Siirry suoraan sisältöön

Kullan hintakehitys inflaatiossa (2023)

kullan hinta

Kullan hintakehitys 2023. Kulta – Tuo jalometalli, joka yleensä mielletään helposti ensimmäisenä vaihtoehtona varojen inflaatiosuojaamiseen. Olen itsekin monesti tämän väitteen kuullut, mutta pitääkö se paikkansa vuonna 2022 kovan inflaation runtelemassa taloudessa?

Kullan hintakehitys on historiallisesti ollut pääsääntöisesti positiivista. Tästä huolimatta se on tarkemmin katsottuna ollut varsin maltillista pitkällä aikavälillä.

Onko kullan hintakehitys positiivinen inflaatiossa?

Kullan hinta on tällä hetkellä Kullanhinta.fi-sivuston mukaan n. 50-52 euroa grammalta.

Tavex.fi:n mukaan kullan hinta tällä hetkellä on n. 55 euro grammalta. Alle myös kuvaaja, joka kuvaa kullan hintakehitystä viimeisen 10 vuoden ajalta.

kullan hintakehitys
Kullan hinta – Tavex.fi

Kullan hinta on siis kuvaajan mukaan kehittynyt viime aikoina positiivisesti, ja varsinkin viime vuosina kulta on kasvattanut arvoaan merkittävästi. Verrattuna osakkeisiin, on kullan hintakehitys melko merkittävällä tavalla erilainen korkean inflaation ympäristössä: Osakkeet laskevat, ja kullan hinta nousee.

Kulta siis on kuin onkin hyvä omistus inflaatiossa?

Näin pienellä aineistolla on todella vaikea tehdä johtopäätöksiä siitä, onko kullan hintakehitys reagointia korkeaan inflaation vai johonkin ihan muuhun – Maailmalla tapahtuu tällä hetkellä niin paljon, että mikä tahansa yksittäinen tekijä voi vaikuttaa kullan hintakehitykseen positiivisesti.

Historiaan kurkistaen näyttäisi kuitenkin siltä, että kullan hinta kehittyy inflaatiossa positiivisesti, joskin maltillisesti. Tämä maltillinenkin hintakehitys on tietysti hyvä asia jos verrataan vaikkapa osakemarkkinaan tällä hetkellä – Toisaalta kullan hinta ei varmasti tule kehittymään tulevaisuudessa yhtä voimakkaasti ylöspäin kuin taantuman aikana ostettujen osakeomistusten.

Kullan todellinen arvo korkeassa inflaatiossa lienee siis sen hinnan vakaus – Kullan hinta on pysynyt verrattain vakaana vuosien saatossa, ja sen hintakehityksessä ei ole tapahtunut suurempia heilahteluita vuosien saatossa. Voisi siis ajatella, että kulta toimii inflaatiossa eräänlaisena arvon säilyttäjänä, jos haluaa pitää varojaan turvassa pörssimarkkinan heilahtelulta.

Tämän sanoneena on pakko kuitenkin todeta, että itse en henkilökohtaisesti ole koskaan kultaosuuksia tai fyysistä kultaa omistanut, koska sijoitan mielummin omat varani osakemarkkinaan – Riskeistä huolimatta.

Monet sijoittajat vannovat kuitenkin kullan olevan edelleen hyvä inflaatiosuojattu omistus, joten suosittelen tutkimaan asiaa tarkemmin jos mietit kullan ostamista inflaatiosuojaksi.

Kryptovaluutat kullan vaihtoehtona

Myös kryptovaluuttojen inflaatiokestävyydestä puhutaan paljon, ja ainakin teoriassa kryptovaluutat ovat oivallinen vaihtoehto kullalle sijoituskohteena kovassa inflaatiossa. Koko kryptovaluuttojen ajatus perustuu niiden rajalliseen määrään, ja niitä luodaan ainoastaan ennalta määritetty kappalemäärä josta ei poiketa mistään syystä.

Kryptovaluutat ovatkin monen sijoittajan salkussa nimenomaan inflaatiosuojana – Itsekin omistan mm. Ethereumia sekä Bitcoinia. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan ole näitä omistuksia sijoitussalkkuuni inflaation vuoksi hankkinut, vaan uskon niiden tulevaisuuteen ja positiiviseen kurssikehitykseen vahvasti.

Täytyy kuitenkin todeta myös, että vaikka kryptovaluutoista usein puhutaan nimenomaan hyvin inflaatiota kestävänä omistuksena, eivät ne ainakaan toistaiseksi ole näyttäneet tätä puoltaan. Kryptovaluuttojen hintakehitys epävarmassa markkinassa ja korkean inflaation ympäristössä on ollut käytännössä täysin verrattavissa mm. osakkeiden kurssikehitykseen.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että kryptovaluutatkaan eivät ole suojassa inflaatiolta – varsinkin kun inflaatio, jota koemme tällä hetkellä johtuu pääsääntöisesti liiallisesta rahan printtaamisesta.

Mitä inflaatiossa kannattaa sitten ostaa?

Vastausta kysymykseen on todella vaikea sanoa – Edes alan johtavat asiantuntijat eivät osaa sanoa yhtä tiettyä omistusta, joka nyt pitäisi arvonsa poikkeuksellisen hyvin. Paljon puhutaan mm. taiteen inflaatiosuojasta, joka muuten on historiallisesti pitänyt hyvin arvonsa korkeassa inflaatiossa – Mutta fyysisen Picasson ostaminen lienee haave valtaosalle sijoittajista.

Henkilökohtaisesti suosin tällä hetkellä ihan tavallisia sijoituskohteita ja omistukseni koostuvatkin edelleen käytännössä kokonaisuudessaan samoista vanhoista osakkeista, rahastoista sekä kryptovaluutoista.


Luotan siis ns. isoon pyörään, ja annan sen pyöriä rauhassa. Osakkeita ei mielestäni kannata nyt missään nimessä myydä, koska se todennäköisesti tarkoittaa niiden myymistä tappiolla. Lisäksi, kun ostat nyt, lasket myös jo omistamiesi osuuksien keskihintaa ja valmistat salkkusi seuraavaan nousukauteen – Jos osakemarkkina toimii samalla tavalla kuten se on sen historian aikana aina toiminut, näemme uuden nousukauden varmasti ja markkina palaa jälleen noususuhdanteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *