Siirry suoraan sisältöön

Inflaatio Suomessa 2022 – Mitä tulee tapahtumaan?

inflaatio elokuu

Inflaatio Suomessa – Inflaatiosta puhutaan edelleen mediassa päivittän ja Inflaation vaikutukset alkavat nyt näkyä laajemmin myös Suomalaisten arjessa. Inflaatio-ongelma näyttääkin kehittyvän edelleen negatiiviseen suuntaan, ja monet asiantuntijan uskovat inflaatiotasojen nousevan vielä reilusti edellisestä arviosta.

Emme siis välttämättä ole vielä nähteet inflaatiolukemien huippuja, vaikka aikaisemmin asiantuntijat laajalti olivatkin sitä mieltä, että inflaatiohuippu on jo nähty ja EKP:n toimet (koronnostot) purevat.


Miten Inflaatiotilanne kehittyy Suomessa loppuvuodesta 2022? Artikkelissa seuraamme Suomen Inflaatiolukuja osana Euroopan talousalueen ja Euromaiden inflaatiokokonaisuutta.

Koska Suomi on osa Euroopan Unionia, on tärkeätä seurata myös Euroopan alueen sekä Euroalueen inflaatiota. Suomessa inflaatio kehittyy kuitenkin omana markkina-alueenaan eri tavalla verrattuna muuhun Eurooppaan, mutta myös muiden maiden inflaatio-odotukset sekä vaikutukset tuntuvat myös Suomessa. Suomi Euromaana kuuluu myös EKP:n rahapolitiikan alle, joten EKP:n päätökset vaikuttavat myös Suomalaisten arkeen ja kukkaroon.

Suomen inflaatio Syyskuussa 2022 on tarkalleen 7,8% (Viimeisin tieto Heinäkuulta). Suomen inflaatio kesäkuussa oli 7,8%.

Päivitys 01.10.2022: – Euroalueen inflaatio on ennakkotietojen mukaan jo yli 10%, ja Suomen inflaation arvellaan tällä hetkellä olevan n. 8%.

Inflaatio taso on siis kiihtynyt edellisestä tiedosta – Mitä tämä tarkoittaa ja mihin suuntaan olemme menossa?

Artikkelissa referoidaan EKP:n vuosikatsaukseen. Vuosikatsauksen voit lukea kokonaisuudessaan Suomeksi linkistä. (Teksti on muuten todella tylsää ja puuduttavaa, joten en voi suositella kyllä kenellekään).


Miten inflaatio Suomessa vaikuttaa ihmisten arkeen?

Inflaatiolla tarkoitetaan hintojen kokonaisvaltaista, pitkäaikaista ja jatkuvaa nousemista. Inflaatiolaskelmassa ei oteta huomioon ainoastaan polttoaineen, energian tai ruoan hintoja, vaan ne lasketaan painotetusti niiden tarpeellisuuden ja välttämättömyyden kannalta. Esimerkiksi ruoan hinnan nouseminen nostaa inflaatiolaskelmassa kokonaisinflaatiota suhteessa enemmän esimerkiksi käytöttavaroihin verrattuna. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ruoka on kaikille ihmisille pakollinen tarve ja siitä ei voi kukaan luopua kokonaan.

Tämänhetkinen inflaation karkaaminen johtuu pääsääntöisesti energian, ruoan sekä polttoaineiden hinnan nousemisesta ja Venäjän sodalla on osittain suora vaikutus inflaation karkaamiseen. Se ei kuitenkaan kokonaan selitä tämän päivän korkeita inflaatiolukemia, ja artikkelissa kaivammekin hieman pintaa syvemmälle jotta ymmärrämme tarkemmin, mistä inflaatio johtuu ja mitä voimme kuluttajina tehdä säästyäksemme pahimmalta shokilta.

Hinnat ovat nousseet vuodentakaiseen eri aloilla seuraavanlaisesti:

inflaatio suomessa
Lähde: Stat.fi (Tilastokeskus)

Miltä inflaatio Suomessa näyttää vuonna 2022?

Euroopan keskuspankki ennustaa viimeisimmässä neljännesvuosikatsauksessaan seuraavaa (Kyllä, luin koko 35-sivuisen dokumentin jotta teidän ei tarvitse):

Euroalueen inflaatio pysyy korkeana vielä ”jonkin aikaa”, mutta laskee sitten (Ja kyllä, tämä todella on suora lainaus EKP:n osavuosikatsauksesta).

