Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako maksaa lainaa pois vai sijoittaa?

Sijoituskeskustelussa nousee usein esiin yhä uudelleen sama kysymys: Jos minulla on ylimääräistä rahaa, kannattaako minun ennemmin sijoittaa nämä varat vai maksaa pois olemassa olevia lainoja?

Kysymykseen tulee usein myös paljon erilaisia vastauksia, ja todellisuudessa oikea vastaus riippuu täysin kysyjän henkilökohtaisesta tilanteesta. Käydään tässä artikkelissa läpi muutamia tavanomaisia tilanteita, jotka usein vaikuttavat kysyjiä askarruttavan.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään asuntolainan marginaalia: Etua.fi kilpailuttaa nykyisen ja uuden asuntolainan korot täysin veloituksetta. Etua on finanssivalvonnan hyväksymä lainojen kilpailutuspalvelu, joka on toiminut jo vuodesta 2008. *Kilpailuta asuntolainasi korko nyt

Oikea vastaus riippuu kysyjän tilanteesta

Kuten introssa mainittiin, tähän kysymykseen vastaaminen ilman taustatietoja on mahdotonta. Jotta kysymykseen saa informatiivisen vastauksen, tulee ensin tarkastella omaa henkilökohtaista tilannetta ja tehdä ratkaisuja ainoastaan oman tilanteen pohjalta.

Siihen, kannattaako sinun sijoittaa varoja, vai maksaa pois olemassa olevaa velkaa, vaikuttavat pääsääntöisesti kaksi tekijää: Onko lainojesi yhdistetty kuukausierä liian suuri, ja onko lainoissasi osakemarkkinan (tai rahastomarkkinan) keskimääräistä vuosituottoa korkeampi kokonaiskorko.

Vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin myös muita. Vaikka taloudellisesti kannattavin ratkaisu voisi olla osakemarkkinaan sijoittaminen, on sijoittaessa kuitenkin aina otettava huomioon myös omat tekijänsä, joita lainan maksamisen yhteydessä ei tarvitse miettiä.

Jos maksat lainaa pois, saat aina käytännössä varmaa tuottoa – koska olet sitoutunut jo maksamaan lainan korkoineen, eikä siitä pääse eroon muuten kuin maksamalla lainasumma kokonaisuudessaan takaisin lainanmyöntäjälle, tuottaa lainan ennenaikainen maksaminen säästettyjen lainakustannusten verran ”tuottoa”.

Tuotto tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole varsinaista tuottoa, vaan säästettyä rahaa. Lainanmyöntäjä ei siis maksa sinulle mitään, vaan menettää omia tuottojaan, sillä maksat lainastasi vähemmän kokonaiskorkoa – se on joka tapauksessa rahaa, jonka olisit jossain vaiheessa joutunut maksamaan, jos et olisi maksanut lainaa aikaisemmin pois. Näin ollen se on rahaa, jonka voit lainakustannusten sijaan käyttää johonkin muuhun tai laittaa vaikkapa säästöön, aivan kuten osake-, tai rahastosijoituksesta ansaitun tuoton.

Lainaa maksamalla saat verovapaata tuottoa heti

Kuten otsikosta saattaa päätellä, on lainan maksamisessa yksi suuri ero osake-, tai rahastosijoituksista saatuihin tuottoihin – ne ovat ”verovapaita”. Verovapaus johtuu tietysti siitä, että lainaa ennenaikaisesti maksamalla tekemiäsi tuottoja ei lasketa verottajan näkökulmasta tuotoksi, ja kuten aikaisemmassa kappaleessa todettiin, ne eivät varsinaisesti tuottoja olekaan.

Toinen suuri ero liittyy tuottojen odotettuun toteutumisaikaan. Jos maksat korollista lainaa pois, toteutuvat tuotot heti, kun maksat summan velkojalle. Jos jäljellä oleva lainasumma maksetaan samalla kokonaan pois, vapautuu sinulta myös lisää varoja käytettäväksi tulevaisuudessa – tämä voi helpottaa esimerkiksi taloudellisen puskurin rakentamisessa, tai jos rahaa jää lainanmaksun jälkeen säästöön, voit käyttää säästyvän summan vaikkapa sijoittamiseen.

