Siirry suoraan sisältöön

Inflaatioennuste 2024 – Asiantuntijat erimielisiä

Inflaatio puhuttaa koko kansaa vielä loppuvuonna 2023 lähes yhtä paljon kuin voimakkaan nousun aikana, mutta tällä kertaa otsikoissa toistuu vastakkainen teema: Inflaatioluvut ovat laskeneet jo jonkin aikaa miltei yhtä voimakkaasti kuin ne nousukauden aikana nousivat.

Asiantuntijat ovat esittäneet näkemyksiään tulevaisuuden kehityssuunnista, mutta tällä kertaa asiantuntijatkaan eivät ole samaa mieltä inflaatiotilanteen kehityssuunnasta vuoden 2024 osalta – osa on sitä mieltä, että korkotasoa tulisi pitää edelleen korkealla vielä jonkin aikaa, jotta inflaatio saadaan varmasti taltutettua, kun toisten mielestä korkotasojen lasku olisi pitänyt jopa aloittaa aikaisemmin.

Tutustutaan tässä artikkelissa asiantuntijoiden näkemyksiin inflaatiotilanteen kehityksestä vuodelle 2024.

Inflaatio laskee voimakkaasti – mutta kuinka käy keskipitkän aikavälin?

Inflaation ennustetaan jatkavan laskuaan vuoden 2024 jälkeen. Vuonna 2025 inflaation odotetaan hidastuvan edelleen 2,1 prosenttiin. Tämä osoittaa, että inflaatio on lähellä Euroopan keskuspankin tavoitetasoa, ja sen odotetaan saavuttavan tavoitteensa vuoden 2025 kolmannella neljänneksellä.

Jos inflaatio vaimenee ennusteen mukaisesti ja laskee lähelle tavoitetasoa vuoteen 2025 mennessä, on korkotason voimakas laskeminen sekä taloustilanteen huomattava koheneminen todennäköistä samalla aikavälillä.

Inflaatioon vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, kuten globaalit taloudelliset olosuhteet, energiamarkkinat ja rahapolitiikan muutokset. Vaikka inflaation ennustetaan laskevan, tulevaisuuden epävarmuudet voivat johtaa sen uudelleennousuun.

Euroopan keskuspankin sekä monen maineikkaan asiantuntijan mukaan varsinkin Euroopan suurimpien maiden, kuten Saksan, taloustilanteissa on vielä vuoden 2023 loppupuolella havaittavissa merkittäviä epävarmuustekijöitä, jotka voivat johtaa korkean inflaatiotilanteen pitkittymiseen.

Eniten inflaatioennusteen epävarmuuteen vaikuttanee voimakkaana säilyneet palkankorotuspaineet, joita mm. juuri Saksan talous tällä hetkellä kokee.

Asiantuntijoilta eriäviä mielipiteitä

Korkotilanteen ympärillä käydään tällä hetkellä aktiivisesti keskustelua myös asiantuntijoiden keskuudessa. Inflaatio ja korkotaso kulkevat käsi kädessä, sillä keskuspankki ohjaa koko euroalueen inflaatiotilannetta laskemalla tai nostamalla ohjauskorkoa.

Asiantuntijat esittävät tällä hetkellä sekä optimistisia että pessimistisiä näkemyksiä inflaatiotilanteen tulevaisuudenkehityksestä. Tilanteessa voidaan oikeastaan todeta tällä hetkellä ainoastaan se, että mielipiteet yhtyvät ainoastaan yhdessä asiassa: inflaatiotilanteen ennustaminen on tällä hetkellä varsin haastavaa, ja epävarmuustekijöitä on vielä havaittavissa.

Analyysissä on kuitenkin havaittavissa varovaista positiivisuutta, ja tilanteen odotetaan epävarmuustekijöistä huolimatta helpottavan jonkinlaisella aikavälillä, eli suunta on kuitenkin oikea.

Vain aika näyttää, miten nopeasti inflaatio-, ja korkotilanne hellittää, mutta kuten sanottu, nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että inflaatiokurimus alkaa hiljalleen olemaan selätetty, ja normaalitilanteeseen palaillaan hiljalleen viimeistään muutaman vuoden sisällä.

Lue myös:

Euribor ennuste 2024 – Laskeeko korkotaso?

Euroalueen inflaatio laski odotettua voimakkaammin

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.