Yhdysvaltain inflaatiota seuraava viranomainen julkaisi 13.10.2022 viimeisimmät tiedot Yhdysvaltain inflaatiolukemista. Markkinan on jo pitkään odotettu reagoivan uutisiin voimakkaasti joko posiviivisesti tai negatiivisesti. Markkinaralli jatkuukin voimakkaana vielä lokakuussa, ja sijoittajilla on koko vuoden ollut tukalat paikat.
Consumer Price Index
Consumer Price Index (Lyh. CPI) on yhdysvaltain viranomaisten käyttämä mittari Yhdysvaltain inflaatiolle. Se kertoo hintojen noususta tai laskusta, ja vuonna 2022 se on ollut muun maailman tavoin poikkeuksellisen koholla johtuen energian, ruoan ja muiden välttämättömien tarvikkeiden hintojen voimakkaasta noususta.
Consumer Price Index on siis lyhyesti ja ytimekkäästi indeksi, joka kertoo Yhdysvaltain inflaatiota.
Nordnetin markkinakatsaus aiheesta 13/10/2022
Mitä CPI-lukemat kertovat sijoittajalle?
Sijoittajille CPI-lukeman seuraaminen on varsinkin vuonna 2022 ollut varsin tärkeää. Markkina on reagoinut aikasempiin tiedotuksiin voimakkaasti, ja myös tällä kertaa CPI-indeksin julkistaminen vaikutti sijoitusmarkkinaan vahvasti.
Sijoittajat odottivat (Consensus) CPI-indeksin olevan Lokakuussa sama tai hieman alempi kuin Syyskussa, mutta todellinen lukema nousi 0.4%, aiheuttaen osakemarkkinoilla kurssisyöksyn.
Lukema ei välttämättä kuulosta suurelta, mutta ottaen huomioon että energian hinta on laskussa merkittävästi, tarkoittaa tämä pohjainflaation nousseen huomattavasti viimeisestä lukemasta.
Tämä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että keskuspankin koronnostoilla ei vielä ole ollut vaikutusta markkinaan, joten keskuspankki jatkanee koronnostoja entistä agressiivisemmin.
Inflaatiolukemien seuraaminen on tärkeää sijoittajille varsinkin tällä hetkellä, koska se kertoo Yhdysvaltain markkinasta ja sen nykytilasta arvokasta tietoa. Jos inflaatio on odotettua korkeampi, tarkoittaa se lähes varmuudella myös Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) jatkavat kiihtyvällä tahdilla koronnostoja.
Koronnostot tarkoittavat markkinalla aina negatiivisia lukemia, sillä lainarahan hinta nousee ja varmana sijoituksena pidettyjen valtion velkakirjojen hinta laskee uusien, korkeamman koron velkakirjojen ilmestyessä markkinoille.
Miksi CPI-indeksi on niin tärkeä tieto?
Maailma on seurannut tarkasti inflaation kehittymistä vuonna 2022, ja samaa tekevät sijoittajat. Sijoittajat, varsinkin suuret sijoittajat, reagoivat aina näihin uutistiedotteisiin joko ostamalla lisää osakkeita tai myymällä olemassaolevia omistuksiaan.
Lisäksi nykyisessä finanssijärjestelmässämme on lukuisia erilaisia johdannaisia ja muita rahoitusinstrumentteja jotka pitävät osakemarkkinaa yllä. Johdannaiset ovat usein sidottuja erilaisten sijoituskohteiden hintakehitykseen, ja niitä avataan myös paljon velkavivulla.
Voimakkaat markkinan liikkeet vaikuttavat myös johdannaisiin, ja usein suurissa markkinaliikkeissä joko tehdään valtavat määrät rahaa tai menetetään valtavat määrät rahaa.
Tästä syystä näiden tahaptumien ympärille kerääntyy aina suuri joukko syvätaskuisia sijoittajia, jotka reagoivat markkinan muutoksiin mahdollisimman nopeasti joko minimoidakseen tappionsa tai hyödyntääkseen tuottopotentiaalin.
Suuret sijoittajat tekevät siis ennustuksia näiden lukemien nousemisesta tai laskemisesta, ja toteutunut lukema määrittelee näiden sijoitusten tuoton tai tappion.
Tällä hetkellä markkina on kuitenkin sen verran epävarma, että mitä tahansa voi tapahtua. Jos indeksiluvut ovat merkittävästi aikaisempia pienempiä, reagoi markkina erittäin voimakkaasti positiivisesti, varsinkin tällä hetkellä, koska markkina on jo pitkään luisunut loputtomalta tuntuvaa alamäkeä kohti uusia pohjia.
Sijoittajat tällä hetkellä kuitenkin odottavat vielä lisää negatiivisia uutisia, joten markkinan reaktio todennäköisesti on negatiivinen.
Onko osakemarkkinan pohja jo nähty?
Syyskuun inflaatioluvut aiheuttivat markkinassa ensireaktiossa syöksyn, mutta sijoittajat olivatkin loppujen lopuksi markkinan myöhemmästä reaktiosta päätellen hinnoitelleet korkeat inflaatiolukemat jo tehokkaasti.
Markkina palasikin nopeasti +-0 tasolle, ja mm. Nasdaq100-indeksi päätti päivän markkinan sulkeutuessa lähes 2,5% plussalla.
Tämä viestii markkinalle vahvasti sitä, että korkeat inflaatiolukemat ovat jo leivottu osakkeiden hintoihin ennen niiden julkistamista, ja indeksien nouseminen kielii vahvasti siitä, että markkina on ylireagoinut inflaation vaikutukseen osakkeiden hintoihin.
Tästä syystä pieni toivo herää siitä, että markkinan pohja olisi jo näkyvissä – Tästä toivottavasti alettaisiin näkemään jo varovaista kasvua osakkeiden hinnoissa lähitulevaisuudessa. 14.10. on kuitenkin vielä merkittävä päivä osakemarkkinoilla, sillä Yhdysvalloita tulee lisää talousdataa.
Yhdysvalloissa julkaistaan 14.10. vielä retail-sektorin myyntilukemat, ja ne kertovat sijoittajille markkinan tilasta. Mitä parempi tulos retail-lukemista tulee, sen suurempi kurssiliike ylöspäin tullaan näkemään vielä 14.10.
Jää nähtäväksi miten uusien lukujen julkaiseminen vaikuttaa osakemarkkinaan, mutta seuraillaan tilannetta aktiivisesti ja julkaisuja tulee varmasti tästä aiheestä vielä tänään 14.10. kun Yhdysvalloista saadaan uutta dataa.