Siirry suoraan sisältöön

Kryptovaluutta-markkinan järkäleet – Kryptokoulu Part 2

Rahablogi - Suomen paras sijoitusblogi

Kryptovaluutta-markkinalla on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja sijoittajille, ja projekteja on tänä päivänä lukematon määrä.

Osa näistä projekteista on kuitenkin täysin huijauksia, ja osalla ei ole minkäänlaista arvoa vaikka niitä vaihdetaankin valtavia määriä. Mistä tämä johtuu ja mistä sijoittaja voi tunnistaa luotettavan kryptovaluuttaprojektin?

Kryptokoulu on Rahablogin 5-osainen artikkelisarja, jossa käymme läpi kryptovaluuttamaailman monimutkaisia koukeroita yksinkertaistettuna, jotta saat kattavan kuvan moniulotteisesta aiheesta – Kryptovaluutoista.

Lue Kryptokoulun ensimmäinnen osa tästä – Mistä kryptovaluutat saavat arvonsa?

Kiinnostaako sijoittamisen aloittaminen? Lue alla olevat artikkelit!

Etoro Kokemuksia – Voiko Etoroon luottaa?

Nordnet kokemuksia – Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä

Kryptovaluutta – Mitkä projektit ovat luotettavia?

Kuten introssa mainittiin, kryptoprojekteja löytyy nykypäivänä joka lähtöön. Varmaan jokaiselle meemille on oma meemikolikko, ja tuhannet sosiaalisen median vaikuttajat luovat päivittäin uusia projekteja, joilla ei todellisuudessa ole tarkoitustakaan edetä mihinkään – Niiden tavoite on ainoastaan paisuttaa valuutan arvoa, jotta pieni määrä sijoittajia voi hyöytä rahallisesti.

Valitettava tosiasia kryptovaluuttamarkkinoilla on se, että markkinaa ei valvo kukaan. Kryptomarkkina on tällä hetkellä siis käytännössä villi länsi, jossa melkolailla kuka tahansa voi luoda projektin, markkinoida sitä ja unohtaa sen voitot tehtyään.

Tästä syystä sijoittajan tulee olla valppaana sijoittaessaan kryptovaluuttoihin, ja pysyä tunnetuissa, hyvämaineisissa projekteissa. Tämäkään ei tietysti takaa menestystä, ja on täysin mahdollista että suuretkin projektit epäonnistuvat. Kryptomarkkina onkin tarkoitettu sijoittajille, jotka ovat valmiita ottamaan suuria riskejä suuren voiton toivossa.

Tällä hetkellä kryptomarkkinoilla on mielestäni kolme projektia, jotka ovat tähän mennessä osoittaneet luotettavuutensa. Nämä kolme projektia ovat Bitcoin (alkuperäinen ja maailman ensimmäinen kryptovaluutta), Ethereum (Hieman uudempi, mutta kryptoskenessä hyvin menestynyt uuden sukupolven kryptovaluutta) ja Tether (Kryptovaluuttojen likviditeettiin käytetty stablecoin, joka mahdollistaa kryptovaluuttakaupankäynnin ilman Fiat-rahaa).

Lisättäköön heti perään kuitenkin että en ota vastuuta mistään näistä projekteista ja suosittelen tekemään omaa tutkimustyötä ennen sijoittamista. Bitcoin ja Ethereum ovat kuitenkin omalla kohdallani ne kaksi kryptovaluuttaa, jossa itsellänikin on sijoituksia.

Kryptovaluutta historiaa ja käyttökohteet

Käsitellään seuraavaksi näiden kolme kryptovaluutan historiaa. Kuten monet varmasti tietävät, Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja se on vielä tänä päivänäkin eniten vaihdettu kryptovaluutta maailmassa. Sen historia on laajalti tietossa, mutta sen kehittäjä ei koskaan ole astunut julkisuuteen.

Bitcoin – Kryptovaluuttojen uranuurtaja

kryptovaluutta - Bitcoin

Bitcoin on vuonna 2007-2008 kehitetty kryptovaluutta, joka oli aikansa ensimmäinen digitaalinen valuutta. Sen perusti Satoshi Nakamoto-nimimerkillä kulkeva vielä tänä päivänäkin nimetön henkilö.

Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä on käyty laajaa spekulaatiota, mutta hän on päättänyt pysyä nimettömänä Bitcoinin menestyksestä huolimatta. Monet ovatkin sitä mieltä, että Satoshi on tehnyt tämän tarkoituksella, jotta Bitcoin todella olisi ainut kryptovaluutta, joka on täysin desentralisoitu – Sillä ei ole ollenkaan keulakuvaa, joka valuutan kehitystä määräisi.

