Euriborit ovat nousseet viimeisen vuoden aikana rajusti: 12 kuukauden euribor viilettää tällä hetkellä hiukan yli 4% tuntumassa, ja keskuspankki suunnittelee jälleen uusia korotuksia. Kirjoittelin hiljattain samanlaisen artikkelin euriborien ennusteesta vuodelle 2023, mutta lukijoita näyttää kiinnostavan myös pidemmän aikavälin tieto. Vuodelle 2023 EKP ennustaa asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytettävän 12 kuukauden euribor-koron pysyvän samana, mutta onko vuoteen 2025 mennessä odotettavissa helpotusta nykyiseen, korkeaan korkotasoon?
Tutustutaan tässä artikkelissa asiantuntijoiden ennusteisiin euribor-korkojen kehityksestä vuodelle 2025.
Lue vuoden 2023 ennuste tästä->
Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoon?
Haluatko tutustua tarkemmin Euribor-koron koukeroihin? Mikä on Eonia-korko, ja liittyykö se Euriboriin? Lue tämä: Euribor-korko selkokielellä selitettynä
Päivittyvä artikkeli – lue viimeisimmät käänteet alta:
Päivitys 14/09/2023 (Seuraava EKP:n korkoja käsittelevä kokous pidetään 26/10/2023):
Analyytikoiden mielipiteitä jakanut syyskuun kokous pidettiin 14.09.2023, jossa EKP:n päätös oli nostaa ohjauskorkoa odotusten mukaisesti 0,25 prosenttiyksikköä. Seuraava kysymys lienee siis se, ovatko korkojen nostot nyt tässä vai onko inflaatiotason hillitsemiseksi vielä nostettava korkoja lokakuisessa kokouksessa.
Bloomberg julkaisi 08.09.2023 teettämänsä kyselyn tulokset, jossa tiedusteltiin analyytikoiden näkemystä EKP:n seuraavista liikkeistä. Odotusten mukaan analyytikot ovat lähes yksimielisiä siitä, että EKP nostaa korkoja vielä ainakin 0,25 prosenttiyksikköä, mutta yksimielisyys loppuu siihen: analyytikkojen ennusteet vaihtelevat merkittävästi mm. koronnoston ajankohdan osalta.
Yllä mainittuun Bloombergin kyselyyn vastanneet analyytikot ennustavat, että korkojen huipputaso nähdään joulukuussa 2023.
Artikkelia päivitetään säännöllisesti, joten voit palata myöhemmin tähän artikkeliin tarkistamaan ajankohtaisen tilanteen.
Sponsoroitu: Miten korkotason nousu vaikuttaa kryptoihin? Bitcoinkeskus on Suomen paras tietolähde kryptovaluuttojen maailmaan. Tutustu Bitcoinkeskukseen tästä!
12 kuukauden korkoa on vaikea ennustaa 24 kuukauden päähän
Kirjoittaessani aikaisempaa 12kk Euribor ennuste-artikkelia kaivoin internetin syövereistä tietoa myös pidemmistä ennusteista – valitettavasti turhaan. Asiantuntijat vaikuttavat olevan tässä aiheessa melko yksimielisiä: Ennusteen tekeminen pidemmälle kuin 1 vuoden aikavälille on muuttujien suuren määrän vuoksi käytännössä mahdotonta.
Ihan ymmärrettävää, joskin hiukan harmillista. Varsinkin nykyisessä, varsin epävarmassa markkinatilanteessa muuttujia kuitenkin on ymmärrettävästikin niin paljon, että ennuste 2 vuoden päähän ehtii muuttumaan vielä moneen kertaan. Suurin osa asiantuntijoista tuntuukin ottavan kantaa ainoastaan tämän vuoden loppua koskeviin ennusteisiin, joista nämä tuntuvat myös olevan melko hyvin yhtä mieltä.
Mutta entäs se nojatuolianalyysi? Voidaanko amatööritasolla ilman tiedon varmaa oikeellisuutta tehdä jotain johtopäätöksiä? Ehkä. Tutustutaan seuraavaksi inflaation vaikutukseen euribor-korkoihin, ja pohditaan mitä EKP:n inflaatioennuste enteilee 12 kuukauden euriborille tulevaisuudessa.
Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.
Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.
Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.
Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.
*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->
Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää
Inflaatiotilanne enteilee kuitenkin 12kk euribor-koron laskua
Jotain lohtua saamme siitä, että Euroopan Keskuspankin nykyisen ennusteen mukaan inflaatiotasot lähtevät laskuun loppuvuodesta 2023, ja vajoavat tavoitetasolle (n. 2% tuntumaan) vuoden 2025 loppuun mennessä.
