Siirry suoraan sisältöön

Mihin Euribor 12kk-korko menee vuonna 2025?

Euriborit ovat nousseet viime vuosina rajusti, ja näemme alkuvuodesta 2024 nyt ensimmäistä kertaa viitteitä siitä, että korkotasot voisivat kääntyä lopullisesti laskusuuntaiseksi. Miltä asiantuntijoiden näkemykset tässä tilanteessa näyttävät, ja miltä vuoden 2025 ennuste tällä hetkellä näyttää?

Tutustutaan tässä artikkelissa asiantuntijoiden ennusteisiin euribor-korkojen kehityksestä vuodelle 2025.

Lue vuoden 2024 ennuste tästä->

Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoon?

Haluatko tutustua tarkemmin Euribor-koron koukeroihin? Mikä on Eonia-korko, ja liittyykö se Euriboriin? Lue tämä: Euribor-korko selkokielellä selitettynä

Päivittyvä artikkeli – lue viimeisimmät käänteet alta:

Päivitys 11/03/2024 (Seuraava EKP:n korkoja käsittelevä kokous pidetään 11/04/2024):

EKP piti viimeisimmän korkopäätöksiä käsittelevän kokouksensa 07.03.2024. Inflaatiotason todetaan laskeneen tasaisesti viimeisen kokouksen jälkeisenä aikana, mutta hintojen nousupaine on keskuspankin mukaan edelleen merkittävästi normaalitasoa korkeammalla.

Näin ollen Euroopan keskuspankki päätti viimeisimmässä kokouksessaan pitää korkotasot ennallaan. Euribor-korkotasot ovat päätöksen jälkeen pysyneet odotetusti kokousta edeltävissä tasoissa, 12 kk euribor-koron ollen kirjoitushetkellä n. 3,75 prosenttia.

Analyytikoiden mukaan EKP pitkittänee korkojen laskupäätöstä hiukan aikaisemmasta ennusteesta, ja tällä hetkellä ennuste kallistuu ensimmäisten koronlaskujen alkavan kesä-heinäkuussa 2024. Näin ollen aikaisemmin ennustettu ensimmäisen vuosineljänneksen koronlasku ei tule toteutumaan.

HS:n artikkelin mukaan ekonomistit ovat tällä hetkellä varsin yksimielisiä siitä, että EKP aloittaa korkojen leikkaamisen kesäkuun 2024 kokouksessa.

Markkinan ennustettavuus on kuitenkin analyytikoiden mukaan haastavaa, ja analyytikot tarjoavat tällä hetkellä varsin paljon toisistaan vaihtelevia ennusteita euribor-korkotason kehitykselle. Yksimielisiä ollaan siitä, että korkotasot lähtevät laskuun kesäkuussa, mutta leikkausten suuruudesta ei vielä ole päästy yhteisymmärrykseen.

Seuraamme tilannetta tarkasti ja artikkelia päivitetään aina, kun merkittäviä muutoksia on havaittavissa. Pistähän siis blogi seurantaan ja palaile tälle sivulle säännöllisin väliajoin!

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

*Kilpailuta myös muut lainasi Etua.fi-palvelun avulla ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Inflaatiolukemat laskussa, pitkän aikavälin kehitys epävarmaa

Inflaatiolukemat ovat laskeneet vuoden 2023 ja 2024 aikana, mutta lasku on viimeaikoina hidastunut merkittävästi. Euroalueen pohjainflaatio on myös noussut vuoden 2023 loppuvuoden lukemista, joten inflaatiokurimus ei ainakaan vielä ole täysin päihitetty.

Markkina odottaa merkittäviä päätöksiä EKP:lta lähiaikoina. Odotukset kesäkuisesta korkotason laskupäätöksestä ovat viime aikoina voimistuneet. Samalla odotukset pysyvästä n. 3% korkotasosta ovat voimistuneet entisestään.

Tämä tarkoittaisi sitä, että myös euribor 12kk-korkotaso asettuisi pitkällä aikavälillä n. 3% tuntumaan. Tarkkaa ennustetta eivät osaa edes Euroopan parhaat taloustieteilijät antaa, joten ennuste on vielä varsin epävarma. Toisin sanoen: vain aika näyttää, mihin korkotaso lopulta asettuu.

Vuoden 2025 osalta on näin ollen mahdoton sanoa, mihin korkotaso menee – yleinen konsensus vaikuttaisi kuitenkin olevan sen kannalta, että korkotasot eivät palaa enää 0-korkotasoille, vaan pysyttelevät n. 2-3% vaihteluvälillä tai hiukan korkeammalla keskipitkällä aikavälillä (muutama vuosi).

Inflaatiotilanne enteilee kuitenkin 12kk euribor-koron laskua

Jotain lohtua saamme siitä, että inflaatiotasot ovat lähteneet voimakkaaseen laskuun loppuvuodesta 2023, ja vajoavat ennusteiden mukaan tavoitetasolle (n. 2% tuntumaan) vuoden 2025 loppuun mennessä.

