Siirry suoraan sisältöön

Miten Euroopan inflaatio kehittyy vuonna 2023?

Koska Suomi on osa Euroopan Unionia, on tärkeätä seurata myös Euroopan alueen sekä Euroalueen inflaatiota. Artikkelissa käydään läpi jo hieman vanhaa, Syyskuussa 2022 julkaistua EKP:n vuosiraporttia – raportti on kuitenkin yhä ajankohtainen, sillä se käsittelee inflaatiotilannetta pidemmällä aikavälillä.

Suomessa inflaatio kehittyy omana markkina-alueenaan eri tavalla verrattuna muuhun Eurooppaan, mutta myös muiden maiden inflaatio-odotukset sekä vaikutukset tuntuvat myös Suomessa.

Euromaana Suomi kuuluu myös EKP:n rahapolitiikan alle, joten EKP:n päätökset vaikuttavat myös Suomalaisten arkeen ja kukkaroon.

Jos et tiedä vielä mitä inflaatio tarkoittaa, lue ensin tämä artikkeli.

Tärkeimmät tiivistettynä:

🦥 Inflaatio vaikuttaa hidastuvan Euroopassa, ja sen ennustetaan laskevan vuoden 2023 aikana jopa alle 3%:n.

😞 Inflaatio vaikuttaa kaikkiin, ja kansalaisten kärsivällisyyttä koetellaan korkean inflaation aikana ostovoiman heikentyessä

👉 Inflaation juurisyitä ovat mm. lainarahan liian helppo saatavuus, liiallinen luottamus talouteen sekä pitkään jatkuneet matalat korot.

👍 Korkean inflaation aikana kannattaa keskittyä sijoituskohteisiin, jotka kykenevät tekemään tulosta hintojen noususta huolimatta. Lue lisää

Miltä inflaatio Euroopassa näyttää vuonna 2023?

Euroopan keskuspankki ennustaa viimeisimmässä neljännesvuosikatsauksessaan seuraavaa (Kyllä, luin koko 35-sivuisen dokumentin jotta teidän ei tarvitse):

Euroalueen inflaatio pysyy korkeana vielä ”jonkin aikaa”, mutta laskee sitten (Ja kyllä, tämä todella on suora lainaus EKP:n osavuosikatsauksesta).

Mitä tällä sitten tarkoitetaan?

Todella vaikea sanoa, lause on erittäin ympäripyöreä eikä anna mitään varsinaista arvoa. Uusimpien tietojen mukaan Suomen inflaation kuitenkin odotetaan hellittävän vuonna 2023, ja EKP:n analyysin mukaan inflaatiotahdin pitäisi laskea n. 3% tuntumaan jo kuluvan vuoden aikana.

Keskuspankki kertoo siis, että inflaation nousun odotetaan laantuvan vuoden 2023 aikana, ja jo vuodelle 2024 ennustetaan ainoastaan hieman normaalitasoa (n. 2%) korkeampaa inflaatiota.

Kärsimme siis korkeasta inflaatiosta Elokuun ennusteen mukaan vielä jonkin aikaa. Inflaatio laantuu sitten.

Euroopan Keskuspankki. 2022 loppuvuoden neljännesvuosikatsaus.

Oli pakko lisätä ihan lainaus tuosta lausahduksesta. Mielestäni on huvittavaa, että valtiollisen talousjärkäleen dokumenteissa on noinkin huoletonta kielenkäyttöä. Selkeästi EKP ei myöskään tässä vaiheessa vielä tiedä mihin inflaatio todella etenee, mutta pyrkii kuitenkin rauhoittamaan kansaa käyttämällä ympäripyöreitä ja epäselkeitä ennusteita pitääkseen inflaatiohuolet kurissa.

On kuitenkin selvää, että sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti asiantuntijat ovat äärimmäisen huolissaan Inflaation tasosta ja tekevät kaikkensa sen hillitsemiseksi.

Sekä FED (Linkki Jay Powellin puheeseen Englanniksi) että EKP (Linkki EKP:n vuosikatsaukseen) ovat tehneet hyvin selväksi, että inflaation kurittamiseen käytetään kaikki saatavilla olevat keinot ja niitä tullaan käyttämään päättäväisesti.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa meille, tavan kansalaisille?

Tavan kansalaisille tämä tarkoittaa valitettavasti huonoja uutisia. Inflaation hillitsemiseen käytettävät keinot ovat monen muun lisäksi mm. lainarahan vähentäminen, rahapolitiikan kiristäminen sekä rahan printtaamisen vähentäminen.

Kaikki tämä tarkoittaa tavallisen Suomalaisen kansalaisen kannalta sitä, että edessä saattaa olla aiempien vuosien talouskasvun aikaan verrattuna huomattavasti kurjemmat ajat.

Pankit eivät myönnä lainaa enää yhtä helposti kuin aikaisemmin, asuntolainojen sekä muiden pitkäaikaisten lainojen lainakustannukset nousevat tuntuvasti sekä valtion kassavirta tyrehtyy. Tämä kaikki tiivistettynä tarkoittaa sitä, että rahaa on merkittävästi vähemmän tarjolla, joka taas tarkoittaa tietysti kysynnän vähentymistä.

Kun kysyntä vähentyy, myös yritysten tulokset ja kassavirta kärsivät, joka johtaa yleensä koko Suomen talouskasvun hidastumiseen.

Miten inflaatio vaikuttaa sijoituksiin?

Inflaation kohoaminen hälyyttäviin lukemiin on nyt jo aiheuttanut markkinalla laaja-alaista paniikkia. Monet ovat myyneet sijotuksensa kokonaan, ja varmasti monella sijoitusneuvojalla on vaikeat ajat edessään kun nämä koittavat vakuutella asiakkaitaan pitämään varansa sijoituksissaan. Olen kuullut myös useammalta tuttavaltani, että he aikovat lopettaa sijoittamisen kunnes markkinatilanne hellittää.

Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä fiksu ratkaisu. Jos olet lukenut artikkelimme karhumarkkinassa sijoittamisesta, tiedätkin jo että jokaisessa markkinatilanteessa on aina oston paikkoja. Paras aika ostaa on aina, ja vielä parempi taantumassa.

On kuitenkin ymmärrettävää, että monilla vuosien kurssikehityksen pyyhkiytyminen sijoitussalkun arvosta herättää tunteita. Yleensä ne eivät myöskään ole niitä parhaita tunteita, vaan pelko ja paniikki iskevät monen sijoittajan mieliin.

Tämänkaltaisessa tilanteessa on kuitenkin paras pysyä rauhallisena ja muistaa, että osakemarkkina on historiansa aikana aina palautunut jokaisesta, suurestakin romahduksesta. Ei ole mitään syytä ajatella, että niin ei kävisi myös nyt. Eli jäitä hattuun, ja ostonappi pohjaan. Taantumat ovat parhaita aikoja ostaa osakkeita ja arvopapereita, koska markkinalla vallitsee yleinen pelko. Ne, jotka uskaltavat toimia nyt (ostaa), ovat niitä, jotka pitkässä juoksussa voittavat eniten.

Warren Buffettia lainatakseni ”The best time to buy is when the streets are flowing red”.

Tällä tarkoitetaan, että kriiseissä ja talousromahduksissa on sijoittajan on hyvä olla hereillä ja mustan kuvan maalaamisen sijaan nähdä laskumarkkina mahdollisuutena. Mahdollisuutena ostaa osakkeita halvalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *