Kulta – Tuo jalometalli, joka yleensä mielletään helposti ensimmäisenä vaihtoehtona varojen inflaatiosuojaamiseen. Olen itsekin monesti tämän väitteen kuullut, mutta pitääkö se paikkansa vuonna 2022 kovan inflaation runtelemassa taloudessa ja mitkä ovat kultaan sijoittamisen hyvät ja huonot puolet?
Kullan hintakehitys on historiallisesti ollut pääsääntöisesti positiivista. Tästä huolimatta se on tarkemmin katsottuna ollut varsin maltillista pitkällä aikavälillä. Tutustutaan artikkelissa kultaan sijoittamisen hyviin ja huonoihin puoliin.
Kullan hinta kehittyy maltillisesti
Kullan hinta on tällä hetkellä 57-58 euroa grammalta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sen hinta ei ole merkittävästi noussut, mutta toisaalta se ei ole merkittävästi myöskään laskenut.
Kulta nähdäänkin usein arvoaan nostavan sijoituksen sijaan ennen kaikkea arvonsa hyvin säilyttävänä hyödykkeenä, jolla on universaalia kysyntää.
Se siis kävisi maksuvälineenä lähes kenelle tahansa esimerkiksi kriisitilanteessa, ja se lienee myös suurin syy, miksi mm. valtiot kultaa hamstraavat varastoihinsa.
Kullan hinnan vakaus on siis sijoittajan kannalta sekä hyvä että huono puoli. Kulta ei juuri tuota mitään, mutta sen hinta ei toisaalta juurikaan heilahtele markkinan muun myllerryksen mukana.
Kulta pitää hintansa paremmin kriiseissä
Viime aikoina kullan hinta on ollut hienoisessa kasvussa, mutta se todennäköisesti johtuu Kiinan keskuspankin suunnitelmista kultareservien kasvattamiseen sekä useiden valtioiden suurista viimeaikaisista kultaostoista enemmän kuin mistään muusta.
Historiaan kurkistaen näyttäisi kuitenkin siltä, että kullan hinta kehittyy varsinkin kriisitilanteissa positiivisesti, joskin maltillisesti.
Maltillinenkin hintakehitys on tietysti hyvä asia jos verrataan vaikkapa osakemarkkinaan kriisissä – Toisaalta kullan hinta ei varmasti tule kehittymään tulevaisuudessa yhtä voimakkaasti ylöspäin kuin taantuman aikana ostettujen osakeomistusten.
Kullan todellinen arvo on sen hinnan vakaus – Kullan hinta on pysynyt verrattain vakaana vuosien saatossa, ja sen hintakehityksessä ei ole tapahtunut suurempia heilahteluja vuosien saatossa. Voisi siis ajatella, että kulta toimii eräänlaisena arvon säilyttäjänä, jos haluaa pitää varojaan turvassa pörssimarkkinan heilahtelulta.
Tämän sanoneena on pakko kuitenkin todeta, että itse en henkilökohtaisesti ole koskaan kultaosuuksia tai fyysistä kultaa omistanut, koska sijoitan mielummin omat varani osakemarkkinaan riskeistä huolimatta.
Monet sijoittajat vannovat kuitenkin kullan olevan edelleen hyvä inflaatiosuojattu omistus, joten suosittelen tutkimaan asiaa tarkemmin jos mietit kullan ostamista inflaatiosuojaksi.
Kryptovaluutat kullan vaihtoehtona
Myös kryptovaluuttojen inflaatiokestävyydestä puhutaan paljon, ja ainakin teoriassa kryptovaluutat ovat oivallinen vaihtoehto kullalle sijoituskohteena kovassa inflaatiossa. Koko kryptovaluuttojen ajatus perustuu niiden rajalliseen määrään, ja niitä luodaan ainoastaan ennalta määritetty kappalemäärä josta ei poiketa mistään syystä.
Kryptovaluutat ovatkin monen sijoittajan salkussa nimenomaan inflaatiosuojana – Itsekin omistan mm. Ethereumia sekä Bitcoinia.
Henkilökohtaisesti en kuitenkaan ole näitä omistuksia sijoitussalkkuuni inflaation vuoksi hankkinut, vaan uskon niiden tulevaisuuteen ja positiiviseen kurssikehitykseen vahvasti.
Lue myös: Bitcoin hinta – Kannattaako nyt ostaa?
Täytyy kuitenkin todeta myös, että vaikka kryptovaluutoista usein puhutaan nimenomaan hyvin inflaatiota kestävänä omistuksena, eivät ne ainakaan toistaiseksi ole näyttäneet tätä puoltaan.
Kryptovaluuttojen hintakehitys epävarmassa markkinassa ja korkean inflaation ympäristössä on ollut käytännössä täysin verrattavissa mm. osakkeiden kurssikehitykseen.