Inflaatiotilanteen kehittyminen on kriittisen tärkeää euribor-koron kannalta, sillä keskuspankki nostaa tällä hetkellä korkoja juuri odotettua sitkeämmäksi osoittautuneen inflaatiotilanteen vuoksi. Korkea inflaatio käytännössä pakottaa keskuspankit nostamaan ohjauskorkoa, joka puolestaan nostaa muiden viitekorkojen ohella myös 12 kuukauden euribor-korkojen tasoa.

Miksi inflaatio nostaa euribor-korkoja? Lue lisää

Jos markkinatilanne pysyisi tismalleen samana kuin nyt (mitä se ei todennäköisesti tee), olisi myös korkojen osalta näkyvissä valoa tunnelin päässä. Inflaation ollessa tavoitetasossa, ja olettaen, että talouskasvu on yhtä pirteää kuin viimeisinä vuosikymmeninä, olisi melko todennäköistä, että näkisimme vuonna 2025 ainakin merkittävästi nykytasoa alempia korkolukemia.

Lue lisää: Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoon?

Korkotilanne saattaa pysyä korkealla odotettua kauemmin

Luin hiljattain artikkelin, jossa suuren pohjoismaisen pankin toimitusjohtajalta kyseltiin muiden seikkojen ohella myös tämän näkemyksiä korkotilanteen kehityssuunnasta. Artikkelissa mainittiin tämän asiantuntijaksi luokiteltavan herrasmiehen sanoneen, että tällä hetkellä markkinatilanne vaikuttaisi kallistuvan enemmän pitkittyneen korkean koron ajan puolelle.

Tämä tarkoittaa tietysti samalla sitä, että myös kaikki euribor-koron vaihtoehdot voivat pysytellä nykyisellä tasollaan hiukan odotettua kauemmin.

12 kuukauden euribor-korko on pysynyt vuosikaudet lähellä nollaa, tai jopa negatiivisena. Tässä ajassa olemme ehtineet tottumaan nollakorkoihin, ja monella ei vielä pari vuotta sitten olisi käynyt mielessäkään seurata korkotasojen kehitystä aktiivisesti. Nyt elämme kuitenkin erilaisessa tilanteessa, ja vaikuttaisi siltä, että korkotasot pysyttelevät n. 2-3% tuntumassa jonkun aikaa – eli nollakorkoihin ei välttämättä palata ihan käden käänteessä.

Mutta aivan kuten nollakorkoihin, niin myös 3% korkotasoon tottuu nopeasti. Loppujen lopuksi 3% korkotaso on vielä kaukana korkeasta, ja tästä muistutuksena nostetaan esiin se ainainen 90-luvun lama. 90-luvulla korot lähtivät suorastaa räjähdysmäiseen nousuun, ja asettuivat jämäkästi n. 15-20% paikkeille.

Tästä ollaan siis vielä kaukana, kun esimerkiksi juuri asuntolainoissa usein käytetyn 12 kuukauden euriboriin sidotun lainan saa vielä marginaaleineen päivineen n. 4% kokonaiskorolla. Korkojen nousu toki säikäytti sekä kuluttajat että yritykset kiristämään kukkaronnyörejään, mutta kunhan tilanne tästä tasaantuu, ei tuo nykyinen korkotasokaan todellakaan ole paha rasti.

Tietysti aina kivempaa olisi, jos korkotasot lähtisivät jälleen liukastelemaan kohti nollatasoa, mutta sitä saamme suurella todennäköisyydellä odottaa vielä jonkun hetken.

Valitettavasti tarkempaa ennustetta vuoden 2025 Euribor 12kk-tilanteesta ei luotettavista lähteistä ole tarjolla. Päivitellään tätä artikkelia kuitenkin heti, kun vastaan tulee maineikkaan julkaisijan ennusteita tai arvioita aiheesta!

Qred yrityslaina tarjoaa 1.000 – 200.000 € yrityslainaa suomalaisille pienyrittäjille.

Yrittäjän pienlaina ilman kuluja. Luottokortin korko alk. 1,95%. Ei piilokuluja, ei ylläpitomaksuja, ei avausmaksuja. Yrittäjä maksaa vain kiinteät kuukausimaksut ja vain niiltä kuukausilta, jolloin laina on käytössä.

Hakemus minuutissa, lainapäätös tunnissa, rahat saman päivän aikana. Qred Visalla saat myös 1% ostoetua kaikista yrityksesi ostoksista.

*Täytä hakemus ja hae 1.000 – 200.000€ lainaa yrityksellesi nyt!

Qredillä on Suomen tyytyväisimmät yritysasiakkaat Trustpilotin mukaan.

Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:

Seuraa meitä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.