Bitcoinin lohkoketju julkaistiin vuonna 2009, ja sen kehityksen uskotaan olevan vahvasti vuoden 2008 finanssikriisin ansiota. Kehittäjän uskotaan heränneen keskitetyn pankkialan ongelmiin ja hänen uskotaan siitä motivoituneena aloittaneen Bitcoinin kehityksen.

Bitcoin perustuu kryptovaluutoista tuttuun proof of work-todennusmalliin (Lue lisää), ja sen lohkoketju on pysynyt koko sen historian ajan verrattain muuttamattomana – Bitcoinin historiaa ja nykytilaa kuitenkin kalvaa vielä tänä päivänäkin Bitcoin-yhteisön keskuudessa vallinnut erimielisyys Bitcoinin lohkoketjun lohkokoosta.

Yhteisö ei päässyt yksimieliseen ratkaisuun lohkon koosta, joten lohkoketju on tänä päivänä jaettu kahteen suureen lohkoketjuun: Bitcoin Cashiin ja varsinaiseen Bitcoin-lohkoketjuun.

Bitcoinin alkuperäinen lohkoketju on kuitenkin vielä nykyäänkin se lohkoketju, joka on kaikkeista suosituin.

Kryptovaluutta – Miksi lohkon koolla on merkitystä?

Bitcoinin alkuperäinen lohkoketju toimii Satoshi Nakamoton alkuperäisen lohkokoon mukaan – Yksi lohko Bitcoin-lohkoketjussa on aina 1MB.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteen lohkoon mahtuu n. 2000 transaktion tiedot – Yksinkertaistettuna Bitcoin-lohkoketju kykenee käsittelemään yhden lohkon, eli n. 2000 transaktiota joka kerta kun uusi lohko luodaan, eli tasan 10 minuutin välein.

Lohkon koko vaikuttaa siis lohkoketjuverkoston transaktioiden käsittelynopeuteen. Koska Bitcoinin lohkon koko on verrattain pieni, ja uusien lohkojen luominen kestää verrattain kauan, on lohkoketjun käsittelynopeus pieni.

Bitcoin Cashin lohkon koko on 32MB. Alunperin se asetettiin 8MB:n, mutta sitä nostettiin vielä myöhemmin.

Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoin Cash-verkosto kykenee käsittelemään merkittävästi enemmän transaktioita yhdessä lohkossa – Nostaen sen yleistä transaktioiden käsittelynopeutta.

kryptovaluutta - Bitcoin cash

Bitcoin Cash

Lohkon koko: 32MB

Transaktioita lohkossa: n. 25 000

Transaktioita sekunnissa: N. 100/s.

kryptovaluutta - Bitcoin

Bitcoin

Lohkon koko: 1MB

Transaktioita lohkossa: n. 2000

Transaktioita sekunnissa: N. 7/s.

Sekä Bitcoin että sen nopeampi versio Bitcoin cash kuitenkin kalpenevat nykyaikaisten maksupalveluntarjoajien rinnalla: Visa käsittelee sekunnissa jopa 24 000 transaktiota sekunnissa.

Transaktioiden käsittelynopeus onkin Bitcoinin päivittäiskäytön estävä tekijä, sillä se ei kykene käsittelemään riittävästi transaktioita jotta sitä voitaisiin käyttää laajalti maksuliikenteessä.

Bitcoin soveltuukin paremmin maksuvälineen sijasta arvon säilyttäjäksi ja suurien transaktioiden tekemiseen turvallisesti. Bitcoin ei siis nykyisessä muodossaan koskaan voisi olla esimerkiksi Visan tyyppinen, päivittäiskäytössä oleva maksutapa.

Kehittäjän alkuperäisen suunnitelman voit lukea Bitcoinin virallisilta sivuilta.

Ethereum – Uuden sukupolven kryptovaluutta

kryptovaluutta - Ethereum

Ethereum on hieman Bitcoinia myöhemmin, vuonna 2013 perustettu kryptovaluutta, joka on nykyään maailman 2. vaihdetuin kryptovaluutta. Ethereumin laittoi aluilleen Vitalik Buterin-niminen Venäläissyntyinen koodari.

Ethereum-projektiin liittyi myöhemmin liuta muitakin perustajia, koko listan voit lukea Wikipedian Ethereum-sivulta.

Ethereum-projekti sai alkunsa, kun perustaja Vitalik Buterin näki Bitcoinin kehityssuunnan ja toivoi Bitcoin-projektiin suuria muutoksia. Bitcoin-yhteisö ei kuitenkaan ottanut Vitalikin ehdotuksia kuuleviin korviinsa, joten hän päätti aloittaa oman projektin.

Etherum eroaa Bitcoinista monella tavalla. Etherum mahdollistaa mm. Smart Contract-ohjelmistojen käytön lohkoketjussa, ja Smart Contract-sopimukset ovatkin eräs syy miksi moni sijoittaja uskoo Ethereumin tulevaisuuteen vahvasti. Smart Contractin käyttökohteita on kuvattu täysin rajoittamattomiksi, ja niitä voidaankin hyödyntää lähes jokaisella yhteiskunnan osa-alueella – Ainakin teoriassa.

Smart Contractit ovat siis käytännössä lyhyitä pätkiä koodia, joita käyttäjät voivat luoda Ethereumin lohkoketjussa. Smart Contractit mahdollistavat käyttäjille erilaisten sopimusten laatimisen ilman välikäsiä.

Esimerkkejä Smart Contractien käytöstä on lukuisia, ja kuten aikaisemmin mainittiin, niiden käyttökohteet ovat rajattomat: Teoriassa mm. vakuutusyhtiöt, finanssialan yhtiöt, terveydenhoitoalan yhtiöt ja jopa maanviljelijät voisivat hyödyntää Smart Contracteja liiketominnassaan kehittääkseen, tai mullistakseen sen toimintaa.

Ethereum siirtyi myös kryptovaluuttakeskustelussa aallonharjalle sen Proof Of Stake-todentamismalliin siirtymisen myötä. Kryptovaluuttakeskustelussa on noussut esiin sen suurimpana haasteena usein povattu suuri energiankulutus.

Esimerkiksi Bitcoin-lohkoketju kuluttaakin valtavan määrän energiaa, ja se onkin nimenomaan sen ajatus – Bitcoinin todentamismalli perustuu Proof Of work-malliin, eli käyttäjien tulee käytännössä osoittaa että nämä ovat kuluttaneet energiaa (Laskentatehoa) uusien Bitcoinien louhimiseen ja sitä kautta lohkoketjun transaktioiden todentamiseen.

Ethereumin nykyään käyttämä Proof Of Stake-todentamismalli vähentää koko lohkoketjun energiankulutusta jopa 99%. Lue lisää Proof Of Stake-todentamismallin toiminnasta tästä artikkelista.

Ethereumia kuvataan usein kryptovaluuttakeskustelussa uuden sukupolven kryptovaluutaksi, ja sen tulevaisuudennäkymät ovat monen mielestä varsin suotuisat. Sen laajat käyttömahdollisuudet ja aktiivisesti lohkoketjua kehittävä yhteisö tekevät siitä erittäin hyvän kandidaatin maailman vaihdetuimmaksikin kryptovaluutaksi.

Lainaus aikaisemmasta artikkelistamme Ethereumin The Merge-päivityksestä:

Proof of Work yksinkertaistettuna:

Kuvittele tilanne, jossa 5 kaivostyöläistä (Louhijat) metsästävät kultakimpaletta (Palkinto, lohkoketjussa Bitcoin, Ethereum ym.).

Jokaisella viidellä kaivostyöläisellä on ohjeet, jonka mukaan heitä on neuvottu kaivamaan (Validoitavat blokit). Vain yhdet ojeet ovat oikeat. Kultakimpale on kuitenkin erittäin haastava löytää, ja sen louhimiseen vaadittu työmäärä on ennalta määrätty.

Jokainen työläinen tietää, että kultakimpaleen löytämiseen kuluu vähintään 10 kuukautta (vaikeusaste, difficulty). Jos yksittäinen louhija on kaivanut tunnelia 10 kuukautta löytämättä kultakimpaletta, tietää louhija että tunneli on väärä (Epävalidi lohkoketjun blokki).

Kaivostyöläiset aloittavat työnsä (Louhimisen) kaikki erillään. Kun louhiminen edistyy, mahdollisuudet kultakimpaleen löytämiselle kasvavat – Kaikki kaivosmiehet tietävät, että yhdet ohjeet ovat oikeat. Kaivostyöläiset voivat joko kaivaa kaikki omia tunneleitaan (”Solo-louhiminen”), tai lyödä viisaat päät yhteen ja louhia kaikki yhtä tunnelia toivossa, että tuo tunneli on oikea (Verkostossa louhiminen).

Jos työläiset louhivat erikseen yhtä tunnelia, on kultakimpaleen löytäminen epätodennäköistä. Lisäksi, kaikki pelkäävät menettävänsä 10 kuukauden työpanoksen (Proof Of Work, ”pääoma, eli energia”) jos viereinen tunneli onkin oikea ja joku muu louhija korjaa potin.

Näinollen suurin osa louhijoista päättää yksin louhimisen sijaan liittoutua muiden louhijoiden kanssa selvittääkseen oikean tunnelin kaivamalla yhtä tunnelia kerrallaan paremmalla tehokkuudella. Todennäköisyydet tämän työläisliittouman onnistumiseen ovat samat kuin yksittäisten louhijoiden todennäköisyydet yhteenlaskettuna, ja vaaditun työn määrä on edelleen sama (Proof Of Work).

Kaivostyöläiset näyttävät siis toteen, että he ovat työskennelleet kultakimpaleen löytämisen eteen kovasti, jotta kultakimpale on löytynyt. Palkkioksi työstään ja energian kuluttamisesta (Lohkoketjun todentamisesta) työläiset saavat palkinnoksi kultakimpaleen (Bitcoin, Ethereum tms. kryptovaluutta)

Sama periaate näkyy käytännössä myös Bitcoinin lohkoketjussa, mutta kaivostyöläisten sijaan louhinnan tekevät tietokoneet, jotka ratkaisevat haastavia matemaattisia tehtäviä löytääkseen palkinnon tuhansista vääristä ohjeista huolimatta. Kuten kaivostyöläiset, myös Bitcoin-louhijat yleensä lyöttäytyvät verkosoiksi, jolloin yksittäisen matemaattisen ongelman ratkaiseminen tapahtuu verrattain nopeasti.

Verkosto myös jakaa louhitut valuutat käytetyn energian perusteella, eli jos yksittäinen louhija käyttää enemmän energiaa kun toinen, palkitaan enemmän energiaa kuluttanut louhija suuremmalla osuudella palkkiosta.

Matemaattisen pulman vaikeus määrittyy lohkoketjussa sen laskentatehon mukaan, eli vaikeusaste nousee merkittävästi jos työläisten määrä tai laskentateho nousee. Näin lohkoketjussa syntyvien virtuaalivaluuttojen määrä pysyy aina vakiona, mutta samalla sen energiankulutus nousee.

Aina, kun verkostoon liittyy lisää louhijoita, myös vaikeusaste, eli energiankulutus nousee. Tästä syystä monet kriitikot ovat sitä mieltä, että lohkoketjun Proof Of Work-todennustapa ei ole kestävä sen aina nousevan energiankulutuksen vuoksi.

Tether – Dollaria vastaava kryptovaluutta

kryptovaluutta - tether

Tether on eniten vaihtettu Stablecoin-tyyppinen kryptovaluutta. Sen arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin, joka tarkoittaa sitä, että sen arvon pitäisi aina vastat yhtä Yhdysvaltain dollaria.

Se mahdollistaa kryptomarkkinoilla kaupankäynnin käytännössä Yhdysvaltain dollarin kurssilla ilman, että käyttäjien täytyy ensin vaihtaa kryptovaluuttansa dollereiksi.

Tether on kryptovaluutta, joka on kehitetty varmistamaan kryptovaluuttojen kaupankäynnin likviditeetin, eli se mahdollistaa kaupankäynnin kryptovaluutoilla vaikka tavanomaisilla markkinoilla olisi valuuttakursseiss myllerrystä. Se mahdollistaa myös kaupankäynnin kryptovaluutoilla Yhdysvaltain dollarin kurssin mukaan, vaikka ostajalla ei olisi hallussaan dollareita, ilman valuutanvaihtokuluja.

Tether onkin kryptomarkkinalla varsinainen erikoisuus: Sen arvo ei vaihtele juuri ollenkaan. Ja se on nimenomaan koko valuutan ajatus.

Tether kuuluu kryptomarkkinalla varsin uuteen alalajiin, eli stablecoineihin. Stablecoinien tarkoitus on mm. tarjota markkinalle turvallinen kohde siirtää omistuksia pois muista kryptovaluutoista suuren volatiliteetin aikana ilman valuuttariskiä tai suuria valuutanvaihtokuluja.

Se mahdollistaa kryptomarkkinalle myös merkittävästi nopeammin toteutuvat kaupat, sillä käyttäjien ei tarvitse vaihtaa valuuttaan moneen kertaan ostaakseen kryptovaluuttoja. Tavallisesti käyttäjän täytyisi esimerkiksi Bitcoinia ostaakseen ensin ostaa esimerkiksi dollareilla kryptoja. Jos käyttäjä haluaisikin myydä ostetut kryptovaluutat vaikkapa viikon päästä, täytyisi käyttäjän jälleen myydä kryptovaluutat Yhdysvaltain dollareiksi, ja jälleen uudelleen ostaessa kryptovaluutoiksi.

Tästä syntyy valtava määrä valuutanvaihtokustannuksia, ja usein käyttäjät joutuvat vaihtamaan vielä erikseen dollarit oman maansa valuutaksi – Ellei tämä asu Yhdysvalloissa – Käyttääkseen niitä ostoksiin.

Tetheriä voi vaihtaa moniin kryptovaluuttoihin suoraan, ja koska Tetherin hinta määrittyy Yhdysvaltain dollarin mukaan, käy käyttäjä käytännössä kryptokauppaa dollarin kurssin mukaisesti ilman dollareita.

Tether onkin usein kryptovaluuttojen vaihdetuimpien listalla ensimmäisena, sillä sitä vaihdetaan valtavia määriä varsinkin kun markkinat ovat epävarmat – Käyttäjät siirtävät omistuksiaan kurssin heiluessa stablecoineihin turvaan kurssimuutoksilta.

Esimerkki:

Käyttäjä ostaa 100 eurolla Ethereumia, ja käyttää ostokseensa Yhdysvaltain dollareita. Käyttäjä asuu Suomessa, joten ensin täytyy vaihtaa Eurot Dollareiksi.

Käytetään esimerkkinä vaihtokuluna kuvitteellista 2% kulua ja oletetaan, että Euro ja Dollari ovat saman hintaisia. Ensin 100€ muutetaan dollareiksi, ja kulua syntyy 2%*100€=2€.

Jäljelle jää siis 98 Dollaria, jolla käyttäjä voi ostaa Ethereumia.

Käyttäjä ostaa Etherumia 98 dollarilla, ja ostokuluja syntyy jälleen 2%. Kulua syntyy siis 2%*98€= 1,96€

Jäljelle jää siis 96,04$, jolla käyttäjä saa tämän päivän kurssilla (1366$) 0,070 yksikköä Ethereumia.

Kulut yhteensä: 3,97$.

Kun käyttäjä haluaa myydä omistuksensa, sama rumba toistuu, ja valuutanvaihtokuluja kertyy jälleen sijoituksen arvosta tietty prosenttiosuus. On lisäksi mahdollista, että Etherumin hinta on noussut, ja euromääräinen valuutanvaihtokustannus on suurempi kuin ennen.

Tetherin perimät transaktiokustannukset vaihtelevat palveluntarjoajittain, mutta Tetherin perimä transaktiokustannus palveluntarjoajalta on 0,1%. Mm. Binance tarjoaa kaupankäyntiä Tetherillä juurikin tuolla 0,1% kululla, joten kaupat ovat verrattuna perinteiseen valuutanvaihtoon erittäin edullisia.

Kustannukset ovat niin pienet, että ne voi käytännössä poistaa yhtälöstä. Kokonaiskustannus 10 000€ valuutanvaihdolle esimerkiksi Tetheristä Bitcoiniin on siis 10€. Monilla palveluntarjoajilla kustannukset vaihtelevat kuitenkin valuutasta riippuen. Keskikustannukset ovat kuitenkin merkittävästi pienempiä kuin perinteisessä valuutanvaihdossa.

Esimerkki on todella karkea, eikä sen tarkkuutta ole millään tavalla todennettu. Tämä kuitenkin on ajatus Tetherin toiminnan takana, ja saanet käsityksen siitä mihin Tetheriä käytetään kryptomarkkinoilla.

Lisättäköön vielä, että koska Tether muiden kryptovaluuttojen lailla toimii reguloimattomalla markkinalla, on käyttäjällä mahdollisuus mm. jättää kaupankäynnistä tehdyistä voitoista verot maksamatta. Tämä on tietysti yksilön oma päätös, ja se ei tietysti missään nimessä ole suotavaa.

Verot tietysti täytyy voitoista maksaa silloin, kun rahat muutetaan takaisin tavalliseksi valuutaksi, kuten euroiksi tai dollareiksi.

Mihin käyttöön kryptovaluutta sopii?

Tether

kryptovaluutta - tether

Tether soveltuu kaupankäyntiin muilla kryptovaluutoilla, sekä arvon säilyttämiseen Yhdysvaltan dollarin kurssin mukaan ilman dollarien omistamista.

Sen pienet kulut mahdollistavat myös suuren kappalemääräisen kaupankäynnin suurillakin summilla ilman valtavia kustannuksia.

Tether soveltuukin siis parhaiten kaupankäyntiin pienillä kustannuksilla kryptovaluuttamarkkinalla.

Ethereum

kryptovaluutta - Ethereum

Ethereum soveltuu kryptovaluutoista kiinnostuneelle sijoittajalle, joka uskoo kryptovaluuttojen käyttökohteiden käyttöönottamisen tuomaan kurssikehitykseen.

Ethereum on lupaava kryptovaluuttaprojekti, jonka tulevaisuudennäkymät ovat ainakin teoriassa hyvin kirkkaat.

Ethereum jatkaa kehitystään aktiivisesti, ja se onkin maailman 2. vaihdetuin kryptovaluutta.

Bitcoin

kryptovaluutta - bitcoin

Bitcoin soveltuu kryptomaailmassa suuriin transaktioihin, joilla ei ole kiire. Bitcoinia ei voi käyttää reaaliajassa maksamiseen sen pitkän käsittelyajan ja hitaan transaktioiden käsittelyn vuoksi.

Bitcoinista on myös toinen ”versio”, Bitcoin Cash, jonka transaktionopeus on merkittävästi nopeampi. Bitcoin Cash on kuitenkin pieni projekti, joten se on merkittävästi riskialttiimpi.

Bitcoin sopii kryptomaailmassa parhaiten suuriin varansiirtoihin, joilla ei ole kiire.

Mikä on Tether-kryptovaluutta?

Tether on stablecoin-kryptovaluuttoihin kuuluva kryptovaluutta, jota käytetään pääasiallisesti kaupankäynnissä muilla kryptovalutoille.

Mikä on Ethereum-kryptovaluutta?

Ethereum on Ethereum-lohkoketjussa käytetty kryptovaluutta. Ethereum-lohkoketju mahdollistaa käyttäjille mm. Smart Contract-sopimusten luomisen.

Mikä on Bitcoin-kryptovaluutta?

Bitcoin on maailman ensimmäinen digitaalinen valuutta, eli kryptovaluutta. Se luotiin vuonna 2008 nimettömän henkilön toimesta.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen omaisuuslaji, jota kutsutaan kansankielellä valuutaksi. Kryptovaluutat mahdollistavat mm. nimettömän arvon siirtämisen.

Miksi Tether on olemassa?

Tether on ennen kaikkea suunniteltu kaupankäyntiin muilla kryptovaluutoilla ilman valuutanvaihtokustannuksia.

Onko kryptovaluutta laillinen?

Kryptovaluutat ovat laillisia, mutta ne toimivat alalla, joka ei ole reguloitu ollenkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat sijoittajille erittäin riskialttiita sijoituksia.

Kiinnostaako sijoittamisen aloittaminen? Lue alla olevat artikkelit!

Etoro Kokemuksia – Voiko Etoroon luottaa?

Nordnet kokemuksia – Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä

Sponsoroitu: NordVPN.

Haluatko, että kuka tahansa voi lukea koko selainhistoriasi ja seurata sinua verkossa vapaasti? En minäkään. Kyberturvallisuus on tänä päivänä vakavasti otettava asia, ja verkkohyökkäyksiä tapahtuukin tämän tästä ympäri maailmaa.

Euroopan alueen kriisi kiristää turvallisuustilannetta entisestään myös verkossa, ja suojaamattomat yhteydet ovat entistä altiimpia urkinnalle ja verkkohyökkäyksille.

Nordvpn on asiantuntijoiden palkitsema VPN-palvelu, joka toimii kaikila laitteillasi yhdellä tilauksella. Palvelua voit käyttää missä tahansa, ja se tarjoaa ensiluokkaista tietoturvaa millä tahansa alustalla: Suoratoistopalvelut, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat.

Olen itsekin käyttänyt VPN-palvelua päivittäin kaikilla laitteillani jo vuosia, ja suosittelen lämpimästi sitä myös lukijoilleni. NordVPN tarjoa lukijoillemme HUIKEAN tarjouksen jotta sinäkin voit suojata yhteytesi ja salata verkkoliikenteesi urkinnalta.

Tilaa NordVPN nyt ja saat 3kk ILMAISEKSI ja JOPA 68% alennuksen tilauksestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *