Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako sijoittaa nyt? Sota ja inflaatio 2022

Ukrainan sota, hiljalleen hiipuva mutta edelleen maailmantalouteen vaikuttava maailmanlaajuinen pandemia ja korkeana jylläävä inflaatio – Kannattaako sijoittaa nyt, ja jos kannattaa, niin mihin nyt kannattaa sijoittaa?

Artikkelissa pohditaan sodan vaikutusta sijoittajien toimintaan ja inflaation runteleman talouden tulevaisuudennäkymiä. Läheskään kaikki alat eivät kärsi maailmantilanteesta ollenkaan, vaan tekevät ennennäkemättömiä voittoja. Mitkä nämä alat ja yhtiöt ovat?

Kannattaako sijoittaa nyt kun markkina on pohjalla?

Lyhyt vastaus: Kyllä, jos sijoitushorisonttisi on pitkä. Pitkä vastaus: Ei niin yksinkertaista.

Tällä hetkellä kuulee enemmän ja enemmän siitä, miksi nyt ei kannattaisi sijoittaa – Mediassa myllertää päivä päivältä kiihtyvällä tahdilla toinen toistaan synkempiä arvioita lähitulevaisuuden markkinanäkymistä.

Sijoittajan onkin tällä hetkellä hyvä pitää jäitä hatussa ja pyrkiä minimoimaan omistustensa riskit – Mutta kannattaako sijoittuksia lisätä nyt ollenkaan, kun markkinanäkymät ovat lähitulevaisuudessa epävarmat?

Riippuu paljon omasta tilanteestasi. Jos olet nuori sijoittaja, ja tarkastelet kurssikehitystä pitkällä tähtäimellä, nyt on ehdottomasti oiva aika aloittaa sijoittaminen tai lisätä omistuksia oikeista yhtiöistä. Kun ostat hintojen ollessa pohjalla, on tulevaisuuden tuottopotentiaali merkittävästi suurempi kuin aallonharjalla markkinan ollessa huippulukemissa.

Toistaalta jos sijoitusurasi on jo pitkällä ja toivot myyväsi sijoituksesi lähitulevaisuudessa, tarina on toinen. Tässä tilanteessa ei tietysti välttämättä kannata sijoituksia myydä, ellei ole pakko sillä markkina on tullut alas huipuistaan jo pitkän matkaa.

Markkinan luisu saattaa kuitenkin jatkua vielä pitkän aikaa, ja talousennusteet eivät lähivuosille tällä hetkellä kovin ruusuisilta näytä. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että sijoitusmarkkinat ovat aina arvaamattomat eikä kukaan osaa ennustaa tulevaisuutta.

Saattaa olla, että Venäjä päättääkin yhtäkkiä lopettaa sodan Ukrainassa ja inflaatio palaakin normaalitasolle – Markkina varmasti reagoisi tähän erittäin voimakkaasti ylöspäin ja sijoittajat olisivat jälleen yhtä hymyä.

Voi myös olla, että talouskriisi syvenee entisestään ja keskuspankit eivät saa rahapolitiikan kiristyksellä taantumaa estettyä. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti sijoittajille pitkää synkkää kautta, jolloin kurssikehitys olisi varsin maltillista.

Tästä syystä kannattaa aina pitää mielessä oma sijoitussuunnutelmasi ja ajatella pitkällä tähtäimellä – Mitä pidempi sijoitushorisonttisi on, sitä suurempi on myös tuottomahdollisuus. Ajan kanssa myös riski pienenee, ja nyt halvalla ostetut omistukset ovatkin muuttuneet hyvin tuottaviksi osuuksiksi tulevaisuuden yhtiöistä.

Jos mietit tällä hetkellä sijoittamisen aloittamista, ja sinulla on varoja laittaa sijoituksiin, nyt lienee paras aika vuosikymmeniin aloittaa. Sijoituskohteet tulee kuitenkin valita huolellisesti, jotta riski ja tuottopotentiaali kohtaavat omaan sijoitussuunnitelmaasi sopivaksi.

Mihin nyt kannattaa sijoittaa?

Inflaatio ja sota. Yleisesti mieleen tulee kaaos, sekasorto ja kurssisukellukset. Tämä pitääkin osittain paikkansa, ja laajemmassa kuvassa markkinalla on nähty melkoisia mahalaskuja tänä vuonna kun yhtiöiden riskit konkretisoituvat.

Kolikolla on kuitenkin aina kääntöpuolensa, ja osa yrityksistä myös hyötyy sodasta ja inflaation luomasta sekasorrosta.

Hyviä esimerkkejä tällä hetkellä menestyvistä yhtiöistä ovat esimerkiksi energiayhtiöt, jotka takovat valtavia voittoja energian hinnan kallistuessa. Tämä ei kuitenkaan päde myöskään kaikkiin energiayhtiöihin, ja Fortumin katastrofaalinen Uniper-sotku on tästä hyvä esimerkki.

Fortumin epäonni on kuitenkin kääntynyt monen muun yhtiön onneksi, ja esimerkiksi vesi-, tuuli-, ja ydinvoimalat tuottavat tällä hetkellä valtavia voittoja. Tällä hetkellä monen Eurooppalaisen uusiutuvan energian alalla toimivan yrityksen kurssikehitys onkin päätä huimaavaa – Myös rahastojen osalta tällä hetkellä eniten tuottavien rahastojen listalla keikkuu lähinnä Eurooppalaisia energiarahastoja.

Tällä hetkellä on siis entistä tärkeämpää tarkistella sijoituskohteen tulevaisuudennäkymiä tarkemmin – Mitä yhtiö tekee, ja mistä sen voitot koostuvat? Myykö yhtiö tuotteita, joiden käyttäjäkunta jatkaa ostamista inflaatiosta ja sodasta huolimatta, vai kärsiikö yhtiön myynti näiden tapahtumien seurauksena?

Hyvä esimerkki hyvin inflaatiota kestävästä alasta ovat myös luksustuotteita myyvät yhtiöt. Yhtiöiden asiakaskunta koostuu lähinnä ihmisistä, joilla on tavallista enemmän varallisuutta. Näinollen myöskään inflaation aiheuttama hintojen nousu tai korkojen nousu ei vaikuta heidän ostotottumuksiinsa negatiivisesti.

Pitää kuitenkin pitää mielessä, että tällä tarkoitetaan tässä tapauksessa ainoastaan yhtiöitä, joiden kohderyhmä koostuu todella varakkaista henkilöistä. Yleisesti ottaen luksustuotteina voidaan pitää vaikkapa merkkivaatteita, mutta tässä tapauksessa tarkoitetaan enemmän yhtiöitä, kuten Ferrari, Bugatti, Lamborghini jne.

Yhtiöt myyvät niin kalliita tuotteita, että ilman merkittävää varallisuutta edes velalla ostaminen ei ole mahdollista. Moni luksustuotteihin kuuluva kategoria kärsiikin inflaatiosta samalla tavalla kun muutkin alat, kuten esimerkiksi hajuvesiä, ”edullisia” merkkivaatteita, ja edullisempia luksusruokia myyvät yhtiöt.

Tämä johtuu siitä, että näiden yhtiöiden asiakaskunta koostuu luksustuotteen asemasta huolimatta ihan tavallisista kuluttajista, jotka ostavat tuotteita harvoin – tai velalla.

Kun mietit mihin nyt kannattaa sijoittaa, mieti isommin: Mitkä ovat ne pörssilistatut yhtiöt, jotka palvelevat pääasiallisesti maailman rikkaimpia?

Kommentoi ihmeessä alle, jos tulee mieleen yhtiöitä, jotka mielestäsi pärjäisivät hyvin nykytilanteessa!

Haluatko aloittaa sijoittamisen?

Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen alustan jossa voi käydä kauppaa mm. sijoitusinstrumenteilla, rahastoilla sekä osakkeilla. Nordnetistä löydät mm. kaikki Suomen osakemarkkinan osakkeet mutta palvelussa on laaja valikoima myös ulkomaisia osakkeita ja rahastoja. Nordnet tarjoaa myös kokeneemmille sijoittajille erilaisia vipuinstrumentteja sekä vivutuspalveluita.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetilla, voit avata ilmaisen asiakkuuden painamalla linkkiä. Linkki vie sinut Nordnetin etusivulle, josta voit avat asiakkuuden painamalla sivuston yläkulmasta ”Tule asiakkaaksi”.

inflaatio elokuu
Nordnetin sivusto.

Olen ollut itsekin Nordnetin asiakas jo useamman vuoden, ja alusta on mielestäni paras Suomenkielinen palvelu, josta voit ostaa ja käydä kauppaa laajalla valikoimalla erilaisia instrumentteja. Nordnet tarjoaa myös todella hyvän puhelinsovelluksen jota itse käytän lähes päivittäin seuratakseni sijoitusteni kurssikehitystä nopeasti ja helposti. Nordnetin sovellus löytyy sekä Androidille että Applelle näiden omista sovelluskaupoista.

mistä aloittaa sijoittaminen
mistä aloittaa sijoittaminen
inflaatio elokuu

Sivustolta löydät helposti haluamasi sijoituskohteet ja voit hakea eri kohteita helposti haulla. Esim. hakusanalla ”indeksirahasto” löytyy useampi vaihtoehto josta valita.

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta


Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *