäviä muutoksia, ja mitä pidemmälle kohti talvea mennään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sähköyhtiöt pyrkivät hyötymään korkean kulutuksen tarjoamasta tekosyystä nostaa hintoja.

Mistä saa halvimman sähkösopimuksen? Kilpailuta hinnat Sähkövertailu.fi-palvelun avulla! *Tutustu palveluun ja kilpailuta sähkösopimukset

Tällä hetkellä valintaa helpottaa myös se, että kiinteähintaisten sopimusten hinnat eivät ole lainkaan niin korkealla tasolla kuin viime vuonna, jolloin kiinteähintaisia sähkösopimuksia kaupattiin jopa reilusti yli 30-40snt/kWh hinnoilla (joka muuten on ihan ryöstöhinta sähköstä).

Säästöt suhteessa riskiin ovat siis huomattavasti kohtuullisemmalla tasolla verrattuna viime vuoden huippulukemiin, kun mietitään pörssisähkön riskiä suhteessa kiinteähintaisen sähkösopimuksen varmuuteen.

Kiinteähintainen vai pörssisähkö – Yhteenveto

Artikkelia kirjoittaessa tutustuin asiantuntijoiden (eli käytännössä sähköyhtiöiden ja jakeluyhtiöiden edustajien sekä kantaverkon ylläpitoyhtiön Fingridin asiantuntijoiden) lausuntoihin. Tämän lisäksi pyrin tarkastelemaan kuluttajien käymää keskustelua erilaisilla alustoilla, jotta mielipiteen muodostamisessa otettaisiin huomioon myös kuluttajien yleinen mielipide.

Kiinteä hinta kerrostaloon, pörssisähkö tai kiinteä sähkölämmitykselle

Tämän täysin mielipiteisiin ja mahdollisesti puolueellisiin lausuntoihin perustuvan tutkimustyön lopputulos on se, että lähtökohtaisesti matalan kulutuksen talouksissa (kerrostalot, kaukolämmön piirissä olevat taloudet, muut matalan kulutuksen taloudet) paras sähkösopimus on määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus.

Tämä johtuu puhtaasti siitä, että kulutus on varsin pientä, ja sähkön hinnan osuus lopullisesta sähkönkulutuksen kustannuksesta on varsin pieni, kun otetaan huomioon sähkön jakeluverkoston perusmaksut (ns. ”nallimaksut”, sulakkeen koon perusteella määriteltävät kuukausimaksut) sekä muut lopulliseen kulutuskustannukseen vaikuttavat tekijät.

Korkean kulutuksen talouksiin (sähkölämmitteiset kerrostalo-, rivitalo-, ja omakotitaloasunnot, tuotantolaitokset, maatilat yms.) paras sähkösopimus on pörssisähkö (edullisin kokonaiskustannus keskihinnan perusteella jos kulutus kohdistuu tasaisesti myös vuorokauden edullisempiin tunteihin), tai määräaikainen, kiinteä sähkösopimus (kalliimpi keskihinta, ajankohdalla ei vaikutusta, mielenrauha kiinteästä hinnasta).

Toisin sanoen päätös on täysin kuluttajan itsensä tehtävissä. Aivan kuten missä tahansa asiassa, on sähkösopimusta valittaessa tänä päivänä arvioitava omaa riskinsietokykyä (mahdollisia kalliita kuukausia pörssisähkön kanssa) sekä omaa mukavuudenhalua (jaksatko seurailla pörssisähkön hintaa ja ajoittaa kulutusta halvemmille tunneille).

Itse valitsin hetki sitten uusimani sähkösopimuksen sopimustyypiksi kiinteähintaisen sopimuksen, jossa on pieni kulutusvaikutus riippuen vuorokauden ajankohdasta. Tämän valintaan ei liian kauaa aikaa kulunut, sillä asustelen tällä hetkellä kaukolämmöllä varustetussa kerrostaloasunnossa, jossa sähkön kulutus on muutenkin verrattain pientä – näin ollen parin kolmen sentin hintaero sähkön kilowattituntikohtaisessa hinnassa on varsin mitätön.

Hinnat voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi enemmän loppulaskuusi, jos asuntosi lämmitetään sähköllä, tai jos kulutuslukemasi ovat muista syistä korkeat.

Mitä mieltä itse olette? Kommentoikaa ihmeessä alas ja kertokaa minkä sähkösopimuksen olet itse valinnut tälle lämmityskaudelle!

5 kommenttia artikkeliin “Sähkön hintaennuste 2024 – Miten käy sähkön hinnan?”

 1. Valitsin kiinteähintaisen 7.99+/-x sopimuksen laskettuani kulutuksia kk ja vrk-aikoina. Yli 2/3 osaa kulutuksesta menee kalliimmillle tunneille ellei kovasti säädä käyttöä. Sähkölämpö 17000 ja ilmalämpöpumppu.

 2. Minkälaists sähkösopimusta suosittelette, 250 m2 omakotitalo, vuosikulutus 19000 kWh, suorasähkö lattialämmitys, pari ilmalämpöpumppua, takat, leivinuunit. Pörssisähkö soppari päättyy huomenna Fortumin kanssa…

  1. En uskalla suoriltaan mitään lähteä suosittelemaan, koska sopiva soppari vaihtelee todella paljon tilanteittain. Tiivistettynä voisi kuitenkin sanoa, että pörssisähkö lienee tuolla kulutuksella keskihinnaltaan (normaalitilanteessa) edullisin, mutta pitää sisällään kohtalaisen riskin sille, että sähkön hinta jälleen odottamattomasti nousee lämmityskaudella. Riskin taso lienee tällä hetkellä myös hiukan kohonnut, kun nyt näyttää kaasuputket ja tietoliikenneyhteydetkin mystisesti hajoavan ilman selitystä.

   Kiinteähintaisella sopimuksella maksat enemmän, jos energiainfra toimii normaalisti koko lämmityskauden ajan – jos energiainfra syystä tai toisesta kohtaa vähäistä vakavamman toimintahäiriön lämmityskauden aikana, on kiinteähintainen sopimus todennäköisesti edullisempi.

   Jos on mahdollisuus esim. korvata sähkölämmitys kokonaan lisäämällä puulämmityksen tasoa pörssisähkön hinnan ollessa korkealla, voi pienellä kikkailulla saada merkittävänkin säästön lämmityskauden aikana verrattuna kiinteähintaiseen.

   Tämä taas vaatii päivittäistä sähkön hinnan seurantaa, eli paljon riippuu myös siitä kuinka paljon omaa aikaansa arvostaa. 🙂

 3. Itse asun kerrostalo kaksiossa.Vuosikulutus n.2000.Olin pörssisähkössä n. puoli vuotta. Huomasin et tulin vähän neuroottiseks hinnan seurannassa.Nyt tein vuoden sopparin 8.32 + 2.99 .

  1. Kiitos kommentista! Itsekin arvostan enemmän sitä, ettei tarvitse miettiä milloin sen saunan laittaa päälle tai pesee pyykkiä, joten kiinteähintaisella sopparilla mennään toistaiseksi. Asia olisi varmaan toisin, jos asunto lämpiäisi sähköllä tai kulutus olisi merkittävästi korkeampi kuin nyt.

   Kokonaisuutena euromääräinen ero on kuitenkin pienellä kulutuksella sen verran pieni, että vaikutus kokonaisuutena on aika pieni vs. pörssisähkön mahdollisesti edullisempi keskihinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.