Siirry suoraan sisältöön

Maailmantilanteesta tai sen tulevaisuudesta ei kukaan uskalla mennä varmuuteen, ja monella sijoittamista miettivällä on varmasti nyt päässä ajatus: Kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin?

Artikkelissa käydään läpi pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta markkinatilanteen vaikutusta sijoituspäätöksiin, ja se tarjoaa aloittelijalle hyvän lähtökohdan pohdintaan siitä, kannattaako nyt sijoittaa ollenkaan vai säästää rahat ”parempia päiviä” odottelemaan.

Tärkeimmät tiivistettynä:

  • Ajoituksen merkitys: osakemarkkinoiden ajoittaminen on haastavaa, joten pitkäjänteinen sijoittaminen on yleensä parempi strategia.
  • 📈 Historiallinen tuotto: osakkeet ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä hyviä tuottoja, mutta sijoittajan tulee varautua markkinoiden heilahteluihin.
  • 💼 Hajauttaminen: sijoittamalla eri toimialoille, maantieteellisille alueille ja yrityksiin voit vähentää riskejä ja saavuttaa tasaisemman tuoton.
  • 🔍 Tutki yhtiöitä: keskity hyviin yhtiöihin, joilla on vahva kilpailuasema, hyvä johto ja kestävä liiketoimintamalli.
  • 🌱 Sijoita pitkäjänteisesti: kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä osakesijoittamisessa, joten älä odota nopeita tuottoja.

    Pitkäjänteinen sijoittaminen kannattaa markkinasta riippumatta

    Monesti kuulee neuvon: ”Osta aina lisää, näytti markkina miltä tahansa.” Äkkiseltään kuulostaa hölmöltä neuvolta, eikö?

    Tähän on kuitenkin syynsä. Jos sijoitushorisonttisi (Aika, kuinka kauan aiot pitää sijoituksiasi myymättä niitä) on pitkä (15-20 vuotta), on sinun parempi ostaa vaikkapa indeksirahastoja kuukausittain välittämättä tippaakaan markkinoiden kurssivaihteluista.

    Aloittavalle sijoittajalle on äärettömän paljon tärkeämpää aloittaa sijoittaminen, ja pysyä suunnitelmassa kuin pyrkiä analysoimaan markkinoiden myllerrystä. Historia on osoittanut, että osakekurssit nousevat pitkällä aikavälillä tasaisesti ja verrattain ennustettavasti. Jos koitat analysoida yritysten tuloksia tietämättä sen syvällisemmin markkinoiden saloja, häviät pitkässä juoksussa aina.

    kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin?
    S&P 500 Indeksin kurssikäyrä vuodesta 1982.

    Yllä olevassa kuvaassa näkyy S&P500-Indeksin kurssikehitys vuodesta 1982 vuoteen 2022. Väliin on mahtunut monen monta talouskriisiä, sotia, pörssikuplia ja katastrofeja. Joka kerta markkina on palannut kasvuun.

    Mistä aloittaa sijoittaminen
    S&P500-Indeksi 2005-2010

    Yllä saman indeksin kehitys vuodesta 2005 loppuvuoteen 2010. Kuvaajassa harmaalla merkitty alue kuvaa taantumaa. Markkina romahti (2008 markkinaromahdus – Wikipedia) muutamassa kuukaudessa 1915 pisteestä 1000 pisteeseen. Markkina menetti siis lähes puolet arvostaan romahduksen aikana.

    Mistä aloittaa sijoittaminen
    S&P500-Indeksi vuodesta 2008 vuoteen 2022.

    Taloushistorian suurimpiin romahduksiin ja valtavaan konkurssiaaltoon johtanut pörssiromahdus vuodelta 2008 on unohtunut, ja kurssit ovat taas nousseet uusiin huippuihin.

    Laskusuhdanne kesti vuodesta 2007 vuoteen 2009. Osakkeet vajosivat tarkalleen 16 kuukautta putkeen, jonka jälkeen kurssinoususta saatiinkin nauttia ilman suurempi romahduksia 11 vuotta, kunnes maailmanlaajuinen pandemia iski osakemarkkinoihin.

    Miksi en olisi sitten myynyt kun lasku alkoi, ja ostanut osakkeet takaisin puoli-ilmaiseksi kun ne alkavat taas nousta?

    Helppo kysymys, vaikea vastaus. Jälkiviisas on aina helppo olla, myös osakemarkkinoilla. Jokaisessa taantumassa ja pörssiromahduksessa on myös niitä viikkoja, jopa kuukausia, kun osakkeet lähtevät kovaan nousuun. Jos ei ole perehtynyt asiaan juurta jaksaen, näyttävät nämä kurssimuutokset helposti hyvältä paikalta ostaa – ovathan osakkeet nyt nousemassa.

    Markkinat kuitenkin heilahtelevat niin odottamattomilla tavoilla, että aloittelijan on parempi unohtaa markkinan analysointi ja luottaa isoon kuvaan – ja jatkaa samalla, tylsällä mutta toimivalla strategialla. Strategia tässä tapauksessa voi tarkoittaa vaikkapa 100 euron kuukausisijoittamista indeksirahastoon.

    Näin sijoituksesti on hajautettu ilman vaivaa osakkeiden valitsemisesta, ja ajallinen hajautus tapahtuu itsestään. Se on tylsää, sillä ei saa suuria, nopeita voittoja, mutta se toimii jos tarkoituksesi on pitää ostamasi osakkeet pitkän aikaa. Samalla myös ostat parhaaseen mahdolliseen aikaan – eli aina.

    Kun hajautat sijoituksesi ajallisesti: ostat nousukausia, ostat laskukausia ja kaikkea siltä väliltä. Näin pidät salkkusi ja sijoituskohteidesi keskihinnan hyvänä.

    Jos sijoittaminen todella on niin helppoa, mikseivät kaikki tee niin?

    Syy tähän löytyy mm. toisessa artikkelissa mainitsemistani ihmismielen impulsseista. Pitkäjänteinen, tulosta tuottava ja varma sijoittaminen vaatii erittäin vahvaa impulssikontrollia, hyvää otetta omasta taloudesta sekä kriisinsietokykyä. Ja timantista tehdyt hermot.

    kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin?
    Kun kurssit laskevat, pidä pää kylmänä ja älä panikoi.

    Pitkäjänteisen sijoittamisen hankaluus syntyykin, kun sijoitettua pääomaa alkaa kasaantua ja se alkaa tuottamaan. Joskus – kuten itselläni, se on hankalaa myös silloin kun pääomaa on vähän ja sijoitukset eivät tuota – Mutta suurimmalla osalla kovin päänsärky syntyy, kun sijoitusten arvon kehitystä seuraa ja tuntee ylpeyttä saavuttamastaan pääomasta.

    Pääoman saavuttaminen ei siis suinkaan ole ongelma, vaan sen menettämisen pelkääminen. Ei ehkä uskalleta ostaa, kun kurssit nousee ja mieleen hiipii ajatus seuraavasta markkinaromahduksesta. Toisaalta taas tekisi mieli myydä sijoitukset – olethan sen ansainnut kun pitkään olet sijoittanut pitkäjänteisesti. Voisit ostaa itsellesi jotain mukavaa, ja ei tarvitse stressata sijoitusten arvon romahtamista.

    Sama pätee myös laskumarkkinassa. Ei uskalleta pitää kiinni niistä osuuksista, jotka olet pitkällä aikavälillä haalinut itsellesi. Pelkäät, että tällä kertaa kurssit todella menevät nollaan asti, ja pelkoa ei auta yhtään analyytikoiksi itseään kutsuvat ”ammattilaiset” facebookin sijoitusryhmissä jotka analysoivat markkinaa sen kummemmin aiheesta tietämättä. Herkästi tässä vaiheessa ajatellaan, että muutkin myy, niin minäkin sitten. Vaikka tappiolla.

    Muutama vinkki, jotka omalla kohdallani ovat auttaneet ajattelemaan pitkällä tähtäimellä kurssien laskiessa tai noustessa:

    1. Ajattele aina pitkällä tähtäimellä.
    2. Muista aina historiallinen kehitys ja iso kuva.
    3. Osta osuuksia ja älä ajattele ostamiasi osuuksia rahana, vaan nimenomaan kappaleina.
    4. Ostamasi osuudet eivät vähene, kun markkina laskee.
    5. Ja muista aina: Et tee tappiota, jos et myy osuuksiasi. Luota markkinaan ja sen pitkäaikaiseen kurssikehitykseen.
    6. Kukaan ei osaa ajoittaa markkinaa tarkasti. Älä lankea kuvitelmaan, että sinäkään osaisit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.