Siirry suoraan sisältöön

Inflaatio Yhdysvallat (CPI) Lokakuu – Markkinalla rytisee

inflaatio yhdysvallat

Yhdysvaltain inflaatiota seuraava viranomainen julkaisi 13.10.2022 viimeisimmät tiedot Yhdysvaltain inflaatiolukemista. Markkinan on jo pitkään odotettu reagoivan uutisiin voimakkaasti joko posiviivisesti tai negatiivisesti. Markkinaralli jatkuukin voimakkaana vielä lokakuussa, ja sijoittajilla on koko vuoden ollut tukalat paikat.

Consumer Price Index

Consumer Price Index (Lyh. CPI) on yhdysvaltain viranomaisten käyttämä mittari Yhdysvaltain inflaatiolle. Se kertoo hintojen noususta tai laskusta, ja vuonna 2022 se on ollut muun maailman tavoin poikkeuksellisen koholla johtuen energian, ruoan ja muiden välttämättömien tarvikkeiden hintojen voimakkaasta noususta.

Consumer Price Index on siis lyhyesti ja ytimekkäästi indeksi, joka kertoo Yhdysvaltain inflaatiota.

Nordnetin markkinakatsaus aiheesta 13/10/2022

Mitä CPI-lukemat kertovat sijoittajalle?

Sijoittajille CPI-lukeman seuraaminen on varsinkin vuonna 2022 ollut varsin tärkeää. Markkina on reagoinut aikasempiin tiedotuksiin voimakkaasti, ja myös tällä kertaa CPI-indeksin julkistaminen vaikutti sijoitusmarkkinaan vahvasti.

Sijoittajat odottivat (Consensus) CPI-indeksin olevan Lokakuussa sama tai hieman alempi kuin Syyskussa, mutta todellinen lukema nousi 0.4%, aiheuttaen osakemarkkinoilla kurssisyöksyn.

Lukema ei välttämättä kuulosta suurelta, mutta ottaen huomioon että energian hinta on laskussa merkittävästi, tarkoittaa tämä pohjainflaation nousseen huomattavasti viimeisestä lukemasta. Tämä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että keskuspankin koronnostoilla ei vielä ole ollut vaikutusta markkinaan, joten keskuspankki jatkanee koronnostoja entistä agressiivisemmin.

Inflaatiolukemien seuraaminen on tärkeää sijoittajille varsinkin tällä hetkellä, koska se kertoo Yhdysvaltain markkinasta ja sen nykytilasta arvokasta tietoa. Jos inflaatio on odotettua korkeampi, tarkoittaa se lähes varmuudella myös Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) jatkavat kiihtyvällä tahdilla koronnostoja.

Koronnostot tarkoittavat markkinalla aina negatiivisia lukemia, sillä lainarahan hinta nousee ja varmana sijoituksena pidettyjen valtion velkakirjojen hinta laskee uusien, korkeamman koron velkakirjojen ilmestyessä markkinoille.

Säästä rahaa lainakustannuksissa!

Kilpailuta lainasi Rahalaitoksella РSaatat säästää selvää rahaa lainakustannuksissa! Rahalaitos.fi

Hakemuksen tekeminen ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään РJos sinulla on luottokorttilainaa, joustoluottoja tai muita lainoja: Kilpailuta lainasi NYT. Voit myös kilpailuttaa yhdistelylainat, jos haluat pienentää nykyisten lainojesi kuukausierää.

Miksi CPI-indeksi on niin tärkeä tieto?

Maailma on seurannut tarkasti inflaation kehittymistä vuonna 2022, ja samaa tekevät sijoittajat. Sijoittajat, varsinkin suuret sijoittajat, reagoivat aina näihin uutistiedotteisiin joko ostamalla lisää osakkeita tai myymällä olemassaolevia omistuksiaan.

Yhdysvaltalainen Nasdaq 100-indeksi romahti lähes 3% markkinoiden auettua ensimmäisen minuutin aikana.
NQ100-indeksi palasi kuitenkin nopeasti, ja on jälleen lähes 2,5% nousussa markkinan sulkeuduttua.

Lisäksi nykyisessä finanssijärjestelmässämme on lukuisia erilaisia johdannaisia ja muita rahoitusinstrumentteja jotka pitävät osakemarkkinaa yllä. Johdannaiset ovat usein sidottuja erilaisten sijoituskohteiden hintakehitykseen, ja niitä avataan myös paljon velkavivulla.

Voimakkaat markkinan liikkeet vaikuttavat myös johdannaisiin, ja usein suurissa markkinaliikkeissä joko tehdään valtavat määrät rahaa tai menetetään valtavat määrät rahaa.

Tästä syystä näiden tahaptumien ympärille kerääntyy aina suuri joukko syvätaskuisia sijoittajia, jotka reagoivat markkinan muutoksiin mahdollisimman nopeasti joko minimoidakseen tappionsa tai hyödyntääkseen tuottopotentiaalin.

Suuret sijoittajat tekevät siis ennustuksia näiden lukemien nousemisesta tai laskemisesta, ja toteutunut lukema määrittelee näiden sijoitusten tuoton tai tappion.

Tällä hetkellä markkina on kuitenkin sen verran epävarma, että mitä tahansa voi tapahtua. Jos indeksiluvut ovat merkittävästi aikaisempia pienempiä, reagoi markkina erittäin voimakkaasti positiivisesti, varsinkin tällä hetkellä, koska markkina on jo pitkään luisunut loputtomalta tuntuvaa alamäkeä kohti uusia pohjia.

Sijoittajat tällä hetkellä kuitenkin odottavat vielä lisää negatiivisia uutisia, joten markkinan reaktio todennäköisesti on negatiivinen.

Onko osakemarkkinan pohja jo nähty?

Syyskuun inflaatioluvut aiheuttivat markkinassa ensireaktiossa syöksyn, mutta sijoittajat olivatkin loppujen lopuksi markkinan myöhemmästä reaktiosta päätellen hinnoitelleet korkeat inflaatiolukemat jo tehokkaasti.

Markkina palasikin nopeasti +-0 tasolle, ja mm. Nasdaq100-indeksi päätti päivän markkinan sulkeutuessa lähes 2,5% plussalla.

Tämä viestii markkinalle vahvasti sitä, että korkeat inflaatiolukemat ovat jo leivottu osakkeiden hintoihin ennen niiden julkistamista, ja indeksien nouseminen kielii vahvasti siitä, että markkina on ylireagoinut inflaation vaikutukseen osakkeiden hintoihin.

Tästä syystä pieni toivo herää siitä, että markkinan pohja olisi jo näkyvissä РTästä toivottavasti alettaisiin näkemään jo varovaista kasvua osakkeiden hinnoissa lähitulevaisuudessa. 14.10. on kuitenkin vielä merkittävä päivä osakemarkkinoilla, sillä Yhdysvalloita tulee lisää talousdataa.

Yhdysvalloissa julkaistaan 14.10. vielä retail-sektorin myyntilukemat, ja ne kertovat sijoittajille markkinan tilasta. Mitä parempi tulos retail-lukemista tulee, sen suurempi kurssiliike ylöspäin tullaan näkemään vielä 14.10.

Jää nähtäväksi miten uusien lukujen julkaiseminen vaikuttaa osakemarkkinaan, mutta seuraillaan tilannetta aktiivisesti ja julkaisuja tulee varmasti tästä aiheestä vielä tänään 14.10. kun Yhdysvalloista saadaan uutta dataa.

Sponsoroitu: NordVPN.

Haluatko, että kuka tahansa voi lukea koko selainhistoriasi ja seurata sinua verkossa vapaasti? En minäkään. Kyberturvallisuus on tänä päivänä vakavasti otettava asia, ja verkkohyökkäyksiä tapahtuukin tämän tästä ympäri maailmaa.

Euroopan alueen kriisi kiristää turvallisuustilannetta entisestään myös verkossa, ja suojaamattomat yhteydet ovat entistä altiimpia urkinnalle ja verkkohyökkäyksille.

Nordvpn on asiantuntijoiden palkitsema VPN-palvelu, joka toimii kaikila laitteillasi yhdellä tilauksella. Palvelua voit käyttää missä tahansa, ja se tarjoaa ensiluokkaista tietoturvaa millä tahansa alustalla: Suoratoistopalvelut, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat.

Olen itsekin käyttänyt VPN-palvelua päivittäin kaikilla laitteillani jo vuosia, ja suosittelen lämpimästi sitä myös lukijoilleni. NordVPN tarjoa lukijoillemme HUIKEAN tarjouksen jotta sinäkin voit suojata yhteytesi ja salata verkkoliikenteesi urkinnalta.

Tilaa NordVPN nyt ja saat 3kk ILMAISEKSI ja JOPA 68% alennuksen tilauksestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *