Siirry suoraan sisältöön

Hyperinflaatio – Selkokielellä selitettynä

Hyperinflaatio on yksi talouden kannalta tuhoisimmista ilmiöistä, johon onneksi törmätään harvoin, ainakin kehittyneissä maissa. Sen syntymiselle on monia syitä, mutta yksi syy nousee ylitse muiden – mikä tämä syy on, ja miten hyperinflaatio vaikuttaa talouteen? Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin hyperinflaatioon.

Inflaation muotoja on muuten useampia erilaisia, ja niillä kaikilla on erilaiset vaikutukset talouteen. Mitä nämä inflaation eri muodot ovat ja miten ne vaikuttavat talouden yleistilaan? Lue alta lisää.

Erikoistarjous Rahablogin lukijoille: Kokeile Storytel-äänikirjapalvelua ilmaiseksi 30pv ajan! Kuuntele 100 tuntia ilmaiseksi.

*Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin tahansa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 14,99 € / kk

Kaikki inflaatioartikkelit – Lue lisää

Mitä inflaatio todella tarkoittaa (Käsitteet ja kattava selitys) – Lue lisää

Miten inflaatio vaikuttaa korkotilanteeseen? Lue lisää

Mitä hyperinflaatio tarkoittaa?

Hyperinflaatio on äärimmäinen ja hallitsematon inflaation muoto, jossa hintojen nousu on erittäin nopeaa ja voimakasta. Tämä tarkoittaa, että rahan arvo heikkenee nopeasti, ja hinnat voivat nousta jopa useita satoja tai tuhansia prosentteja lyhyessä ajassa.

Hyperinflaation aikana kansalaisten luottamus omaan valuuttaansa heikkenee merkittävästi, ja se voi johtaa vakaviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Hyperinflaation syyt

Hyperinflaation taustalla on usein monimutkainen yhdistelmä taloudellisia, poliittisia ja sosiaalisia tekijöitä. Yleisesti ottaen se voi johtua hallitsemattomasta rahan painamisesta, joka ylittää talouden todelliset tarpeet. Tämä voi olla seurausta valtion pyrkimyksestä rahoittaa suuria budjettialijäämiä tai ulkomaanvelkaa. Myös poliittinen epävakaus, sotilaalliset konfliktit ja taloudelliset sanktiot voivat edesauttaa hyperinflaation syntymistä.

Hyperinflaatiotilanne syntyy usein kehittyvissä maissa, joissa rahanpainokoneiden ohjainlaitteiden puikkoihin on päästetty ilman valvontaa henkilöitä, jotka eivät joko ymmärrä taloustieteen perusperiaatteita, tai eivät välitä niistä.

Rahan ympärivuorokautinen painaminen saattaa nimittäin valtion päämiehen silmiin vaikuttaa äkkiseltään ajateltuna oivalliselta tavalta lisätä oman valtion ja kansan vaurautta, mutta jos rahaa syötetään järjestelmään liikaa ja liian nopeasti, syö inflaatio nopeasti kaikki ylimääräisen valuuttamäärän tuomat hyödyt.

Hyperinflaatio on eräänlainen monetaarisen inflaation äärimmäinen muoto.

Hyperinflaation vaikutukset

Hyperinflaation vaikutukset ovat syvällisiä ja kauaskantoisia. Se heikentää kansalaisten ostovoimaa dramaattisesti, mikä johtaa siihen, että perustarvikkeiden, kuten ruoan ja polttoaineen, hinnat nousevat pilviin.

Säästöt ja investoinnit menettävät arvonsa nopeasti, ja taloudellinen epävarmuus voi johtaa konkurssiaaltoihin ja työttömyyden kasvuun. Koska valuutan arvo heikkenee voimakkaasti ja nopeasti, pyrkivät hyperinflaatiosta kärsivän maan asukkaat usein siirtämään säästönsä ja kaikki varansa muihin kuin oman maan valuutoihin, joka toisaalta on vaikeaa, sillä juuri kukaan ei halua vaihtaa hyperinflaatiossa olevaa valuuttaa toiseen valuuttaan.

Lisäksi hyperinflaatio aiheuttaa usein voimakasta sosiaalista levottomuutta ja poliittista epävakautta.

Miten hyperinflaatiota torjutaan?

Kehittyneissä maissa hyperinflaatio on tänä päivänä äärimmäisen harvinaista, joskin esimerkiksi Turkki on viime aikoina kokenut poikkeuksellisen voimakasta, ei kuitenkaan aivan hyperinflaation tasolle kapuavaa (jopa 80% vuositasolla) inflaatiota.

Turkin tapauksessa suurin syy lähes hyperinflaation rajan ylittävään inflaatiotilanteen kiristymiseen on maan presidentin varsin huoleton näkemys rahapolitiikasta – maan presidentti oli inflaatiotilanteen kiristyessä jostain käsittämättömästä syystä sitä mieltä, että inflaatiotilanne kääntyy parempaan suuntaan, jos rahahanat avataan ääriasentoon ja korkoja lasketaan.

Presidentin näkemys poikkeaa lähes jokaisen vakavasti otettavan taloustieteilijän näkemyksestä, jonka mukaan inflaatiota vastaan taistellaan nostamalla korkoja, ja kiristämällä talouspolitiikkaa.

Kuten voimme jälkikäteen havaita, ei Erdoğanin poikkeuksellinen näkemys talouspoliittisista linjauksista kantanut kovin kauas, ja maa kamppailee nyt historiallisen korkean inflaation kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.