Mitä tarkoittaa makrotalous? Entä instituutiosijoittaja? Käytän Rahablogin artikkeleissani usein sanoja, jotka saattavat herättää kysymyksiä. Tälle sivulle kerään sijoittamiseen, talouteen ja rahaan liittyviä käsitteitä ja avaan hieman niiden merkitystä. Sivustolla on myös linkkejä lähteisiin, josta itse olen oppinut käsitteiden tarkoituksista.
Makrotalous
Mitä tarkoittaa makrotalous?
Makrotaloudella tarkoitetaan talouden laajempaa kuvaa, ja se käsittelee mm. maailmantalouden, suurten valtioiden sekä esimerkiksi mantereiden talousasioita.
Parhaiten makrotalouden ilmiöistä olen oppinut yhdestä videosta jonka voit katsoa youtubesta.
Vaikka video on pitkä (43 minuuttia), suosittelen ehdottomasti katsomaan videon, sillä Ray Dalio on legendaarinen taloustieteilijä ja videolla selitetään selkokielellä miten makrotalouden rattaat todella pyörivät.
Kryptovaluutta/Virtuaalivaluutta
Mikä on kryptovaluutta?
Ja mitä varsinaisesti tarkoitetaan, kun puhutaan virtuaali- tai kryptovaluutoista?
Kryptovaluutoilla tarkoitetaan uutta omaisuuslajia, joka on kehitetty digitaaliseen maailmaan. Kryptovaluuttojen ajatus on tarjota valuutta, joka on täysin pankkien ja muiden valtion instituutioiden vallan ulkopuolella. Kryptovaluutat toimivat Blockchain-teknologialla joka mahdollistaa niiden käyttämisen ilman välikättä (pankkia), mutta ne ovat ilman välikättäkin turvallisia käyttää.
Kryptovaluutoista voit lukea lisää esim. Suomalaiselta Bittiraha.fi-sivustolta.
Instituutiosijoittaja
Mitä tarkoittaa instituutiosioittaja? Instituutiosijoitta-termi tarkoittaa yksinkertaisesti sijoittajia, jotka ovat valtavia instituutioita. Maailman suurin instituutiosijoittaja on Blackrock, ja Blackrokilla on hallinnoitavanaan n. 10 biljoonan (Biljoona on 1000 miljardia) omaisuus, ja asiakkaisiin kuuluvat mm. valtiot, suuret yksityiset pääomasijoittajat sekä pankit.
Instituutiosijoittajilla on käytössään huomattavasti edistyneemmät työkalut kuin yksityisillä, jotka mahdollistavat mm. algoritmitreidaamisen kurssin mikroliikkeiden parissa.
Rahastot
Mitä rahastot ovat?
Rahastot ovat sijoituskohteita, joihin on valikoitu rahaston hallinnoijan toimesta erilaisia osakkeita, arvopapereita, korko-osuuksia sekä muita omaisuuslajeja jotta palveluntarjoaja voi tarjota sijoittajille erilaisia sijoituskohteita ilman, että sijoittajan tarvitsee valita yksittäisiä osakkeita tai ostaa kokonaisia osakkeita.
Rahastojen hyötyihin kuuluu mm. pienillä summilla sijoittaminen hyvin hajautetusti. Sinun ei siis tarvitse esimerkiksi ostaa kokonaista Teslan osaketta, joka maksaa parhaillaan yli 1000€, vaan voit ostaa osuuksia rahastosta, joka seuraa Teslan osakkeen kurssikehitystä.
Rahastot ovat myös lähtökohtaisesti paremmin hajautettuja verrattuna yksittäiseen omaisuuslajiin tai arvopaperiin.
Karhumarkkina
Mitä tarkoittaa karhumarkkina?
Karhumarkkinalla tarkoitetaan markkinan tilaa, jossa arvopaperien tai osakkeiden arvo laskee lyhyessä ajassa yli 20%. Karhumarkkina on sijoittajien kannalta huono tilanne, sillä omistukset menettävät arvoaan.
Karhumarkkinan muistisääntö on helppo: Karhu hyökätessään nousee jaloilleen ja laskeutuu hyökätäkseen. Karhumarkkinan nimitys tuleekin englannin kielen termista ”Bear market” ja sen alkuperäinen synty perustuukin juuri tuohon muistisääntöön.
Karhu=laskumarkkina.
Härkämarkkina
Mitä tarkoittaa härkämarkkina?
Härkämarkkinalla tarkoitetaan karhumarkkinan vastakohtaa, eli puhutaan markkinatilanteesta jossa arvopapereiden tai osakkeiden arvo nousee lyhyessä ajassa yli 20%.
Härkämarkkina on sijoittajien kannalta hyvä asia, koska omistusten arvo nousee.
Härkämarkkinan muistisääntö on helppo: Härän sarvet osoittavat ylöspäin, kertoen noususta.
Härkämarkkinan, kuten karhumarkkinan nimi tulee englannin kielen sanoista ”Bull Market” ja nimi on samalla tavalla syntynyt muistisäännöstä.
Härkä = Nousumarkkina.
P/E-luku
P/E-luku (hinta/tulos-suhde) mittaa osakkeen hintaa suhteessa yrityksen ansaitsemiin tuloksiin osaketta kohden.