Inflaatiotilanteen kehittyminen on kriittisen tärkeää euribor-koron kannalta, sillä keskuspankki nostaa tällä hetkellä korkoja juuri odotettua sitkeämmäksi osoittautuneen inflaatiotilanteen vuoksi. Korkea inflaatio käytännössä pakottaa keskuspankit nostamaan ohjauskorkoa, joka puolestaan nostaa muiden viitekorkojen ohella myös 12 kuukauden euribor-korkojen tasoa.
Miksi inflaatio nostaa euribor-korkoja? Lue lisää
Jos markkinatilanne pysyisi tismalleen samana kuin nyt (mitä se ei todennäköisesti tee), olisi myös korkojen osalta näkyvissä valoa tunnelin päässä. Inflaation ollessa tavoitetasossa, ja olettaen, että talouskasvu on yhtä pirteää kuin viimeisinä vuosikymmeninä, olisi melko todennäköistä, että näkisimme vuonna 2025 jälleen 0-, tai lähes 0-korkotason paluun.
Nimittäin jos yllä mainitut tekijät toteutuisivat, ja keskuspankki pitäisi korkotasoja edelleen korkeana, voisi talous vajota vielä inflaatiotakin tuhoisampaan deflaatioon – joten on kohtuullista olettaa, että keskuspankki ei tieten tahtoen tähän tilanteeseen pyrkisi korkotasojen laskussa pihistelemällä.
Lue lisää: Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoon?
Korkotilanne saattaa pysyä korkealla odotettua kauemmin
Luin hiljattain artikkelin, jossa suuren pohjoismaisen pankin toimitusjohtajalta kyseltiin muiden seikkojen ohella myös tämän näkemyksiä korkotilanteen kehityssuunnasta. Artikkelissa mainittiin tämän asiantuntijaksi luokiteltavan herrasmiehen sanoneen, että tällä hetkellä markkinatilanne vaikuttaisi kallistuvan enemmän pitkittyneen korkean koron ajan puolelle.
Tämä tarkoittaa tietysti samalla sitä, että myös kaikki euribor-koron vaihtoehdot voivat pysytellä nykyisellä tasollaan hiukan odotettua kauemmin.
12 kuukauden euribor-korko on pysynyt vuosikaudet lähellä nollaa, tai jopa negatiivisena. Tässä ajassa olemme ehtineet tottumaan nollakorkoihin, ja monella ei vielä pari vuotta sitten olisi käynyt mielessäkään seurata korkotasojen kehitystä aktiivisesti. Nyt elämme kuitenkin erilaisessa tilanteessa, ja vaikuttaisi siltä, että korkotasot pysyttelevät n. 4% tuntumassa jonkun aikaa – eli nollakorkoihin ei välttämättä palata ihan käden käänteessä.
Mutta aivan kuten nollakorkoihin, niin myös 4% korkotasoon tottuu nopeasti. Loppujen lopuksi 4% korkotaso on vielä kaukana korkeasta, ja tästä muistutuksena nostetaan esiin se ainainen 90-luvun lama. 90-luvulla korot lähtivät suorastaa räjähdysmäiseen nousuun, ja asettuivat jämäkästi n. 15-20% paikkeille.
Tästä ollaan siis vielä kaukana, kun esimerkiksi juuri asuntolainoissa usein käytetyn 12 kuukauden euriboriin sidotun lainan saa vielä marginaaleineen päivineen n. 4,5% kokonaiskorolla. Korkojen nousu toki säikäytti sekä kuluttajat että yritykset kiristämään kukkaronnyörejään, mutta kunhan tilanne tästä tasaantuu, ei tuo nykyinen korkotasokaan todellakaan ole paha rasti.
Tietysti aina kivempaa olisi, jos korkotasot lähtisivät jälleen liukastelemaan kohti nollatasoa, mutta sitä saamme suurella todennäköisyydellä odottaa vielä jonkun hetken.
Valitettavasti tarkempaa ennustetta vuoden 2025 Euribor 12kk-tilanteesta ei luotettavista lähteistä ole tarjolla. Päivitellään tätä artikkelia kuitenkin heti, kun vastaan tulee maineikkaan julkaisijan ennusteita tai arvioita aiheesta!
Seuraa Rahablogia somessa, niin saat uutisvirtaasi päivityksiä tilanteesta:
Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:
Seuraa meitä somessa: