Siirry suoraan sisältöön

Korkoa korolle-ilmiö – Selkokielellä selitetty

Korkoa korolle -ilmiö on yksi sijoittamisen voimakkaimmista työkaluista, joka voi muuttaa pienetkin säästöt merkittäväksi omaisuudeksi ajan myötä. Se on kuin lumipallo, joka kasvaa vieriessään yhä suuremmaksi ja suuremmaksi.

Korkoa korolle-ilmiö on rahastosijoittajan paras ystävä

Korkoa korolle-ilmiö on yksi sijoittamisen voimakkaimmista työkaluista, mutta usein se jää liian vähälle huomiolle. Kyseessä on prosessi, jossa sijoituksesi tuotot tuottavat lisää tuottoja, jotka taas tuottavat lisää tuottoja, ja niin edelleen. Tämä lumipalloefekti voi ajan mittaan kasvattaa sijoitustesi arvoa merkittävästi.

Miten korkoa korolle toimii?

Yksinkertaistettuna korkoa korolle tarkoittaa sitä, että saat korkoa paitsi alkuperäisestä sijoituksestasi, myös aiemmin kertyneistä koroista. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta sen todellinen voima paljastuu vasta pidemmällä aikavälillä.

Esimerkki:

Sijoitat 1000 euroa vuosittain 7 %:n vuotuisella tuotolla. Ensimmäisen vuoden jälkeen saat 70 euroa korkoa. Toisena vuonna saat korkoa jo 1070 eurosta (alkuperäinen sijoitus + ensimmäisen vuoden korko), eli 74,90 euroa. Kolmantena vuonna korkoa kertyy jo 1144,90 eurosta, ja niin edelleen.

Aika on rahaa – kirjaimellisesti

Korkoa korolle -ilmiön tehokkain elementti on aika. Mitä pidempään annat sijoitustesi kasvaa, sitä suuremmaksi lumipallosi ehtii kasvaa. Korkoa korolle -ilmiön taika piilee juuri pitkäjänteisyydessä. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen ja mitä pidempään annat sijoitustesi kasvaa, sitä suuremmaksi lumipallo kasvaa.

Korkoa korolle -ilmiötä voi hyödyntää monin eri tavoin:

 • Säännöllinen säästäminen: Sijoittamalla säännöllisesti, vaikka pienenkin summan, annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työtä puolestasi.
 • Osingot uudelleen sijoittamalla: Jos sijoitat osakkeisiin, jotka maksavat osinkoa, voit kasvattaa sijoitustasi uudelleensijoittamalla osingot.
 • Korkoa tuottavat tilit: Korkoa tuottavat säästö- tai sijoitustilit voivat hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä.

Korkoa korolle -ilmiöllä on useita etuja sijoittajalle:

 • Pitkäjänteinen vaurastuminen: Se on tehokas tapa kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä.
 • Pienetkin säästöt voivat kasvaa: Säännöllinen säästäminen ja korkoa korolle -ilmiö voivat muuttaa pienetkin summat merkittäväksi omaisuudeksi.
 • Motivaatio säästää: Korkoa korolle -ilmiön näkeminen käytännössä voi motivoida säästämään enemmän.

Esimerkki:

Sijoitat 50 euroa kuukaudessa 20 vuoden ajan 7 %:n vuotuisella tuotolla. 20 vuoden kuluttua olet sijoittanut yhteensä 12 000 euroa, mutta korkoa korolle -ilmiön ansiosta sijoitustesi arvo on kasvanut noin 24 900 euroon.

Korkoa korolle käytännössä – esimerkkejä eri aikajänteillä

Otetaan esimerkiksi 50 euron kuukausisijoitus ja tarkastellaan, miten korkoa korolle vaikuttaa sijoituksen arvoon eri aikajänteillä 7 %:n vuotuisella tuotolla:

 • 5 vuotta: Sijoitettu pääoma 3000 €, kokonaissumma korkoa korolle -ilmiöllä noin 3 500 €
 • 10 vuotta: Sijoitettu pääoma 6000 €, kokonaissumma korkoa korolle -ilmiöllä noin 8 400 €
 • 20 vuotta: Sijoitettu pääoma 12 000 €, kokonaissumma korkoa korolle -ilmiöllä noin 24 900 €
 • 30 vuotta: Sijoitettu pääoma 18 000 €, kokonaissumma korkoa korolle -ilmiöllä noin 57 300 €

Kuten esimerkeistä huomaamme, mitä pidempään sijoitat, sitä suuremmaksi korkoa korolle -ilmiön vaikutus kasvaa.

Miten hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä?

 1. Aloita ajoissa: Mitä nuorempana aloitat sijoittamisen, sitä enemmän aikaa korkoa korolle -ilmiöllä on kasvattaa varallisuuttasi.
 2. Sijoita säännöllisesti: Kuukausisäästäminen on helppo tapa hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä. Vaikka summa olisi pieni, pitkällä aikavälillä sillä voi olla suuri vaikutus.
 3. Valitse oikeat sijoituskohteet: Korkoa korolle -ilmiö toimii parhaiten sijoituksissa, jotka tuottavat säännöllistä tuottoa, kuten osakkeet tai rahastot.
 4. Ole kärsivällinen: Korkoa korolle -ilmiö vaatii aikaa toimiakseen. Älä lannistu lyhyen aikavälin markkinavaihteluista, vaan pidä katse pitkällä aikavälillä.

Korkoa korolle laskukaava

Korkoa korolle-ilmiön laskukaava on seuraava:

X × (1+r/100)^t

X = alkuperäinen sijoitus
r = korko
t = sijoitusaika (esim. vuosissa)

Yhteenveto

Korkoa korolle -ilmiö on sijoittajan salainen ase, joka voi auttaa saavuttamaan taloudelliset tavoitteet. Säännöllinen säästäminen, pitkäjänteisyys ja korkoa korolle -ilmiön ymmärtäminen ovat avaimia taloudellisen menestyksen saavuttamiseksi.

Muista: Korkoa korolle -ilmiö toimii parhaiten pitkällä aikavälillä. Älä lannistu, jos et näe tuloksia heti, vaan anna ajan tehdä tehtävänsä.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.