Ukrainan sota ja korkeana jylläävä inflaatio – Kannattaako sijoittaa nyt, ja jos kannattaa, niin mihin nyt kannattaa sijoittaa? Artikkelissa pohditaan sodan ja inflaation vaikutusta sijoittajien toimintaan ja inflaation runteleman talouden tulevaisuudennäkymiä.
Läheskään kaikki alat eivät kärsi maailmantilanteesta ollenkaan, vaan tekevät ennennäkemättömiä voittoja. Mitkä nämä alat ja yhtiöt ovat?
Tärkeimmät tiivistettynä:
🌐 Geopoliittiset riskit: Sijoittamisessa sodan ja inflaation aikana on huomioitava niiden vaikutukset markkinoihin.
📈 Inflaatio: Nousussa oleva inflaatio voi vaikuttaa sijoitusten tuottoihin ja ostovoimaan.
💰 Hajauttaminen: Hajauttamalla sijoituksia eri varallisuuslajeihin ja maantieteellisesti, voit vähentää riskejä.
🔎 Pitkäjänteisyys: Lyhyen aikavälin sijaan, sijoittajien tulisi keskittyä pitkän aikavälin sijoitusstrategiaan.
🧠 Mieti, mitkä yhtiöt myyvät tuotteita henkilöille, joihin korkojen nousu tai korkea inflaatio ei vaikuta.
Kannattaako sijoittaa nyt kun markkina on pohjalla?
Lyhyt vastaus: Kyllä, jos sijoitushorisonttisi on pitkä. Pitkä vastaus: Ei niin yksinkertaista.
Tällä hetkellä kuulee enemmän ja enemmän siitä, miksi nyt ei kannattaisi sijoittaa – Mediassa myllertää päivä päivältä kiihtyvällä tahdilla toinen toistaan synkempiä arvioita lähitulevaisuuden markkinanäkymistä.
Sijoittajan onkin tällä hetkellä hyvä pitää jäitä hatussa ja pyrkiä minimoimaan omistustensa riskit – Mutta kannattaako sijoittuksia lisätä nyt ollenkaan, kun markkinanäkymät ovat lähitulevaisuudessa epävarmat?
Sijoitushorisonttisi vaikuttaa paljon
Jos olet nuori sijoittaja, ja tarkastelet kurssikehitystä pitkällä tähtäimellä, nyt on ehdottomasti oiva aika aloittaa sijoittaminen tai lisätä omistuksia oikeista yhtiöistä. Kun ostat hintojen ollessa pohjalla, on tulevaisuuden tuottopotentiaali merkittävästi suurempi kuin aallonharjalla markkinan ollessa huippulukemissa.
Lue myös: Miten aloittaa sijoittaminen nuorena?
Toistaalta jos sijoitusurasi on jo pitkällä ja toivot myyväsi sijoituksesi lähitulevaisuudessa, tarina on toinen. Tässä tilanteessa ei tietysti välttämättä kannata sijoituksia myydä, ellei ole pakko, sillä markkina on tullut alas huipuistaan jo pitkän matkaa.
Huhtikuussa 2023 tilanne näyttää kuitenkin siltä, että inflaatio alkaa pikkuhiljaa hellittämään, ja keskuspankkien odoteaan hiljalleen ainakin jarruttavan koronnostoja – paras tilanne tietysti olisi, jos keskuspankit lopettaisivat korkojen nostamisen kokonaan.
Korkojen laskua saadaan kuitenkin todennäköisesti odottaa vielä jonkin aikaa.
Toistaalta saattaa olla, että Venäjä päättääkin yhtäkkiä lopettaa sodan Ukrainassa ja inflaatio palaakin normaalitasolle – Markkina reagoisi tähän erittäin voimakkaasti ylöspäin ja sijoittajat olisivat jälleen yhtä hymyä.
Voi myös olla, että talouskriisi syvenee entisestään ja keskuspankit eivät saa rahapolitiikan kiristyksellä taantumaa estettyä. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti sijoittajille pitkää synkkää kautta, jolloin kurssikehitys olisi varsin maltillista.
Tästä syystä kannattaa aina pitää mielessä oma sijoitussuunnitelmasi ja ajatella pitkällä tähtäimellä – Mitä pidempi sijoitushorisonttisi on, sitä suurempi on myös tuottomahdollisuus.
Jos mietit tällä hetkellä sijoittamisen aloittamista, ja sinulla on varoja laittaa sijoituksiin, nyt lienee paras aika vuosikymmeniin aloittaa. Sijoituskohteet tulee kuitenkin valita huolellisesti, jotta riski ja tuottopotentiaali kohtaavat omaan sijoitussuunnitelmaasi sopivaksi.
Mihin nyt kannattaa sijoittaa?
Inflaatio ja sota. Yleisesti mieleen tulee kaaos, sekasorto ja kurssisukellukset. Tämä pitääkin osittain paikkansa, ja laajemmassa kuvassa markkinalla on nähty melkoisia mahalaskuja tänä vuonna kun yhtiöiden riskit konkretisoituvat.
Kolikolla on kuitenkin aina kääntöpuolensa, ja osa yrityksistä myös hyötyy sodasta ja inflaation luomasta sekasorrosta.
Hyviä esimerkkejä tällä hetkellä menestyvistä yhtiöistä ovat esimerkiksi energiayhtiöt, jotka takovat valtavia voittoja energian hinnan kallistuessa. Tämä ei kuitenkaan päde myöskään kaikkiin energiayhtiöihin, ja Fortumin katastrofaalinen Uniper-sotku on tästä hyvä esimerkki.
Fortumin epäonni on kuitenkin kääntynyt monen muun yhtiön onneksi, ja esimerkiksi vesi-, tuuli-, ja ydinvoimalat tuottavat tällä hetkellä valtavia voittoja.
Tällä hetkellä on siis entistä tärkeämpää tarkistella sijoituskohteen tulevaisuudennäkymiä tarkemmin – Mitä yhtiö tekee, ja mistä sen voitot koostuvat? Myykö yhtiö tuotteita, joiden käyttäjäkunta jatkaa ostamista inflaatiosta ja sodasta huolimatta, vai kärsiikö yhtiön myynti näiden tapahtumien seurauksena?
Hyvä esimerkki hyvin inflaatiota kestävästä alasta ovat myös luksustuotteita myyvät yhtiöt. Yhtiöiden asiakaskunta koostuu lähinnä ihmisistä, joilla on tavallista enemmän varallisuutta. Näinollen myöskään inflaation aiheuttama hintojen nousu tai korkojen nousu ei vaikuta heidän ostotottumuksiinsa negatiivisesti.
Pitää kuitenkin pitää mielessä, että tällä tarkoitetaan tässä tapauksessa ainoastaan yhtiöitä, joiden kohderyhmä koostuu todella varakkaista henkilöistä. Yleisesti ottaen luksustuotteina voidaan pitää vaikkapa merkkivaatteita, mutta tässä tapauksessa tarkoitetaan enemmän yhtiöitä, kuten Ferrari, Bugatti, Lamborghini jne.
Yhtiöt myyvät niin kalliita tuotteita, että ilman merkittävää varallisuutta edes velalla ostaminen ei ole mahdollista. Moni luksustuotteisiin kuuluva kategoria kärsiikin inflaatiosta samalla tavalla kun muutkin alat, kuten esimerkiksi hajuvesiä, ”edullisia” merkkivaatteita, ja edullisempia luksusruokia myyvät yhtiöt.
Tämä johtuu siitä, että näiden yhtiöiden asiakaskunta koostuu luksustuotteen asemasta huolimatta ihan tavallisista kuluttajista, jotka ostavat tuotteita harvoin – tai velalla.
Kun mietit mihin nyt kannattaa sijoittaa, mieti isommin: Mitkä ovat ne pörssilistatut yhtiöt, jotka palvelevat pääasiallisesti maailman rikkaimpia?
Kommentoi ihmeessä alle, jos tulee mieleen yhtiöitä, jotka mielestäsi pärjäisivät hyvin nykytilanteessa!
Yhteenveto
Inflaation, Ukrainan sodan ja pandemian johdosta sijoittajien tulee harkita huolellisesti sijoituspäätöksiään. Markkinanäkymät ovat epävarmat, mutta nuorille sijoittajille pitkällä tähtäimellä nyt voi olla hyvä aika sijoittaa tai lisätä omistuksiaan.
Tärkeää on valita sijoituskohteet, joilla on tuottopotentiaalia.
Sijoitushorisontin pituus vaikuttaa merkittävästi siihen, kannattaako sijoittaa nyt.Vaikka inflaatio ja sota aiheuttavat kurssisukelluksia, jotkut yritykset hyötyvät näistä olosuhteista. Esimerkiksi energiayhtiöt saavat lisää voittoja energian hinnan noustessa, ja vesi-, tuuli- ja ydinvoimalat tuottavat valtavia voittoja.
Luksustuotteita myyvät yhtiöt, kuten Ferrari, Bugatti ja Lamborghini, palvelevat asiakaskuntaa, joka ei ole niin herkkä inflaatiolle tai korkojen nousulle.
Sijoittajan on siis tärkeää miettiä laajemmin, mitkä pörssilistatut yhtiöt palvelevat pääasiallisesti maailman rikkaimpia ja millä aloilla on potentiaalia selvitä nykyisestä taloustilanteesta.