Mitä tällä sitten tarkoitetaan? Todella vaikea sanoa, lause on erittäin ympäripyöreä eikä anna mitään varsinaista arvoa. Inflaation kuitenkin selkeästi odotetaan pysyvän korkeana, joten loppu ei vielä ole lähellä. Keskuspankki kertoo kuitenkin, että inflaation nousun odotetaan laantuvan vuoden 2023 aikana, ja jo vuodelle 2024 ennustetaan ainoastaan hieman normaalitasoa (n. 2%) korkeampaa inflaatiota.

Kärsimme siis korkeasta inflaatiosta Elokuun ennusteen mukaan vielä jonkin aikaa. Inflaatio laantuu sitten.

Euroopan Keskuspankki. 2022 loppuvuoden neljännesvuosikatsaus.

Oli pakko lisätä ihan lainaus tuosta lausahduksesta. Mielestäni on huvittavaa, että valtiollisen talousjärkäleen dokumenteissa on noinkin huoletonta kielenkäyttöä. Selkeästi EKP ei myöskään tässä vaiheessa vielä tiedä mihin inflaatio todella etenee, mutta pyrkii kuitenkin rauhoittamaan kansaa käyttämällä ympäripyöreitä ja epäselkeitä ennusteita pitääkseen inflaatiohuolet kurissa.

On kuitenkin selvää, että sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti asiantuntijat ovat äärimmäisen huolissaan Inflaation tasosta ja tekevät kaikkensa sen hillitsemiseksi. Sekä FED (Linkki Jay Powellin puheeseen Englanniksi) että EKP (Linkki EKP:n vuosikatsaukseen) ovat tehneet hyvin selväksi, että inflaation kurittamiseen käytetään kaikki saatavilla olevat keinot ja niitä tullaan käyttämään päättäväisesti.

Tämä tarkoittanee lähiaikoina uusia koronnostoja, ja EKP kertookin vuosikatsauksessaan suunnittelevan uusia koronnostoja syksylle. Tarkkoja prosenttimääriä artikkeli ei kuitenkaan paljasta, vaan kertoo ainoastaan EKP:n reagoivan tilanteeseen asianmukaisella tavalla tilanteesta riippuen.

Lähivuosina on myös odotettavissa tätä myötä kansalaisten kärsivällisyyden koettelua, varsinkin kun samaan aikaan taloutta kurittaa myös Venäjän sota Ukrainassa. Valtio ei myöskään välttämättä voi enää astua pelastamaan kansalaisia tai yrityksiä, sillä ainut keino inflaation hillitsemiseen on rahapolitiikan kiristäminen.

Valtion toimet yritysten auttamisesta yleensä lisäävät kierrossa olevaa rahaa joko valtionlainan muodossa tai suorana ”printaamisena”, jolloin inflaatiotoimien teho heikkenee ja mahdollisesti inflaatio jopa pahenee.

Kun puhutaan inflaatiosta, puhutaan myös erittäin tulenarasta aiheesta. Osasyy inflaation kiihtymiselle on myös palkankorotukset, joita tällä hetkellä vaaditaan monella alalla. Suuret palkankorotukset kuitenkin pahentavat inflaatiota, joten ammattiliitoilla ja hallituksella on edessään valtava pulma. Kansalaisten sietokyky lienee koetuksella jo nyt, ja jos hallitus todella on sitoutunut inflaation laskemiseen, tarkoittaa se myös palkankorotusten lopettamista.

Hinnat siis nousevat, ihmiset joutuvat kiristämään kukkaronnyörejään, ja samaan aikaan palkankorotukset pitäisi laittaa jäihin. Lainaa ei myöskään saa, eikä valtio voi auttaa ylivelkaantuneita kotitalouksia tai yrityksia tukitoimilla. Ymmärrettävästi monella palaa hermo.

Tämä on kuitenkin rahapolitiikan tiukentamisen ja inflaation hillitsemisen kylmä totuus. Ainut tapa hillitä inflaatiota on kiristää kukkaronnyörejä, vähentää kuluttamista ja estää lisävelkaantuminen. Vanhat velat täytyy maksaa pois kunnes voidaan jälleen lähteä uuteen nousukauteen.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa meille, tavan kansalaisille?

Tavan kansalaisille (sekä sijoittajille) tämä tarkoittaa myös valitettavasti huonoja uutisia. Inflaation hillitsemiseen käytettävät keinot ovat monen muun lisäksi mm. lainarahan saatavuuden vähentäminen (Lainaa myönnetään tiukemmilla ehdoilla), rahapolitiikan kiristäminen (Korkojen nostaminen, lainakustannusten nouseminen) sekä rahan ”printtaamisen” vähentäminen (Valtioille sekä pankeille myönnetyn lainan selkeä vähentäminen).

Kaikki tämä tarkoittaa tavallisen Suomalaisen kansalaisen kannalta sitä, että edessä saattaa olla aiempien vuosien talouskasvun aikaan verrattuna huomattavasti kurjemmat ajat.

Pankit eivät myönnä lainaa enää yhtä helposti kuin aikaisemmin, asuntolainojen sekä muiden pitkäaikaisten lainojen lainakustannukset nousevat tuntuvasti sekä valtion kassavirta tyrehtyy. Tämä kaikki tiivistettynä tarkoittaa sitä, että rahaa on merkittävästi vähemmän tarjolla, joka taas tarkoittaa tietysti kysynnän vähentymistä.

Kun kysyntä vähentyy, myös yritysten tulokset ja kassavirta kärsivät, joka johtaa yleensä koko Suomen talouskasvun hidastumiseen.

”Miksi talouskasvun hidastuminen vaikuttaa myös minuun? Enhän minä ole yrittäjä?”

Tämä varmasti mietityttää monia. Talouskasvun hidastuminen tarkoittaa kuitenkin aina sitä, että myös pienet ja keskisuuret yrityksen joutuvat kiristämään kukkaronnyörejään. Varsinkin, kun myös rahoituksen saaminen hankaloituu samalla, on yritysten yleensä myös pienennettävä tuntuvasti kustannuksiaan.

Tämä tarkoittaa valitettavasti usein henkilöstön vähentämistä, koska henkilöstökulut varsinkin Suomessa ja monessa muussa sivistyneessä Euromaassa ovat yritysten suurimpia kulueriä.

Usein yritykset myös lakkauttavat tappiollisia toimintojaan, joka saattaa johtaa laajempiin irtisanomisiin. Kovan kasvun aikana yritykset pyrkivät myös tuottamaan sellaisia palveluita, jotka eivät välttämättä ole yrityksen tuloksen kannalta positiivisia, mutta niillä on muuta arvoa.

On myös sellaisia operaatioita, jotka eivät yksinkertaisesti ole kannattavia, mutta niitä on vaivatta kyetty kannattelemaan kovan talouskasvun aikana. Laskusuhdanteet usein pakottavat yritykset miettimään uudelleen näitä operaatioita, ja lähtökohtaisesti on tehokkainta leikata sieltä, mikä ei tuota positiivista tulosta.

Miten inflaatio vaikuttaa sijoituksiini?

Inflaation kohoaminen hälyyttäviin lukemiin on nyt jo aiheuttanut markkinalla laaja-alaista paniikkia. Monet ovat myyneet sijotuksensa kokonaan, ja varmasti monella sijoitusneuvojalla on vaikeat ajat edessään kun nämä koittavat vakuutella asiakkaitaan pitämään varansa sijoituksissaan. Olen kuullut myös useammalta tuttavaltani, että he aikovat lopettaa sijoittamisen kunnes markkinatilanne hellittää.

Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä fiksu ratkaisu. Jos olet lukenut artikkelimme karhumarkkinassa sijoittamisesta, tiedätkin jo että jokaisessa markkinatilanteessa on aina oston paikkoja. Paras aika ostaa on aina, ja vielä parempi taantumassa.

On kuitenkin ymmärrettävää, että monilla vuosien kurssikehityksen pyyhkiytyminen sijoitussalkun arvosta herättää tunteita. Yleensä ne eivät myöskään ole niitä parhaita tunteita, vaan pelko ja paniikki iskevät monen sijoittajan mieliin.

Tämänkaltaisessa tilanteessa on kuitenkin paras pysyä rauhallisena ja muistaa, että osakemarkkina on historiansa aikana aina palautunut jokaisesta, suurestakin romahduksesta. Ei ole mitään syytä ajatella, että niin ei kävisi myös nyt. Eli jäitä hattuun, ja ostonappi pohjaan. Taantumat ovat parhaita aikoja ostaa osakkeita ja arvopapereita, koska markkinalla vallitsee yleinen pelko. Ne, jotka uskaltavat toimia nyt (ostaa), ovat niitä, jotka pitkässä juoksussa voittavat eniten.

Warren Buffettia lainatakseni ”The best time to buy is when the streets are flowing red”. Tällä tarkoitetaan, että kriiseissä ja talousromahduksissa on sijoittajan on hyvä olla hereillä ja mustan kuvan maalaamisen sijaan nähdä laskumarkkina mahdollisuutena. Mahdollisuutena ostaa osakkeita halvalla.


Mitä osakkeita kannattaa ostaa kun inflaatio jyllää?

Huomauttaisin tässä vaiheessa, että en ole talousalan ammattilainen enkä tee sijoitussuosituksia. Alla olevat osakkeet ovat ainoastaan niitä omaisuuslajeja, jota itse ostan tällä hetkellä. Kaikki tiedot ja ns ”analyysit” ovat myös julkista tietoa. En myöskään suosittele tekemään sijoituspäätöksiäsi sanojeni perusteella. Sinun tulee aina arvioida itse, sopiiko tietyn osakkeen tai omaisuuden ostaminen omaan henkilökohtaiseen sijoitusprofiiliisi.

Itse olen tässä kuussa lisännyt salkkuuni:

BABA / Alibaba

Alibaba on laajalti analyytikoiden mielestä tällä hetkellä aliarvostettu yhtiö, ja osakkeen arvo onkin reilusti tippunut huipustaan. Analyytikot uskovat, että yhtiö selviää vaikeuksistaan lyhyellä aikavälillä. Pitkän aikavälin ennuste on myös positiivinen, ja tämänhetkinen pelko markkinalla laskee osakkeen hintaa entisestään.

Kiinan markkina on ollut viime vuodet räjähdysmäisessä nousussa, ja ainoastaan pandemia on hillinnyt kasvua. Kiinan markkinassa on myös tällä hetkellä suuria riskejä (asuntokupla), ja BABA:n osake on myös SEC:n (Yhdysvaltain arvopaperiviranomainen) listalla USA:n pörssistä poistamiseen. Miksi ihmeessä joku haluaisi ostaa osakkeita nyt?

Kuten aiemmin mainittu, pelko markkinalla luo mahdollisuuksia. Riski on korkea, mutta asiantuntijat uskovat pelon olevan ylimitoitettua. BABAa lisäsin siis salkkuuni tässä kuussa reilusti, ja uskon yhtiön pärjäävän markkinassa pandemian hellittäessä hyvin. BABA istuu omaan henkilökohtaiseen riskiprofiiliini hyvin, sillä tässä vaiheessa pyrin etsimään korkean riskin – ja korkean tuoton osuuksia.

Lisää aiheesta: Linkki BABA-analyysiin.

Ethereum (ETH)

Ethereumin lisäämiseen päädyin, koska kurssi oli sopivasti laskussa ja pyörii tällä hetkellä n. 1500 dollarin tuntumassa ns. ”tukitasossa”. Kryptosijoitukset kuuluvat omaan pitkäaikaiseen sijoitussuunnitelmaani, ja tarkoitus on lisätä omistuksia pikkuhiljaa kuukausittain. Tässä kuussa hankin kuitenkin merkittävästi enemmän Ethereumia salkkuuni, koska Ethereum on piakkoin saamassa uuden, kauan odotetun teknologian, joka mm. vähentää sen koko verkoston energiankulutusta jopa 99,5%. Energiankulutus on ollut suuri huoli kryptojen laajan käyttöönoton kannalta, joten yksi suuri este poistuu kertaheitolla ”The Merge”-päivitykseksi kutsutun tapahtuman myötä.

Päivitys tapahtuu 06.09.2022 ja analyytikot uskovat kurssin nousevan päivämäärän lähentyessä. On kuitenkin täysin auki mihin kurssin suunta etenee päivityksen jälkeen, ja kryptomarkkinalla on edelleen suuria riskejä jotka voivat romahduttaa kurssit pahastikin. Jälleen kerran, omistus sopii omaan riskiprofiiliini, sillä pyrin sijoittamaan omistuksiin, joilla on suuri kasvupotentiaali – suuren riskin hinnalla.

Päivitys 01.10.2022: Ethereumin päivitys on nyt ilvenä, mutta odotettuja kurssikehityksiä ei ainakaan vielä ole nähty. Odotukseni on kuitenkin, että kurssi kehittyy pitkässä juoksussa positiivisesti kun yleinen markkinatilanne rahoittuu ajan kanssa.

Palantir

Palantir oli tässä kuussa minulle uusi tuttavuus, ja osakkeen tulevaisuudesta on monenlaisia arvioita. Tutustuin yritykseen alkukuusta, ja loppukuuta päätin ostaa pienen osuuden Palantiria. Syy tähän oli ainoastaan usko yrityksen pitkän aikavälin menestykseen, ja tarkoitus onkin hiljalleen lisäillä omistuksia yhtiössä pienillä määrillä ja seurailla uutisia yhtiön kehityksestä. Palantir lienee kuitenkin yksi niistä omistuksistani, jotka ovat täysin ns. ”lottolippuja”, ja yhtiön tulevaisuus on vielä täysin auki.

Palantir toimii ns. Big Data-alalla. Se tarjoaa tällä hetkellä pääsääntöisesti suurille yrityksille sekä valtioilla ja asevoimille tiedonkäsittelyohjelmistoa sekä konsultointia. Teknologiaa on luonnehdittu mullistavaksi, ja ainakin Palantirin Youtube-kanavan demomateriaalit näyttävät erittäin vakututavilta. Suurin osa Palantirin nykyisistä asiakkaista on myös huhujen mukaan erittäin tyytyväisiä tuotteen toimivuuteen, joten yrityksellä saattaa olla mahdollisuus menestyä ja kasvaa valtavaksi tekijäksi alalla.

Näiden uusien hankintojen ja lisäysten lisäksi salkkuuni sujahti tässä kuussa myös hieman Nordeaa sekä Taaleria, lähinnä osinkolapuiksi. Tarkoitus on lisätä myös kumpaakin yhtiötä hiljalleen lisää, Nordeaa mahdollisesti lähivuosina enemmänkin jos markkina näyttää siltä, että pankkisektorin osakkeet alkavat laskemaan enemmän.

Mitä itse olet mieltä näistä valinnoista? Ollaanko samoilla linjoilla vai oletko täysin eri mieltä? Kommentoi alle!

Haluatko aloittaa sijoittamisen kulta-aikaan? Lue alta miten voit aloittaa sijoittamisen jo tänään!

Haluatko aloittaa sijoittamisen?

Nordnet on Pohjoismainen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen alustan jossa voi käydä kauppaa mm. sijoitusinstrumenteilla, rahastoilla sekä osakkeilla. Nordnetistä löydät mm. kaikki Suomen osakemarkkinan osakkeet mutta palvelussa on laaja valikoima myös ulkomaisia osakkeita ja rahastoja. Nordnet tarjoaa myös kokeneemmille sijoittajille erilaisia vipuinstrumentteja sekä vivutuspalveluita.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetilla, voit avata ilmaisen asiakkuuden painamalla linkkiä. Linkki vie sinut Nordnetin etusivulle, josta voit avat asiakkuuden painamalla sivuston yläkulmasta ”Tule asiakkaaksi”.

inflaatio elokuu
Nordnetin sivusto.

Olen ollut itsekin Nordnetin asiakas jo useamman vuoden, ja alusta on mielestäni paras Suomenkielinen palvelu, josta voit ostaa ja käydä kauppaa laajalla valikoimalla erilaisia instrumentteja. Nordnet tarjoaa myös todella hyvän puhelinsovelluksen jota itse käytän lähes päivittäin seuratakseni sijoitusteni kurssikehitystä nopeasti ja helposti. Nordnetin sovellus löytyy sekä Androidille että Applelle näiden omista sovelluskaupoista.

mistä aloittaa sijoittaminen
mistä aloittaa sijoittaminen
inflaatio elokuu

Sivustolta löydät helposti haluamasi sijoituskohteet ja voit hakea eri kohteita helposti haulla. Esim. hakusanalla ”indeksirahasto” löytyy useampi vaihtoehto josta valita.

Avaa maksuton asiakkuus nyt!

Muistathan aina, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta


Jos luit artikkelin tänne asti ja satut huomaamaan tämän, ensinnäkin kiitos paljon artikkelin lukemisesta. Arvostaisin kovasti jos kommentoisit julkaisuun tai jakaisit artikkelin somessa. Jakamisesta on valtava apu ja arvostan todella jokaista jakoa. Käy myös lukemassa muut artikkelimme!

Jaa artikkeli painamalla alta:

Somet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *