Siirry suoraan sisältöön

Kustannusinflaatio – Selkokielellä selitettynä

Inflaatiolla on monta muotoa. Inflaation esiintyminen taloudessa on normaalia, ja jopa toivottua – tiettyyn pisteeseen asti. Vuonna 2022 ja 2023 maailma koki ensimmäistä kertaa pitkään aikaan inflaatiotilanteen käsistä lähteneen, ja räjähdysmäisen nopean kasvun vaikutukset jokapäiväisessä elämässä.

Mitä nämä inflaation eri muodot ovat ja miten ne vaikuttavat talouden yleistilaan? Miksi jotkut inflaation esiintymismuodot ovat toisia vakavampia? Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin kustannusinflaatioon.

Kaikki inflaatioartikkelit – Lue lisää

Mitä inflaatio todella tarkoittaa (Käsitteet ja kattava selitys) – Lue lisää

Mitä kustannusinflaatio tarkoittaa?

Kustannusinflaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa tuotteiden hinnat nousevat raaka-aineiden kustannusten nousemisen vuoksi. Kustannusinflaatiota voi esiintyä niin lasku-, kuin noususuhdanteessa, ja se voi syntyä vaikkapa raaka-aineiden valmistajan/alkutuottajan voittomarginaalien kohoamisesta.

Kustannusinflaatio voi johtua myös palkkatason poikkeuksellisen nopeasta nousemisesta, sillä palkkakustannukset ovat tavanomaisesti yksi yritysten suurimmista kulueristä.

Kustannus-, ja kysyntäinflaatio voivat esiintyä myös samaan aikaan, ja usein tuotteiden hintoihin vaikuttavatkin kummatkin tekijät – ilmiöt myös ruokkivat toisiaan, sillä kysynnän kohotessa myös raaka-ainevalmistajat nostavat hintojaan, jotta kysyntä ja tarjonta tasapainottuvat markkinan hinnoitellessa tuotteita kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan.

Kustannusinflaation synty

Kustannusinflaatio syntyy, kun kuluttajille tuotteitaan myyvän yrityksen raaka-aineiden kustannukset nousevat, ja yrityksen on nostettava loppuasiakkaan (kuluttajan) hintaa.

Käytännön esimerkki kustannusinflaatiosta:

Televisiovalmistaja X on myynyt mallia Y jo pitkään hintaan 399€. Syystä tai toisesta tästä televisiovalmistajasta täysin erillinen, maailman suurin televisioiden komponentteja valmistava yritys Y kärsii saatavuuspulasta, eikä kykene enää toimittamaan asiakkailleen televisioiden valmistukseen vaadittuja komponentteja näiden tarvitsemaa määrää.

Yritys Y, eli televisiovalmistajan raaka-aineita valmistava yritys joutuu nostamaan hintojaan merkittävästi. Koska television hinnasta suuri siivu koostuu näiden komponenttien kustannuksista, joutuu myös televisiovalmistaja nostamaan televisionsa hintaa 399€:stä 499€:n.

Kustannusten hintojen nousu on aiheuttanut euromääräisenä summana tarkisteltuna kustannusinflaatiota 100€ edestä kyseisen televisiomallin hintaan.

Kustannusinflaation vaikutukset

Kustannusinflaation esiintymisen vaikutukset ja niiden vakavuus vaihtelee merkittävästi tilanteittain. Yllä esitetyn televisioesimerkin kaltainen, ainoastaan yhden tuotteen hintaan vaikuttava kustannusinflaatio ei vaikuttaisi juuri kenenkään elämään, mutta laaja-alainen, pitkään jatkuva kustannusinflaatio vaikuttaisi merkittävästi tavallisten ihmisten elämään.

Kustannusinflaatio on usein alakohtaista, eli se voi kohdistua vaikkapa ainoastaan elektroniikkaan, ruoan hintaan (esim. lannoitteiden, maanviljelytarvikkeiden yms. hinnan noustessa), tai mihin tahansa yksittäiseen alaan.

Ketkä kärsivät inflaatiosta pahiten? – Lue lisää

Miten kustannusinflaatiota torjutaan?

Kustannusinflaatiota voidaan torjua mm. suojaamalla raaka-aineiden tuotantoprosesseja niin, että ne kestävät hetkelliset kriisit paremmin sekä rajoittamalla palkkatasojen poikkeuksellisen nopeaa nousua.

Yhteenveto

Kustannusinflaatio johtuu raaka-aineiden, tai lopputuotteen hintoihin vaikuttavien tekijöiden, kuten palkkakustannusten noususta. Kustannusinflaatiota voidaan torjua mm. pitämällä palkkatasot yleiseen taloustilanteeseen sopivana ja rajoittamalla palkkakustannusten liian nopeaa nousua.

Kustannusinflaatio nostaa kuluttajan maksamia hintoja, sillä yritykset joutuvat nostamaan lopputuotteen hintoja, jos raaka-aineiden kustannukset kasvavat, eikä yritys enää kykene tekemään vaadittua tuottoa myymistään tuotteista.

Kustannusinflaatioon voi vaikuttaa myös yksittäisen yrityksen päätökset, jos yrityksellä on riittävän suuri vaikutusvalta esimerkiksi raaka-aineiden valmistajana (monopoliasema) – jos monopoliasemassa, tai lähes monopoliasemassa oleva yritys päättää kasvattaa myymiensä raaka-aineiden voittomarginaaleja, syntyy kustannusinflaatiota, sillä raaka-aineita käyttävä yritys joutuu maksamaan raaka-aineista enemmän.

Harkitsetko asuntolainan nostamista? Pohditko nykyisen lainan kilpailuttamista?

Bluestep Bank on ratkaisukeskeinen ja moderni asuntolainapankki, joka keskittyy auttamaan heitä, joiden lainahakemuksen perinteiset pankit ovat syystä tai toisesta hylänneet.

Pankin tavoitteena on lisätä taloudellista osallisuutta yhteiskuntaan huomioimalla asiakkaiden erilaiset elämäntilanteet ja keskittymällä menneisyyden sijaan heidän mahdollisuuksiinsa nyt ja tulevaisuudessa.

Asuntolainan lisäksi Bluestep Bank tarjoaa asuntovakuudellista lainaa, joka sopii esimerkiksi nykyisten luottojen kilpailuttamiseen tai muuhun suurempaan hankintaan.

*Hae asuntolainaa tai kilpailuta nykyiset lainasi Bluestep Bankin palvelussa ->

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.