Sijoittamista aloittaessa lähes kaikilla on kiperä kysymys, johon kaipaillaan vastausta: ”Kuinka paljon sijoittaa kuukaudessa?” – Kysymykseen ei ole yksittäistä vastausta, mutta tämä artikkeli antaa sinulle tarvittavat tiedot, jonka pohjalta voit tehdä päätöksen omalla kohdallasi.
Muistathan aina, että jokaisen sijoittajan tilanne on erilainen, ja sinun tulee aina miettiä sopivaa sijoitussummaa omaan tilanteeseesi sopivaksi. Kaveri voi sijoittaa 1000 euroa kuukaudessa, eikä se tarkoita sitä, että oma 20 euron kuukausisummasi olisi millään tavalla väärä.
Tärkeimmät tiivistettynä:
- 🎯 Aseta tavoitteesi: määrittele sijoitushorisonttisi ja tavoitteesi, esimerkiksi eläkesäästäminen tai asunnon osto.
- 💼 Laadi budjetti: arvioi tulot, menot ja säästömahdollisuudet, jotta näet, kuinka paljon voit sijoittaa kuukausittain.
- ⚖️ Tasapainota sijoitukset ja vararahasto: huomioi, että on tärkeää pitää myös hätävararahasto odottamattomia menoja varten.
- 💡 Sijoita johdonmukaisesti: säännöllinen kuukausisäästäminen auttaa hajauttamaan sijoitusten ajoitusta ja tasoittamaan riskejä.
- 🌟 Aloita pienestä ja kasvata ajan myötä: sijoittamisen ei tarvitse olla suurta aluksi, vaan voit aloittaa omien mahdollisuuksiesi mukaan ja kasvattaa summaa ajan kuluessa.
Sijoita ainoastaan rahalla jonka olet valmis häviämään kokonaisuudessaan
Neuvo on synkän kuuloinen, mutta sitäkin tärkeämpi.
Miksi on tärkeää, että sijoitat ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan? Tähän on yksi ilmiselvä syy, sekä muutama vähän syvemmälle luotaava selitys.
Aloitetaan ilmiselvästä. Syy, miksi pitää sijoittaa ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään, on selvä:
On mahdollista, että maailmassa tapahtuu joku mullistava muutos, ja sijoituksesi arvo katoaa tuhkana tuuleen. Näin on käynyt monelle varsinkin kryptosijoituksissa varojaan pitäville sijoittajille.
Viime aikoina on esimerkiksi kaatunut useita kryptovaluutan treidaamisalustoja, jotka ovat pitäneet asiakkaidensa varoja hallussaan. Asiakkaat ovat menettäneet pahimmillaan sijoituksensa kokonaisuudessaan.
Tähän on lisättävä, että tällaisen tapahtuman riski on erittäin pieni. Vielä pienempi, jos sijoitat ainoastaan suurimmissa, hyvin tunnetuissa palveluissa joilla on vakavarainen yritys taustalla. Kryptosijoitukset ovat muutenkin huomattavasti riskialttiimpia, ja tämä on yksi riski joka kryptovaluuttoihin sijoittaessa on otettava.
Toinen syy liittyy tavallaan psykologiaan ja ihmismielen taipumuksiin.
Kun olet mielessäsi valmis menettämään koko sijoitetun omaisuutesi, olet myös huomattavasti paremmin varautunut kun kurssi lähtee jyrkkään laskuun. Markkina elää jatkuvasti ylä- ja alamäkiä ja on väistämätöntä että jossain vaiheessa sijoitusuraasi koet alamäen, jossa sijoitustesi arvo alenee lyhyessä ajassa merkittävästi.
Kun olet varautunut kurssilaskuihin ja mielessäsi valmis myös todella menemään nollaan saakka, vältyt mieliteoilta myydä omistuksesi kurssin laskiessa.
Kolmas, ja ehkä tärkein syy: Kun sijoitat ainoastaan varoja, jotka olet valmis menettämään, rajoitat luonnollisesti sijoitettavat euromäärät omaan talouteesi sopivaksi. Tämä voi tarkoittaa kohdallasi 50 euron kuukausisijoitusta, kun toisilla se voi tarkoittaa 5000 euron kuukausisijoitusta.
Kaikilla on oma kipuraja, jonka on valmis laittamaan pitkäaikaisiin sijoituksiin, joita ei ole tarkoitus myydä vielä vaikkapa 20 vuoteen. Tämä pitää myös maltin sijoittamisessa, koska summat ovat kohtuullisia omaan talouteesi nähden ja kurssien laskiessa oma taloutesi ei kriisiinny.
Voit siis sijoittaa myös vaikkapa taantuman aikana, jolloin saat osakkeita ostettua parhaaseen mahdolliseen hintaan ns. alennusmyynnistä. Jos taloutesi kriisiintyy, ensimmäinen ”lihoiksi laitettava” rahanlähde usein ovat sijoitukset. Ne on helppo vaihtaa rahaksi sitä tarvittaessa.
Tämä strategia on kuitenkin pitkäjänteisen säästämisen suurin vihollinen. Jos myyt osuutesi joka kerta kun henkilökohtainen taloutesi kohtaa alamäen, et koskaan saavuta suurta pääomaa sijoitussalkussasi.
Vinkki:
Laske kuukausibudjettiisi itsellesi sopiva kuukausittainen sijoitussumma, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan.
Joku voi sijoittaa hyvin mielin 2000 euron palkasta 500 euroa, kun toiselle maksimisumma samasta palkasta on 40 euroa. Summan tulee kuitenkin aina olla sellainen, jonka voit laittaa sijoitustilillesi ilman, että se vaikuttaa normaaliin elämiseesi.
Jos sijoitussumma on liian suuri, usein kuukausittainen säästäminen jää jaksottaiseksi.
Kun summa on sopiva omaan talouteesi, on sinun huomattavasti helpompi pitäytyä suunnitelmassasi ja sijoittaa pitkäjänteisesti.
Sääntö pätee kaikkeen sijoittamiseen ja on varmasti yksi tärkeimmistä säännöistä. Valitettavan usein lukee uutisista artikkeleita ihmisistä, jotka ovat sijoittaneet riskialttiisiin sijoituskohteisiin vaikkapa koko eläkesäästönsä ja ovat arvaamattomista maailmantilanteen muutoksista johtuen menettäneet mittavan osuuden säästöistänsä.
Vaikka sijoittamisen ajatus on nimenomaan kasvattaa sijoitustesi arvoa, ja näin usein pitkällä tähtäimellä tapahtuukin, on tärkeä muistaa rajoittaa sijoituspääoma omaan talouteesi sopivaksi.