Osakemarkkinalla tuotto ei toteudu heti

Jos päätät sijoittaa ylimääräiset varasi lainanmaksun sijaan, joudut todennäköisesti odottelemaan tuottoja jonkin aikaa. Tässä täytyy myös pitää mielessä se, että osakemarkkina ei tuota vuosittain tasaisesti, vaan sahaa ylös-alas vuodesta toiseen, päätyen pitkällä aikavälillä tarkasteltuna n. 7-8% keskimääräiseen vuosituottoon.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos sijoitat varasi juuri sillä hetkellä, kun osakemarkkina sattuu olemaan korkeimmillaan, voit joutua odottamaan tuottoa pääomallesi vuosikausia. Vuosien saatossa varoja ei myöskään tulisi nostaa pois, vaan antaa markkinan tehdä tehtävänsä ja luottaa isompaan kuvaan.

Varojen sijoittamiseen liitetään usein muutama ”kultainen sääntö”. Ne ovat ohjelinjoja, joita jokaisen järkevän sijoittajan suositellaan noudattavan. Yksi näistä säännöistä on se, että sijoittajan ei tulisi koskaan sijoittaa sellaisia varoja, joita tämä ei ole valmis menettämään.

Ohje on hyvä, sillä sijoitettujen varojen arvo voi tosielämässä pahimmillaan tippua jopa nollaan tai hyvin lähelle sitä. Sijoitusvarallisuuden täysi katoaminen on toki kohtalaisen epätodennäköistä, jos sijoittaja valitsee sijoituskohteensa fiksusti.

Jos varat on sijoitettu vaikkapa yksittäisen yhtiön osakkeeseen, on varojen täydellinen katoaminen merkittävästi todennäköisempää kuin silloin, jos varat on sijoitettu hajautetusti useamman eri alan yhtiöiden osakkeisiin tai vaikkapa suuriin indeksirahastoihin.

Joka tapauksessa sijoitusvarallisuuden arvo voi vaihdella merkittävästi ajankohdasta riippuen. Tämän vuoksi on hyvä pitää mielessä myös se, että sijoitettuja varoja ei välttämättä voi nostaa voitolla, vaikka sijoitukset olisivat olleet hallussasi jo useita vuosia.

Jos markkinalla sattuu olemaan huono hetki juuri sillä hetkellä kuin varoille olisi tarvetta, voi sijoittaja joutua myymään omistuksiaan jopa tappiolla. Tällöin varojen sijoittaminen on ollut täysin turhaa, ja varat olisivat olleet paremmassa käytössä esimerkiksi juuri korkeakorkoisten lainojen maksussa.

Fiksu ratkaisu on tehtävä oman tilanteen perusteella

Kuten aikaisemmin mainittiin, on vastaus otsikon pääkysymykseen hyvin pitkälti tilannekohtainen ja oikea vastaus vaihtelee kysyjän tilanteen mukaan. Koitetaan kuitenkin vielä tähän loppuun antaa jonkinlaisia ohjeita, joiden perusteella päätöksen tekeminen juuri sinun kohdallasi voi helpottua.

Kuvitellaan, että sinulla on vaikkapa 10 000 euroa lainaa, jonka todellinen vuosikorko on 4%. Tällaisia lainoja voivat olla esimerkiksi korottoman autolainat, joita vielä pari vuotta sitten oli mahdollista saada esimerkiksi uuden auton hankinnan yhteydessä.

Lisäksi sinulla on 8 000 euroa kulutusluottoa sekä 3 000 euroa luottokorttivelkaa, joiden todellinen vuosikorko on n. 16%. Jousto-, kulutus-, sekä luottokorttiluottojen todellinen vuosikorko pyörii usein juuri tuossa n. 15-20% tuntumassa, joten tältä osin esimerkki on hyvin verrattavissa ihan tosielämän tilanteeseen.

Saat yllättäen 30 000 euroa käyttöösi, ja seuraavaksi pitäisi keksiä, mitä rahoilla kannattaa tehdä. Monelle tulee varmasti mieleen ensimmäisenä kaikkien lainojen maksaminen velattoman elämän toivossa.

Huom. Vaikka lainasi nimelliskorko olisi 0%, voi rahoituksen todellinen vuosikorko olla merkittävästi tuota esimerkin 4%:a suurempi. Sinun kannattaa tarkistaa allekirjoittamasi lainasopimus etenkin, jos maksat lainan lyhennyksen yhteydessä suuria tilinhoitomaksuja tai olet maksanut pienen lainan nostamisesta suuren tilinavausmaksun.

Vaihtoehto A: Lainojen maksaminen kokonaan pois

Tämä ei varmasti ole huono ajatus. Kaikkien luottojen maksaminen kaventaa usein merkittävästi kuukausittaisia menoja, ja lainojen maksaminen voi tarjota suurta taloudellista helpotusta etenkin, jos lainakustannukset ovat rasittaneet taloutta liiallisesti.

Lainojen pois maksaminen ei myöskään pidä sisällään tippaakaan riskiä, joka on ehdoton plussa tälle vaihtoehdolle. Lainan summa ei voi kasvaa tai pienentyä, eikä lainan kokonaiskustannukset voi nousta enää esimerkiksi muuttuvan korkotilanteen vuoksi.

Vaihtoehto A on siis kaikkien lainojen pois maksaminen. Tällöin säästöön jäisi vielä n. 9 000 euroa, jonka voi halutessaan sijoittaa osakemarkkinoille tekemään tuottoa pitkällä aikavälillä. Vaihtoehto A on myös ylivoimaisesti matalariskisin vaihtoehto, joka on erittäin positiivinen asia.

Hyvät puolet:

 • Kuukausittaiset kustannukset laskevat
 • Tarjoaa taloudellista varmuutta tulevaisuudessa
 • Mahdollisten uusien lainojen saaminen on helpompaa, kun lainaa ei ole ennestään
 • Alhainen riski

Huonot puolet:

Vaihtoehto B: Lainojen osittainen maksaminen

Voit järkeillä ja maksaa pois korkeakorkoiset lainat, joiden todellinen vuosikorko ylittää osakemarkkinoiden tuotto-odotuksen. Tässä tapauksessa maksuun menisi tuo n. 11 000 euron potti, joka koostuu kulutusluotoista sekä luottokorttivelasta. Säästöön jäisi n. 19 000 euroa, jonka voisi halutessaan sijoittaa osakemarkkinalle.

Vaihtoehdon kokonaisriski kasvaa huomattavasti, sillä autolainan kuukausierä tulee edelleen hoitaa kuukausittain ja lainanmaksussa voi olla riski siihen, että lainan korko muuttuu tulevaisuudessa, jos lainanmaksussa esiintyy viiveitä tai lainan korko on muuttuva. Lisäksi osakesijoitusten kokonaispääoma on huomattavasti suurempi, ja riski niiden arvon laskemiseen on huomattavasti suurempi.

Vaihtoehto B on siis huomattavasti riskialttiimpi, sillä sijoitusten arvo voi heikentyä ajan saatossa, ja autolainan kuukausierät rasittavat jatkossakin taloutta. Esimerkin summilla ja korkotasoilla tämä vaihtoehto olisi teoriassa järkevin, sillä sijoitettavaa rahaa jää jäljelle 10 000 euroa enemmän, jolloin rahat saadaan töihin ja ne voivat tuottaa enemmän kuin autolainan pois maksaminen säästäisi.

Tässä tapauksessa hyöty syntyy siis siitä, että sijoitettavia varoja jää jäljelle enemmän, jolloin niiden vuosittainen euromääräinen tuotto-odotus on huomattavasti suurempi. Toisaalta myös riski kasvaa, sillä sijoitettujen varojen kokonaissumma on merkittävästi suurempi, ja laina jää edelleen hoidettavaksi.

Hyvät puolet:

 • Korkeakorkoiset lainat on maksettu pois
 • Sijoitettava kokonaispääoma on suurempi kuin vaihtoehto A:ssa
 • Varat on käytetty tehokkaasti

Huonot puolet:

 • Korkeampi riski
 • Matalakorkoisen lainan lyhennykset rasittavat taloutta jatkossakin

Vaihtoehto C: Kaikki rahat markkinalle ilman lainojen maksua

Voit myös sijoittaa kaikki varat markkinalle, jolloin sijoitettavien varojen kokonaissumma on 30 000 euroa. Tällöin koko potin vuosittainen tuotto-odotus on tuo osakemarkkinalle tyypillinen 7-8%. Lainat kuitenkin pyörivät taustalla edelleen, ja maksat lainoista kuukausittain korkoa sekä muita rahoituskustannuksia.

Tällöin kulutusluottojen sekä luottokorttivelan (11 000€) korkokustannukset ovat suuremmat, kuin mitä osakemarkkinalta voidaan odottaa tuottona. Tältä osin varojen sijoittaminen on siis huonoin mahdollinen vaihtoehto lyhyellä aikavälillä, sillä osakemarkkina tuo mukanaan sekä huonomman tuotto-odotuksen että korkeamman riskin.

Autolainan osuus kuitenkin tasaa vaihtoehtojen eroja hiukan, sillä autolainan korko on alhainen ja kulut ovat huomattavasti pienemmät kuin tuotto-odotus.

Esimerkeissä otetaan kuitenkin huomioon ainoastaan lyhyen aikavälin näkymät. Koko potin sijoittaminen maksaa itsensä varmasti takaisin jossain vaiheessa, sillä sijoitettu alkupääoma on merkittävästi suurempi, ja lainat kuitenkin jossain vaiheessa maksetaan pois kokonaan.

Kun lainat on maksettu, ei niistä synny enää kustannuksia. Jos varat on sijoitettuna vielä tässä vaiheessa, ne jatkavat tuoton tekemistä edelleen, ja vaihtoehtojen erotus alkaa hiljalleen kasvaa umpeen. Korkoa korolle-efekti alkaa vaikuttaa vuosien saatossa yhä voimakkaammin, kun aikaisempien vuosien tuotot lisätään sijoitettuun kokonaispääomaan.

Tällöin suuremman sijoitussumman hyödyt alkavat näkyä.

Riski on kuitenki valtavan suuri, ja tämän vaihtoehdon valitseminen ei todennäköisesi ole suurimmalle osalle järkevä vaihtoehto. Se on kuitenkin vaihtoehto, ja jos sinulla on äärimmäisen hyvä taloudellinen turvaverkko olemassa, voi kaikkien varojen sijoittaminen olla esimerkiksi 20 tai 30 vuoden aikavälillä varsin hyvä ratkaisu.

Hyvät puolet:

 • Sijoitettu kokonaispääoma on vaihtoehdoista suurin
 • Sijoitetut varat voivat hyötyä pitkällä aikavälillä enemmän kuin lainat maksaessa

Huonot puolet:

 • Erittäin korkea riski
 • Lainat rasittavat taloutta jatkossakin
 • Lainariskit

Yhteenveto

Vaihtoehdoista järkevin ainakin teoriassa on vaihtoehto B. Tällöin maksat edelleen matalakorkoista autolainaa, mutta lainan korko on kohtuullinen. Vaihtoehto A tarjoaa taloudellista turvaa, ja uusien lainojen nostaminen saattaa olla helpompaa tulevaisuudessa.

Oikea vastaus riippuu kuitenkin pitkälti kysyjän tilanteesta. Jos epäröit oikean ratkaisun kanssa, on vaihtoehto A ainakin varmasti hyvä ratkaisu, sillä lainojen maksaminen etuajassa on aina kannattavaa kokonaiskulujen kannalta.

Mitä mieltä olet itse? Pohditko tätä kysymystä omalla kohdallasi juuri nyt? Kommentoi alle!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.