Siirry suoraan sisältöön

Vinkit liittymän kilpailuttamiseen

Toimin ennen sisällöntuotantoyrittäjäksi siirtymistä lyhyehkön pätkän automyyjänä – mutta sitä ennen tein n. 3 vuotta töitä Gigantissa, joka tarjoaa tuotteiden ohella myös kaikkien 3 Suomen suurimman operaattorin palveluita. Näistä pari vuotta vierähti myös ns. Sales Leaderinä, uusia myynnin rautaisia ammattilaisia kouluttaen ja valmentaen.

Liittymien vaihdosta on siis melko runsaasti kokemusta, ja yllättävän usein näistä asioista asiakkaiden kanssa keskustellessa törmäsi myös siihen, että kuluttaja ei ole juurikaan perillä omien tietoliikenneyhteyksiensä hinnoista, eduista, ja sopimuksista.

Joten nyt kun kerran olen vapaa puhumaan näistä teleoperaattoreihin liittyvistä asioista avoimesti ja rehellisesti, päätin avata asiaa myös laajemmalle yleisölle. Artikkelissa käydään läpi mm. teleoperaattorien kampanjahinnoittelun koukeroita sekä vinkkejä, joita liittymämyyjä ei sinulle ainakaan kysymättä kerro.

Mainittakoon kuitenkin, että kaikki artikkelissa mainitut vinkit ovat julkista tietoa, eikä artikkelissa käydä läpi mm. teleoperaattorien toimintaan liittyviä liikesalaisuuksia tai asioita, joita asiakas ei voi itse päätellä tai selvittää julkisista lähteistä.

Jokaisen tulisi osata kilpailuttaa tietoliikennesopimuksensa

Saatat miettiä, mitä tekemistä liittymien vaihdolla on sijoitus-, ja talousasioihin keskittyneen blogin kanssa.

Rahablogi ei kuitenkaan ole ainostaan sijoitusblogi, vaikka nimi ja iskulause siihen viittaakin, ja tämä artikkeli julkaistaan ”Rahataidot”-kategorian alla.

Nyt saattaa herätä vielä toinenkin kysymys: Mitä tekemistä liittymän vaihdolla on rahataitojen kanssa?

Vastaus on yksinkertainen. Käytännössä jokaisella Suomalaisella on puhelinliittymä, ja suurimmalla osalla on tämän lisäksi muitakin tietoliikenneyhteyksiä ja niihin liittyviä palveluita, kuten tietoturvapaketteja, kodin nettiyhteyksiä, tabletin nettiä jne.

Näiden sopimusten hinnan seuraaminen, sen kilpailuttaminen, ja ominaisuuksien vertailu on näin ollen käytännössä jokaiselle Suomalaiselle oleellinen taito, ja juuri näiden sopimusten kilpailuttaminen on kenties helpoin tapa säästää jopa satoja euroja vuodessa muutamalla klikkauksella tai puhelinsoitolla.

Ja kuten aikaisemmin mainittiin, on liittymänhaltijan tietotaito näistä asioista usein puutteellinen. Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä itse asiakkaan – eli sinun – vikasi, vaan tästä voimme syyttää laajalti teleoperaattorien monimutkaiseksi (kenties tarkoituksella) muovautunutta kampanjahinta-, ja asiakasetujärjestelmää.

Operaattori pyrkii tekemään mahdollisimman paljon tuottoa

Sillä teleoperaattorit ovat yrityksiä, eivätkä hyväntekeväisyysjärjestöjä, ne pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon tuottoa osakkeenomistajilleen. Varsinkin, kun kyseessä on usein julkinen osakeyhtiö, ei niillä ole käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin pyrkiä juuri tähän – eli mahdollisimman suuren tuoton tekemiseen.

Tässä ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä jokainen yritys toimii jokaista kirjainta myöten täysin samalla tavalla. Yritykset pyrkivät tekemään tuottoja, ja vieläpä kasvattamaan tekemäänsä tuottoa niin paljon, kuin on mahdollista.

Toisin sanoen operaattorit pyrkivät myymään mahdollisimman kalliin liittymän

Teleoperaattorit tekevät suurimman osan tuotoistaan myymällä aineettomia tuotteita, eli tietoliikenneyhteyksiä tarjoavia sopimuksia ja palveluita. Näitä sopimuksia ovat mm. aikaisemminkin mainitut tietoturvapalvelut, kodin nettiyhteydet, puhelinliittymät, tabletin nettiliittymät, ja monet muut tietotekniikkaan liittyvät palvelut.

Jokaisen operaattorin tuotteet ovat muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta identtisiä – otit liittymän sitten miltä tahansa operaattorilta, saat käytännössä saman tuotteen. Puhelimesi saa nettiyhteyden, puheluyhteyden sekä mahdollisen tietoturvapalvelun, ja kotisi töpselistä näkyy valtakunnallinen televisio ja saat yhdistettyä myös muut laitteesi kotiverkkoosi.

Palvelunkuvaus on siis jokaisella operaattorilla identtinen, ja oli operaattori sitten Telia, Elisa, Moi tai DNA, eivät kaapeleita pitkin liikkuvat bitit poikkea toisistaan millään tavalla. Tähän on kuitenkin tietysti poikkeuksia mm. alueilla, jolla yhteydet toimivat kunnolla ainoastaan yhdellä operaattorilla, tai tapaukset, jossa taloyhtiö on tehnyt sopimuksen jonkun tietyn operaattorin kanssa, ja kotiyhteyksiä tarjoaa ainoastaan yksi operaattori.

Näin ollen teleoperaattorille ensisijaisen tärkeää on pitää asiakas juuri heidän asiakkaanaan – ja kun asiakas on saatu pysymään operaattorilla, tavoite on myydä tälle mahdollisimman paljon lisäpalveluita, ja pitää asiakkaan maksamat hinnat mahdollisimman korkealla.

Teleoperaattorien toiminta on siis eräänlaista nuorallakävelyä hintojen nostamisen ja merkittävästi edullisempien kampanjahintojen tarjoamisen välillä. Jos hintoja nostaa liikaa, asiakas pyytää tarjouksen kilpailevalta operaattorilta. Toisaalta, jos asiakkaalle tarjoaa jatkuvasti halvempaa hintaa kuin kilpaileva operaattori ainoastaan pitääkseen asiakassuhteen voimassa, ei asiakkuus tuota juuri mitään.

Operaattorit kilpailevat hinnalla, käytä sitä hyödyksesi

Koska operaattorit kilpailevat käytännössä identtisillä tuotteilla, jää todelliseksi kilpailuvaltiksi ainoastaan niiden tarjoamat asiakasedut sekä palvelun laatu. Omalla kokemuksellani kummatkin näistä tekijöistä ovat melko mitättömiä, sillä esimerkiksi Elisan tarjoama S-bonus on merkittävästi pienempi etu verrattuna liittymän kilpailuttamiseen toiselle operaattorille.

Asiakaspalvelusta on varmasti monta mielipidettä, mutta oman kokemukseni perusteella myös palvelu on jokaisella Suomalaisella operaattorilla kiitettävää – laajemmalla yleisöllä on varmasti huonoja kokemuksia tietyistä palveluntarjoajista, mutta kokonaisuus on mielestäni palvelun osalta kunnossa kaikilla suurimmilla teleoperaattoreilla.

Olen ollut jokaisen operaattorin asiakaspalveluiden kanssa tekemisissä hieman tavanomaista asiakasta enemmän, sillä asiakkaiden ongelmien ratkaisu teleoperaattorin asiakaspalvelun kanssa oli myös iso osa liittymämyynnin toteuttamista entisessä työssäni.

Tämä ei nyt ole siis mikään myyntipuhe, vaan uskon aidosti, että palvelun riittävän hyvän tason ylläpitäminen on jokaisen teleoperaattorin prioriteetti numero 1, koska se on asiakastyytyväisyyden takaamisen muodossa varmasti yksi edullisimmista tavoista pitää asiakassuhde voimassa ja välttyä asiakkaan siirtymiseltä toiselle operaattorille.

Näistä seikoista huolimatta operaattorien asiakkaat vaihtavat palveluntarjoajaa yllättävän usein, ja tämä liittyy juuri otsikossa mainittuun hintakilpailuun. Vaikka palvelu ja muut tekijät vaikuttavat kuluttajan ostopäätökseen, on hinta monelle asiakkaalle yksiselitteisesti tärkein tekijä operaattorin valinnassa.

Kuulun itsekin tähän asiakaskuntaan, eli valitsen tietoliikenneyhteyksieni palveluntarjoajan lähes poikkeuksetta hinnan mukaan. Tämä johtunee paljolti siitä, että koen henkilökohtaisesti jokaisen operaattorin palvelun kiitettäväksi, eikä alueellani ole kuuluvuusongelmia millään teleoperaattorilla.

Miksi oma operaattori ei tarjoa kampanjahintaa uudestaan?

Suomessa on samaan aikaan sekä varsin hankala, että kuluttajan kannalta hyvä tilanne tietoliikenneyhteyksissä. Suomen verkot ovat maailman huipputasoa, ja tänä päivänä yhteydet toimivat vähintään välttävästi lähes missä tahansa – suuremmissa kaupungeissa yhteydet ovat poikkeuksetta erinomaiset palveluntarjoajasta riippumatta.

Yhteyksien hyvästä laadusta joudumme maksamaan toisella tavalla – ja se on se, että Suomalaisen teleoperaattorin asiakkaan täytyy käydä vuosittain (tai vähintään joka 2. vuosi) läpi kampanjahinnoittelun päivittämiseen liittyvä sirkus.

Joskus saat paremman hinnan kauppareissun yhteydessä kilpailevalta operaattorilta, joskus taas tartut puhelinmyyjän tarjoukseen. Harvoissa tapauksissa oma operaattorisi ottaa sinuun yhteyttä, ja tarjoaa kampanjaetusi jatkamista sen nykyisellä hinnalla.

Varsin tyypillinen tilanne liittymän päivittäjälle voi kuitenkin olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Vuosi sitten kilpailuttamasi puhelinliittymän kampanja lähestyy loppuaan, ja operaattori koittaa tavoitella sinua. Et kuitenkaan vastaa, koska puhelinnumero ei ole yhteystiedoissasi, ja kukaan ei tykkää puhelinmyyjistä erityisen paljon.

Asia jää sikseen. Operaattori on ”tehnyt tehtävänsä”, ja voi hyvin mielin antaa kampanjan purkaantua. Muutaman viikon kuluttua maksat puhelinliittymästäsi lähes kaksinkertaista hintaa, joka voi olla ilman kampanjaa vaikkapa 39,90€/kk.

Pahimmassa tapauksessa asia jää tälle tielle pitkäksi aikaa, ja maksat puhelinliittymästäsi täysin ajattelematta varsin korkeaa ylihintaa, kunnes kilpaileva operaattori antaa sinulle paremman tarjouksen.

Mm. Yle on kirjoittanut kokonaisen artikkelin tästä vitsauksesta vuonna 2020, ja asiaan on ottanut kantaa useaan otteeseen myös KKV (Kilpailu- ja kuluttajavirasto) viitaten siihen, että liittymän kilpailuttaminen tulisi olla helpompaa ja asiakasystävällisempää.

Syy siihen, miksi operaattorisi ei tarjoa sinulle mahdollisimman halpaa liittymää juontaa juurensa siihen, että operaattori pyrkii tietysti pitämään hintasi mahdollisimman korkealla niin kauan kuin mahdollista. Jos et itse aktiivisesti tee uutta sopimusta kilpailevan operaattorin kanssa, maksat todennäköisesti korkeampaa hintaa turhaan niin kauan, että teet muutoksen sopimukseesi.

Ihan ymmärrettävää operaattorin kannalta, mutta kuluttajan kannalta hiukan tylsää. Markkinalla on tarjolla käytännössä identtisiä tuotteita halvemmalla, mutta itse maksat korkeampaa hintaa kuin muut.

Mitä korkealle liittymähinnalle sitten voi tehdä?

Ainoa tapa saada paras mahdollinen liittymän hinta on kilpailuttaa liittymiä säännöllisesti. Nyt kun kerran olet asian äärellä ja olet artikkelinkin lukenut tänne asti, on ainoastaan loogista hoitaa asia alta pois heti. Osa linkeistä on mainoslinkkejä.

Elisan puhelinliittymätarjoukset löydät täältä.

Moi.fi:n puhelinliittymätarjoukset löydät täältä.

Jos haluat parhaan mahdollisen tarjouksen, muistathan valita kilpailevan operaattorin. Jos operaattori on sama kuin mikä sinulla on tällä hetkellä, et välttämättä saa netissä näkyvää hintaa aktivoitua liittymällesi – Netissä näkyvät kampanjahinnat ovat yleensä ainoastaan uusille asiakkaille tarkoitettuja erikoishintoja.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.