Inflaatio Suomessa – Inflaatio sitä, inflaatio tätä.. – Mediassa puhutaan tällä hetkellä miten inflaatio nousee suomessa ja inflaation vaikutuksista kuluttajan ostotottumuksiin sekä elintasoon. Inflaatiosta on puhuttu aikaisemminkin, mutta varsinkin länsimaille tämän tason inflaatio, jota tällä hetkellä koemme, on täysin vieras ilmiö.
Artikkeli sisältää maksettuja mainoksia.
Inflaatiotasot Suomessa olivat loppuvuodesta 2022 n. 8-9% (Päivitys Elokuu 2022: 7,8%) tuntumassa ja ennusteet näyttävät synkiltä. EKP (Euroopan Keskuspankki) on tehnyt raskaita toimenpiteitä inflaation hidastamiseen.
Tosin toimenpiteiden vaikutukset näkyvät aina viiveellä, ja tällä hetkellä EKP:lla ei täyttä valtaa inflaation kurittamiseen ole – Koska inflaatiolle on tässä maailmantilanteessa monta eri syytä.
Kun puhutaan inflaatiosta, ensin täytyy kuitenkin ymmärtää mitä se todella tarkoittaa.
”Markkinataloudessa tavaroiden ja palvelujen hinnat muuttuvat jatkuvasti. Osa hinnoista nousee, osa taas laskee. Inflaatiosta on kyse, kun tavaroiden ja palvelujen hinnat nousevat laaja-alaisesti (eivät siis vain yksittäisten tavaroiden tai palvelujen hinnat). Silloin yhdellä eurolla saa vähemmän kuin ennen, eli euron arvo laskee.”
EKP – Euroopan keskuspankki – Lähde
Yksiselitteisesti yllä lainattu kappale selittää inflaation perustasolla kattavasti. Monikaan ei kuitenkaan varsinaisesti osaa selittää, mitä inflaatio tarkoittaa ja miksi se vaikuttaa niin perustavanlaatuisesti Suomalaisten talouksien ostokykyyn.
Yllä oleva kuvaaja on kuvankaappaus Euroopan Keskuspankin sivuilta. Kuvaajassa selitetään yksinkertaisesti miten inflaatiota mitataan ja miten se määritellään prosenteiksi.
Inflaation mittauksessa on myös otettu huomioon painoarvo talouden kulutuksen perusteella, eli jos vaikkapa kahvipaketin hinta nousee 100-kertaiseksi hetkellisen toimitushäiriön takia, ei inflaatio kokonaistasolla nouse juurikaan.
Kahvin painoarvo (yhdessä teen ja kaakaon kanssa) on 0,4 %, eli muuttuipa sen hinta miten paljon tahansa, sillä on vain vähäinen vaikutus kokonaisindeksiin.
Bensiinin painoarvo taas (yhdessä muiden autoissa käyttävien poltto- ja voiteluaineiden kanssa) on 4,6 %, joten sen hinnanmuutos vaikuttaisi YKHIin (Inflaatiomittariin) noin kymmenen kertaa enemmän kuin prosentuaalisesti yhtä suuri kahvin hinnanmuutos.
Euroopan Keskuspankki – Lähde
Kaikessa yksinkertaisuudessaan inflaatiolla tarkoitetaan hintojen nousua. Hintojen nousu taas johtuu siitä, että valuutan (Tässä tapauksessa euron) arvo laskee suhteessa ostettuihin tuotteisiin. Suuremmalla summalla euroja saat siis vähemmän hyödykkeitä kuin aikaisemmin.
Lue myös:
Inflaatio Suomessa (2022)- Mihin nyt kannattaa sijoittaa?
Miten inflaatio Suomessa vaikuttaa sinun talouteesi ja miten voit suojautua siltä?
Inflaatio vaikuttaa nykyisessä kulutusyhteiskunnassa toimintaamme joka vaiheessa. Kun ostat bensaa, maksat enemmän. Kun ostat ruokaa, maksat enemmän. Kun asut, maksat enemmän. Kun käyt elokuvissa, maksat enemmän.. Varmaan tajusitte pointin.
Kokonaiskuvassa tämä tarkoittaa sitä, että samalla määrällä rahaa voimme ostaa yhä vähemmän hyödykkeitä. Tämä taasen yrityksille tarkoittaa pienempiä myyntimääriä. Tällä hetkellä esimerkiksi bensiinin hinta on noussut artikkeleihin laajalti. Bensan hinnan kallistuminen tarkoittaa siis kaikille niille aloille, jotka eivät myy bensaa, pienempää myyntiä. Tämä vaikuttaa taas tietysti yritysten tuottoihin ja soppa on valmis.
Ihmisillä jää siis vähemmän rahaa kuluttamiseen. Luonnollinen reaktio tähän on tietysti säästäminen ja varojen varjelu. Kuluttajat eivät uskalla kuluttaa.
Pitäisikö olla huolissaan?
Maailmantilanne on näyttänyt jo pidemmän aikaa hieman tavallista synkemmältä. Pitkäaikainen pandemia-aika ja sotatoimet Ukrainassa sävyttävät 2020-lukua erittäin raskaasti. Tämän lisäksi vielä talouskriisi – Huh mikä vuosikymmen. Ja ollaan kuitenkin vasta ihan vuosikymmenen alkupäässä.
Kuten EKP:kin sanoo, inflaatio on normaalia taloudessa tapahtuvaa hintojen vaihtelua – Tällä hetkellä tosin poikkeuksellisen vakavaa sellaista. Jopa keskuspankit – joiden tehtävä on nimen omaan hallita hintojen nousua – ovat erittäin huolissaan inflaatiosta. Keskuspankkien pääprioriteetti onkin tällä hetkellä hillitä inflaatiota hinnalla millä hyvänsä.
Tällä hinnalla tarkoitetaan talouden mahdollista lamaantumista. Edessämme voi siis olla pahakin lama-aika, jolloin kuluttaminen tyssää kuin seinään ja kotitaloudet kiristävät kukkaronnyörejään niin, että yritysten tulokset romahtavat ja kassat tyhjenevät.
Kuten sanottu, on inflaatio kuitenkin luonnollista talousjärjestelmässämme. Sen vaikutukset ovat lähtökohtaisesti negatiiviisia talouden kannalta, mutta talous seuraa todellisuudessa vain samoja vanhoja lainalaisuuksia kun aina ennenkin – Kun kulutetaan liikaa, otetaan liikaa velkaa ja myydään lainaa 0-korolla, on vääjäämättä edessä suhdanne, jossa kulutusta täytyy vähentää ja lainanantoa kiristää.
Elämmekin tällä hetkellä erittäin pitkän ja räikeän noususuhdanteen loppupäätä, joten laskusuhdanne on vain luonnollinen jatkumo.
Vain aika kertoo, kuinka paha laskusuhdanne tästä tulee. Indikaattorit kuitenkin näyttävät, että edessä voi olla pahakin lama. Korot ovat nousussa ja kulutus vähenee – eikä vielä olla edes nähty viiveellä vaikuttavia koronnousun seurauksia. Asiantuntijat eivät kuitenkaan ennusta tästä laskusuhdanteesta yhtä pahaa kuin esimerkiksi 1990-luvun lama-ajasta, jolloin asuntolainojen korot olivat pahimmillaan 20% tasoa.
Kannattaa kuitenkin varautua pahimpaan ja pyrkiä säästämään fiksusti. Nyt jos joskus on aika aloittaa sijoittaminen ja säästäminen, jos et vielä aikaisemmin ole sitä tehnyt.
Mitä itse olet mieltä tämänhetkisestä taloustilanteesta ja oletko varautunut inflaation vaikutuksiin? Kerro meille kommentoimalla alle!