Inflaatio on ollut keskeinen puheenaihe mediassa viimeisen parin vuoden ajan, ja hiljalleen katseet kohdistuvat jo vuoteen 2024. Miltä näyttävät asiantuntijoiden ennusteet tulevaisuuden suhteen – jatkuuko poikkeustilanne korkean inflaation suhteen vielä vuonna 2024, vai helpottaako hintojen nouseminen?
Tutustutaan artikkelissa EKP:n ennustuksiin vuoden 2024 inflaatiotilanteesta. Jos haluat lukea enemmän vuoden 2023 ennusteista, lue lisää tästä.
Lue kaikki Rahablogin inflaatioaiheiset artikkelit: Inflaatioartikkelit
Jos et vielä tiedä mitä inflaatio tarkalleen tarkoittaa, lue ensin tämä artikkeli.
Maksat todennäköisesti liikaa puhelinliittymästäsi – suojaudu inflaatiolta kilpailuttamalla liittymäsi Telialla ja nappaa 50€ Lidl-lahjakortti (kampanja päättyy 12.06.)! Telia tarjoaa ajoittain huikeitakin tarjouksia, joten käy kilpailuttamassa liittymäsi nyt! Telian verkkokauppaan -> *Maksettu mainoslinkki
Euroalueen inflaation odotetaan laskevan
Luvassa on EKP:n mukaan epävarmat, mutta jo hieman valoisammalta näyttävät ajat vuoteen 2024 siirryttäessä – Euroopan keskuspankki on yksi euroalueen tärkeimmistä makrotaloustutkimusten julkaisijoista, ja keskuspankilla on merkittävä päätösvalta koko Euroopan talousasioista.
Keskuspankki ennustaa julkaisussaan inflaatiovauhdin hiipuvan merkittävästi vuoden 2023 aikana, laskien jopa 3%:n tuntumaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Syyksi odotettua nopeammalle inflaatiovauhdin hidastumiselle EKP kertoo mm. raaka-aineiden hintojen odotettua nopeamman paluun Ukrainan sotaa edeltävälle tasolle, energian hinnan nostopaineiden hiipumisen sekä euron valuuttakurssin vahvistumisen.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi Euroalueen johtavista ja luotettavimmista lähteistä uskoo, että inflaatiohuiput ovat jo kaukana peräpeilin näkymässä ja inflaatiovauhdin odotetaan hiipuvan aiempaa arviota huomattavasti nopeammin.
Koska EKP tutkii asiota makrotalouden näkökulmasta, se myös tekee tutkimusta pitkällä tähtäimellä – ja vuosi 2024 on vielä varsin lyhyen ajan ennuste makrotaloudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ennusteet ovat suuremmalla todennäköisyydella paikkansapitäviä.
Julkaisussa mainitaankin myös vuoden 2025 ennusteet. Vuodelle 2025 keskuspankki ennustaa inflaatiolukemien laskevan edelleen, ja saavuttavan jopa keskuspankin asettaman tavoitetason 2%:n tuntumassa. Tavoite saavutetaan EKP:n mukaan vuoden 2025 kolmannella vuosineljänneksellä, eli normaalitilanteeseen näillä näkymin palataan n. 2,5 vuoden kuluttua.
Vuodelle 2025 asetettu ennustekaan ei ole mitenkään merkittävästi metsässä tavoitteenmukaisesta inflaatiosta, sillä pankki ennustaa vuodelle 2025 n. 2,9%:n inflaatiota – joka muuten on mm. Ukrainan sotaa edeltävää tasoa alempana.
Artikkelin lähteenä on käytetty tätä artikkelia.
Kuulostaa hyvältä, mutta..
Hyvissä uutisissa on aina mukana myös yksi ”mutta”. Tässä tapauksessa se on julkaisussa rehellisesti mainittu markkinan epävarma tilanne ja sen johdosta vaikeasti ennustettavissa oleva markkinatilanne.
EKP mainitsee suurimmiksi epävarmuustekijöiksi inflaatiolukemien arvioinnin kannalta mm. energian uuden hinnannousun mahdollisuuden, maailmantilanteen epävakaana jatkumisen riskin, finanssimarkkinan epävarmuuden merkittävän kasvamisen riskin sekä ennusteissa käytettyjen finanssipolitiikan vaikutusten virheellisen arvioinnin.
Niinpä niin. Mitään varmuutta ei siis toisin sanoen ole, eikä tämä olisi ensimmäinen kerta, kun EKP tekee virhearvion lyhyenkin aikavälin ennusteidensa kanssa. Todellisuus on se, että markkinatalouden ennustaminen on äärimmäisen haastavaa, eikä oikeastaan kukaan kykene sitä luotettavasti ja tarkasti arvioimaan vähänkään pidemmällä aikavälillä.
Lue mitä EKP arvioi inflaatiotilanteen kehityksestä vuoden 2022 joulukuussa – Linkki artikkeliin
Epävarmuustekijöistä huolimatta julkaisu lienee luotettavin ja parhaalla todennäköisyydellä paikkansa pitävä raportti Euroopan talous-, ja inflaatiotilanteesta maailmantalouden porskuttaessa kohti vuotta 2024. Keskuspankki kuitenkin on se tekijä, jonka tehtävä on pitää inflaatio kurissa, ja mielestäni EKP:n edustajat ovat tehneet kantansa hyvin selväksi: Inflaatiotilanne taklataan hinnalla – ja tavalla – millä hyvänsä.