Siirry suoraan sisältöön

FTX Romahdus – Mitä ihmettä tapahtui?

FTX Romahdus – Viime viikkoina mediassa ja varsinkin kryptosijoittamiseen keskittyvässä keskustelussa on jälleen noussut esiin kasa valheita, petoksia ja valitettavasti sitä myötä myös valtavia tappioita kryptosijoittajille, jotka ovat säilyttäneet varojaan FTX-kryptopörssissä.

Kerrataan artikkelissa tapahtumia ja niitä olosuhteita, jotka johtivat FTX-pörssin romahtamiseen. Mihin Sitä Säästäis? Youtube-kanava on käsitellyt aihetta laajasti usealla videolla, ja jos tykkäät ennemmin videomuotoisesta sisällöstä niin suosittelen katsomaan kanavan videot aiheesta.

Mennään itse asiaan. Mitkä tekijät aiheuttivat maailman 2. suurimman kryptopörssin romahduksen, ja olisiko tapaus voitu estää? Selvää on jo tässä vaiheessa, että ainakin jälkimmäisee kysymykseen vastaus on kyllä.

Binancen toimitusjohtajan twiitti

Koko tapahtumaketju sai alkunsa, kun Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao – ”CZ” – Twiittasi myyvänsä koko FTT token-positionsa osana Binancen ”Riskienhallintaa”.

Twiitti sai sijoittajat varpailleen, sillä kryptomaailmassa vaikutusvaltainen hahmo sivuutti twiittissään myös Lunan romahdusta, ja löysästi yhdisti näin FTX:n oman tokenin FTT:n kaltaisen täyden romahduksen kanssa.

FTX Romahdus - Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao twiittaa FTT-tokeinen likvidoinnista
Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao, ”CZ”, twiittasi FTT-tokenien likvidoinnista.

Niinkin pieni asia kuin alallaan vaikutusvaltaisen henkilön twiitti voi johtaa tänä päivänä vakaviin seurauksiin, ja Binancen toimitusjohtajan twiitti johtikin tällä kertaa koko kryptomaailmaa järisyttäneeseen romahdukseen, jonka johdosta miljardeja dollareita katosi kuin tuhka tuuleen.

CZ:n twiitista ei tehnyt niin vakavaa se, että Binance oli päättänyt myydä kaikki FTT-tokeninsa, vaan se, että Binance syystä tai toisesta päätti myydä tokeninsa tavanomaisen OTC-kaupan (Over The Counter, pörssin ulkopuolinen kauppa) sijaan suoraan Binancen pörssissä.

Tieto tästä vaikutti tapahtuman kulkuun merkittävästi, sillä Binancella oli hallussaan liki 17% koko FTT-tokenien kokonaismäärästä. Näin valtavan määrän kerralla pörssissä myyminen vaikuttaisi väkisinkin merkittävästi tokenin hintaan, sillä ostajia noin valtavalle määrälle tokeneita ei yksinkertaisesti ole markkinahintaan.

Sijoittajat säikähtivät uutista, ja tokenin arvo aloitti alamäkensä.

Sam Bankman-Freidin toisen yhtiön Alameda researchin toimitusjohtaja Caroilne Ellis twiittaa pian ilmoituksen jälkeen.

Vettä myllyyn lisää – vaikkakin tahattomasti – Alameda Researchin toimitusjohtaja Caroline Ellis twiittaamalla yhtiön olevan halukas ostamaan kaikki Binancen hallussa olevat FTT-tokenit hintaan 22 dollaria kappale. Kauppa olisi toteutuessaan ollut jopa kryptomaailmassa valtava yksittäinen kauppa, sillä Binancen 17% omistus FTT-tokenin kokonaismäärästä tarkoittaa kappaleina 23 miljoonaa tokenia.

Kaupan kokonaissumma olisi siis toteutuessaan ollut tarkalleen n. 506 miljoonaa dollaria. FTT-tokenin markkina-arvo twiitin julkaisuhetkellä pyöri juurikin tuossa n. 22 dollarin paikkeilla, ja 22 dollarin hinta nähtiin yleisesti markkinassa vahvana tukitasona, jonka sijoittajat toivoivat valuutan pitävän.

Twiitti aiheutti kuitenkin valtavan paniikin, sillä spekulaatiot alkoivat levitä ja kysymyksiä heräsi mm. siitä, mistä Alameda Reseach on saanut rahat, joilla kauppa toteutettaisiin. Lisäksi jännitystä lisäsi se, että kauppahinta olisi ollut juurikin tuo tukitason 22 dollaria.

22 dollarin hinta on tässä tilanteessa oleellinen tekijä. Jos Alameda Research on valmis maksamaan noin valtavasta summasta tokeneita vain 22 dollaria kappaleelta, kuinka paljon yksittäinen sijoittaja sitten olisi valmis maksamaan? Sijoittajat selkeästi ajattelivat, että tuo summa olisi varmasti pienempi, kuin FTX:n tytäryhtiön Alameda researchin summa.

Näin alkoi pääoman pako FTX-pörssistä, kun sijoittajat myivät omistuksiaan nopeasti varmuuden vuoksi. Voisihan tokenit ostaa aina takaisin, jos markkinahinta todella vakiintuisi tuohon 22 dollarin tukitasoon.

FTX romahdus – Pörssin bankrun

Monen tekijän summa siis aloitti valtavan bank runin FTX-pörssistä, ja sijoittajat nostivat vain 72 tunnin aikana pörssistä lähes 6 miljardin dollarin edestä varoja. Tämänkaltainen bank run saisi suurenkin pankin vähintään hikoilemaan hieman, joten ei ole mikään ihme että kryptopörssi kyykkäsi tapahtuman johdosta pahasti.

Bank run aiheutti kuitenkin entistä pahempia ongelmia, ja sijoittajien nostot olivat pörssin kassalle liikaa – FTX keskeytti kaikki käyttäjien nostot pian niiden alkamisen jälkeen. Jälleen huhumylly alkoi pyöriä, ja spekulaatio yhtiön kassatilanteesta alkoi levitä verkossa.

Spekulaatio ruokki entisestään sijoittajien halua päästä eroon tokeneista, ja paine kasvoi entisestään. Pian bank runin alkamisen jälkeen FTT tokenin hinta romahti ja valuutasta tuli käytännössä arvoton.

FTT-tokenin romahdus

FTT tokenin bank run aiheutti valuutan kurssin romahtamisen. Vaikka FTX oli keskeyttänyt kaupankäynnin ja nostot palvelusta, oli FTT token edelleen vaihdettavissa monella muulla kauppapaikalla.

Vain muutama päivä myöhemmin valuutta vaihtoi omistajaa vain n. 1 dollarin hintaan, ja se oli menettänyt merkittävän osan arvostaan. Valuutan arvo oli korkeimmillaan n. 22 dollarin tuntumassa juuri ennen bank runin alkamista.

Lisäksi valtavien kauppojen toteuduttua valuutan likviditeetti katosi käytännössä kokonaan, eli kukaan ei ollut halukas ostamaan tokeneita – edes lähes ilmaiseksi. Tämä tarkoittaa valuutan kannalta lopullista tuhoa, sillä jos kukaan ei ole halukas valuuttaa ostamaan, ei sillä myöskään ole mitään arvoa.

FTX romahdus – Tase vuodettiin

FTX romahdus - FTX:n tase vuodettiin julkisuuteen

Pian FTT-tokenin romahtamisen jälkeen yhtiö koki jälleen uuden takaiskun – Yhtiön tase vuodettii julkisuuteen Financial Times-lehden toimesta, ja hullunmylly sai ihan uuden mittakaavan. Taseesta selvisi, että FTX:llä oli hallussaan miljardien dollarien arvosta kryptovaluuttoja, joiden markkina-arvot olivat niin pienet, että niiden myyminen olisi jopa teoriassa mahdotonta.

Yhtiöllä oli taseen mukaan hallussaan mm. Serum-nimistä kryptovaluuttaa reilun 2 miljardin dollarin arvosta. Serumin markkina-arvo oli taseen julkistushetkellä vain n. 80 miljoonaa dollaria.

Taseen julkitulo oli jälleen valtava takaisku FTX:lle, sillä se todisti sijoittajien pelot todeksi – Yhtiöllä ei todellakaan ollut varaa maksaa sijoittajille näiden varoja takaisin, vaikka se likvidoisi koko omaisuutensa.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka suuri ”Reikä” yhtiön taseessa todellisuudessa on. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon FTX:n romahdus todellisuudessa tulee maksamaan sijoittajille, ja kukaan ei tiedä mitä yhtiön varoista on mahdollista saada markkinalla, joka on valmiiksi jo merkittävän epävarma.

FTX Haki yhtiön konkurssiin

Pian taseen julkistamisen jälkeen Sam Bankman-Freid haki yhtiön konkurssiin, ja FTX:n menestystarina loppui kauhistuttalla tavalla – Ja uskomattoman nopeasti. Vain muutamia päiviä aikaisemmin yhtiö oli kryptomaailman aallonharjalla ja maailman 2. suurin kryptovaluuttapörssi.

Viattoman kuuloinen twiitti sai aikaan tapahtumaketjun, jota kukaan ei uskoisi todeksi ellei se olisi tapahtunut oikeasti.

Valitettavan tapauksesta tekee myös se, että koko draamanäytelmän ajan yhtiön toimitusjohtaja Sam Bankman-Freid vakuutteli sijoittajille, että yhtiön tase on kunnossa ja että sillä olisi varaa maksaa kaikki sijoittajien varat kunhan se ensin saa likvidoitua omia positioitaan.

Näin ei kuitenkaan ollut, ja tapaus paljasti SBF:n valheiden verkon. Mies oli huhujen mukaan mm. käyttänyt sijoittajien rahoja omiin riskialttiisiin sijoituksiinsa sekä FTX:n valtavaksi kasvaneisiin markkinointikuluihin.

FTX Hakkeroitiin

Jotta tapaus olisi ainutkertainen, pelkkä konkurssi ei tietenkään riitä – Vain päivää myöhemmin konkurssin ilmoittamisesta yhtiö ilmoitti myös telegram-kanavallaan, että yhtiön tietojärjestelmät olisivat hakkeroitu.

Hakkeri on tämänhetkisen tiedon mukaan vienyt lähes 600 miljoonan euron edestä sijoittajien varoja, mutta tarkka summa varmistuu vasta tulevaisuudessa – kunhan tutkinta saadaan edes aloitettua.

Tarinassa on valtava määrä muitakin käänteitä, mutta niistä lisää myöhemmin – Julkaisemme kattavan artikkelin aiheesta, kun vahvistettua tietoa alkaa tippua viranomaisilta sekä luotettavista lähteistä.

Pysykäähän kuulolla! Kommentoi alle mitä mieltä olet FTX:n pörssin romahduksesta ja kerro omat kokemuksesi tilanteesta!

Tykkäsitkö lukemastasi? Jaa artikkeli painamalla alta:

Seuraa meitä somessa:

Sponsoroitu: NordVPN.

Haluatko, että kuka tahansa voi lukea koko selainhistoriasi ja seurata sinua verkossa vapaasti? En minäkään. Kyberturvallisuus on tänä päivänä vakavasti otettava asia, ja verkkohyökkäyksiä tapahtuukin tämän tästä ympäri maailmaa.

Euroopan alueen kriisi kiristää turvallisuustilannetta entisestään myös verkossa, ja suojaamattomat yhteydet ovat entistä altiimpia urkinnalle ja verkkohyökkäyksille.

Nordvpn on asiantuntijoiden palkitsema VPN-palvelu, joka toimii kaikila laitteillasi yhdellä tilauksella. Palvelua voit käyttää missä tahansa, ja se tarjoaa ensiluokkaista tietoturvaa millä tahansa alustalla: Suoratoistopalvelut, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat.

Olen itsekin käyttänyt VPN-palvelua päivittäin kaikilla laitteillani jo vuosia, ja suosittelen lämpimästi sitä myös lukijoilleni. NordVPN tarjoa lukijoillemme HUIKEAN tarjouksen jotta sinäkin voit suojata yhteytesi ja salata verkkoliikenteesi urkinnalta.

Tilaa NordVPN nyt ja saat 3kk ILMAISEKSI ja JOPA 68% alennuksen tilauksestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *