Siirry suoraan sisältöön

Inflaatioennuste 2024 – Taittuuko inflaatio?

Vuosi 2024 on alkanut inflaation osalta rauhallisemmissa merkeissä kuin edellinen vuosi, mutta haasteet eivät ole täysin ohi. Sekä Suomessa että Euroalueella inflaation odotetaan hidastuvan, mutta epävarmuustekijät voivat yhä vaikuttaa kehitykseen.

Tutustutaan tässä artikkelissa asiantuntijoiden näkemyksiin inflaatiotilanteen kehityksestä vuodelle 2024.

Suomen inflaatioennuste 2024

Suomen Pankin maaliskuun 2024 väliennusteen mukaan inflaatio hidastuu Suomessa selvästi vuoden 2024 aikana, alle yhden prosentin vauhtiin. Tämä on merkittävä muutos vuoteen 2023 verrattuna, jolloin inflaatio oli huomattavasti korkeampi.

”Inflaation hidastuminen on positiivinen uutinen kuluttajille, sillä se tarkoittaa ostovoiman paranemista”, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. ”On kuitenkin tärkeää muistaa, että inflaatio on edelleen koholla ja epävarmuustekijät voivat vaikuttaa sen kehitykseen.”

Myös Tilastokeskuksen helmikuun 2024 tiedot tukevat hidastuvan inflaation trendiä. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan Suomen inflaatio oli helmikuussa 1,1 %, mikä on huomattavasti alhaisempi kuin euroalueen vastaava luku.

Euroalueen inflaatioennuste 2024

Myös euroalueella inflaation odotetaan hidastuvan entisestään vuoden 2024 aikana. Euroopan komission talven 2024 talousennusteen mukaan inflaation arvioidaan laskevan 3,0 prosenttiin vuonna 2024 ja 2,5 prosenttiin vuonna 2025.

”Inflaation hidastuminen Euroopassa on tervetullut kehitys, mutta emme voi tuudittautua siihen, että ongelma olisi ratkaistu”, varoittaa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde. ”Meidän on jatkettava rahapolitiikan kiristämistä, jotta inflaatio saadaan painettua takaisin tavoitetasolle.”

Epävarmuustekijät

Vaikka inflaatioennusteet ovat positiivisia, on tärkeää muistaa, että epävarmuustekijät voivat yhä vaikuttaa inflaation kehitykseen. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan jatkuminen voi nostaa energian ja ruoan hintoja, mikä kiihdyttäisi inflaatiota.

Myös työmarkkinoiden kehitys on keskeinen tekijä. Jos palkat nousevat voimakkaasti, se voi lisätä inflaatiopaineita. Epävarmuustekijöitä on vielä runsaasti, ja ainakin seuraavat asiat voivat vaikuttaa konkreettisesti Suomen inflaatiotilanteen kehitykseen negatiivisesti:

  • Energian hintojen nousu: Öljyn, kaasun tai sähkön hintojen äkillinen nousu maailmanmarkkinoilla voi nostaa energialaskuja ja sitä kautta yleistä hintatasoa Suomessa.
  • Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa: Sodan pitkittyminen voi aiheuttaa häiriöitä kansainvälisessä kaupassa ja nostaa raaka-aineiden hintoja, mikä vaikuttaisi myös Suomen inflaatioon.
  • Palkkainflaation kiihtyminen: Jos palkat nousevat nopeammin kuin tuottavuus, se voi johtaa kustannusten nousuun yrityksissä ja sitä kautta hintojen nousuun.
  • Heikko sato: Huono sää tai muut tekijät voivat johtaa heikkoon satoon Suomessa tai muualla Euroopassa, mikä nostaisi ruoan hintaa ja vaikuttaisi inflaatioon.
  • Globaalit toimitusketjuongelmat: Koronapandemian jälkimainingit tai muut häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa voivat aiheuttaa tavarapulaa ja nostaa hintoja.

Yhteenveto

Sekä Suomessa että Euroalueella inflaation odotetaan hidastuvan vuoden 2024 aikana. Tämä on positiivinen uutinen kuluttajille ja taloudelle. On kuitenkin tärkeää muistaa, että epävarmuustekijät voivat yhä vaikuttaa inflaation kehitykseen. Siksi on tärkeää seurata talouden kehitystä tarkasti ja varautua mahdollisiin muutoksiin.

Lue myös:

Euribor ennuste 2024 – Laskeeko korkotaso?

Euroalueen inflaatio laski odotettua voimakkaammin

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.